Европейската общност приема единен флаг

Европейската общност приема единен флаг

© ДневникНа 26 май 1986 г. Европейската общност (ЕО) приема синия флаг с 12 златни звезди за общ флаг на съюза. Днес флагът е добре известен на всички и се асоциира само с ЕС, макар и да е бил създаден с идеята да представлява Европа като цяло, а не конкретни организации.


Флагът е първоначално одобрен от Съвета на Европа още през декември 1955 г. по предложение на главния хералд на Ирландия. След приемането му от ЕО той автоматично бива възприет и от наследника на общността - създадения с договора от Маастрихт Европейски съюз.


От началото на 90-те години употребата на флага се контролира съвместно от ЕС и Съвета на Европа. Той се появява на лицето на всички евробанкноти, а звездите са изобразени на евромонетите. Броят на звездите е фиксиран на 12 и не е свързан с броя на страните - членки на съюза.


При създаването му през 50-те години, когато в СЕ членували 15 държави, било предложено в него да има по една звезда за всяка страна членка, а броят им да не бъде променян впоследствие. Западна Германия се противопоставя на идеята, тъй като член на СЕ била спорната Саарска област и наличието на собствена звезда би означавало форма на суверенитет. Франция отказва да приеме 14 звезди, тъй като това би признало поглъщането на Саар от Германия. Тъй като 13 пък се счита за нещастно число, държавите накрая приели на флага да има 12 звезди - число без политически смисъл и същевременно символ на перфектност и завършеност.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Анонимен
    *****
    Неутрално

    Има смисъл - 12-те апостоли! Ама създателите на ЕО едва ли са имали това впредвид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK