Поръчката на Москва за убийството на папа Йоан Павел II

<em>папа Йоан Павел II</em>

© Reuters

папа Йоан Павел IIПрез ноември 1979 г. членовете на Секретариата на ЦК на КПСС наредиха на своите подчинени в КГБ: "Използвайте всички достъпни средства и възможности, за да бъде осуетен новият курс в политиката, подет от полския папа. В случай на нужда освен дезинформация и дискредитиране служете си и с други методи и средства."


"Бях потресен, като научих за тази заповед. Средства и методи "освен дезинформация и дискредитиране" означаваха просто изразено съгласие папата да бъде убит", казва Джон О. Келер, автор на издадената наскоро книга "За папата. Шпиони във Ватикана", който е имал достъп до документа. А той, представляващ една неформално издадена присъда срещу Йоан Павел II, е подписан от шефа на партийната пропаганда на Кремъл Михаил Суслов, от членовете на Президиума на ЦК на КПСС Андрей Кириленко, Константин Черненко, секретарите на ЦК Константин Русаков, Владимир Пономарьов, Иван Капитанов, Михаил Зимянин, Владимир Долгих и Михаил Горбачов.


Ако се оттеглим, ще обесят Ярузелски
Джон О. Келер, позовавайки се на спомените на майор Виктор Шеймов от VIII отдел на Главното управление на КГБ, представени в книгата Tower and Secrets, припомня и други мотиви, свързани с подготовката за покушение срещу папата. Шейнов споменава в книгата, че КГБ много се е опасявало от последиците, които ще предизвика избирането на Йоан Павел II за папа. През април 1979 г. немската "Щази" е подготвила рапорт, в който четем, че "папа, който дори само косвено се е докоснал до марксизма и е приел по отношение на него безкомпромисно становище, твърдо ще защитава интересите на католическата църква".


В книгата Виктор Шейнов си припомня своя разговор с Валери Титов - офицер от службите за сигурност на посолството на СССР във Варшава. Титов му се оплаквал от враждебното отношение на поляците. "Лично се чувствам засегнат. Където и да отидем, само като се разбере, че сме руснаци, то всички се намусват и проявяват неприязън. Гледат на нас като на нацисти", разказва Титов. Когато разговорът преминава на тема новоизбрания папа, Титов казва: "Ако (папата) им даде знак, поляците са готови да се бият и с нашите танкове." По време на разговора двамата офицери изразяват единодушно мнение, че в тази ситуация СССР има само два изхода: или да убие папата, което би било грешка, или да подкрепи Войчех Ярузелски, защото "ако се оттеглим, поляците ще обесят Ярузелски". Шейнов води подобен разговор и с ген. Николай Курицин, който отговаря за връзката между КГБ и полските служби за сигурност. Когато генералът разбира, че неговата централа иска да елиминира Йоан Павел II, се вбесява: "Идиоти! Това е политическо самоубийство. Ако ликвидираме папата, дните ни са преброени. Всеки поляк би дал живота си за папата."


Пликът на Волф


Все повече научаваме за това как комунистическите служби са прикривали следите на своето участие в покушението срещу папата. Джон О. Келер се натъква в немските архиви на документи на КГБ, които съдържат разпореждания и заповеди, целящи прикриване на участието на българските спецслужби в операцията по убийството на папата.


През септември 1982 г. ген. Маркус Волф, шеф на Главното разузнавателно управление на ГДР, а по-късно и на "Щази", получава запечатан плик с надпис Operation Past и подател - Управление на българските разузнавателни служби. Съдържанието на плика с директивите изчезва. Скоро след това в медиите на източните страни и в подкрепяната от Москва ляво ориентирана западна преса започват да се появяват материали, отвличащи вниманието на читателите от участието на КГБ и българските служби за сигурност в опита за убийство на папата. Това косвено потвърждава факта, че управляващите в съветска Русия са били сериозно ангажирани в самото покушение.


Рапортите на разузнавателните служби от юни 1984 г. показват колко силно заинтересувани са били комунистите да омаловажат ролята и значението на църквата, която Йоан Павел II сериозно укрепи, както и същевременно да заличават следите, които са водели до истинските поръчители на покушението срещу него. Тези рапорти започват да се появяват след срещата на върха в Москва, в която взимат участие шефовете на тайните служби от България, Унгария, Чехословакия, Куба, ГДР, Полша и Румъния. Целта на срещата е била "подготовката на съвместни действия за борба с подривната дейност на Ватикана". В подготвения след срещата документ се сочи необходимостта да бъдат дискриминирани Ватикана и църковните сановници.


Тотален шпионаж


Комунистическите разузнавателни служби взимат Ватикана на мушка още от самото начало на студената война. Поляците първи бележат успех на това поприще, като внедряват важен агент в най-близкото обкръжение на папа Павел VI. Този агент е имал достъп до най-големите тайни на Ватикана, а в своите рапорти е предавал информации за разговорите на папата с дипломати от Франция, Великобритания или Виетнам, разказва отец Тадеуш Исакевич-Залевски, който подготвя книга, посветена на дейността на комунистическите тайни служби във Ватикана.


Най-големи "успехи" във Ватикана е имала "Щази", която в периода 1971-1989 г. е внедрила там 17 шпиони. Най-ценният е бил прелатът Пол Дисмонт, вербуван през 1974 г., с псевдоним Петер. В книгата на Джон О. Келер са посочени неоспорими доказателства за сътрудничеството на Петер с "Щази". Сред полските шпиони във Ватикана до този момент са идентифицирани само двама: отец Конрад Хеймо (псевдоним Хейнал) и епископ Йежи Домбровски.


"Трудно е да се посочи колко точно шпиони е имало във Ватикана по време на студената война. Според моите изчисления - няколко десетки. Те са проникнали във всеки департамент на Светия престол", казва Джон О.Келер. Според него след падането на комунизма КГБ и неговият наследник - Федералната служба за сигурност, не са преустановили дейността си във Ватикана. Доказва го фактът, че Москва упорито и последователно отрича своето участие в покушението срещу папата и отказва да разсекрети архивите си, свързани с този проблем.


Превод Боян Станиславски

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rot Brigaden
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Jivko
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на ю-2
  *****
  Неутрално

  въпросат е кой порьча убиството на папа йоан павел 1 през 1978 г който папства само 30 дена и мистериозно почина май отровен

 4. 4 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Всъщност никой не е виждал документ който да дава основание да се смята че атентата срещу папа Йоан Павел 2 е организиран от Съветските или българските служби. Обикновенно някой бил казал на някой друг че бил видял или бил чул и т.н. Същото важи и за смърта на предшественика му Йоан Павел 1. Много хора направиха доста пари на гърба на любителите на конспирации написвайки цели книги натъпкани с предположения и псевдо доказателства. Без да се пренебрегват всички възможни вариянти обаче не трябва да се забравят и по-естественото ояснение като самостоятелно действие на един психопат или вътрешноватикански междуособици. последното не е за подценяване.

 5. 5 Профил на mert atakan
  *****
  Неутрално

  v 1978 godına turskıte slujbı za razoznavane MIT predade na ınformacıa ba ınterpol za atentat srestu papata Kurdına Mehmet Agca bese tocnıyat covek za tova toı doıde v SOFIA s İrasnkı paspord bese obucavan tam ot KGB mnejdu 6 7 meseca posle bese ızpraten v avstrıa ı svecarıa ot tam mına v Rım ıtalıa ı tocno tam v hotela se nastanı na edın po dolen etaj ot bulgarıte tocno te mu dadoha pistoleta vsıcko e dokazano BULGARIA UCASTVA V ATENTATA ZASTOTO KGB I NAREDI SLED ATENTATA INTERPOL POZDRAVI TURSKIYAT MIT ZA TOCNATA INFORMACIA AMA VECE BESE MINALO TOVA VSICKO BESE DOKAZANO OT UGUR MUMCU JURNALIST OT VESTNIK CUMHURRIYET KOITO IBIHA S ATENTAT V 1993 TOCNO ZA TOVA SLED RAZPADANETO NA USSR TOI DOSTIGNA DO MNOGO VAJNI DUKUMENTI V USSR

 6. 6 Профил на до 5
  *****
  Неутрално

  Стига глупости Мехмед Агджа не е кюрд а ,член на националистическата турска организация "Сивите вълци" ,която работи в синхрон с западните тайни служби. Единственото известно и доказано обучение извън лагерите на сивите вълци е това в лагер намиращ се в Ливан и контролиращ се от ЦРУ. Това става непосредствено преди влизането му в затвора където излежава присъда за убийството на журналистът с леви убеждения Абди Ипекчи. За престоят му в България не се знае почти нищо конкретно. Мехмет Али Агджа е работил с Абдула Чатлъ, известен агент на Гладио, който по-късно според сведенията помага за организирането на бягството на Агджа от един военен затвор в Истанбул, а някои твърдят, че Чатлъ е замесен дори и в опита за убийство на папата. За сведение Гладио е тайна структура на НАТО.

 7. 7 Профил на Mustafa
  *****
  Неутрално

  heı kadegı naucı tezı lajlıvı svedenıya ??? agca e ot peturge malatya tam sa vsıckıte kurdı prıselcı ot dıarbakır 1970 godını mnogo kurdı posestavaha nacıonalıstıceskıte partıı no sled 1977 se promenı ı sızdadoha kurdska terorıstıceska organızacıa pkk ı mnogo kurdı sı preseıdenıha tam zastoto kurdıte sa kato stado kato gı ostavısh na svoevollıe tırsat sı stado ı tocno tova pkk e sızdadena ot vınsnıte sılı s pokrepa s parı ı orıjıe zastoto se znaese ce komunızma ste se razpadne ı sled tova ı kurdıte ste ıskat svoya dırjava a kakvo stana komunızma se razpadna no turcıa sı ostana cala takace ste vıdem na balkanıte ste ımalı ı drugı novı republıkı ))) taka ce hic nemı se slusat tvoıte prostotii AGCA DO 12 GODINI E GOVORIL SAMO NA TEHNIYAT KURDSKI EZIK SLED TOVA NAUCAVA NASIYAT EZIK TAKACE BULGARISTAN NEMOJE DA SE IZCISTI OT ATENTATA ZASTOTO E DOKAZANO VSICKO

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK