12 август 1687 г.: Османците са разбити при Мохач

На 12 август 1687 г. османските войски са разбити край унгарския град Мохач от силите на Хабсбургите. Поражението слага край на доминацията на Османската империя в части от Централна Европа и Западните Балкани. Битката е част от войната, започнала с обсада на Виена през 1683 г. и приключила с Карловацкия мирен договор от 1699 г., подпечатал отвоюването на Унгария и Хърватия.


Успехът на Хабсбургите е отчасти и реванш за предишната битка при Мохач от 1526 г., когато западните сили са разгромени. През 1687 г. османците са командвани от Сюлейман паша, а западните - от Шарл Лотарингски, като надмощието е на страната на османците, разполагащи с около 80 000 бойци - мамелюци и доброволци от Балканите, срещу 60 000 на Хабсбургите.


Разчитайки на броя си, османците атакуват активно, но са отблъснати, мамелюците претърпяват сериозни поражения и отстъпват, а балканците се паникьосват и побягват от бойното поле. Резултатът е около 20-40 000 убити и ранени срещу 15-18 000 от християнската армия. Загубата разтърсва империята и я вкарва в политическа криза, като през ноември дори се стига до свалянето на султан Мехмед IV от разгневените еничари и смяната му на престола с неговия брат Сюлейман II.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK