На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България

На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с България и й обявява война въпреки ясно изразения от София неутралитет 10 дни по-рано. Мотивът е, че страната ни продължава да е част от нацисткия лагер и действа в полза на Берлин. Москва прави тази стъпка, въпреки че София е подготвила скъсването на отношенията си с Германия.


От пролетта на 1944 г. е ясно, че нацисткият лагер губи войната и България търси начини да се откъсне от него, без да бъде въвлечена във военни действия. Назначеното на 1 юни правителство на Иван Багрянов влиза в контакт с британската и американската дипломация и изпраща специална мисия в Египет. През август пък дясната опозиция и левият Отечествен фронт излизат с инициатива за "ново конституционно правителство", но под натиска на Москва ОФ се отказва от участие. На 2 септември Народната и Демократическата партия и БЗНС съставят кабинет начело с Константин Муравиев, който започва да възстановява конституционния ред в страната. Народното събрание е разпуснато, обявена е политическа амнистия, жандармерията е премахната, възстановени са политическите партии. За комунистите, активно подкрепяни от Москва, обаче това е недостатъчно и те обявяват курс към въоръжено въстание срещу "новата фашистката власт".


Три часа след като СССР обявява война на България, Министерският съвет къса дипломатическите отношения с Райха и иска от Съветския съюз примирие. Москва отказва. На 6 септември България обявява война на Германия, която влиза в сила на 8 септември, но междувременно съветските войски вече са навлезли на българска територия. В нощта срещу 9 септември комунистите вземат властта с преврат и с помощта на съветските щикове историята на България поема в нежелана посока.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на george
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  "На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България"

  Факт, който мнозина не знаят или не осмислят. Комунистическата версия беше "СССР обяви война на буржоазна България" или "война на фашисткото българско правителство"; версия, която простите хора приемат за чиста монета. Без да се замислят, че онази България е била истинската България, а не савецката колония НРБ, че в истинската България е имало несравнимо повече политическа и икономическа свобода, отколкото в НРБ, така че квалификация "фашистка" е безсмислица.

  Е, поздравления на Дневник, че пишат за това. За момент можем да помечтаем, а какво щеше да бъде сега положението в България, ако не беше стъпкана от новомонголските орди и дадена за консумация на местните им полуграмотни еничари...

 3. 3 Профил на Hemy VARNALIS ДО DJ
  *****
  Неутрално

  НА 04.09.1944. В ГОРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ЧАМ КОРИЯ ВЕЧЕ Е ИМАЛО РАЗПОЛОЖЕНА АМЕРИКАНСКА РАЗУЗНАВАТЕЛНА ЧАСТ. КОЙ КОГО Е ИЗПРЕВАРИЛ!?!

 4. 4 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  норми, и на теб ще го кажа както на другете- не плюйте само СССР защото ялта, техеран и потсдам станаха реалност с участието на запада и сащ- те са които ни оставиха под съветско влияние,те са които създадоха и народния съд-що гледате като коне с акпаци?

 5. 5 Профил на дедко до 3
  *****
  Неутрално

  е ,те това не го знаех-знаех за инглиши!

 6. 6 Профил на дедко до 3
  *****
  Неутрално

  е ,те това не го знаех-знаех за инглиши!

 7. 7 Профил на дедко до 3
  *****
  Неутрално

  е ,те това не го знаех-знаех за инглиши!

 8. 8 Профил на дедко до 3
  *****
  Неутрално

  е ,те това не го знаех-знаех за инглиши!

 9. 9 Профил на дедко до 3
  *****
  Неутрално

  е ,те това не го знаех-знаех за инглиши!

 10. 10 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  хеми дай повече информация

 11. 11 Профил на delyan
  *****
  Неутрално

  дедко,
  "запада" и САЩ са създали народният съд????

 12. 12 Профил на delyan
  *****
  Неутрално

  Hemy VARNALIS,
  и какво лошо има в това, че нещо не разбрах?

 13. 13 Профил на полуграмотen
  *****
  Гневно

  и те обявяват курс към въоръжено въстание срещу "новата фашистката власт".

  Мдаа...борили са се срещту фашиската власт от кулаци,чорбаджии,фабриканти за да заемат тяхните фашистки местенца.
  Народен съд за Гоцетата,за цялалата червено-фашиска банда от "ЕЛИТ"ни пресъпници/До един в Белене мамето им комуноидно-фашиско.СМЪРТ на КОМУНО-фашизма свобода на народа!

 14. 14 Профил на До №13
  *****
  Неутрално

  Не ти не си "полуграмотen" - ти си напълно неграмотен и тъп при това! Стига се пени, че наближава пак 9-ти септември, келеш!

 15. 15 Профил на obektiwen strateg
  *****
  Неутрално

  НАЙ 4ЕРНАТА ДАТА В ИСТОРИЯТА НА БГ.В ПОСЛЕДСВИЕ БГ ОТ ЕВРОПЕЙСКА СЕ ПРЕВЬРНА В АЗИЯТСКА, ПОЛУЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА С АТЕИСТИ4НИ ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ ЗА КОИТО "ВРАГЬТ" БЕСЕ ЗАПАДНИЯ , ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ, ПОДОБНО НА МНЕНИЕТО НА РУСКИТЕ ДУДУЦИ В ТОЗИ ФОРУМ.ЗА ПЬЛНО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ НА ТОВА ПРЕСТЬПНО КОМУНИСТИ4ЕСКО "УПРАВЛЕНИЕ" СТЕ СА НУЖНИ ПОНЕ ОСТЕ 10-15 ГОДИНИ НА БГ.4ЛЕНСТВОТО НА БГ В НАТО И ЕС ГАРАНТИРА 4Е ТОЗИ ПЬТ СТЕ БЬДЕ ИЗМИНАТ УСПЕСНО И 4Е НЯМА ДА БАДЕМ ПОГЬЛНАТИ ОТНОВО ОТ АЗЯТСКА НЕЦИВИЛИЗОВАНА РУСИЯ.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на До "obektiwen strateg"
  *****
  Неутрално

  А бе ти сам не вярваш на идиотските си писания, пък искаш и някой друг да ти вярва - нещастник!

 18. 18 Профил на ЖЕЧО
  *****
  Неутрално

  Abe glipaci balgari,
  Kakvo ste stane v Evropa sled voinata sa opredelili Stalin,Carcil i Ruzvelt na Ialta,Krim!
  V Garcia e imalo mnogo po-silno partizansko dvizenie i mnogo po-silna kompartia,no opredeliasite ne sa pozvolili tia da stane komunisticeska.Taka kakto i Avstria ne stana komunisticeska!

 19. 19 Профил на ЖЕЧО
  *****
  Неутрално

  Niakoi bese napisal,ce Balgaria sled voinata e stanala aziatska darzava.Ami tia vinagi e bila bedna i prosta darzava.Rusia vinagi e bila mnogo po-obrazovana i civilizovana darzava i po vremeto na KOMUNIZMA Balgaria se izdigna,poglednete poslednite rezultati ot Olimpiadata i gi sravnete s tezi po vreme na KOMUNIZMA i ste vidite razlikata.Stiga obace da mozete da vidite realnoto!!!

 20. 20 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Национален Мазохизъм
  --"Горд съм да видя баладичните пловдивски хълмове и да честит рожден ден, Альоша, и пази влюбените" - с тези думи се обърна поетът Любомир Левчев. ...
  Песента за Альоша, в изпълнение на Бисер Киров изкара сълзи от очите на няколко хиляди .. duma

 21. 21 Профил на OBEKTIWEN STRATEG
  *****
  Неутрално

  Же4о, 39та година стандарта на живот в бг е 2,5 пьти по голям от този в Гьрсия, 2 пьти от този в испания, наравно с този в италия. 39 год даваме заем на хитлер 2 милиарда златни лева,страни като германия, италия, холандия са били наси длажници.цялата индустрия обзаведена сас западно обурудване, организирана по немски, 2 производител сме на обувки в европа, 2 по кожени изделия 5 по храни. нари4ат ни прусия на балканите заради немския тип организация на 4астната индустрия и доброто ка4ество на стоките.по стандарт на живот сме били на 9 място в европа, по макроикономи4ески показатели сме били на 5 място, по валутни резерви на глава от населението на 4 в европа,като манталитет народа не е крадял масово( както свикна при копмунистите), бил е силно религиозен(високо морално и духовно равнисте), попивал е всеки опит ценности от запада.Разбирасе имало е и мизерия, и проблеми С демокрацията НО ТАЗИ МИЗЕРИЯ Е ИМАЛО И В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ,МИЗЕРИЯТА ИМ В СЕЛАТА Е БИЛА ПО ГОЛЯМА ОТ КОЛКОТО В БГ. ГАРЦИТЕ СА ИДВАЛИ ДА РАБОТЯТ НЕЛЕГАЛНО НА ФЕРМИТЕ В БГ.Да, парвите години след освобоздението от турско ние сме били евро-азиятска страна, но стамболов и другите след него прилагаики целия западен индустриален, организационен и обстествен опит(конституцията е белгииско копие), стимулираики булгарите да се у4ат на запад, да имат поведение като на запад и да се вазпитава ценностна система като на запад, за 60 години бг става европеиска страна напално, на нивото на италия и по модерна и европеиска от испания и гарция. Стамболов е уважавал русия, но тои е искал бг да баде модерна, европеиска, западна страна с европеиска история,култура, икономика и маннталитет.за 60 години бг го постигна. след това комънистите с един замах, под диктовката на комунисти4еска москва унистожиха вси4ко това. 4раз тотална национализация, премахване на конкуренцията, терора над булгарите сас западно вазпитание и манталитет, 4рез насаЖдането на масов атеизьм и отнемането на всякакви ли4ни свободи и демократи4ни права, БГ БЕ ВАРНАТА ОТНОВО В АЗИЯ.ЗАПАДА И НЕГОВАТА ЦЕНОСТНА СИСТЕМА БЯХА ВРАГОВЕ.ЛОГИ4НО ТАЗИ АЗИЯТСКА, КОМУНИСТИ4ЕСКА, НЕЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ФАЛИРА 45 ГОДИНИ ПОКАСНО. НО ПОСЛЕДСТВИЯТЯ ПО ОТНОСЕНИЕ НА ИКОНОМИКАТА И МАНТАЛИТЕТА НЕ МОГАТ ДА БАДАТ ПРЕОДОЛЯНИ БАРЗО. ДОКАТО ПРЕЗ ТЕЗИ 45 ГОДИНИ ГАРЦИЯ, ИСПАНИЯ ПО ИЗОСТАНАЛИ ОТ БГ 39Г, НИКОГА ПОВЕ4Е НЕ СЕ ВАРНАХА В АЗИЯ. 90ТЕ ГОДИНИ ТЕ ВЕ4Е БЯХА ЕВРОПЕИСКИ ЗАПАДНИ БОГАТИ СТРАНИ, А БГ ОТНОВО ТРАБВАСЕ ДА ИЗВАРВИ ПРЕХОДА ОТ АЗИЯ( АЗИЯТСКИЯ КОМУНИЗЬМ) ДО ЦИВИЛИЗОВАНИЯ, БОГАТ ЗАПАДЕН СВЯТ. НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СА НИ НУЖНИ ОТНОВО 60 ГОДИНИ, КАКТО СЛЕД ТУРСКО, А И СИ НЯМАМЕ ДРУГ СТАМБОЛОВ.ТА И ЗАТОВА НАТО И ЕС СА МНОГО ВАЖНИ, ДА НИ ПАЗЯТ ОТ МОСКВА, ДА НЕ СЕ НАЛАГА СЛЕД ВРЕМЕ ОТНОВО ДА ПРАВИМ ПРЕХОД ОТ АЗИЯ КЬМ ЕВРОПА.АИДЕ ОСТАНИ САС ЗДРАВЕ

 22. 22 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  №21 пропусна да отбележиш че ,на жените в Гърция и много други европейски държави е било разрешено да гласуват 16 години след приетите промени в тази насока от парламентаризма и държавниците в Царство БЪЛГАРИЯ.Някои все още не могат да разберат в дейсвителност колко европейска и развита държава сми били.Но както и да е .Всичко с времето си.

 23. 23 Профил на obektiwen strateg
  *****
  Неутрално

  а И МЕЗДУ ДРУГОТО И ЦАРСКА РУСИЯ И КОМУНИСТИ4ЕСКА РУСИЯ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПО ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ОТ БГ.1900Г БГ ИМА 3 ПАТИ ПО ВИСОК СТАНДАРТ И МОДЕРЕН КАПИТАЛИЗАМ И ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ФЕОДАЛНА РУСИЯ, СЛЕД ИДВАНЕТО НА ЛЕНИН НА ВЛАСТ РУСИЯ СТАВА ТРАГЕДИЯ МАСОВГЛАД, ИЗБИТ ЕЛИТ, НИКАКВА ИКОНОМИКА, ЦЕЛЕНАСО4ЕН ГЕНОЦИД СРЕСТУ ОГРОМНИ 4АСТИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. ДО 90Г МАЛКО НЕСТА СЕ ПОДОБРЯВАТ, 90ТЕ ГОДИНИ ПАК ПАЛНА ИКОНОМИ4ЕСКА, ПОЛИТИ4ЕКА И ОБСТЕСТВЕНА ТРАГЕДИЯ, 4АК ПОСЛЕДНИТЕ 3-4 ГОДИНИ ЕДИНСТВЕНО ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ СВЕТОВНИ ЦЕНИ НА РЕСУРСИТЕ, РУСИЯ ИМА МАЛКО ПО ВИСОК ДОХОД НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО(14 000$ ППП) СРЕСТУ12 000$ ОТ БГ.НО ПРИ СПАД НА СВЕТОВНИТЕ ЦЕНИ НА ЕНЕРГОРЕСУРСИТЕ РУСИЯ ОТНОВО СТЕ МИНЕ ЗАД БГ. РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА НОРМАЛЕН КАПИТАЛИЗАМ И ДЕМОКРАЦИЯ, НАСЕЛЕНИЕТО Е С НИСКА ПОЛИТИ4ЕСКА КУЛТУРА ЗАПАДНАТА ЦЕНОСТНА СИТЕМА ЗА ТЯХ Е НЕПОНЯТНА ПОДОБНО НА МУСУЛМАНСКИТЕ СТРАНИ. А БЕЗ ЦИВИЛИЗОВАНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, НЕ МОЗЕ ДА СЕ ИЗГРАДИ И МОДЕРНА, ВИСОКОТЕХНОЛОГИ4НА ИКОНОМИКА И УВАЖЕНИЕ КАМ ЗАКОНА.ТАКА 4Е РУСИЯ СТЕ СИ ОСТАНЕ 100 ГОДИНИ ЗАД БГ И ЗАПАДА ТОВА ОТНОСЕНИЕ, ПРОСТО СКОКЬТ ОТ ФЕОДАЛИЗЬМ КЬМ МОДЕРНА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА СЕ ОКАЗА НЕВАЗМОЖЕН, КАКТО И ФАКТА 4Е ТОЗИ СКОК МОЖЕ ДА СТАНЕ 4РЕЗ ЗАПАДА, НЕ 4РЕЗ 3Я СВЯТ

 24. 24 Профил на ЖЕЧО
  *****
  Неутрално

  Kam po-dolu pisestite,
  Koi Vi e kazal podobni gluposti.Kakav standart e imala Balgaria kato e iala predi vsicko samo hliab i luk do 1944 godina.Kakto i sega go iade,za goliamo sazalenie!

 25. 25 Профил на ЖЕЧО
  *****
  Неутрално

  Balgaria predi Vtorata svetovna voina e edna ot nai-izostanalite darzavi v Evropa.Predi niakolko godini slucaino se zapoznah s edin germanec,bese na okolo 90 godini,koito e bil v Balgaria predi voinata.Toi imase spomenia za neia kato za uzasno bedna darzava.I me popita-oste li e tolkova bedna tazi darzava!!!

 26. 26 Профил на Историк
  *****
  Неутрално

  СССР ни обявява война, за да ни прецакат за Беломорска Тракия и Македония. Защото ако СССР не беше обявил война на България, можеше юридически да претендира за страна от антихитлериската коалиция и да задържи тези територии. По този начин СССР ни слага автоматично в кюпа с победените и така ни праща в неизгодна позиция на мирните преговори и за това плащаме репарации.

 27. 27 Профил на от Мечко до Жечко
  *****
  Неутрално

  Остави го този дърт германец. Него отдавна го е хванала склерозата.Много ти помни какво е правил.Той по това време е бил на 10г. 20-30 на миналия век години са тежки за цяла Европа. но фактите са, че България преди втората световна война е една от развитите Европейски страни.

 28. 28 Профил на ИСТОРИК
  *****
  Гневно

  ЕЙ,ВИЕ ТАМ ОТ ДНЕВНИК/ДРЪВНИК/, АБЕ Я ИЗДАйТЕ ЕДНА НОВА ИСТОРИЯ!ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ О БОЗЕ ПОЧИВШИЯ МЕДИЕН ПАРЦАЛ"ДЕМОКРАЦИЯ"!АБ ТИЯ САТРАПИ ОТ СССР НЕ СА ЛИ БОМБАНДИРАЛИ БОРИСОВАТА/НА ОБЕДИНИТЕЛЯ/ ГРАДИНА ИЛИ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ?НЕ?НЕ СЕ КАЗВА ЯСНО!МЪЛЧИТЕ?А АКО И ОГНЯН МИНЧЕВ НЕ ЗНАЕ,КАКВО ПРАВИМ ТОГАЗ?

 29. 29 Профил на 234
  *****
  Неутрално

  До Стратега за ограмотяване и за целия русофобски контингент тоже:

  На 25 януари 1939 г. в Народното събрание царският министър на земеделието Иван Багрянов заявява: „Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕ…Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие”.
  Ръкопляскат му същите депутати, които по-късно бяха осъдени от Народния съд и които съставляваха елита на царска България.. Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”.

 30. 30 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  RUSKITE PAL4ISHTA NI NAPADNAHA I OKUPIRAHA ZA BLAGODARNOST 4E NE SME ISPRATILI NITO EDIN VOINIK SRESHTU TIAH SMAR NA RUSNATSITE I TEHNITE BG PODLOGI !

 31. 31 Профил на ДО 29
  *****
  Неутрално

  хубаво, че си публикувал тези данни за да знаят днешните поддръжници на тезата''колко преуспяла била БЪлгария" по времето преди 44 година.

 32. 32 Профил на Независим
  *****
  Неутрално

  Непосилно си се захванал да ги ограмотяваш - те забравиха селския си произход - вече не си спомнят керпичените колиби на родителите си и селските пътища. Заблуждават ги, че България била велика държава - седма в света . Ако не бяха скапаните руснаци щяха да са в Г-7

 33. 33 Профил на Realist
  *****
  Неутрално

  Е, комуняги, не ви ли напомнят тези събития за събитията в Чехия през 1968 г или Грузия 2008.
  Историята се повтария. Руския империализъм е един и същ.

 34. 34 Профил на stalin
  *****
  Неутрално

  a be 4erveni tapungeri vie li 4e mi govorite za selo ta toi dr. Parvanov vidya za prav pat klozet ,kato student,seloto mu ena 50km ot Sofia.bili ste po Zapadno kyustendilsko,Pomaklaka ,Petri4kata podgoria,Sev.zapadna balgaria,transko mi 4e tam si e 19 vek. pone Balgaria sled 1 sv.voina e prila 800 000 bejanci pla6tala e reparacii bila e v palna finansova i mejdunarodna izolacia.Sram za komunyagite deto pi6at za idillii na selo vsi4ko ot dokladi na bkp e idilya

 35. 35 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Това е истината, Руснаците ни обявиха война и ни прецакаха да сме част от антихитлериската коалиция, но това не пречи на бсп хората да им ближат задниците!!!

 36. 36 Профил на разни истории
  *****
  Любопитно

  Имаше един сериал по БНТ-сценарист Г. Мишев, по неговите спомени, за точно това време! Е, влизат руснаците в селото и си взимат от всеки, от всяка къща всякакви неща, които си харесат. А наште се строили с букети-посрещат руския ботуш, ама така им наредил кмета, на когото наредили пък престъпници и крадци от селото, станали партизани междувременно, за да крадат по-лесно от хората храна и други неща. Такива ми ти работи през 1944 г.

 37. 37 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Това, че азиатските диваци ни окупират е тема, която няма нищо общо с темата за икономиката ни през 39. Не бива да се идеализира тоя период. Истината е, че сме били на трето място на Балканите по БВП пер капита след Югославия и Румъния.

 38. 38 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Според икономиста Ал Цанков, няма как една нация да просперира, след като 80% от населението и е заето със земеделие и 6 м в годината не върши нищо.

 39. 39 Профил на obektiwen strateg
  *****
  Неутрално

  господа, сравнете данните за БГ 39г и тези на испания и гарсия - 2 пьти по висок стандарт(само това).после помислете ако нямахме комунити4еска система и икономика 45 години, дали стяхме да сме по богати от тях. поне 1.5 пьти(като допуснем 4е при нали4ието на капиталисти4еска икономика и в 3 страни те(гарция и испания) сте се развиват последните 50 години малко по бьрзо( което не мисе вярва застото и 2 страни културата и манталитета са били по цигански и назадни4иви). сега средната заплата в рези 2 страни е около 1500-1800 евро на месец.екстраполираите тези данни за бг и сте се полу4и 4е ако БГ бе нормална капиталисти4еска страна с 4астна собственост, силна конкуренциа европеиски елит то в БГ средната заплата би била около 2000-2200 еврона месец при сьпоставими цени на стоки и услуги с испания и гарция.стесе да сме 4лен на ес от краия на 70те години и отдавна стияхме да имаме европеиска инфраструктура и манталитет( поне малко по европеиски от този в гарция и испания.ако румания и угославия имаха нормален капитализьм и те стяха да са по богати от гарция и испания.При такава ситуация испания и гарция стяха да са наи бедните страни в ЕС, а не БГ и румания.Бг никога не мозе да баде кто холандия и дания, но винаги стесе да е по добре от испания и гарция. а това е доста по разли4но от сегасното положение на БГ.та скьпа цена пластаме и сте пластаме за 45 години комунисти4ески терор а 4е в бг селата 39 яли лук и хляб, то тогава в селата на испания, гарция и италия и хляб не е били лесно да се намери. 30те години световната криза е направила нестата трудни в цяла европа,проблемьт е 4е 45г напуснахме европа, а сега испания и гарсия са на светлиннии години от БГ, което никога не е било в БГ историята до 45г.

 40. 40 Профил на obektiwen strateg
  *****
  Неутрално

  гарабед, 30 години в по4ти вси4ки европеиски страни населението е било основно селско.това е така и за италия, испания, гарция,норвегия, финландия(подобен % като в бг).проблемат е 4е тези страни доразвиха капитализма последните 50 години като го модернизираха, докато в БГ тои бе унистожен

 41. 41 Профил на Да...били сме на първо място на Балканите............
  *****
  Неутрално

  .................по туберкулоза!! А селското ни стопанство, с тия мизерни 170 кг. среден добив пшеница от декар /и то в най-добрите години/ си е било направо смешно - добре, че 90% от населението е било селско - та сме връзвали баланса на зърното. "Модерната ни агротехника" е била както и в зората на новата ни демокрацията - Бончо и Сивушка! Толкоз много литература има по въпроса, че не си струва човек да си троши пръстите заради шепа тлъсти реститути във форума!

 42. 42 Профил на ИМЕННО
  *****
  Неутрално

  голямата бедност на България определя слабата съпротива срещу преврата, срещу налагането на комунистическия режим,както и липсата на значими антикомунистически движения през този период(за разлика от значително по-богатата Чехословакия и останалите средноевропеиски страни)

 43. 43 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Всеки неграмотник акъл сипе. Волът се казва Белчо, не Бончо. А пък агент Бончо е директор на Природонаучния музей.

 44. 44 Профил на obektiwen strateg
  *****
  Неутрално

  господа, правите всеки пьт една и саста греска.не сравняваите положението на БГ 39 г от сегасна гледна то4ка, а в сравнение С тогавасна гарция,испания, португалия.И там е било мизерия, и там е имало бел4о и сивуска, и там е имало турбелколоза,НО ОСНОВНАТА МИ ТЕЗА Е 4Е ВТЕЗИ СТРАНИ КАПИТАЛИЗМА БЕ ЗАПАЗЕН, КОНКУРЕНЦИЯТА БЕ ЗАПАЗЕНА, ЗАПАДНИТЕ пазари бяха запазени, про западните им елити бяха запазени, и тези страни 50 години по касно бяха замозни,цивлилизовани, 4ленове на ЕС,а БГ след зали4аването на на всякакькв капитализьм и европестина от страна на комунисти4еска москвабе докарана до 90година до фалит, тотална безотговорнос, безстопанственост крадлива психика. та наново сте трабва да построим европеиска БГ.

 45. 45 Профил на Mara
  *****
  Неутрално

  И докараха червеният фашизъм,който не вярв че е така е глупак.
  От трън та на глог та по-висок.
  Ура

 46. 45 Профил на blakov
  blakov
  Рейтинг: 16 Весело

  И ей на нА, цъфнали и вързали

 47. 46 Профил на Alexbg
  Alexbg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "....На 8 срещу 9 септември комунистите в България с помощта на съветските щикове и военно присъствие,правят държавен преврат и завземат насилствено властта. След което "развитието"/??/ ,на България .."тръгва" в нежелана 'посока" .Даааа.."посока" към робстово ,държавен гнет ,ограничения ,във всяка област ,обедняване ,"уравняване",но по линията на немотията..Въобще налагане на "руски" или съветски тип комунистическа власт..!Жалко за хубавата България! Че и до ден ...днешен!

 48. 47 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#2] от "":

  Правителството на Муравиев (и на Багрянов два дни преди това) затвори войската на България в казармите, вместо да я изпрати в Добруджа да защити Отечеството! Същата тази войска, която показа нечувана храброст след като ссср я включи във войната в състава на своя Трети украински фронт. Вечен позор и двамата и на предателя Стойчо Мошанов, който провали преговорите в Кайро с Англия и Америка.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK