Албанци отново заплашват Македония с бойкоти

Представители от Демократическата партия на албанците (ДПА), която няма да участва в коaлиционното управление на Македония, заплашиха да блокират работата на парламента, aко в програмата му не залегне увеличаване на правата на албанците в страната. При съставянето на предишното правителство, което падна именно заради тези искания, неучастващият тогава в управлението Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) напусна парламента и дълго блокира работата му.


В понеделник официално премиерът Никола Груевски внесе в парламента състава и програмата на новото македонско правителство, в която освен икономическото възраждане на страната основен акцент е и провеждането на референдум за името на Македония заради спора с Гърция. Те ще бъдат гласувани след десет дни.


Като цяло обаче македонските медии коментират, че включването на ДСИ вместо ДПА в коалицията е добър ход на премиера Груевски. Дори близкият до опозиционните социалдемократи "Утрински весник" отбелязва, че албанската партия може да играе и ролята на вътрешен коректор и на "сваляч на земята" на "национал-романтичните десничари от ВМРО-ДПМНЕ".


Съставът на правителството ще е много сходен на предишното, като само двама от министрите на ВМРО-ДПМНЕ са различни. ДСИ пък ще поеме контрола на министерствата на икономиката, социалната политика, здравеопазването, околната среда и местното самоуправление.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Makedonija for EVER
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  вмро-дпмне 63 депутати,дси 18 депутати = 81 дпа 8 депутати с какв бойкот заплашават??? парламента на Македония е 120 депутати

 3. 3 Профил на MTRX
  *****
  Весело

  Повече права за шиптърите и за "хунЗите"

  Шиптър-хунЗия forever

  „Вечер", Македония: Хунзите ще посетят прародината си
  11 юли 2008 | 08:37 | Агенция "Фокус"
  Скопие. Днешното стъпване на македонска земя на принца Мир Газанфар Али Кан и принцеса Рани Атика от народа на хунзите, в 16:30 часа /местно време/, е събитие с историческо значение. Когато се срещнете с тях, ще ви стане ясно, че не е нужно да търсите доказателства, че и те са македонци. Две македонски енергии ще се срещнат на едно място след 23 века. Това е заявила Марина Дойчиновска от Македонския институт за стратегически проучвания 16,9, организатори на посещението, пише днес македонският вестник "Вечер". Веднага след пристигането делегацията ще се срещне с премиера Никола Груевски и с главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан. В делегацията, освен принца и принцесата, участват и сестрата на принца, историци и други изтъкнати личности. Очаква се в Македония те да посетят Лазарополе, Гари, Вевчани, Охрид, Прилеп и Битоля.

  „Утрински весник": Македония получава принц и принцеса вместо НАТО и ЕС
  11 юли 2008 | 08:10 | Агенция "Фокус"
  Скопие. Всичко мина спокойно на 9 юли, както в обикновен летен ден. Нищо не се случи в Македония в деня „Х", датата която бе определена от НАТО и от американския президент Джордж Буш като последна, в която Македония може да стане член на НАТО заедно с Албания и Хърватия. Това пише днес македонският журналист Ерол Ризаов, в авторски текст, публикуван в македонския "Утрински весник".
  „Никой в Македония не вярваше в тази възможност. Затова обаче голяма възбуда донесе новината, че от под Хималаите идват македонският принц и принцеса, преки потомци на Александър Македонски. Праща ни ги Бог и една наша журналистка, която откри световното чудо: най-старото родословно дърво. Представете си родословно дърво старо 2 300 години, по което точно се вижда, че нашите престолонаследници произлизат от лозата на Филип Втори и античните македонци. Затова предлагам този дар от небето да припознаем правилно, а принца и принцесата да ги настаним в новата президентска резиденция във Водно. Македонската православна църква да ги коронова за македонски цар и царица и да станем парламентарна демокрация. С това решаваме всички проблеми. С името, и с идентичността, и с ЕС, и с НАТО. Царският указ и печат на потомците на Александър Македонски струват повече отколкото решенията на ЕС и на чиновниците в Брюксел", пише Ризаов. По думите му спектакъла с принца и принцесата, преки потомци на Александър Македонски, може да кандидатства за една от най-големите световни глупости и връх на провинциализма и примитивизма, за което Македония е плодородна почва.

 4. 4 Профил на F
  *****
  Неутрално

  И те като нашите цигани все права искат ами да работят като всички останали - стига с тия права

 5. 5 Профил на NAJ-vaznoto
  *****
  Неутрално

  Почитуван Господине Караманлис,

  Ви пишувам за две исклучително важни теми, чие решавање убеден сум ќе исправи многу историски неправди, неправди кои се чувствуваат и денес, и ќе го подобри животот на многу луѓе, а секако позитивно ќе влијае на подобрување на односите помеѓу Република Македонија и Република Грција.

  Имено, кон крајот на четириесеттите години, за време на граѓанската војна во Грција, неколку стотини илјади граѓани и цели семејства во виорот на војната, во својство на бегалци ги напуштија своите домови, имоти и државата Грција во која беа родени.

  Огромен дел од овие луѓе, најголем дел од нив етнички Македонци родени во Грција, дојдоа да живеат во тогашната СФРЈ, поточно во делот на денешната Република Македонија, и останаа тука засекогаш, на што веројатно влијаело и тоа што говореле ист јазик и чувствувале припадност на ист народ, македонскиот.

  Еден дел од нив се раселија во други европски држави, како и во Америка, Австралија и Русија, но и оние кои се раселија исто така се најголем дел етнички Македонци, говорат ист јазик со нас, чувствуваат припадност на истата нација, македонската, а поголем дел од нив имаат и двојно државјанство, македонско, и на земјата во која живеат.

  За жал, децении потоа, по нивното напуштање на родните места и живеалишта, дури и откако заврши војната, ним им беше оневозможено, односно забрането да се вратат во своите родни места, во своите родни куќи и на своите имоти. Тоа не им беше дозволено ниту ним, ниту на нивните наследници.

  Колку што знам, некаде на почетокот на осумдесеттите години, во Грција се донесоа неколку закони со кои на некој начин им се одземаа нивните имоти, и ќе се согласите дека таквите закони не се согласно стандардите на Европска унија, НАТО и меѓународните стандарди за човекови права и за гарантирање на сопственоста.

  Денеска овие граѓани, сега веќе државјани на Република Македонија, а родени во Грција, се тројно дискриминирани.

  Прво, не можат да си ги добијат имотите назад, второ, имаат сериозни потешкотии за влегување во Грција и трето, доколку некој од нив сака, не може како и секој друг човек кој се родил и израснал во Грција, согласно грчките закони да има право на двојно државјанство, едно македонско и едно грчко, во услови кога Грција го дозволува правото на двојно државјанство.

  Имајќи предвид дека во децениите кои се зад нас, демократијата во двете држави се развиваше, а Вашата држава стана и членка на Европската унија и НАТО, институции каде особено се внимава на човековите права и на стандардите за гаранција на приватна сопственост, очекувам дека Вие како Премиер, ќе превземете мерки за исправање на оваа неправда за огромен број на луѓе со тешка судбина и животен пат.

  Во Република Македонија овие граѓани се организирани во повеќе граѓански здруженија и во неколку средби со нив, тие побараа да се обратам до Вас како до Премиер на соседна држава, од која тие се чувствуваат дискриминирани.

  Втората тема за која сакам да Ве замолам, а верувам дека Вие со задоволство ќе се ангажирате да помогнете, е признавањето на македонското малцинство во Република Грција, и овозможување на основните права согласно меѓународните стандарди за образование на мајчин јазик (македонски), негување на културните традиции и обичаи преку различни форми на организирање, употреба на македонскиот јазик во локалните институции во местата во Грција каде тие живеат во позначаен број, и други можности кои секоја демократска држава ги овозможува на сопствените граѓани кои се од етничка заедница различна од доминантната.

  Господине Премиер,

  Јас верувам дека Вие со добра волја ќе ги разгледате овие прашања, и се надевам дека во разумен период ќе предложите решение за овие горливи проблеми.

  Јас, и институциите во Република Македонија Ви стоиме на располагање за секаков вид на комуникација по ова прашање, дополнителни информации, а можно е и средба на експертски групи од двете држави кои верувам во еден краток неколкумесечен период ќе ги утврдат сите факти и детали, со кои ќе ги надминеме овие проблеми, кои сигурно ќе влијаат на одржувањето на добрососедските односи.

  Сите знаеме дека за решавање на овие проблеми потребна е пред се политичка волја, за која јас верувам дека вие како демократска држава и земја членка на Европската унија и НАТО ќе ја имате. Впрочем, во денешно време, кога се работи за човековите стандарди, гаранцијата на приватната сопственост и малцинските права, не се работи за тоа дали сакаме или не сакаме да ги решиме, туку потребно е стриктно придржување до меѓународните стандарди.

  Господине Премиер, јас и Вие не можеме да ја промениме историјата и минатото, но со добра волја можеме да исправиме многу неправди од минатото, а секако дека можеме да влијаеме во креирањето на многу подобра иднина на нашите граѓани, доколку реално и непристрасно приоѓаме на реалните проблеми.

  Со надеж на Ваш скорешен позитивен одговор,

  Никола Груевски
  ova MTRX e najvaznoto denes od makedonija procitaj ubavo,pa razmisli dali vakvo pismo treba da se isprati i do vashiot premier

 6. 6 Профил на Velingrad do naj-vajnoto
  *****
  Гневно

  Ами да, обяснете на Сергей Станишев (родом от Кукуш), на Георги Пирински (родом от Банско), Ивайло Калфин (наследник на изселници от Вардарско), че трябва да има добросъседски отношебия, на основата на разбирателсво и равнопоставеност. Ако не бяха национални предатели, тези тримата, трябваше да направят нещо по въпроса, най-малкото щеше да им е обидно някой да подменя историята, народността ни, да ни се хили мазно в лицето, да ни унижава, да се гаври садистично...Мен ме е срам! Не мога да преглътна тези долни обиди от хората, които са убивали предците ми - сърбите все още са на власт в БЮРМ! Ако държавата абдикира и не иска да защити честта и достойнството на 2 млн. македонски българи, живущи у нас, то ние сами се захванахме стова дело. Съвсем скоро ще се види резултатът от всичко това. Гаврата не може да продължава вечно, иде края й! Македонисти, колкото повече продъкжавате с гнусната си провокация, толкова по-силен ще бъде отпорът ни! Колкото по-бързо се откажете, толкова по-кратка ще бъде агонията ви!...

 7. 7 Профил на do no 5
  *****
  Неутрално

  Кой си ти бре презрян србоманино та да ни "наставлява6" кое е днес "НАЙ-ВАЖНОТО"!!?? Ва6ата мазна наглост е уникална форма на нахалство ! Знаейки идеално ,4е сте стигнали даното на презряната си садба и варха на предателството кам родината си ,вие изменниците сменяте тона ,като привидно конформистки се опитвате да пробутвате родоотстапни4еските си идеи ,говорейки по4ти благо с поу4ителен тон!!?????
  Опетненият блудник поу4ава отеца си !!
  Говори за ВА6ИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И НА6ИЯТ ПРЕЗИДЕНТ (т.е. ОМО-веца си има президент -Скопският председател !!!??!!!
  Не4увана МЕРЗОСТ !?!
  Това доказва правотата на на некои мисли ,4е такива ДЙОНМЕТА -тур. ( РЕНЕГАТ, БЕЗРОДНИК- ) оправия немат . ЕДНО е ЛЕКАРСТВОТО -Да бъдат изхвърлени В КЛОАКАТА НА ПОЛИТ. РЕАЛНОСТ И НА БУНИ6ТЕТО НА ИСТОРИЯТА !!!!!!!!!

 8. 8 Профил на naj vazno e
  *****
  Неутрално

  Не ја менуваме историјата, исправаме историски неправди!!!

 9. 9 Профил на македонец од пиринска македонија
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на марика
  *****
  Гневно

  нищо не изправяте кретен зомбиран,просто не можете да се спрете по пътя си към македонистичната пропаст,много голяма инерция имате.македонци управляват и ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ,ФИРОМ се управлява от србомани-комуняри и зомбирани "АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ". Ти номер 9 не си мръснико от ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ,там никой не може да пише на вашата измислена идиотица,там живеят българи и пишат на българското кирилско ПИСМО,ясно ли ти е психясъл фанатизиран македонистки изроде.Аз имам майка и роднини в П.М.,които пък са дошли от СОЛУН КУКУШ СКОПИЕ,те са истински българи помияри малоумни,ХОМОВСКО АЛКОХОЛИЗИРАНИ ПРОСТИ СЕЛЯНДУРИ ОТ ПИРИНСКИТЕ ЧУКАРИ,НЯМА ДА ВИ СЕ ИЗПЪЛНИ ПЪКЛЕНОТО ЖЕЛАНИЕ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДЕСТАБИЛИЗИРАНА ЗАРАДИ ВАШАТА МАКЕДОНИСТКО-СЪРБОМАНСКА КРЕТЕНИЯ,НАРЕЧЕНА ТИТО-СЪРБО-АНТИЧКИ-ДИВАШКИ-ИЗРОДСКИ МАКЕДОНИЗЪМ.ГЪРЦИТЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НИКАКЪВ САНТИМЕНТ КЪМ НАСЕЛЕНИЕТО НА ФИРОМ,ЗАТОВА ВИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ И ПИСМОТО НА ГРУЙО ДО КАРАМАНЛИС Е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ ФИРОМ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪРБОМАНИ,КОИТО СМЯТАТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ФИРОМ ЗА АБСОЛЮТНИ ДЕБИЛИ.СЛАВА БОГУ,ИМА ТАМ И ПО УМНИ ХОРА,КОИТО РАЗБИРАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ФИРОМ,СПРАВКА-КОМЕНТАРИТЕ ОТНОСНО ПОСЕЩЕНИЕТО НА "ВАШИТЕ ДРЕВНО-МАКЕДОНСКИ БРАТЯ,ХУНЗО-КЕЛЕШИТЕ"!!!!!!!! СЪЗНАВАТЕ ЛИ ИДИОТЧЕТА ЗОМБИРАНИ В КАКВА "ЦИРКУС-ДРЖАВА СТЕ СЕ ПРЕТВОРИЛЕ",А ????????? ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ,ГНИЙТЕ ВЪВ ВАШИЯ РЕЗЕРВАТ,ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ

 11. 11 Профил на MTRX
  *****
  Неутрално

  Фиромците определено са напълно заблудени комплексарчета - всички им казват, че не са в час и си пропускат шансовете за нормално бъдеще, но те си знаят само едно - да си сърбат попарата тогава - ще видят НАТО и ЕС на кукуво лято

  Макфакс: Яп де Хоп Схефер поиска гъвкавост от Македония по проблема с името
  15 юли 2008 | 14:19 | Агенция "Фокус"
  Скопие. Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че за преодоляване на гръцко-македонския спор за името е необходима гъвкавост от двете страни, но според него отговорът в голяма степен лежи в Скопие, съобщава македонската агенция Макфакс.
  „Трябва да разберем, че нашите приятели в Скопие искат да се присъединят към НАТО, а не обратното. С други думи гъвкавост е необходимо да се прояви от всички, но не трябва да се пропуска фактът, че една страна иска да стане член на НАТО. Трудно е да се каже, но това е основият въпрос", е заявил Схефер.
  „Искрено се надявам, че новото правителство, водено от Никола Груевски, ще намери начин да се стигне до решение по проблема с името. Аз бих искал това да стане утре, но за това е необходима гъвкавост", е казал генералният секретар на Алианса.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Абе Макета, вие навярно сте стократно промити и промивани мозъци. Явно вие си живеете, пардон, фиреете в някакъв ваш свят, къдет някои от вас измислят разни басни а останалите им вярват като 4-5 годишни дечица. Добре, вие ни презирате, но никой от вас не може да обясни разумно зарад какво. Щот това ви е насаждано. БЮРМ е едно сърбулско протежение а сега вече, тъйкото почти нямате обща граница с вашите господари, ще отимате статукво на колония. Със сигурност вие, драги братлета, сте били и сте най-несретната част на и без туй клетия български народ. Вие явно сте живуркали в такава безконечна сиромащия и със съответното й чудовищно невежество, че на сърби, гърци, румънци и мюсюлмани не им е било хич трудно да ви накарат да зачеркнете, из основи, вашето миноло и вашата принадлежност.
  Всички ваши съседки (тъ и ново Косово) ви считат само за едно ничие землище, което трябва да бъде заграбено, по един или друг начин, и повременно ограбвано. България е единствената, която поради куп причини, няма тази нагласа спрямо вас и не е настроена мародерски към крехката ви държавичка. Но, най-вероятно, ще си останете обичайните чукундури и сръбски дупедавци...жалко, за вас.

 13. 13 Профил на 1903
  *****
  Неутрално

  Скраја било набљудувачу дека ние ги презираме бугарите.Не напротив ние ги почитуваме бугарите како наши први комшии.Но да ги презираме бугарофилите кои се откажале од македонскиот род,па сега сваќајки дека македонците се непокорни на цел глас вриштат дека македонците се измислени.А таков си ти,Марика,Велинград,МТРХ.И толку сте не сте повеќе.Лично познавам многу бугари кои ќе кажат сме различни иако имаме и сличности меѓу нас.Но се чини токму поради вас бугарофилите баш тие сличности не одвраќаат едни од други.

 14. 14 Профил на marika
  *****
  Весело

  кои са тиа "бугари",хомовци или тотални историчеки инвалиди или глобал-интернацоиналисти,които мечтаят да нямя национални държави???????? как смееш,как си позволяваш да ме наричаш "бугарофилка","одроена македонка",ти си 1000% луд бе,имаш ли грам мозък,"македонци" като нация може да има само у ФИРОМ,следствие от чудовищната пропаганда и терор ,кави "антички македонци" в БЪЛГАРИЯ бе,земете направете си масово харакири и освободете я БЪЛГАРИЯ ОТ ОТРОВАТА,КОЯТО ПРЪСКАТЕ ПО НАС И ГЪРЦИТЕ.АЗ МОГА И С ДРУГИ ДУМИ ДА ТИ ОТГОВОРЯ,НО ТУК ВСЕ ПАК СЕ СПАЗВА ОПРЕДЕЛЕНО НИВО НА ИЗКАЗ,,,,,ЛЕЛЕ ТЪПАНАААААР,ТАПАН ИЗДУМКАН,ЗЕМИ ОТЕПАЙ СЕ НЕКАДЕ БЕ ШЕБЕК МАЛОУМЕН

 15. 15 Профил на Наблюдател
  *****
  Любопитно

  Господин 1903 да не би Вие да се смятате за "Македонес", демек за Древни Македонци?
  Ех, може и да ви се иска, но за ваше съжаление не е така. Ако пък толкова желаете да сте техни "наследници", най-малкото което трябва да сторите, за да бъдете приемливи, е да си смените говора (създаден с титов указ през 40те). Тъйкато и Македонес-те, от дълбока древност, са били възприели елински наречия за свой език, за техния първобитен език няма почти никакви писмени данни, освен думи оставени нам от древните гръцки и латински писатели. Както и да е, вие със сигурност не ще приемете гръцкия за ваш език, въпреки че ще ви бъде повече полезен от сегашния ви говор. Най-вероятно първоначалният език на Македонес-те е бил от групата на илирските наречия или може би една смесена форм между тракийски, илирски и други елементи (като пелазгийски например). Единственият език който в днешно време се приближава до тез изконни езикови групи е ШИПТАРСКИЯТ. Така че с право албанците искат техния език да стане официален и в БЮРМ.
  Друго, казвате че сме различни едни други, еми ако следваме това умозрение, всеки човек или всяко село максимум трябва да се отцепи в самостоятелна държава. Защо тогаз, като сте толкоз принципни, не се разделите 8те статистически региона, които образувате БЮРМ...Защо пък не...Всеки статистически регион да стане една джудже-държавичка.. Всеки регион - бъдеща държавичка, си има своя говор или своите говори, своите предци (1-2 племена), своето достойно седалище, своите велможи и големци, абе направо един отделен народ. Напремер: "Североизточенците" нямат нищо общо с "Пелагонийците", та тва са 2 различни народности! Помислете, ако ви се отдава де.

 16. 16 Профил на 1903
  *****
  Неутрално

  Набљудувачу ја сваќам финтата со отцепувањата на секое село како што велиш,но ке те потсетам дека во Р.Македонија живеаат 1600000 луѓе кои себеси се декларираат како македонци,околу 250000-300000 во Р.Грција се декларираат како такви,50000-60000 се во Бугарија исто толку во Србија и околу 20000 во Албанија.Значи станува збор зза не така мала бројка која се декларира за македонци. Е сега овој народ не е признаен во Бугарија и Грција што ја прави целата работа многу комплесна па нормален човек мора да се запраша зошто е тоа така.Јас кажав зошто е тоа така односно дека македонците немаат проблем со бугарите ами имаат со бугарофилите.Е сега освен овие бројки во Грција имаа околу 2 милиона грци кои себеси се сметаат за антички македонци и јас лично го почитувам нивното мислење,но за подетално истражување во врска со поврзаноста на античките македонци ќе ве препратам на веб сајтот на германската ДНК истражувачка лабараторија GENEA па видете ги самите резултатите од нивните истражување.Јас нема да ги коментирам бидејќи се работи за водечка лабараторија а вие најдете си ја сами вистината,без да бидете присилени на тоа.

 17. 17 Профил на MARIKA
  *****
  Неутрално

  БЛА,БЛА,БЛА,ГЛУПОООСТИ,ОТКЪЪЪДЕ ВИ Е СТАТИСТИКАТА ГОСПОДИНЕ,Я НИ Я ПОКАЖЕТЕ!!!!!!!!!!!!,чЕ МАЙ САМО 2000ХИЛ.БЯХА "АНТИчКИТЕ" У НАС ПРИ ПОСЛЕДНОТО ПРЕБРОЯВЯНЕ??????????

 18. 18 Профил на Наблюдател
  *****
  Любопитно

  Хилядадеветстотинитретоо, аз не спора за вашата бройка. В България ми е прекалено ясно от къде са се взели тез 5 071 самоназвали се макета, които битуват в Благоевградски окръг. Незнам дали вие знаете и искате изобщо да знаете, че през края на 40те и началото на 50те българските комунистически мижитурки и отрепки, порад волята на Мустакатия Грузинец са провели такава унищожителна политика в днешния Благоевградски окръг, че се възхищавам на населението, което е успяло, въпреки всичко, да запази българското си самосъзнание. Все пак тази налудничава политика е довела някои индивиди, напук да се откажат от българщината и да прегърнат съждението за местните ностроения/регионализма.
  Вие явно не сте имали възможността да поживеете извън БЮРМ. Немците например имат развито чувство на регионализъм, до толкоз развито че Баварците се считат за отделна народност от останалите немци, а пък Саксонците имат свой писмен говор, които е почти неразбираем за останалите немци. Обаче, с редки изключения, броещи се напръсти, няма немец, какъвто и да е, който да иска да се отдели областта му от Германия. Цивилизовани и мъдри люде, тва е. Дадох само един пример, но тва е почти във всяка европейска Страна, даже и във вашата западна съседка.
  Тъйкато вие сте предимно планинска и хълмиста страна, със много бедно стопанско минало е съвсем нормално всяка долина, всеки дол, да се приема за нещо коренно различно от околните окръзи, това в днешно време обаче е признак на непрозорливост, мракобесничество и простащина.
  Да не говорим, че всичките ви предци, които са загинали (поне 95%), са дали живота си за родината, наречена България, която вие сега плювате, но правейки така, вие плювате и върху вашите предшественици.
  Пък и като сме толкоз далечни, защо като пишем на български и на бюрмски се разбираме отлично...Ако бяха два различни езика, нямаше да разтълкуваме написаното. Даже изобщо нямаше да си пишем.
  Поумувайте малко върху написаното, преди да почнете да бълвате змии и гущери.

 19. 19 Профил на 1903
  *****
  Неутрално

  Набљудувачу да јазиците ни се слични па можеме да се разбереме и со вас и со србите,црногорците,босанците,хрватите.Со словенците и украинците треба некое време на пртилагодување но потем и со нив можес да се разбереш перфектно.Сите предци кои ни загинале го дале животот за Бугарија??Знам на што мислиш,несомнено е факт дека луѓето кои живееле и твореле во Македонија за време на крајот на 19-век и почетокот на 20-век гравитирале кон Софија како центар на овие простори.Но од 45-та гравитираат кон Белград.Ако ги читаш биографиите на овие првите ќе видиш дека голем број од нив го завршиле својот живот во Софија,но од овие другиве го завршувале своето патешествие во Белград,Загреб.Првите се кажуваат за македонски блгари додека другите за југословенски македонци.Како и да јасно е дека тој народ имал потреба да се прикаже за подруг од другите,односно бил самосвесен.

 20. 20 Профил на Наблюдател
  *****
  Любопитно

  1903 виждам, че баснословците сърбомани, не са ви промили до сетна степен съзнанието. Има македонски българи, както има тракийски, мизийски, добруджански, кримски, бесарабски, банатски (тез последните имат писмено наречие и използват латиницата, но още не съм срещнал някой от тях да гласи, че е от банатска народност), родопски и т.н., но те всички са фолклорни групи, областни разновидности на българския народ. Както са Саксонците, Швабите и Баварците на немския. С право казваш: "од 45-та гравитираат кон Белград", щот е Сърбия истинската майка на Македония. Те много добре са разбрали, след първоначалните заблуди, че на днешното Бюрмско землище не живеят чистокръвни сърби а една разновидност българи, но все пак само и само да не дадат възможност на местните и на останалите българи да се обединят един ден, са съчинили "македонщината", основана на местния регионализъм пропит със сърбщина. Все пак сърбите са се оказали доста неизтънчени подправачи, щот междудругото ви са лепнали наименуванието македонци. Щеше да бъде много по-уместно ако ви бяха кръстили ПЕОНЦИ или пък ПЕЛАГОНИЙЦИ, но не са били толкоз отракани умове.
  Сега Сърбия все от прекомерен национализъм да се топи и след време ще остане само Шумадия (ако и тя не се раздроби). Албания иска всичките земи около нея, поселени от албанци, а при вас, почти целия ви запад е шиптарски.
  Примирете се с мисълта, че трябва да се превърнете във федерална страна, къдет албанският ще бъде градивния елемент.

 21. 21 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Последователното отстояване на националните интереси е хубаво нещо, но когато прерасне просто в инат, може да те погуби. В момент, когато в Македония се повишава напрежението, свързано с албанците (които няма да се кротнат, ще искат още и още!), провалят се плановете за членство в НАТО и ЕС, не е решен спорът с Гърция за държавното име на БЮРМ, премиерът Груевски, моля ви се, допълнително налива масло в огъня с претенциите си за "македонско" малцинство в южната си съседка. Има една приказка, че когато Господ иска да погуби някого, първо му взема разума.

 22. 22 Профил на marika
  *****
  Неутрално

  " НОВА МАКЕДОНИЯ" ,ПРОФ.Д-Р., АМА РАБИРА СЕ 'ПРОФЕСОР И ДОКТОР" с изключително не българското име ЛАЗАР ЛАЗАРОВ!!!!!!!!!!!, ..... В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ 3000000!!!!!!!!??????????? МАКЕДОНЦИ,ХАЙДЕ Г-Н 1903 КОМЕНТИРАЙТЕ,АКО ОБИчАТЕ....ще ви прочета мнението с най-голямо удоволствие!!!!!!!! предварително ВИ благодаря....

 23. 23 Профил на b до 1903
  *****
  Неутрално

  Никой българин не е глух и сляп и знае, че на югозапад от Р България сега има много хора, които не се смятат за българи, а за отделен народ - македонци. Ако БЮРМ се коригира в държавната пропаганда и създаде съвременната македонска нация от 1945 насам, на територията на Р Македония мисля, че няма да имаме нищо против. Факт е, че официалната им писмена форма е оттогава, факт е че оттогава македонизмът е политика на една държава – Югославия (Сърбославия), факт е, че оттогава започва да набира сериозно влияние македонизмът като национална идея (според нас българите, чрез насилие, лъжи и измами). Това са прости факти. Преди 1945 може и да имало хора, които да са се смятали за македонци и това да не е било едно и също с българи, но колко са били, колко. От около 1 000 000 източни южни славяни на територията на цялата географска област Македония, колко. Ние, българите знаем, че са малко – предимно комунисти и/или сръбски възпитаници. Сега „МАКЕДОНИЯ Е СВОБОДНА, СВОБОДНА Е МАКЕДОНИЯ!”, както казват Българските акционни комитети в Македония през 1941г. И ние, българите, чувстваме хората там най – близко до нас и никой, никога няма да вдигне ръка срещу тях, както искат сега така да си викат, в каквото искат да вярват. Но пропагандата на БЮРМ бърка дълбоко в миналото, като противопоставя днешните македонци на днешните българи – това не ти ли се струва странно. Защо при създаването на една национална идеология се търси разделението между източните южни славяни (и днес наричаните македонци, и днес наричаните българи говорят източно южни славянски диалекти). Дали римската приказка „разделяй и владей” не е добре да се каже и тук. Ние разглеждаме македонизма в сегашния му вид като опасен за всички източни южни славяни, защото основните тези в него засягат най – трагичните моменти от общото ни минало, отделят една част от източните южни славяни от другите, противопоставя ги едни на други и така заплашва историческото единство на източните южни славяни. При разделението изведнъж албанците стават много страшни, а какво да кажем за другите ни съседи – те са много по– многобройни, опитни и опасни. Както знаем от историята, има и комунистически опити за създавене и на тракийски и добруджански нации. Сега сърбите лансират шопска и торлашка. А на гърците сега им е много трудно – защото те знаят добре, че историческите им врагове от север са българите, но не могат да го признаят официално, защото и те много искат българите да са разделени, само че на гърците не им е удобно отделените да се наричат – македонци. И така гърците много искат македонската държава и пропагандата на разделението да векуват, само да са част от Сърбия (като бяха в Югославия, гърците нямаха против), или, ако са самостоятелни, да запазят, ако може, омразата към българите, но да не се наричат македонци, защото застрашават северната гръцка провинция - там все още, въпреки разделението, има неасимилирани източни южни славяни, по – известни в историята като българи.

 24. 24 Профил на Наблюдател
  *****
  Весело

  Господа заблуденици или ако щете и пеонци (явно това ще бъде новото ви название, в най-добрия случай, щот могат и да ве нарекат: Третоалбанци/Вардарски Албанци), повечето ваши съплеменници от източната ви съседка, не сме против държавицата ви, но сме против вашата басън (лъжливо и безполезно учение), че сте някакъв свръхдревен самостоятелен народ. Единствена България не ви счита за плячка, докато шиптарите и гърците, да. Вашите възлюбени господари (сърбите) пък ви взимат за верни слуги а държавицата ви, за едно торище.
  Щом ви харесва да живеете така, ваш си проблем, но престанете да се представяте за това което не сте и никога не сте били. Също така стига се самонавивайте че България иска да ви задуши или нещо такова.

 25. 25 Профил на marika
  *****
  Любопитно

  а,само в бургас били 200000хил!!!!!!!!!!!!!,че то колко е общо населението на БУРГАС!!!!!!!!..... ТЦ,ТЦ,ТЦ...

 26. 26 Профил на MTRX
  *****
  Неутрално

  Според мен е невъзможно нормален човек да спори с фиромците - глейте само какво говорят за шефа на НАТО - тия завалии със сигурност не живеят в реалния свят - оттам и всеки спор с тях е излишно хабене на време

  Световният македонски конгрес окачестви изявление на Яп де Хоп Схефер като „фашистко"
  16 юли 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
  Скопие. Световният македонски конгрес (СМК) оценява изявлението на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер за промяна на държавното име като расистко, фашистко и противоречащо на международното право. Това се казва в съобщение на СМК, разпространено по повод изявление на генералния секретар на Алианса, в което той призовава Македония за гъвкавост по отношение на спора за името, съобщава македонското електронно издание Кирилица.
  Въпросът за държавното име на Македония е вътрешен проблем на ЕС и НАТО и те самите трябва да решат проблемите с Атина, се казва още в съобщението. Според СМК Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО и ЕС, „но македонците ще се присъединят към тези организации, когато Брюксел и Страсбург се справят с гръцкия геноцид и антимакедонизма на Атина, чиито заложници все още са".

 27. 27 Профил на MTRX
  *****
  Неутрално

  Проблемът с името бил проблем на НАТО и ЕС, а не на ФИРОМ

  просто ще ме съсипят от смях тия промити мозъци

 28. 28 Профил на Velingrad do 1903
  *****
  Разстроено

  Който от вас, и малко да е прочел от историята, добре знае истината - предците ви са българи! Този факт така се набива на очи, че само слепец може да го пропусне. Заради няколко изречения, които си написал, вярвам, че и ти, макар и смътно, се досещаш за своя произход...Е в какво ме обвиняваш тогава?! Какво значи "българофил" - може би патриот? Обвиняваш ме, че обичам родината си, че мразя лъжата, наглостта, отцеотродничеството, ненавистта към най-свидното и родното?! Съжалявам, но не мога да бъда като теб - да развея "вентилатор", да възпея древния си гръко-македонски произход...Може би те побиват тръпки, давайки си представа, че тук, в България има много наследници на македонски българи, знаещи истината за македонизма, интересуващи се живо от проблема. Ако си разговарял с българи от Северна или Източна България (моля да бъда извинен, не обобщавам за всички, а за по-голямата част от населението на тези географски територии), си прав, те не ви смятат за българи, но от незнание и незаинтересованост. Аз нямам против обикновените хора в БЮРМ, моделирани от властта, смачкани от пропагандата в училищата, медиите...Но имам против официалната политика във вашата страна, която е откровено антихуманна, лъжлива, провокативна и нагла. Въпреки, че знаят истината вашите просръбски настроени управници, с действията си, предизвикват оправданото възмущение на мен и много други като мен! Ние се борим срещу тях, а не срещу вас и мисля, че днес, за нас младите родолюбци в България тази борба се превръща в задължителен и общественополезен дълг. Не ще се откажем, докато не видим делото си довършено, правейки го и за вас - хората в югорезервата БЮРМ, защото ви чувстваме наши сънародници и вярвам, че един ден, ако не вие, то вашите наследници ще ни бъдат благодарни...

 29. 29 Профил на 1903
  *****
  Весело

  Фатени на јадица за бугарофили Набљудувач,Марика,МТРХ,Велнград и толку сте не повеќе.Предавници на родот свој,на родот македонски

 30. 30 Профил на MTRX
  *****
  Весело

  Казвам ви, че е безсмислено да се спори с промити мозъци - особено за миналото - по-важното е бъдещето - каквото ФИРОМ няма - аз ще се забавлявам да наблюдавам агонията им

 31. 31 Профил на Наблюдател
  *****
  Весело

  Господине 1903 тук направо сте комичен. Вие наистина сте зачегарен, жалко помислих си че сте що годе разумен тип, но уви, жестоко се излъгах. Аз ви уверявам, че не се чувствам бюрмец, щот и да го желая не мога да съм такъв. Кръвта ми няма капка бюрмско, уверявам ви. За вас изглежда, че цялата Европа, тъ да не кажа целия Свят са кои по-малко, кои повече бюрмци
  До такваз степен са ви промивали мозъчетата, че сте станали умопомрачени, но това си е ваш проблем. Опитах се да обосновя мненията си, но ви изобщо не ги разбрахте ли, проумяхте ли, незнам. Вие сте едни бикоглавци (меко казано), тва е. Вие фиреете, само за тва за което сте и били създадени, да сте в постоянен разрез със събратята ви от България, които в болшинството си, не щат вие да си зачеркнете държавицата, а само да спрете да парадирате разни басни за вашето минало и да си присвоявате разни народностни черти. После се чудите, защо всичките ви съседки, тъ дори и по-далечни Страни, ви пренебрегват.

 32. 32 Профил на marika
  *****
  Весело

  точно така отговарят "античките" когато няма как да си докажат тезите ,а именно-дрън,дрън,та пляс.....

 33. 33 Профил на b до 1903
  *****
  Неутрално

  Аз мисля, че, ако има някой предател то ти си "Предавник на родот свој,на родот македонски", защото, както целият свят знае, до съвсем скоро македонец беше равно на българин, а предател е този, който се отделя от българската нация и третира вчерашните си братя като врагове- Българите въпреки всички лъжи на сръбската (македонската) пропаганда не смятат днешните македонци за врагове, а за свои братя, защото са бивши българи. Ако България ви смяташе за врагове щеше да приеме предложението от 1992 на Милошевич и Мицотакис да ви разделим на три - между Сърбия, Гърция и България. Ето ти едно филмче -http://www.vbox7.com/play:d584ea7f
  Дано ти се проясни главата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK