Ново откритие може да стане основа на система за предупреждение от земетресения

Ново откритие може да стане основа на система за предупреждение от земетресения

© ReutersЗеметръсните прогнози скоро могат да станат реалност, след като американски геолози от института "Карнеги" успяха да изолират сеизмични сигнали от разлома Сан Андреас в Калифорния, часове преди истинския трус.

Учените, резултатите от чиято работа бяха публикувани вчера от сп. "Нейчър", са направили сондаж на дълбочина от около 1200 метра в земната кора, което е позволило улавянето на сеизмичните вълни от образуването на малки пукнатини – предвестници на същинския трус.

Първите резултатите от работата им са били постигнати още през 2005 г., когато сеизмичната активност е регистрирана 10 часа преди земетресение от 3-а степен по Рихтерс. Същият сценарий се повторил няколко дни по-късно при нов съвсем слаб трус.

"Много сме окуражени и планираме още експерименти, за да потвърдим дали наблюдаваните промени са част от общите физични процеси преди земните трусове," заяви сеизмологът Фенглин Ниу от университета в Хюстън в интервю за Ройтерс.

Все още обаче не е съвсем сигурно дали откритието на геолозите ще позволи изготвянето на съвсем точни сеизмични прогнози, часове преди фактическото земетресение.

"Моментът, когато ще имаме работеща система за ранно предупреждение от земетресения, е далеч в бъдещето – поне 10, ако не и 20 години," коментира Пол Силвър от института "Карнеги". Когато това стане факт, жертвите от тежки земетресения, като това в китайската провинция Съчуан отпреди два месеца, ще могат да бъдат сведени до минимум.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK