Гренландия ще продава студа си на ИТ гигантите

Огромното потребление на енергия е един от основните проблеми, с които днес се сблъскват повечето големи компании в сферата на информационните технологии. Гренландия обаче обяви, че може да разреши тези трудности, предлагайки на пазара една от основните си "суровини" - студения си климат, пише датският в. "Бьорсен".


Според гренландската фирма "Теле Грийнланд" ИТ гигантите могат значително да намалят разходите по охлаждане на огромните си сървърни системи, ако се решат да ги пренесат в Гренландия. Компании като интернет търсачката "Гугъл" например оперират с т.нар. сървърни ферми - събрани на едно място стотици и дори хиляди сървъри, изискващи постоянно охлаждане. "Гугъл" има около 40 сървърни ферми по целия свят, изградени от около един милион сървъри. Един от нейните конкуренти - "Майкрософт" - пък наскоро построи сървърна ферма в покрайнините на Чикаго на стойност половин милиард долара. Предполага се, че гигантското съоръжение ще има нужда от около 200 мегавата енергия, половината от която ще се използва за охладителни системи. За тази цел ще са необходими поне три нови електроцентрали в района.


"В близко бъдеще студът на Гренландия може да я превърне в ценна база за изчислителни центрове и сървърни паркове от цял свят", смята техническият директор на "Теле Грийнланд" Йорн Йесперсен. Според него отдалеченото географско положение на острова също няма да представлява проблем благодарение на нов фиброоптичен кабел, който ще го свързва с Европа и Северна Америка.


Някои експерти обаче са по-скептично настроени основно поради факта, че през по-голямата част от годината температурите в Гренландия са прекалено ниски, което може да повреди чувствителните съоръжения. Това ще принуди ИТ компаниите да инсталират специални системи за поддържане на по-умерени температури в сървърните си помещения, което отново ще изисква сериозни финансови средства. Дневник

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK