Украйна иска изваждането на кораба "Ванеса"

Украйна иска изваждането на кораба "Ванеса"

© БТАМинистерството на транспорта е получило официална нота от Киев, в която се посочва необходимостта корабът "Ванеса" спешно да бъде изваден, съобщиха от пресслужбата на ведомството.


В нотата Украйна иска да бъде информирана за сроковете, в които може да се извърши изваждането на "Ванеса", тъй като се изказва опасение, че останките на кораба представляват опасност за корабоплаването и заплаха за замърсяване на околната среда.


Корабът "Ванеса" потъна в Азовско море на 3 януари тази година. На борда му имаше 11 моряци, от които оцеля само един.
Разследването на причините за потъването на кораба от специализираното звено към Министерството на транспорта продължава. За да бъде определена точната техническа причина за потъването, в момента се урежда извършването на подводен оглед.


В отговор на запитване от ИА "Морска администрация", от оператора на "Ванеса" - "Борд марин" ООД се заявява, че корабопритежателят преговаря със застрахователите относно финансирането на изваждането на кораба. От дружеството не могат да посочат конкретни срокове, но са изразили надежда, че могат да ползват правото си за изваждане в едногодишен срок, както е според украинското законодателство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK