Пентагонът подготвя сделка с Букурещ за 48 изтребителя Ф-16

Пентагонът подготвя сделка с Букурещ за 48 изтребителя Ф-16

© ReutersАмериканското министерство на отбраната е информирало Конгреса във Вашингтон, че има намерение да продаде на Румъния 48 изтребителя Ф-16, производство на компанията "Локхийд-Мартин", съобщи Франс прес.


Стойността на сделката се оценява на близо 4,5 милиарда долара.


В комюнике на Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, която е в състава на Пентагона, се казва, че сделката ще позволи на военновъздушните сили на Румъния да подменят намиращите се сега на въоръжение руски изтребители МИГ-21. "По този начин румънските ВВС ще могат да изпълняват своите задължения за отбрана на въздушното пространство на страната и да подкрепят операциите на коалицията", се посочва в комюникето.
Сред предлаганите от САЩ изтребители Ф-16 24 са нови и 24 са употребявани.


Сделката включва, освен самолети, самолетни двигатели, радари, комуникационни и навигационни системи и друга техника.


Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността е длъжна по закон да уведоми конгреса на САЩ за предстоящата сделка, но разпространяването на комюникето не означава, че сделката е приключила, посочва Франс прес.


Тепърва Румъния ще направи своя избор между офертите за изтребители "Грипен" на шведската компания "Сааб", Ф-18 на американската "Локхийд-Мартин", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС (който включва британската компания "БЕА систъмс" и италианската "Алениа/Финмеканика), и "Рафал" на френската групировка "Дасо", посочва Франс прес.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vlado
  *****
  Неутрално

  и тез ли взеха за война да се стягат?

 2. 2 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Не,просто си привеждат армията в съответствие с най-съвременните стандарти.
  Така се прави!

 3. 3 Профил на dam
  *****
  Неутрално

  Докато нашите спинкат, Румънците се въоражават и строят заводи на най-големите световни компании... Баба Меца може да се събуди само ако някой и предложи комисьонно...

 4. 4 Профил на Овътряне на буци
  *****
  Неутрално

  Баш така не се прави
  4.5 млрд. $ за 48 F-16, от които половината втора ръка си е здраво овътряне. И то без въоръжението. Идват по почти 100 млн. на самолет. При това употребяваните машини са блок 25 и са произвеждани през първата половина на '80-те години. Новите пък са блок 50 или 52 и общо взето са сериозно конструкцията е изклизмена, увеличено е натоварването и пр., все пак F-16 влиза на въоръжение за първи път през '70-те години. Дори при сегашния нисък долар, цената е доста дебела. Зависи и от офсетните споразумения, но пак е скъпо.
  Дано поне нашите тупани да не се вържат да изфукат маса пари за F-16 срещу едно возене и комисионни. Ако ще се харчи, поне да е за нещо с повече потенциал за развитие.

 5. 5 Профил на Къде ни стяга чепика, другари?
  *****
  Неутрално

  Интересно нещо е българският левичар- ни се води, ни се кара. Когато се съкращава /старо руско/ въоражение - що се разоражаваме?Когато се купува западно въоражение - що се въоражаваме ?/че и що сме се надупвали?/.
  Когато Русия умишлено протака ремонта на старите мигове - мълчи надупен, когато пък съседите ни си купят западни самолети, ръмжи ядосан...

 6. 6 Профил на Army
  *****
  Неутрално

  А ние ще строим АЕЦ за руските мафиоти на стойност 5 милиарда евро.

 7. 7 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  По силата навика мнозина считат, че Румъния е "същата като България", "един дол (балкански) дренки" и т.н.

  От известно време обаче Румъния е пред България. И като цивилизационен избор - Румъния ясно показва, че се счита за част от Запада, а не троянски кон на Северна Азия в ЕС и НАТО, и като конкретни резултати - погледнете какви инвестиции има в Румъния в последно време, какво производство, и сравнете с бантустана, в който инвестициите са в мутро-бетон, производство на дреболии, и руски енергийни проекти.

  Статията горе само затвърждава създаденото впечатление - Румъния удължава преднината си пред България.

 8. 8 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Всъщност с такава сделка Румъния в никакъв случай няма да е по-напред от България. Нека изясним нещата. България в момента възстановява ресурса на 16 свои МиГ-29, които са далеч по-перспективни и съвременни от МиГ-21. (Освен това около 10 български МиГ-21 още летят активно.) Това ще даде живот на българските самолети поне още едно десетилетие, през което време ще започне приемането на нов български многоцелеви изтребител. Румъния обаче е въоръжена само с морално остарелите и почти изчерпани въпреки модернизацията им МиГ-21 и тя има по-сериозни причини да бърза с покупката. ф-16 е също остаряла вече машина, която е създадена в епохата на МиГ-29, тоест в 1970-те! Тя няма да бъде развивана и модернизирана в бъдеще, нейната история в такъв смисъл е вече завършила. Постепенно производството на Ф-16 ще спира, тъй като вече съществуват новите самолети Ф-22 и Ф-35, които ще заменят сегашните Ф-15 и Ф-16. Купувайки една безперспективна машина, при това наполовина на старо, румънците пак ще се окажат в положението, в което са сега - ще имат 40 остарели (морално или буквално) и неподлежащи на осъвременяване самолета.

 9. 9 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Стояне, всъщост правят точно обратното. Ф-16 е машина, изживяла живота си. Затова САЩ имат интерес да се освободят от стария си парк срещу заплащане, с което да въвеждат нова авиотехника. Коментарът на Овътряне на буци е доста точен!

 10. 10 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Авиофен, плитки са ти разсъжденията. Добре известно е, че сам по себе си изтребителят е нищо. Ако се говори за истински въздушен бой, а не за авиошоу, изтребителят е ефикасен само като част от т.нар. авиационен комплекс. Ерго, Ф16 като част от добре работещ авиационен комплекс е много по-ефикасен от МиГ29, който е част от нищо и е сам за себе си (какъвто е българският случай). По време на въздушните боеве над бивша Сърбославия сръбските МиГ29 ядоха пердах от натовските изтребители (ако не се лъжа, именно холандски Ф16 унищожи сръбският МиГ29, в който пилотът загина), защото натовският авиационен комплекс превъзхожда сръбския.

  Приказките, че българските МиГ29 били незнамсиколко добри и ефикасни са за баламите. На авиошоу сигурно са впечатляващи, но в действителност няма работещ авиокомплекс зад тях.

  Естествено, най-вероятно е българските МиГ29, както и новите румънски Ф16, да не видят бой никога. На практика ориентирането към руски или западни изтребители за малка държава на балканите не е избор на оръжие за бой, а избор на цивилизационна принадлежност.

 11. 11 Профил на ТРАБАНТ МОСКВИЧОВ
  *****
  Любопитно

  Румънците може и да са тъпанари но никога не са лъскали руски ботуши а тук при нас е голям чест да лъснеш на московски пияница ботуша след това да се наведеш и той да ти тегли шута.А бе другари комунисти стига сте плакали за тая скапана руска техника.

 12. 12 Профил на vasilek
  *****
  Весело

  Защо сме толко глупави.Големите държави ги интересу само на кого да продадат морално старото оръжие.А нашите управници за нашите пари купуват за да получат комисионни.ХА ХА-ка!!!

 13. 13 Профил на Споко, бе!
  *****
  Неутрално

  България и Румъния явно вървят паралелно в НАТО.
  Съдейки по тази сделка май към 2015 година ще се отиде на превъоръжаване по осъвременени системи на НАТО за целия регион с перспективата Черно море да стане вътрешно за НАТО (и май ЕС).
  Така че явно целта е да се закърпи положението дотогава.
  Колкото до българският парк - явно се разчиства терена. Миналата седмица руският Генерален щаб изпищя, че България е от водещите страни в НАТО които са предоставили на Грузия оръжие. И там сред доставките от България се мъдреха и 4 броя СУ-25.

 14. 14 Профил на пешо
  *****
  Неутрално

  лада калина по добра ли е от форд фокус, толкова е по добър миг29 от ф 16

 15. 15 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Нормален, изобщо не става дума за противопоставяне на абстракции от вида съветско срещу натовско/американско. Хайде да не се занимаваме с такива елементаризации и да си говорим за конкретни образци самолети в конкретна фаза на развитие и конкретно техническо състояние. Всъщност моето сравнение беше на МОМЕНТНОТО състояние на румънските и българските ВВС. Румъния има много стари съветски МиГ-21, докато България има по-малко стари съветски МиГ-29. Затова интересите на двете страни при придобиването на нова техника не са еднакви. Румъния има по-голям зор за ново, там е проблемът. Освен това Ф-16 не е най-добрият избор защото, макар че последните му версии да са много по-ефективни от нашата немодернизирана версия на МиГ-29, това е вече излизаща от производство машина, която ако се купи през периода 2008-2010, в 2020-2025 вече няма да може да се модернизира цялостно. Отделно от това половината от машините според статията ще са стари, това им дава живот най-много още 10 години. Пита се доколко такава сделка е рационална. Надявам се България да не сключи подобна, ще е голямо прецакване. Много по-добри варианти са само нови F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter Typhoon или дори бебето JAS 39 Gripen. По-нови образци, по-скоро разработени, на които им предстои още дълго производство и усъвършенстване. А авиокомплексът зад изтребителите на Румъния и България е сходен, нека не си въобразяваме чудеса зад граница.

 16. 16 Профил на до Авиофен
  *****
  Неутрално

  Другарю, българските МИГ-29 не могат въобще да се сравняват с Ф-16 блок 50+. Мигуйчето е скапано самолетче с ресурс на двигателя около 300 часа, а Ф-16 с ресурс от 2000 часа.Са удеваш ли защо на родните мигчета трябваше толкоз бързо да им се сменят моторите? Няма да ти говоря за разликата в електрониката, радарите и ракетите за да не ти се завие свят.

  Не забравяй, че дори и арабите от Ажир не искат Миг и върнаха руските боклуци обратно в Масква.

 17. 17 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  До №16. Ти изобщо четеш ли какво пиша?!

 18. 18 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  За затрудняващия се да чете и да се замисля №16, цитирам себе си: "Освен това Ф-16 не е най-добрият избор защото, макар че последните му версии да са много по-ефективни от нашата немодернизирана версия на МиГ-29..." Да го напиша ли трети път?

 19. 19 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Хахаха, няма да минат американците в Румъния. Тези предлагат 24 самолета Ф-16 блок 50/52 и 24 стари Ф-16 блок 25, които са от 80-те години за 4у5 млрд. долара. еми това си е 100 млн. на самолет и то без въоръжението. И много важен момент - документа пише, че няма офсет - при такава сделка това е много важен момент.

 20. 20 Профил на Ванката
  *****
  Неутрално

  За какъв Ф-16 говорите? В Норвегия тече конкурс за за замяната му с нов, а вие искате Ф-16. Ама като купихте старите американски БТР-а всички пищяхте, да не пищите пак, а2 Защото тук става дума за много повече пари. Нека да е нов и да се знае, че имаме модерен изтребител.

 21. 21 Профил на Джиджи
  *****
  Неутрално

  и аз смятам, че американците ще загубят в Румъния, там също има законодателство за задължителен офсет. поне лъсна истината - САЩ не предлагат офсет.

 22. 22 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Гого е съвсем точен. Пита се обаче дали Румъния няма да се прекара сама с американците в случая... Румънците имат вече такава традиция, например прекалено скъпите стари фрегати, купени от Великобритания.

 23. 23 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  не мисля, че ще повторят грешката. ще видиш

 24. 24 Профил на комшия
  *****
  Неутрално

  Не се притеснявайте турция ще ви пази сьс своите модерни Ф-16 от румьнците нали сме комщии ,те докато се нау4ат да ги управляват полувината ще паднат сигурно ,е разбира се малко е тродно ,да слезещ от да4ия и да се ка4иш вьв ферари ,сьшата работа

 25. 25 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Комшу, нещо не си разбрал. Тук по-запознатите следим румънската сделка с надеждата, че САЩ и българските политици няма да натресат на България Ф-16 по подобна схема. Щото Ф-16 е толкова модерен, че му е дошло времето да бъде заменен от по-нов самолет в развитите страни, затова.

 26. 26 Профил на delyan
  *****
  Неутрално

  турците обаче не са платили и $1 за техните F-16.

 27. 27 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Така е, турците и долар не са платили за техните Ф-16. Там има една горичка, до Анкара е, в нея растат самолетите. Като узреят - отиваш и си береш на воля...

 28. 28 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  "По този начин румънските ВВС ще могат да изпълняват своите задължения за отбрана на въздушното пространство на страната и да подкрепят операциите на коалицията", се посочва в комюникето." - Да, и ще изпълнят своите задължения към американската отбранителна индустрия

 29. 29 Профил на adi sega
  *****
  Неутрално

  Това кето не знаете е че изтребителите и бомбардировачите в НАТО се делят на рангове.Това стана ясно от информация дадена от пентагона на холандските власти при поръчката за Холандия за Ф35.
  Заложено е в компЮтъра на изтебителя че един холански или немски или какъвто и да е изтребител не може да свали американски изтребител.Дори изстреляна ракета се отклонява.А американският изтребител може да сваля всичките.
  изтребителите от държавите с преференции като Турция (която е американската ръка на Балканите ) имат по висок ранг от съседните и държави. Така напимер един турски изтребител може да свали един гръцки Ф16 , но един гръцки Ф16 никога не може да свали турския.
  Така че ако румънците си купят Ф16 то турските изтребители спокойно ще се разхождат над Мамая и Синая и румънците нямяа да могат да направят нищо.Същото се отнася за американските вертолети и бомбардировачи.Да им е честита покупката.

 30. 30 Профил на до 29
  *****
  Неутрално

  След тази информация да знаеш дали холандците не са се отказали да си купуват Ф35 и са минали на мигчета?

 31. 31 Профил на бивш пилот
  *****
  Неутрално

  Каквито и самолети да се купуват, трябва да се спази основното правило: да не са руски! Нямаме нужда от руски боклуци, а тези които са още на служба трябва по най-бърз начин да бъдат нарязани за старо желязо, докато пилотите ни не са се изтрепали с тях.

 32. 32 Профил на гаргамел
  *****
  Неутрално

  ф-16 са кочини, технологията е на ниво от 80 години миг29 и ф 16 са аналогични в своя клас и двата модела имат нужда от модернизация иначе не са лоши машини , даже МИГ СА ПО КРАСИВИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДИЗАЙН !!!
  А какво ще кажете за МИГ 31 МИГ 35
  СУ 27 СУ 32 СУ 34 СУ 47 И ТЕ ЛИ СА МОРАЛНО ОВЕХТЕЛИ РУСКИ БОКЛУЦИ ???? моля коментирайте !!!

 33. 33 Профил на Авиофен
  *****
  Неутрално

  Колко мъка има по този свят... Съветското или руското може да е лошо не защото е съветско или руско, ами защото по някакви КОНКРЕТНИ причини не е добро. И обратното, не всяка американска машина е успешна само защото е американска. Българските изтребители са вече стари, немодернизирани, съветски, но въпреки това с удължаването на ресурса им, което тече в момента, МиГ-29 дават възможност за охрана на небето ни за още около десетилетие и за плавен преход при приемането на въоръжение на нов многоцелеви изтребител, който със сигурност ще е със западен произход и ще започне да пристига вероятно около 2012 година. Призивите за нарязване на функционираща изправна техника са идеологическа талибанщина на тесногръди фанатици.

 34. 34 Профил на Читател
  *****
  Весело

  Не лошо човек да си каже мнението , но трябва малко да е запознат с материята . Във Форума КРИЛЕ има една табличка и там е показано колко и какви F-16 e загубила Турция.

 35. 35 Профил на До № 31 - "бивш пилот"
  *****
  Неутрално

  Ти не си бивш пилот, а настоящ идиот, неграмотен....и лъжец при това! Обяснения - само на нормални хора!

 36. 36 Профил на do #30
  *****
  Неутрално

  Холандците не са се отказали поради следните причини.
  1.Ф35 е още в изследователската си дейност а холанците плащат за него вноски вече от 3 години насам.
  22.Холанците разбраха за това скоро, а договора бе подписан преди 3 години.
  3.Успокои ги факта че и другите големи(Англия и Германия) също получават такъв тип ограничения.
  Между другото това се отнася и до американските ракети които имат чип да не поразяват американски обекти и военна техника.
  Значи ако Кадафи си купи американска техника може да я употребява само срещу Русия!?
  Не знам дали в момента сащ не разработват
  системи които да определят изхода от една битка, в която и двете воЮващи държави са въоръжени с американска военна техника.
  например в много важен момент да блокират
  определени възли на дадени вид оръжейни еденици.

 37. 37 Профил на & 22
  *****
  Неутрално

  бърза се с продажбата на старо въоръжение и се използва политическия момент в държави с голи задници, така във военен конфликт няма изненади.За съжаление сме в редицата на глупавите държави /в нато сме на хартия/ и имаме предрешена външна политика взета под наем и полуармия.

 38. 38 Профил на някои
  *****
  Гневно

  Този коментар дето го е написал Комшия :"( не се притеснявайте турция ще ви пази сьс асвоите модерни Ф-16 от румьнците нали сме комщии ,те докато се нау4ат да ги управляват полувината ще паднат сигурно ,е разбира се малко е тродно ,да слезещ от да4ия и да се ка4иш вьв ферари ,сьшата работа )" -------->да се научи да пише и тогава да дава мнения или препоръки!

 39. 39 Профил на Авиофен явно хонорарче си взимаш от локхит ?
  *****
  Неутрално

  Едномоторния ф 16 с скороподемност 254м/с ли ще ми хвалите Тая поредна издънка на локхид ли ще срвавнявате с миг 29 с скороподемност около 330 м/с айде вече ми писна да слушам глупсоти от малоумници които немогат да разберът ,че 20мм м61 дори неможе да одраска титаниевия корпос на миг 29 за справка миг 21 има скороподемност 230 м/с някаде и е що годе е от класа на ф 16 единствено за "далавера" може да се вземат тея недорасли самолетчета

 40. 40 Профил на бивш идиот-полупилот :)
  *****
  Неутрално

  "Каквито и самолети да се купуват, трябва да се спази основното правило: да не са руски"

  Защо защото са Руски ,а ти от 10 години си чакащ зелената карта

  Я говори с факта ,че ми писна на базата на фобия и омраза да се политизират качествата на всякаква техника ,говори за скороподемност ъгъл на изкачване тяга такива..,а не "боклуци" ,защото явно незнаеш колко % от германските пилоти са се изтрепали с американските "боклуци".

  Изобщо някои тук писал ли е с данни нещо конкретно или просто си чеше езика ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK