На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойският договор

На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойският договор

© ДневникНа 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен е подписан мирният договор между България и победителите от Първата световна война, групирани в т.нар. Антанта, останал в българската история като Ньойски договор.


По силата на разпоредбите му България губи 11 000 кв. км от довоенната си територия. Районите на Цариброд, Босилеград и Струмица, както и няколко села в Кулско са дадени на новосъздаденото Сърбо-хърватско-словенско кралство, територията между реките Места и Марица е поставена под управлението на Антантата, а после предадена на Гърция, а Южна Добруджа отново минава под румънски контрол.


На страната са наложени и изключително тежки репарации и контрибуции, които трябва да компенсират загубите на противниците от българското участие във войната. За срок от 37 години България трябва да изплати 2.25 млрд. златни франка, както и да предостави на съседите си 250 000 тона каменни въглища, 33 000 овце, 13 500 крави, 12 500 коне, 9200 волове и др. Договорът забранява на България да има наборна армия, а въоръжените й части могат да се състоят само от доброволци и да не надхвърлят 33 000 души.


В него са включени и специални клаузи за размяна на малцинства с Гърция, които са използвани от властите в Атина през 20-те и 30-те години за етническо прочистване на Южна Македония и Беломорска Тракия от българи. Подпис под договора слага българският премиер Александър Стамболийски, а според популярната легенда веднага след това публично чупи писалката си, за да покаже на Антантата отношението си към диктата, който тя налага над България.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Гневно

  "диктата, който тя налага над България"...героите се сменят, пиесата си върви...

 2. 2 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: Неутрално

  Ньой - кошмарът на България!

  Нищо не е забравено! Нищо не е простено! Ние помним!

 3. 3 Профил на Do Nomer 2
  Do Nomer 2
  Рейтинг: Неутрално

  Нека помним братиа,Българи сме.Най-голиамът позор за Бг-болката на Бг-народ.Нека помним!!!!

 4. 4 Профил на За гадовете
  За гадовете
  Рейтинг: Неутрално

  Мамка им гръцка!!! Нищо по-различно не са от Василий Българоубица. Най-мръсната нация за българите!! след тях следват сърбите!

 5. 5 Профил на Българка
  Българка
  Рейтинг: Неутрално

  Това трябва да се помни вечно в Българската история и в българския народ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах