Епидемия от самоубийства в Япония

Географски, повечето от самоубийствата се извършват в префектура Яманаши, където вишневите градини в подножието на планината Фуджи традиционно привличат самоубийци от цяла Япония.<br />
лиценз на снимката: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a>

© skyseeker

Географски, повечето от самоубийствата се извършват в префектура Яманаши, където вишневите градини в подножието на планината Фуджи традиционно привличат самоубийци от цяла Япония.
лиценз на снимката: Creative CommonsБезпрецедентните нива на самоубийства сред млади служители в японски корпорации достигнаха мащабите на епидемия, съобщава в.Таймс.


Според последните статистически данни, в Япония са извършени 30 093 самоубийства през 2007г., което е с 2,9% повече от предходната година. Тези данни определят японците като най-склонните към самоубийство хора в света и разкриват провала на японското правителство в опитите му за справяне с този проблем. Самоубийствата са най-разпространени сред мъжете – 71% от всички успешно извършени, както и при възрастните японци - над 60 години.Географски, повечето от самоубийствата се извършват в префектура Яманаши, където вишневите градини в подножието на планината Фуджи традиционно привличат самоубийци от цяла Япония.Правителственият анализ на данните, според който за десета поредна година броят на самоубийствата остава над 30 000 за година, разкрива нова тревожна тенденция – най-голяма склонност към самоубийства имат работещи в корпорации хора на тридесет години. Мотивът обикновено е депресия свързана с работата.


Психолози и социолози, наблюдаващи японското общество, предупреждават за дълбока криза сред младите работещи японци. Според експерти, високите нива на самоубийства и случаите на маниакални нападения с хладно оръжие на публични места през последните месеци, са симптоми на епидемия, които обществото е пренебрегвало твърде дълго време. Мика Тсутсуми, икономист и социолог, определя скорошните нападения с нож над случайни цивилни граждани в Акихабара, като "обезпокояващо предсказуеми". Маниакалните убийства извършени от Томохиро Като – изпаднал в психоза служител на местна корпорация – са предизвикани от чувство на безнадеждност на работното място. "В японското общество е стаена цяла, невидима армия от хора като Като", казва тя.Шокираща обява в един от многобройните сайтове за самоубийства предлага на потребителите си да разпечатат плакат с огромни червени йероглифи, предупреждаващ хората в сградата, където се извършва самоубийство, за опасността от отровния газ.

Дори още по-обезпокоителна от самите самоубийства е нарастващата тенденция сред самоубийците да използват високо токсичен газ – водороден сулфид – който се получава от комбинация на обикновени продукти прилагани в домакинството. За разлика от по-традиционни методи за самоубийство, като предозиране с приспивателни, обесване или сепуко, използването на водороден сулфид застрашава живота на хората намиращи се в същата сграда и превръща нещо, планирано като личен акт на отчаяние, в посегателство над живота на невинни граждани.


За миналата година 29 души са отнели живота си по този начин, но след като формулата за производство на отровния газ е била разпространена в множество интернет страници за самоубийство, методът е придобил изключителна популярност сред депресираните японски самотници. От февруари 2008г., 517 души са се самоубили използвайки отровния газ, като половината са били на около двадесет години. Проучванията показват, че зловещата популярност на този метод за самоунищожение придобива епидемични мащаби.


Отчаянието обхванало младите, работещи хора в Япония предизвика многобройни официални и медийни анализи, които обаче не доведоха до почти никаква промяна на японския корпоративния модел. Заплатите остават все така ниски, а йерархичните структури в бизнеса - все така непробиваеми. "Живеем в подтискащо общество, където се отдава огромно значение на тривиални правила", казва професор Киохико Икеда, от университета Уаседа. "Младите хора се чувстват като в капан; обществото не допуска дори и най-малките грешки".

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Не мисля, че е правилно този култ към самоубийствата в Япония да се свързва с ниските заплати и въобще с материалните условия на живот. Това говори за тотално неразбиране на японската култура и психика. Работата е там, че от младите хора се изисква прекалено много, те са натоварени с твърде големи очаквания. И когато не могат да ги оправдаят - бум! - идва големият провал. А това японците не могат да го преживеят и в съответствие с националните традиции - слагат край на живота си, за да измият срама.

  Този бесен ритъм на живот, насочен единствено към придобиване на материални блага, е напълно безсмислен. А като прибавим и това, че японците са езичници и нямат Христа и надеждата за възкресението, въпросният начин на живот убива с абсурдността си.

 2. 2 Профил на Tomba
  *****
  Неутрално

  Въпрос на култура и възпитание. Тука на Сашо Томов хич не му пука за милионите привърженици и си живурка в палата в Студена. Но не е само той и Венци Стефанов си е дигнал 4 метра зид в Бистрица и хич не му пука за срама, който носи в себе си!

 3. 3 Профил на eg
  *****
  Неутрално

  положението е тежко и сложно

 4. 4 Профил на moj
  *****
  Неутрално

  Не е само Япония. И в Западна Европа бродят безброй откачалки, които решават да гърмят не само по себе си...Убеден съм че и в България ще стане така. Това е отдушник от стреса в комбинация с по-слаби нерви. Преди години един влезе в швейцарския парламент и уби мисля 14 души...

 5. 5 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Нямат жизнено пространство и подивяват. Живеят в някакви супер тесни апартаменти - как няма да психясат. Едно време са избивали комплекси със самурайските мечове, сега не може да се сече току тъй

 6. 6 Профил на k
  *****
  Неутрално

  ами и аз да живеех в япония и аз щях да се самоубия

 7. 7 Профил на шихан
  *****
  Разстроено

  обсебването от манията за перфектност е присъща на друга порода хора. Тук по нашите географски ширини бруталността се шири към другите не към себе си. Малко е вероятно някой местен бГ феодал да му трепне сърчицето че е разказал играта на системата, която уж управлява. В този смисъл сепукото е измиване на срама, когато има срам. Където има безочие няма алтернатива. Затова нацията българска оредява физически изтичайки и допринасяйки за подобряването на генетичния фонд на нации, които нямат безумието да си избират некадърници за ръководни кадри. В страната на изгряващото слънце да си некадърник е диагноза, която има само фатален изход. У БГрско да си гьонсурат е благословия.

 8. 8 Профил на един лев
  *****
  Неутрално

  Ако бедността беше причина за самоубийствата, България ще се лиши от 75% от гражданите си и близо 100% от пенсионерите си.

 9. 9 Профил на Кукувица
  *****
  Неутрално

  Ами като всички там си приличат, ако бях аз и щях да се самоубия да гледам все едни и същи физиономии по цял ден

 10. 10 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Проблемът има и други измерения - несигурността от бъдещето, комерсиализацията и стремежа към все повече материални облаги, които са по-постижими в богатите страни, но идват със своя "сноп" от незибежни обвързвания. Заемите, договорите с банки и кредитори, напрегнатата работа за връщането им, както и непрестанния стрес от мисълта, че този процес продължава с години. Явлението се среща по-широко застъпено в северна Европа например. Млади хора се случва да посягат на живота си по-често от останалите страни на континента. Проучванията показват точно това - много от самоубилите се са били изключително напрегнати, стресирани, имали са по няколко различни заема, най-често - апартамент, автомобил. Всяко сътресение в кариерата им или в промяната на социални статус увеличaва страха и несигурността.
  Общуването в тези страни е също затруднено. Те пък са в липса на онова, което южните народи имат, в това число и българите - поне да можеш да кажеш на близки и приятели каакво се случва с тебе.
  Западните общества някак не са научени да показват истинските си чувства. Някак не е прието...
  А колкото до западният модел на демокрация, имам предвид някои от страните на европейската демокрация, тя е в цялата си перфектност... не толковаа перфектна, колкото ние я виждаме от България... (Е, за нас в Бг всичко навън е перфектно, но...)
  Демокрацията там - също има своите (учудващо или не) нелицеприятни белези... Рестриктивност, контрол в излишък, свободи, които понякога ако използваш, после се наказват...
  Но това е вече друга история...

  Но както се казва: да пази Господ!

 11. 11 Профил на dedmin
  *****
  Неутрално

  Пълна кошница и празна душа! То и самата природа ни показва, че баланса е нарушен! Притежаваното е много повече от действителните ни нужди, а такова прахосничество на ресурси в природата няма! Така че носете си старите дрехи до скъсване! Модата е един от примерите за безсмислено прахосничество!

 12. 12 Профил на vir
  *****
  Неутрално

  Според мен западните общества плащат, за да показват 4увствата си на психоаналитици. Представяте ли си какво би произлязло от това в Бг при нашата лубов към СРС-та.

 13. 13 Профил на Ишико
  *****
  Неутрално

  Не съдете и обсъждайте японците. Вие никога не можете да разберете тяхната душевност, начинът им на разсъждение, отношението им към смъртта и живота. Приказвате пълни глупости не само за японците, а и по принцип. Завинаги ще сте мизерници и неграмотници и няма да имате пари дори да отидете на 100 километра от селото си. Японци никога няма да станете.

 14. 14 Профил на глобалното прегряване
  *****
  Неутрално

  Време им беше на японците да почнат да се святкат и те по прегрятите кратуни. Добре че всеки саморъчно си е поема отговорността. Българският почерк пък е да се святкат един друг. Ми така де, всяка нация със свой почерк. Иначе прегряване тук, прегряване и там.

 15. 15 Профил на борко
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Някои доста тъпи коментари има тук, миришат на лук и бира. Японците наистина имат различно отношение към живота и смъртта и са една изолирана типично островна култура.
  Изпитвам голямо уважение към тяхното чувство за чест.

 17. 17 Профил на алексие,
  *****
  Неутрално

  искаш да кажеш: на кебапчета и бира

 18. 18 Профил на Baynes
  *****
  Любопитно

  Ишико, Алекс, вие пък защо толкова обичате японците? Много филми ли гледате или много книжки сте чели? Аз живея в Япония и откакто работя тук уважението ми към тях се изпари. Медийната пропаганда на Япония и мнимите достойнства на японците са пълен фалш. Те са хора дребнави и комплексирани, вълнуващи се само от материалното.

 19. 19 Профил на японец
  *****
  Неутрално

  пълни глупости. най-напред, трепат се най-много не у яманаши, а у акита

  оттам насетне, самоубийствата са "проблем" само щото по японските медии ги тиражират безспир. а журналята четат превода и кво разбрали, кво не -- пляк на първа страница.

  байнес, евалата бараточка. я само сподели колко време живееш и колко японски знаеш, че като ви знам повечето българи тука ... сбирщина от мързели дето плюскате стипендии на момбушото, ня японски бъкел не мое да обелите, ама да плюете по японците дето ви плащат сте много добри.

  селяни със селяни.

 20. 20 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Ето, коментиращите пак се отклоняват от темата с лични нападки, по български маниер! Разединени и лаещи един срещу друг, както винаги!
  Темата беше самоубийствата като резултат от обществените нагласи в японското общество.
  Номер 19, а българите не са ли "дребнави, комплексирани и вълнуващи се само от материалното? Сме и още как! Дори сме плашещо материални и бездуховни напоследък! При нас дори самоубийствата са със обратен знак - много го правят го от бедност, което си е пак вид безизходица...
  Този форум тук пропадна, за жалост...

 21. 21 Профил на DrEm
  *****
  Неутрално

  Бушидо-пътя на самурая гласи, че при голям срам е чест да отнемеш живота си, и така измиваш срама, кво се чудите тогава, има някои, които все още живеят по тия закони

 22. 22 Профил на японец
  *****
  Неутрално

  каква тема за преписан матрял? япония е едва на 10 ли, на 15-то место ли по самоубийства.

  я вижте кои са първите пет и за тех коментирайте, много повече материал има за джавкане.

  #1 литва
  #2 беларусь
  #3 рассея

  гыгыгы

 23. 23 Профил на ISTORIK
  *****
  Неутрално

  Само искам да добавя, че чрез самоубийството ("сеппуку" на японски, а европейците го наричат "харакири" - и двете думи означават "режа корем"!) японците измиват срама само от рода си, не - и от себе си. Това е начин на мислене, елемент от тяхната самобитна култура.

 24. 24 Профил на шогун
  *****
  Гневно

  сайонара Булгари Сан

 25. 25 Профил на Токуда
  *****
  Весело

  карай Тойота ,яж суши , гледай Сони , пий саке и хич да не те е.е

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27 Профил на blue_fish
  *****
  Неутрално

  Самоубийствата не мога да коментирам, но изгледът на снимката е невероятно красив. Никой ли не го забеляза?

 28. 28 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  Не знам дали в Япония има епидемия от самоубийства, но в БГ има поне десет страшни епидемии в момента.Първата-населението намаля с 10% за 10 години.Второ, неграмотните минаха 20%.Трето, след десет години в БГ прродата ше е довършена окончателно.Вие продължете списъка.

 29. 29 Профил на Хо
  *****
  Неутрално

  Перфекционизмът не прощава. Добре изпипват всичко, но какво става в мозъците им после? Все пак са хорица, а не машини. Не са ги научили като нас да дават по-лабаво и да не се вманиачават

 30. 30 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Номер 24, защо гневно?
  Коментарът ти е по-скоро развеселяващ. Разсмя ме.
  Сайонара, Булгари сан.
  Супер!

 31. 31 Профил на Под вола теле, май се търси
  *****
  Неутрално

  Аха, този "Baynes" нещо май уважава повече българската простотия и чалгарство. Ами, като не ти изнася, се прибирай в Бг, при "истинските" и страшно "тактични" и "уважаващи" другите хора българи. За сведение, аз пък съм със супер добро мнение за японците и ме кефят максимално.

 32. 32 Профил на Baynes
  *****
  Неутрално

  27, на снимката е Фуджи. Е, от Токио не го виждаме баш така. 19, ти вече японец ли станал бе браточка? Научи малко японски и стана японец? Да не страдаш от шизофрения случайно?

 33. 33 Профил на Baynes
  *****
  Неутрално

  http://www.economist.com/world/asia/displaystory.cfm?story_id=11294805

  Тук можете да видите статистиката за Г-7. Японец, не се сравняват ябълки с портокали, а развитите страни помежду им. На краставичар краставици не продавай, аз се занимавам със здравеопазване.

 34. 34 Профил на черногледец хабър
  *****
  Неутрално

  Странно имаше един японски филм преди години (2001 година), който описва същата история. Може би сега са се сетили за него и черпят идеи, а може и филмът да се е оказал твърде пророчески.

 35. 35 Профил на Alexander  do 33
  *****
  Неутрално

  Номер 33. Не съм се и съмнявал в информацията на "Икономист". Това е здрава медия, от години. При тях празно няма и никому нищо не спестяват -нито на Буш, нито на БГ, на никой! Затова и са уважавани... Освен интелигентни, в "Икономист" и не си поплюват...
  Сега отворих линка, прочетох материала за Япония и самоубийствата, всичко съвпада.
  Само ми убягва обаче каква е твоята теза. Прочетох отново и трите ти коментара и освен скрито удоволствие от факта, че японците са с висок процент на самоубийства, друго не видях.
  Вариантите са два - или много ти е додеяло там и не ги понасяш, или... Второто е по-добре да не го казвам, но не вярвам да изпитваш удоволствие от една такава реалност. Нездравословно ми звучи.
  Ако е първото - разбирам. Случва се... Май дори доста често. Да емигрираш и в новата държава така да се стекат нещата, че да я намразиш и да си казваш при всеки неин срив и неуспех: "Хак им е".
  За второто се съмнявам, все пак , както казваш със здравеопазване се занимаваш.
  Няма нужда да отговаряш, това са лични неща...
  Но по-интересно беше да обясниш този проблем като човек "отвътре", а не единствено тази бърза, негативна теза "О, те са комплексирани, дребнави" etc. Такива тези са най-лесни...
  Не ти противореча, просто е ценно да знаем. Аз също имам някакъв опит с подобни хора и е хубаво да се знае...

 36. 36 Профил на Baynes
  *****
  Неутрално

  Здравей Александър. Извинявай, ако съм прекалил, няма никаква теза всъщност. Не ме доядява на японците, а на дървени философи, които си разсъждават за бушидо и подобни неща, от които съвременния японец е много далеч. Те са си материални хора, в материален свят; Япония е като всяка друга страна, има си свои предимства и свои си уникални проблеми. И да, не е хубаво да се обобщава много. Последно, аз конкретно нямам никакви проблеми в Япония, но не смятам да емигрирам трайно, харесвам си София.

 37. 37 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Bynes, разбирам. На мен ми беше интересно понеже, както казах, съм наблюдавал това в Северна Европа, където между другото "затвореността" на живота се сравнява понякога с японската такава. Не е стопроцентово така, но има общи черти. Онзи тип привидно безпроблемен живот, който изведнъж се разпада, за да се окаже накрая, че е много чуплив и нетраен. Външните белези - материалното положение с коли, апартаменти и т.н.т - изведнъж увисва, губи важността си точно с физическата смърт на собственика...
  И ако довчера този човек е изглеждал добре и щастлив в очите на приятели и съседи, то днес се оказва, че е живял в бездни от празнота...
  Тука е интересното... Какво нямаме, когато уж много имаме, та се стига до този проблем.

  Вероятно при японците нещата са малко по-сложни. Те го обвързват с достойнство и стари традиции.
  Северноевропейците не са толкова духовни, те са повече хладно-прагматични и почти никога не обвързват подобни житейски ситуации с много чувства.
  Но това е дълга история...

  Желая ти много късмет и успехи!
  А

 38. 38 Профил на Baynes
  *****
  Неутрално

  За жалост не са вече толкова духовни, колкото се твърди, че са били (преди Световната война?). Живял съм и в САЩ и не откривам съществена разлика в житейската мотивация в Токио. Проблемът им сигурно е в колективизма. Японец остракиран от колектива си вече мисли за самоубийство. Високата честота на този вид предотвратима смъртност е част от картината. Нещата, които в Япония се считат най-тревожни са ненормално големия дял на деца-самоубийци и резултатите от анкети показващи, че значителна част от младите работещи японци в някакъв етап от живота си са обмисляли сериозно самоубийството като изход. В България например повече се самоубиват самотни възрастни хора, което се счита "нормално", т.е. очаква се това да е така.

 39. 39 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Baynes, ето това не знаех за тях. Никога не съм бил в Япония. За колективизма говоря. Това е нещо, което си струва да се изследва.
  Знаех си, че има какво да кажеш, което е и ценното у хора с опит в една държава. Значи тяхното себеусещане, себеуважение и значимост преминават през мястото им в колектива... Интересно!
  Ако са "изхвърлени" тогава се появява проблема...
  Хубаво е да се знае това.
  Да ти кажа за северна Европа. Там имат един неписан закон, който се нарича "самозабранителен закон". Него го няма на хартия, но всички го знаят, създават го сами, поддържат му живота и изискват от всеки да го спазва. Тоест - това е един набор от забрани, които ако не следваш, групата те убива социално изолирайки те, или наказвайки те перманентно.
  Малко примери - не показвай качества, не демонстрирай физичeска красота, възможности, интелект, знания, умения. Не се обличай прекалено добре, не се смей високо, не говори високо, не показвай чувства, не докосвай хора при разговор, дори - не давай път на жени - това се смята за сексуална покана.(Не се шегувам).
  Ако всичко това в други страни помага, толкова при северните народи може да те злепостави...
  Та представи си какво произлиза от всички тези усложнения...
  Ненужна рестриктивност, която избива в страх, несигурност, стрес и т.н.т...


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK