Скоро ще има забрадки в турските университети

<title></title>
По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката. <br />

© Reuters

По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката.Студентките скоро може да получат правото да носят ислямски забрадки в турските университети, повратен момент за нарастващата набожна средна класа, която от дълго време се оплаква от дискриминация срещу религията й.


Правителството на Партията на справедливостта и развитието, което се ползва с обществена подкрепа, и националистическа опозиционна партия постигнаха компромисно споразумение тази седмица да премахнат забраната от 1989г. за носене на ислямски забрадки във висшите учебни заведения в Турция, стъпка, немислима само преди няколко години, коментира БТА.


Поправката се очаква да бъде одобрена в парламента в началото на февруари.
Съвсем неотдавна, през 1997г., турските генерали, действайки с подкрепата на народа, свалиха правителство, което оцениха като прекалено ислямистко.


"Премахването на забраната за ислямски забрадки в университетите е голяма крачка за Турция, макар и реформата да е недостатъчна. Това значи, че много жени, които страдат от забраната, ще могат да учат отново," каза Неслихан Акбулут от Организацията за защита правата на жените АКДЕР.


Турските светски среди, в това число генерали, съдии и ректори, смятат забрадката за символ на радикалния ислям и политическо предизвикателство към разделението на държава от религия в членката на НАТО. Деветдесет и девет процента от турското население изповядва исляма.


Турската република е основана от Мустафа Кемал Ататюрк като светска държава през 1923 г. от разпадащата се Османска империя.


Хиляди жени през последните две десетилетия избраха да не посещават университет заради забраната, да учат в чужбина или бяха изключени заради носените от тях в знак на набожност кърпи.


Спорът за забрадките стига до самото ядро на сложната идентичност на Турция. Турската държава е млада демокрация, която се опитва да балансира между исканията на все по-проспериращото, но набожно мюсюлманско население и традиционния градски прозападен елит, който смята исляма за назадничав и за заплаха на статуквото.


"Бях изключена от университета, защото нося забрадка. Как е възможно да изключиш някого в страна, която се смята за демократична и чието население е мюсюлманско?", казва Юдже Йълмазоглу, 31-годишна. Тя все още се опитва да завърши обучението си по право в Истанбул. "Това подкопава нашата демокрация", смята Йълмазоглу.


Управляващата Партия на справедливостта и развитието се старае да се представи като демократична прозападна власт. Тя следва курса на преговорите за членство в ЕС, разшири човешките права и положи усилия за либерализирането на икономиката, което привлече рекорден брой чуждестранни инвестиции.


Партията от дълго време иска да вдигне забраната за забрадките с аргумент, че това е въпрос на религиозна и лична свобода, но беше много предпазлива в тази насока, за да не разгневи генералите.


Решението на ПСР, чиито корени водят към забранена ислямистка политическа формация, да прокара реформата показва също нейната смелост да предизвика позагубилия авторитета си бранител на светската система, след като партията спечели триумфална победа на изборите през юли и бе преизбрана на власт.


Мнозинството от турците подкрепят правото на жените да носят забрадки в университетите, показват скорошни проучвания на общественото мнение.


"Заставам зад премахването на забраната, защото винаги съм подкрепял човешките свободи. Един пълнолетен човек трябва да може да носи това, което иска", каза Ердун Йозбудун, преподавател в университета Билкент в Истанбул, по време на разгорещена телевизионна дискусия.


Много жени от светските среди обаче са обезпокоени, че облекчаването на забраната е възможно да доведе до по-твърдолинеен ислям в Турция.


"Може всички студентки да бъдат принудени да носят забрадки," казва Иса Есме, заместник-председател на влиятелния Съвет за висшето образование.


Акбулут от организация АКДЕР обвини политическите партии и част от медиите, че експлоатират неоснователните, по думите й, страхове.


"Ако някой се плаши от паяци, той ще продължи да го прави, независимо от това колко се опитваш да го убедиш, че паякът не е опасен," каза тя.


"Точно както те имат избор да не носят забрадките, аз трябва да мога да следвам религиозните си убеждения," заяви още Акбулут, която заминала да учи в чужбина заради наложената в университетите забрана. "В момента чувствам, че не съм гражданин на собствената си държава", допълни тя.


По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката.


Забраната ще продължи да се прилага за забрадките, които се завръзват по все по популярния начин с увиване около врата. Тези забрадки се възприемат за символ на политическия ислям. Другите видове ислямско облекло, като например бурката, покриваща цялото тяло, все още са забранени.


"Комично е един закон да навлиза в такива подробности. Трябва ли университетите да си наемат дизайнери, които на входа да проверяват студентките?" запита Йозбудун, специалист по конституционно право.


На неотдавнашен митинг в Истанбул в подкрепа на забрадките протестиращите призоваха на преподавателките и държавните служителки също да бъде позволено да носят забрадки, насочвайки вниманието към възможен предстоящ конфликт.


"Ако забраната е несправедлива за тези, които посещават университет, тя е такава и за заетите в областта на услугите като учителки и лекарки. Какво ще правят студентките като се дипломират?", запита Рамазан Бейхан, участник в митинга в Истанбул.


Основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, заплаши да се обърне към съда с искане да анулира поправката.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kьорхасан
  *****
  Неутрално

  не само тома но ше преглеждаме студентките дали са брьснати по мулульманска традиция преди влизане в сградата на университета.Машалла

 2. 2 Профил на Демократ ефенди
  *****
  Неутрално

  "Другите видове ислямско облекло, като например бурката, покриваща цялото тяло, все още са забранени."

  Няма страшно, скоро и това ще им разрешат, а накрая ще се приложи направо Афганистанския челен опит: Жените в къщи, защо са им такива лигавщини като университетите, които само развращават.

 3. 3 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Проблемът със забрадките е, че не са израз на правата, ами вид съобщение- ето, аз принадлежа към тази група, уважавайте ме по дефолт, щото съм религиозна.

  От друга страна се наблюдава, че колкото повече учи човек, толкова по-малко религиозен става, така че хайде да ги пуснем тия жени, пък да видим след няколко години дали ще искат да носят забрадка.

  Или пък да им теглят по една лекция от областта на войнстващия феминизъм.

  В края на краищата си остава фактът, че забрадката значи- жената е различна, опасна, нечиста, трябва да е подчинена, скрита...абе дивотии.

 4. 4 Профил на Радка Забрадка
  *****
  Неутрално

  Ясно е че всеки може да си тури забрадка, дори и мъжете - демокрацията го изисква. Според мен истинският въпрос е МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИ КРИТЕРИИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ДА СЕ ПРИЛАГАТ В ИСЛЯМСКО ОБЩЕСТВО. Очевидно не. И в европейските демокрации има разлики, но те не са принципни и не създават сериозни конфликти.
  А тези няколко процента турски граждани, които не са доволни от това демократично решение и се плашат от заббадките, и те имат имат избор, да си вземат бомбетата и да си търсят неислямска страна, където да живеят без талибански натиск.

 5. 5 Профил на keen
  *****
  Неутрално

  За жените е важно да бъдат възприемани като красиви. Забрадката е важен параван пред естетическото неодобрение на околните, ако отсъстват съответните физически качества. Затова и много жени искат да ходят забрадени. Вероятно не само мюсюлманки

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на 5ko
  *****
  Неутрално

  Абе да ходят както си искат. #5 е прав, има засукани туркани които надали ще надянат въпросния аксесоар ама по голямата част преобладаващо от анадола не забрадки не бурка ами изобщо не трябва да излизат от домовете си да не плашат хората.

 8. 8 Профил на минаващ
  *****
  Любопитно

  Българин, какъв геноцид какви пет лева?!

 9. 9 Профил на Друсида
  *****
  Неутрално

  По-скоро трябва да се притесняваме от този факт. Едва ли е без значение какво става у съседите. Друг е въпросът, че мв подобни статии проблемите се преекспонират и не отразяват релността - както за Турция, така и за Румъния, и за останалите ни съседи, създават вредни настроения...Така, както навремето писатели като Андерсен и Вилхелм Хауф, създават митовете за Ориента, без никога да са били там. Митове, които отразяват по-скоро техните лични фантазии, отколкото някаква истина за тази част от Европа, бих казал. Какво е Ориента без европейските (извратени) фантазии?!

 10. 10 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Този мьрзел #6 (не искам да се обьрна кьм него под името Българин защото мисля 4е ще обидя приятелите си) като се овьргалял в ко4ината си какво му е дощло на пилещкия мозьк Я стани и поработи малко 4е да станещ 4овек ко

 11. 11 Профил на ВМОРО
  *****
  Неутрално

  Днес забрадки, утре шалварки, вдругиден бурка

 12. 12 Профил на цито!
  *****
  Неутрално

  Задължителни забрадки за илиана йотова и Немилия масларова!!!

 13. 13 Профил на бумеранг
  *****
  Неутрално

  В момента в който направят забрадките и шалварите незадължителни, половин Европа ще се превърже с какви ли не шалове и ще се понесе в да ти падне шапката шалари. Голям бум ще настъпи в модата. Защото има нещо много практично в тоя вид облекло. И дори повече дразни любопиството - какво е отдолу?

 14. 14 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Само така! Мюсюлманките със забрадки, евреите със звезди на ревера!

  gradinko.bg
 15. 15 Профил на Преекспонат
  *****
  Неутрално

  До Друсида
  Не е преекспониране. Потърси турски новини в интернет, само за това са писали от доста време. Протести за, протести против, за татуркисти, лаици, и все такива сложни неща.
  Освен това и в момента над 70% били със забрадки. Жените просто се чувстват горди мюслюманки и го демонстрират с облеклото си. Все едно някоя горда стриптизьорка в Париж да тръгне с дантелки по улицата.

 16. 16 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Като си сложат забрадките и ще видят Европа, когато си видят ушите без огледало с забрадките отгоре.

 17. 17 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  #16 искам да припомня 4е в момента в ЕС има може би пове4е турци колкото бьлгари и то с приход по голяма от б?джета на Бг да оставим вси4ко това Бг в момента е 4лен на ЕС какво ви донесе пове4е ,пове4е ли сте умни ,демократи4ни ,културни по малко ли престьпност има пове4е ли пари имате в джоба си .....

 18. 18 Профил на Друсида
  *****
  Неутрално

  До Преекспонат
  А защо приемаш, че турските медии също са обективни. Прегледай коментариите по тази статия и ще видиш, че преобладават емоционалните реакции. Няма лошо, стига да помага в търсене на истината, но най-често - не. Очевидно и Турция няма да се размине с ислямистката вълна, за която има много емоции и малко въпроси "защо?". Защо, например ислямизмът в Алжир влиза през Техническия университет, през природо-математическите и инженерни науки? Защо ислямизмът намира толкова привърженици във всички страни на Магреба, когато същите тези страни само преди 50 години най-горещо изповядват европейските ценности и социлистиедските идеи? Какво дава Исляма на Турското общество, което Лаицизмът не може да даде? Тъжно е когато се надсмиваме, така, по принцип, от позициите на комплексирани европейци и пропускаме важните "подробности". Ние сме съседи с турците - и колко малко ги познаваме! И медиите едва ли ще ни дадат отговор на горните въпроси - поскоро - не! Днешната журналистика изцяло е възприела постулатите на академик Топенчаров, за "емоционалното" писане, на мястото на "аналитичното". Кой ли ще чете сухи анализи, гарнирани с истини, които могат да те ужасяват?? А истината е, че европейското културно влияние, включвам и социалистическите идеи в това, не успяха да решат проблемите на тези общаства, по-скоро ги вкараха в задънена улица - Алжир, Тунис, Либия, Ирак...Защо на турското общество му е нужен Ислям - военните им успешно се разправиха с левите сили, а социалната справедливост си остана далеч от обществото им като линията на хоризонта. А.., за дантелките... Беше интересен коментар. Сега е зима, студено е, но обърнете внимение на облеклото на жените през лятото - трудно ще поставите критерии за разлика с проститутките. Долното бельо е официална връхна дреха!

 19. 19 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  Смешно е да се разисква толкова надълго някакво парче плат!Има ли значение дали ще се носи на врата или на главата? Тенденциозно е да му се преписват някаква символична значимост-да ходи кой както ще,стига да не нарушава законите!Според мен в този дебат нещата са обърнати с главата на долу,стремежът е един - да се постигне политическо надмощие от определени кръгове,които явно нямат мнозинството зад гърба си...След като мнозинството от турците са ЗА то и реформата е съвсем на мястото си - ГЛАС НАРОДЕН,ГЛАС БОЖИ.....

 20. 20 Профил на Преекспонат
  *****
  Неутрално

  До Друсида
  Абсолютно съм съгласен. Но и излизащият на анг. ислямски вестник Заман пише предимно за това. Наистина е емоция, но си е основен проблем.
  И за търсенето на истината съм съгласен с теб. Но понякога е важен крайният резултат, а не обяснението, защото обясненито не винаги води до решение. Обяснението задоволява историците и умните глави, а обикновените хора като мен имат нужда от по-прости и стереотипни решения. Заключението, че фашизмът е лош и че трябва да се изкоренява ме задоволява. Обясненията защо в Германия и т.н. не ме вълнуват много. Същото е и с исляма. Дълбоките анализи и експериментите могат да се окажат чиста загуба на време. Европа и Сащ трябва да реагират по-бързо, макар и не като в Ирак.
  Според мен в ислямските страни е по-добре да има диктатори, отколкото талибанска демокрация. По-малкото зло е за предпочитане.

 21. 21 Профил на До №20
  *****
  Неутрално

  Разсъждаваш като преекспониран талибан!

 22. 22 Профил на Друсида
  *****
  Неутрално

  До Преекспонат
  Да, съгласен поне що се отнася до ясно и разбираемо представяне но истината. Това си е изкуство! Но не мога да приема, че истината трябва да се изопачава заради формата. Такъв е случаят с Националсоциализма, например. Хитлер ясно и просто обявява на изборите 1933 година, че ако го изберат, всеки германец най-малко ще има чиния с леща с наденица и чаша бира на масата в къщи... и това след хиперинфлацията 20-те години действа- резултатът е ясен... Но да продължим-чудесно, че си против националсоциализма, но това човешко извращение не се премахва с декларации, закони, полиция и т.н.... И Германия го доказа -обстойни и обширни анализи на тяхната политическа класа през 50-те определят, че най-ефективното средство за борба с корените на Фашизма в Германия е премахването на икономическата база - наемните работници, т.е. пролетариата. Има пролетариат, има манипулирана класа...(Франкфуртската социологическа школа още 30-те години го установява) и решението - провеждане на национална политика за изграждане на преобладаваща средна класа от малки собственици, които не могат да бъдат така лесно манипулирани политически...Знам, че анализа на първопричините у нас е голям проблем, по принцип проблем на мениджмънта, но и на обществото ни. Обществото ни не умее да търси първопричините за събитията, политическата класа-още по-малко. Задоволяваме се с козметика, политиците ни най-вече - все едно като имаме зъбобол да го лекуваме с аспирин, не да ходим на зъболекар. Честно казано, по този въпрос нещата в обществото ни изглеждат отчайващо, известен оптимизъм има в предприятията, където много бързо се разбира, че с козметични операции нещата не могат да бъдат оправени, там наистина има "светлина в тунела". Така е и с исляма , корените му са социални, някои политически го експлоатират. И след като социалдемокрацията се разтриса от корупция по целия свят, за съжаление единствен защитник остава... Исляма!

 23. 23 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  Друсида,не знам дали Исляма е единственото упование но "ислямистите"водят по-справедлива социална политика от предшествениците си,придържат се към своята партийна програма ето защо имат широката подкрепа на редовият избирател.Безспорно Западът има огромен принос по отношение на техническият прогрес и материалното благосъстояние но вече сме свидетели,че може би не е този пътят към човешкото щастие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK