На 19 ноември 1828 г. умира композиторът Франц Шуберт

На 19 ноември 1828 г. умира композиторът Франц Шуберт

© ДневникНа 19 ноември 1828 г. умира видният австрийски композитор Франц Шуберт, автор на 9 симфонии, над 600 солови песни, 20 опери, струнни и клавирни пиеси, църковна музика. В историята на музиката остава с оригиналните си мелодии и иновативното хармонизиране.


Роден във Виена през 1797 г. в семейство средна ръка, негов пръв учител по музика е баща му Франц Теодор. По-късно учи при видния органист Михаел Холцер, а през 1808 г. е приет в Имперската семинария, където остава до 1813 г. Там написва първите си творби - песни, октети, пиеси за пиано.


След завършването й работи при баща си и същевременно ходи на частни уроци при Антонио Салиери. 1815 г. е една от най-продуктивните години за Шуберт - тогава той създава над 20 000 реда музика, половината за оркестър, една симфония, 140 песни.
От 1816 г. той се радва на подкрепа на Йохан Михаел Фогл, влиятелен баритон, за когото написва много творби, а певецът популяризира музиката му сред виенския елит. Макар и приживе да има почитатели, музиката му не е приемана широко и през целия си живот той трябва да се бори за съществуването си и да разчита на приятели.


Интерес към творчеството му възниква чак в десетилетията след смъртта му. Шуберт умира едва 31-годишен от сифилис, с който се е заразил още през 1822 г. Днес той е считан за един от най-важните композитори на XIX век.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK