Оръжейните разходи по света се увеличават

Разходите за въоръжение в световен мащаб продължават да растат и през 2007 г. са били с 45% по-високи, отколкото преди 10 години, съобщи базираният в Стокхолм Международен изследователски институт за мира (СИПРИ), цитиран от АФП. През миналата година държавите са изразходвали за военни цели 851 млрд. евро (1339 млрд. долара), което представлява 2.5% от световния брутен вътрешен продукт, или 202 долара за всеки жител на земята. В сравнение с 2006 г. светът е изхарчил 6% повече пари за оръжие. Стоте най-големи производителя отчитат 8% ръст на продажбите.


Лидер отново е САЩ, като близо 45% от разходите за въоръжаване по света са дело на администрацията на Белия дом, главно заради войните в Ирак и Афганистан. В списъка по обем на бюджетите за отбрана следват Великобритания, Германия, Франция и Русия. Радващият се на рекордни приходи от петрол и газ Кремъл вече даде заявка да играе активна роля на световния оръжеен пазар, отбелязват от СИПРИ.


Главни фактори за увеличение на военните разходи са реалните или предполагаемите заплахи, въоръжените конфликти и международните операции за поддържане на мира. През изминалата година са регистрирани 14 големи военни сблъсъка, които поставят пред международната общност предизвикателството да намери нови нетрадиционни форми за тяхното разрешаване, отбелязва СИПРИ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK