И Румъния помагала за залавянето на Виктор Бут

Международният трафикант на оръжие Виктор Бут е бил заловен в Тайланд благодарение на помощта на румънските власти, съобщава в. "Зиуа".


Румънските гранични полицаи, заедно с техни американски колеги, които пристигнали в Букурещ със задача да идентифицират и задържат Бут, са участвали в операция, чиято цел е била да подмамят Виктор Бут и негов съучастник, че търсят да закупят оръжие. В периода ноември 2007 - февруари 2008 година Бут се е съгласил да продаде оръжие за милиони долари и е трябвало да бъде арестуван в Румъния в дните от 4 до 11 февруари. В последния момент обаче трафикантът на оръжие е отменил посещението си в Румъния.


Румънските власти имат записани преговорите, водени с Виктор Бут, за купуване на оръжието.
Според телевизия "Реалитатя" Бут планирал да посети Румъния в началото на февруари за сделка с представители на колумбийските революционни въоръжени сили. Сделката възлизала на пет милиона долара и включвала доставка, като за начало, на 100 ракети земя-въздух с малък обсег на действие, които той трябвало да изпрати от България в Латинска Америка.


Колумбийците всъщност били американските служители, работещи под прикритие в Букурещ. На 4 февруари Бут уточнил, чрез посредник, че оръжието ще бъде доставено с 200 парашута над колумбийската джунгла. Ден по-късно разговор с румънски съучастник, който трябвало да му помогне с визата, накарал Бут напълно да промени плановете си.


"Според румънските власти съучастникът на Бут в Румъния управлява авиокомпания със седалище в Румъния. Той предупредил международния трафикант, че Румъния не е сигурно място, което да посети, тъй като службите знаели, че двамата се познават", казва специалният американски агент, поискал арестуването на Бут в Съединените щати. От страх да не бъде хванат в Румъния, Бут приел среща на 6 март в Тайланд, където беше арестуван.


"Реалитатя" уточнвяа, че през 2007 година агент под прикритие на Федералното управление за контрол над наркотиците /ДЕА/ се свързал с най-отдавнашния сътрудник на Виктор Бут - Андрей Смулян. В средата на 90-те години агентът под прикритие и Смулян сключили договор за хвърляне над Чечения на сандъци с оръжие от самолет, излетял от България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK