Краят на още една абсолютна монархия

Обявяването на оттеглянето на крал Джордж Тупоу V и монархическата институция от политическия живот на Тонга съвпадна с празнествата по случай Денят на образованието. Формалното предаване на властта ще се осъществи в петък и ще бъде последвано от 4-дневни празненства.Кралят на Тонга Джордж Тупоу V ще се откаже от абсолютната си власт над тихоокеанския архипелаг. Новината бе съобщена от кралския говорител Хон Фиелакепа, който заяви, че суверенът доброволно се отказва от властта си, за да отговори на желанието и демократичните аспирации на своя народ.
Досега Тонга бе една от малкото останали държави в света, в които монархът участва активно в управлението. Официалното предаване на властта ще стане на формална церемония този петък, по време на която Джордж Тупоу ще предаде държавното кормило на министър-председателя др. Фелети Севеле, предаде Ройтерс.
60-годишният крал Джордж пое поста от своя баща през септември 2006 г., когато коронацията бе отложена заради продемократични протести, по време на които загинаха осем души, а голяма част от столицата Нуку'алофа беше опустошена. В последствие монархът обеща да демократизира Тонга, но бавното провеждане на реформите предизвика отново общественото недоволство. Сега отказването му от абсолютната власт над държавната политика е една от отстъпите, които трябва да подготвят тихоокеанската страна за парламентарните избори през 2010 г., когато ще бъде излъчен съставът на по-голямата част от местния парламент.
Тонга е архипелаг от близо 170 вулканични и коралови острови, от които едва половината са населени. Населението й наброява малко над 112 хиляди души, като местната прохождаща икономика е силно зависима от климатичните условия в региона. Страната е една от най-застрашените от покачването на нивата на световния океан в следствие от глобалното затопляне.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK