Маленков наследява Сталин

На 6 март 1953 г. Георгий Маленков е избран за лидер на компартията на СССР и наследява на поста починалия броени дни по-рано баща на народите Йосиф Сталин. Роден през 1901 г., Маленков се издига в елита на компартията чак след края на Втората световна война, като през 1946 г. става член на политбюро.


В началото на 50-те години се оказва в кликата на Лаврентий Берия, съвместно с когото организират падението на Андрей Жданов и изпращането на повечето от неговите приближени в лагери. През 1952 г. става първи секретар на ЦК на КПСС, което го изстрелва към лидерския пост на партията след смъртта на Сталин благодарение и на подкрепата на Берия.


В битката за наследството на бащата на народите обаче постепенно надделява групата на Никита Хрушчов и през септември Маленков е принуден да му отстъпи мястото на първи секретар, като остава само председател на съвета на министрите, т.е. премиер. Той заема този пост до февруари 1955 г., когато е принуден да го напусне поради бавния ход на потребителските реформи и близостта му с екзекутирания още през декември 1953 г. Берия. Маленков е изгонен и от политбюро през 1957 г. заради участието му в заговор за свалянето на Хрушчов заедно с Николай Булганин, Вячеслав Молотов и Лазар Каганович. През 1961 г. е изключен и от КПСС и интерниран в Казахстан, където работи като директор на ВЕЦ. Умира през 1988 г., като смъртта му почти не е отбелязана в съветските медии.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK