На 18 ноември 1944 г. Райко Алексиев е убит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на N. Popoff
  *****
  Неутрално

  Светла му памет

 2. 2 Профил на Жалко за България!
  *****
  Неутрално

  Мръсни комуняги. Съсипаха страната и българския народ за 100 години напред!

 3. 3 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  Светла им памет на Райко Алексиев, Алеко Константинов, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и т.н. светила на българския интелект избити от Бай Ганьовците като този "2 - джията" под мен!

 4. 4 Профил на bubich_vb
  bubich_vb
  Рейтинг: Неутрално

  Ей,номер 3-ти,ти изглежда си учил до трети клас,как можеш да поставяш Вапцаров ,до такива хора-честни,мирни и пр.,български интелектуалци-патриоти. Вапцаров е арестуван и осъден като член на терористическа група,ръководена от чужда държава,чрез нейните шпиони-слуги,българи за съжаление. Творчеството на Вапцаров няма нищо общо с неговата дейност и след екзекуцията му,нищо не е инкриминирано,което е писал и ииздал,я се стегни и мисли повече...

 5. 5 Профил на Anti K
  *****
  Неутрално

  Смял съм се до сълзи на историите за Гуньо Гъсков.Естествено комунистическата сган посяга на неговия живот,както и на много други свободомислещи интелектуалци.За кратко време българският елит е обезглавен от безимотните скотове,наричащи себе си комунисти.Дано горят в ада ! Поклон Fra Diavolo

 6. 6 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  От простаци нищо не може да се очаква, само да убиват и тормозят. Касмет е имал Д.Талев,А.Лешников и още други истински интелектуалци.Има , ако желаят сегашните от какво да се учат.Светла им памет на Истинските Българи.

 7. 7 Профил на starec
  *****
  Неутрално

  Светла му памет, ще остане като виден български интелектуалец и като символ на комунистическата дивотия и безпросветност.
  Умен колумнист тук, в "Дневник", преди време беше подчертал ниската образованост на чугунените комунисти. В поста си # 3 (даже не смее да си сложи ник) просто доказва за сетен път това.
  А # 4 така просто обяснява всичко, че би трябвало да е ясно на всички (с изключение на горните - те не могат да мислят - за съжаление).

 8. 8 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  Абе, анонимен глупак номер 4, Вапцаров да не би случайно да не е бил честен и патриот?!Човекът е бил идеалист и е вярвал в идеалите си! И творчеството му нима не тъне в забвение в момента? Колко беше плют след 1989 г.?! И той, и други т.нар. комунистически автори, че и наричани членове на "терористчини организации"!Че по онова време на повечето от нас бабите или дядовците ни, или чичовците ни или други роднини са били май "членове" на такива "организации", ама сега е модерно да си антикомунист. Повечето от тях са били хора по на 18,19 години, почти деца, които са вярвали в някакво светло бъдеще. Друг е въпросът колко е дошло и какво е дошло. Когато Вапцаров е бил осъден на смърт да не би да е защитен от някой от интелектуалния елит по онова време? Така са стояли нещата. Във всяка власт е било така. И Алеко Константинов е пример за същото. И Гео Милев. И Христо Ясенов.И много други творци от други времена. Жалко и за Алексиев и за всички творци, които не са били удобни на режима.

 9. 9 Профил на Пожарникаря
  *****
  Неутрално

  Явно покрай сухото е горяло и мокрото....и сега е така - американците ги наричат съпътстващи жертви.

 10. 10 Профил на 145 техни колеги, които се организират да ги оклеветят само и само за да запазят себе си.
  *****
  Неутрално

  КОЕТО ПРИТЕЖАВАМЕ ПРЕДОВОЛНО - И В ИЗЛИШЪК - ПРИЛОЖИМО ПОПСТОП - ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ СТОЛЕТИЕ!

 11. 11 Профил на starec
  *****
  Неутрално

  Тони (#8),
  Вапцаров е бил идеалист - признаваме всички. Но - едно е да си идеалист и да пишеш/говориш за идеалите си, друго е да си в ръководството на нелегална военна организация, която има за цел сваляне на законното (за момента) правителство. И то - в условия на война. Това по всички съвременни мерки се определя като тероризъм. Даже бих добавил - и като военна диверсия - СССР е във война с България - съюзник на Германия.
  Оттук нататък - грехът е на комунистите, които въпреки таланта му, са го изложили на смъртния риск да го сложат в такава организация. Питам - толкова ли не са имали кой да сложат, че са сложили като организатор най-талантливия за тогава поет - не само техен, а национален?
  Оттук нататък - залавят го и го съдят като заплаха за държавата. Питам - прави ли са били?
  После - лично царят пита Е. Багряна (видна поетеса за тогава) дали струват нещо стиховете му. Отговорът и е известен. Тя да му бере греха.

  Жалко - за идеалиста и поета.
  А, че В. днес не се уважава и споменава достатъчно аз специално съжалявам. Но - имаме си и то от дълго време комунистически правителства, министри на просветата и културата - тях ли смяташ за антикомунисти ?

 12. 12 Профил на Любопитен
  *****
  Любопитно

  Дали ако не си беше сложил такъв псевдоним, нямаше да има по-добра участ?

 13. 13 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  Старец, благодаря ти, че оценяваш таланта на Вапцаров наистина, а не се хвърляш като някои други в комунистически/антикомунитически дрязги. Талантът си е талант без оглед на политическите си пристрастия. Колкото до правителствата - те не могат да наложат на публиката да чете, нали?! Дори някой автор да го има в учебника по литература не означава, че непременно е реабилитиран. А ако го няма, още по-малък е шансът децата ни един ден да знаят кой е бил, какво е писал, в какво е вярвал. В България просто малко се чете вече, особено от децата. Освен това Вапцаров в съзнанието на много хора се е загнездил просто като комунист и нищо повече и талантът му се подеценява. И докато продължаваме да се делим на комунисти и антикомунисти имена като неговото и тези на др. автори "политически оцветени" ще си останат нереабилитирани.Не от правителствата зависи, а от нас.

 14. 14 Профил на Константинов
  *****
  Неутрално

  Тук дискусията се разви около Вапцаров! Нещо обаче никой не иска да говори за Гео Милев, Йосиф Хербс, Петко Петков и т.н. кой ги изби тези светила на българската интелигенция? Ето срещу какво се е борил Вапцаров!!
  Защото тогава българската интелегниция е имала за пример престъпленията от 1925 г. и двете катастрофи за България!

 15. 15 Профил на Така е, г-н Константинов,
  *****
  Неутрално

  цялата остатъчна реститутско-фашизоидна помия си "спомня" със спонтанен оргазъм всичко от 10-септември 1944 год. насам, но я хваща страшна амнезия, когато се говори и пише за нещата от 08 септември същата година назад....но в правото съществува едно просто правило "Кой почна първи" - е,... не са били комунистите!

 16. 16 Профил на P. Goranov
  *****
  Неутрално

  Естествено че комунистите са започнали първи след като в тяхната програма ясно е записано че трябва да вземат властта със сила(Даже Хитлер дойде на власт с избори).
  Да не ти припомням 1923г., 1925г., Митка Гръбчева, Въла Горанова-Такова и безброй други знайни и незнайни терористи-убийци на жени, деца и старци. Изпратени и обучени агенти, работили за интересите на една чужда държава, която ни обяви война и ни нападна, с цел грабеж, за 4-ти път в нашата история!

  Попрочéти малко преди да пишеш!

 17. 17 Профил на До P. Goranov...
  *****
  Неутрално

  Единствееното "естествено" от писанието ти, е че си неграмотен простак!... Да бе почел малко повече нямаше да пишеш глупости! Ай Чиба!

 18. 18 Профил на ven4enco
  *****
  Неутрално

  Има и поети национални предатели-купени със съветски пари и илюзии.Такъв е другарят Вапцаров.
  Поетичните умения не омаловажават предателството към собствения народ, независимо колко е бил заблуден или алчен.
  Затова "разстрел,а след разстлела-червеи..."/И то червени!/

 19. 19 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  И все пак, мисля че се знае по име убиеца на Райко Алексиев-Фра Дяволо !? Децата му са част от аристокрацията на БСП.
  Като Румен Мирчев Спасов, който също се гордееше с червеното минало на баща си-Мирчо Спасов, убил в Белене известния музикант Сладура, а и други.

 20. 20 Профил на антиФ.
  *****
  Неутрално

  Необяснимо е защо се объркват понятията! По времето на фашизма по света за убити милиони,а в България хиляди. Тези хора ,платили с живота си за свободна Европа сега са мръсни комунисти,терористи и убийци. Питам се френските,италианските,гръцките,сръбските партизани също ли са терористи?И там главен организатор са комунист.партии,но тези фора носят и сега гордото име антифашисти.Само тук са мръсни комунисти и дайте да вадим брадвите. Засрамете се. Ходих в Испания на гроба на Франко и до него са гробовите на десетки републиканци/комунисти/,та там е написано: Тук почиват костите на непримирими врагове,но те всички бяха деца на Испания.Да склоним глави! Ето ,по добре пишете -да се поклоним пред нашите герои поети Вапцаров,Гео Милев,Райко Алексиев и десетките други живяли в ония тъмни времена.....

 21. 21 Профил на филип
  филип
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте. Не се впечатлявайте толкова от невежеството на хората чиито мозъци са промивани от детска възраст с митологията за Вапцаров - един нещастен заблуден и предаден от комунистите човек, оползотворен посмъртно от комунистическия агитпроп. Самите комунисти не са го ценяли въобще и преди и след разстрела. Докато не се чукват по тиквите, че могат да го употребят и посмъртно. Богомил Райнов коментира екзекуцията му с думите: Така му се пада, като е такъв глупак! Предаа го Антон Иванов, който за две шишета ракия, без въобще да го бият изпява всичко в полицията. След него си признава всичко и Вапцаров - на цели 28 страници. Няма нищо общо с фалшивия герой, който се развява в комунистическите учебници по литература и до ден днешен. Стиховете на Вапцаров са наивно подражателство на Маяковски. Ако не беше трагичната му съдба никой не би им обърнал внимание и до ден днешен. Но след митологизирания разстрел - разкрасен с фалшиви доклади уж от някакъв си анонимен агент на полицията, нещата се подемат от агитпропа, превеждат стиховете му - подобно на глупотевините на Тодор Живков - на чужди езици, превъзнасят го след като са го плюли като предател - за да скрият предателското поведение на другарите изпратени от Москва - Цвятко Радойнов и Антон Иванов и т.н. Елементарна комунистическа помия. Жалко за човека - наистина им се е хванал на въдицата - не само е пренасял взрив и разни бомби и др. такива, но е и разпределял московските пари за терористите, а и сам е получавал по 2 000 лева месечно като заплата за революционната си дейност - за да не му секне ентусиазма.

  филип
 22. 22 Профил на филип
  филип
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е още, като искате и за така наречените антифашисти. Този термин не означава нищо! Както и антикомунист също! Сталин също е антифашист, а Хитлер е антикомунист - след като двамата канибали си поделят Европа и се скарват за плячката. Другарят, който се подписва като "антиФ", да вземе да прочете някоя книга вместо да слуша клишетата излъчвани от партията му. И ако има нещо в главата, комунизма веднага ще му отмилее - освен ако е от онези с куфарчетата. Както впрочем отдавна е отмилял на французи и италианци, за които има представа от Работническо дело. За негово сведение френската съпротива съвсем не се е крепяла на ФКП, а на Де Гол. И въобще комунистическите партии извън Русия престанаха да съществуват след като Кремъл престана да ги помпи с милион долари - не рубли!!! Комунизма не е нищо друго освен най-адекватният израз на руския империализъм.

  филип
 23. 23 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Не ме е яд че е убит-човека не можем да го върнем.Яд ме е че ние не избихме после никой.1990та ако едни 200-300хил. комундела бяха им напълнени устенцата с пръст-то сега щяхме да живее в коренно различна държава.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 24. 24 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колко ли от децата на хайдутите са все още в парламента с членска книжка на БСП? Някой от тях дори се хвалят?

 25. 25 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Може ли поне един път да не се ядете един друг?
  Може ли поне един път да кажем - тоя човек е бил велик, светла му памет?

  И само толкоз?

  Защо сте такива дребнави мишлета?

 26. 26 Профил на Владимир Станков
  Владимир Станков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "tqh42306221":

  Кои сте тия "Вие " ?

 27. 27 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 359 Неутрално

  "Ние" сме тия които не искаме да живеят децата ни в болшевишко-русофилско робство.Които ни се пропиляха годините да чакаме строежа на поредната "светла" утопия.Които ни писна да плащаме за национални фалити на уродливи идеологии,на надупени сервилни политици,дупки от банкови фалити,шлемове,гьолове и хидроинженери.И които рано или късно ще станем и ще ревнем "Нормален живот или свинец!".И уверявам те-тогава на Майдана-ЩЕ БРОИМ ТОЧНО!И ЩЕ ВЪЗДАВАМЕ ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ!А НА НЯКОИ-"С НОЖА ПО ГЛАВА"!Та тия сме "ние"...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK