На 6 ноември 1915 година загива войводата Христо Чернопеев

На 6 ноември 1915 година загива войводата Христо Чернопеев

© Wikimedia commonsНа 6 ноември 1915 г. край Криволак в битка с войските на Антантата загива видният деец на националноосвободителното движение в Македония Христо Чернопеев. Роден през 1868 г. в Ловешко под името Черньо Пеев, той учи в Плевен, след което да 1899 г. служи в българската армия.


В борбата за освобождение на Македония се включва през 1900 г., когато се присъединява към четата на Михаил Апостолов, а през април същата години сам повежда чета в района на Кукуш. През 1901-1902 г. води чета в Горноджумайско и участва заедно с Яне Сандански в аферата "Мис Стоун". През 1903 г. се включва и в Илинденско-Преображенското въстание. След поражението му заедно със Сандански и Димо Хаджидимов изработва т.нар.


Януарската директива от 1904 г., която служи като идейна основа на левицата в македонското революционно движение. През 1909 г. е сред учредителите на Народната федеративна партия (българска секция) и член на ръководството й. От 1911 г. е член на ЦК на ВМОРО.


По време на Балканските войни отново води чета и участва в освобождението на Банско, Мехомия (Разлог) и Кавала. Заради бойните си заслуги към България е произведен в звание поручик. През 1915 г. дори е избран за депутат, но след включването на България в Първата световна война напуска парламента и отива на фронта като запасен капитан и командир на рота. Загива в сражение с френски части край село Криволак, Щипско.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK