Големият адронен колайдер беше официално открит

Представители на над 40 страни присъстваха на откриването<br />

© Reuters

Представители на над 40 страни присъстваха на откриванетоНа тържествена церемония, организирана от Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/, днес беше официално открит най-големият ускорител на частици в света - големият адронен колайдер /ГАК/, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.На церемонията присъстваха делегации от 40 страни. Очакваше се събитието да уважат държавните глави на страните членки на ЦЕРН, но вместо това дойдоха техните министрите на образованието. Единственият държавен глава на церемонията бе швейцарският президент Паскал Кушпен. Франция изпрати премиера си Франсоа Фийон.
"Големите философи, големите мистици, големите поети никога не престанаха да мислят за тайнството на материята и за тайнството на създаването на Вселената. Тези два преплетени въпроса никога не престанаха да изумяват и впечатляват човечеството", подчерта Фийон на церемонията.


Събитието протече при засилени мерки за сигурност. Извън Женева делегациите посетиха мястото на френско-швейцарската граница, на което е изграден колайдерът.


Отказът на президентите на страните, членуващи в ЦЕРН, от първоначалното намерение да присъстват на церемонията по откриването на най-големия ускорител на частици в света, показва, че ентусиазмът от неговото задействане през септември вече се е изпарил, отбелязва Франс прес.


А причината е, че ГАК, който струва 3,76 милиарда евро и беше изграждан в продължение на 12 години, беше спрян само няколко дни след пускането му в действие на 10 септември. Причините бяха две последователни повреди. Първата беше лека и предизвикана от авария в електрически трансформатор. Втората от 19 септември беше доста по-сериозна и се дължеше на дефект в електрическите връзки между два магнита. В следствие на нея изтече свръхохладен хелий - газ, предназначен да поддържа в ускорителя температура, близка до абсолютната нула (минус 271,3 градуса). Тогава ЦЕРН обяви, че ще бъдат необходими няколко седмици, през които температурата в ускорителя ще бъде доведена до градуси, които ще позволят поправката му. Така че машината едва ли ще може да започне отново работа преди насрочената още преди авариите годишна пауза за поддръжката й между ноември и април, отбелязва Франс прес.Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Half Life1 единичката
  *****
  Любопитно

  да се надяваме,че и Гордан Фрийман е някъде наоколо

 2. 2 Профил на салатено чудовище
  *****
  Неутрално

  адронен колайдер = ускорител на елементарни частици!!!

  неграмотници!

 3. 3 Профил на Thinker
  *****
  Неутрално

  "Големите философи, големите мистици, големите поети никога не престанаха да мислят за тайнството на материята и за тайнството на създаването на Вселената" - Но никой от тях не похарчи някогашния аналог на чудовищната сума от 4 милиарда евро, защото те действително и преди всичко мислеха, а не строяха гигантски съоражения с народни пари за да видят 'какво ще стане' и то в рамките ан една от хипотезите за 'началото на света'. Не е добре това, братя.

 4. 4 Профил на Пфффф
  *****
  Неутрално

  Скъпи N 3: Не съм брат с невежи фундаменталисти, имащи нужда от умствени патерици и в чиято Библия пише "А сега остават тия три - лицемерие, арогантност, невежество".

 5. 5 Профил на Ски - професионалиста
  *****
  Неутрално

  Ами да вземем да ги похарчим тези милиарди за луксозни гробища и ковчези - и без това всички натам сме тръгнали...

 6. 6 Профил на Do N- # 2 i # 4
  *****
  Неутрално

  Номер # 2, вие сте толкова тъп, че и като въшка сте излезли на чело акъл да давате. То се видя кой е неграмотния. Е.П.М.
  Номер # 4, "УМСТВЕНИ ПАТЕРИЦИ", Пази боже сляпо да прогледа. ПРОСТАК? Пребери си патериците бе ГАМЕН.

 7. 7 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Хайде пак се почна с простотиите. Ускорителят си е в тестови режим, той никога не е преминавал в работен. Да се направи тунел с височина 100 метра и обиколка 27 км, и на всеки сантиметър да е тъпксн с хай-тек електроника, не е по силите на всеки. Това нещо след като се сглоби, трябва да се тества, да се оправят някои дребни грешки...

  Да се правят намеци, че еди-колко-си милиарда са хвърлени на вятъра е проява на лош вкус. За изграждането на ускорителя са обучени стотина инженери, част от които вече са отишли към хай-тек индустрията. Те са придобили невъобразим опит в изработката на високотехнологични устройства - тяхното обучение е част от мисията на научните институти. Излизащите от работа в научните институти инженери внасят в индустрията най-авангардните технологии и са готови да приложат знанията си по начин такъв, че за пореден път животът ни, искаме или не искаме, ще бъде променен от тях. Типичен пример за това е Тим Бърнърс-Лий(http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee). Прочетете и вижте къде е работил, когато е изобретил World Wide Web - еми именно в ЦЕРН. И то когато се е изграждал предният голям ускорител - LEP. Разбира се, това не е единствения пример. Не ми се мисли колко по-важни открития ни чакат от това доста по-мащабно начинание. Не само представите ни за Вселената, всекидневието ни ще се промени от откритията, които ще бъдат направени там. От ЦЕРН винаги са казвали, че сериозна наука там ще започне да се прави най-рано средата на 2009, така че няма какво да подобни коментари за тяхната работа.

 8. 8 Профил на Thinker
  *****
  Неутрално

  Не си ни брат, Пфффф. Истинно говориш. Ти си Пфффф, както сам казваш.

  Но ако сериозно, то има съмнение, че този колайдер е част от играта на така нареченият establishment в науката, който освен на собствените си хора не дава на никого нито средства за изследвания нито гласност в медиитие. Парадоксално, но сега науката и в частност физиката е много по-консервативна от която и да е друга област на познанието, включая религията.

  Така че, Пфффф, замисли се, а не бъди просто едно Пфффф.

 9. 9 Профил на Thinker
  *****
  Неутрално

  Да, прав си Petar, че не бива да се гледа на това предприятие само скептично и критично. Действително, има много допълнителни полезни резултати от тази работа, дори и да не 'видят' първите моменти от 'началото' на вселената. Критиката беше за това, че такива огромни средства и човешки ресурси се концентрират само около едно направление, докато други получават нищо и дори се подтискат. Разбира се, на фона на милярдите харчени ежедневно в една война като иракската, коладерът е 'свято дело'.

 10. 10 Профил на Имануел Кант
  *****
  Неутрално

  Две неща не спират да ме изумяват - звездното небе над мен и моралният закон вътре в мен.

  Ако на човечеството му се свидят няколко милиарда за едно вълнуващо приближаване до звездното небе, значи не заслужава да е човечество.

 11. 11 Профил на Do: Petyr
  *****
  Неутрално

  "ДЯВОЛИТЕ ГОТОВИ, ЗАКЛЕТИ, ИНТУСИАЗИРАНИ, РЕШЕНИ ДА ОТВЛИКЪТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ"

  Решението да отвликът планетата бе планувано за 2000-та година но по незнайни причини, се отложи за 7 години.

  СЕДНАЛИ СА СЕГА ДЯВОЛЧЕТА КАТО ПЕТЪР, ОТ ПАРАДОКС НА ПАРАДОКС ДА ОБЕЖДАВАТ, ЧЕ НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ И НЕЩО ЩАЛО ДА СЕ ДОКАЖЕ.

  Фактите са вече тук на земята мой чорап. Това за което ти говоря се е случвало. Има го във физиката, а може и да го няма в физиката. За това че бие контролирате всички мидии, не значи че не е истена за това за което ти говоря.

 12. 12 Профил на Ремутатор
  *****
  Неутрално

  С ТОЗИ КОЛАЙДЪР СЕ ВЪРВИ КЪМ КАТАСТРОФА. КАТАСТРОФА ПО-ЛОША ОТ ВСИЧКИ КАТАСТРОФИ И ЗАГУБИ ДО СЕГА НА ПЛАНЕТАТА.
  Не се правете на деца на лъжата, на подлоста, на измамата.
  ЕЛЕМЕНТНАТА СЪШНОСТ И СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЗЕМЯТА Е ДОСТИГНАЛА СЪЩАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, КАКВАТО ИМАМЕ И НИЕ В ЗЕМНАТА ФИЗИЧЕСКА ГРАДИНА: КОСТИ, МИНЕРАЛИ, ТЕГЛО, ГОЛЕМИНА, ДИЕТА, ПРИРОДА, КЛИМАТ И др.
  Ако нещо не вие ясно или незнаите, ЕЛАТЕ В КОСМОСА И СЕ УВЕРЕТЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ КЪДЕ И КАКВО СТЕ БИЛИ.

 13. 13 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Ползата от това скъпо съоръжение ще бъде същата, каквато е ползата от предишните подобни, т.е. нулева. Сегашните "учени" са се самозомбирали и вместо да се занимават със строга физика, тънат в непрекъснати противоречия, породени от безплодни и объркващи математически фикции.

 14. 14 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Ползата от това скъпо съоръжение ще бъде същата, каквато е ползата от предишните подобни, т.е. нулева. Сегашните "учени" са се самозомбирали и вместо да се занимават със строга физика, тънат в непрекъснати противоречия, породени от безплодни и объркващи математически фикции.

 15. 15 Профил на naukata na gospod
  *****
  Неутрално

  Използвайте господа, аналогията.Колко от вас разбраха "Властелинът на пръстените" ?Същата ситуация е и с колайдера.Много малко ще разберат ефекта от експеримента в Церн.

 16. 16 Профил на Кони Полгрейв
  *****
  Неутрално

  Ремутатор, ти си ебаси кретена.

 17. 17 Профил на FUCK OFF Ремутатор
  *****
  Неутрално

  Тези които са против са най-големите нещастници, този експеримент се прави, защото края на света идва и на нас ни се налага да открием тайната на създаването на живот

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK