Гренландия разчисти пътя си към независимост

На референдум мнозинството поиска отделяне от Дания

След трийсет години като автономна област на Дания Гренландия е на път да се превърне в самостоятелна държава, съобщи Би Би Си. Във вторник 71% от гренландците излязоха да гласуват на референдум за бъдещия статут на областта, като цели 75% от тях подкрепиха поетапното преминаване към независимост. Ключова роля в този процес трябва да изиграят огромните природни ресурси на Гренландия - според изчисления на европейски експерти крайбрежните води най-вече в западната част на острова крият поне 30 млрд. барела петрол, а под ледената му шапка има залежи от злато, диаманти, въглища, цинк и оливин.


Положителният вот на референдума, който, макар и необвързващ по характер, вероятно ще бъде уважен от властите в Нуук и Копенхаген, отваря път за прилагането на специален план, разработен по-рано тази година от съвместна датско-гренландска комисия. Планът може да влезе в сила още на 21 юни 2009 г., ако бъде одобрен от парламентите на Дания и Гренландия. Той предвижда постепенното намаляване на финансовите субсидии от Копенхаген за сметка на растящите приходи от продажбата на петрол, както и увеличаването на правомощията на гренландските власти във вътрешно- и външнополитическата сфера. В момента интересите на автономията на международната сцена се представляват от Дания, която освен това контролира местната съдебната система и се грижи за отбраната, а и получава половината от приходите, получени от гренландските природни ресурси. В същото време 50% от бюджета на Гренландия се финансира от Копенхаген, който годишно отпуска по 430 млн. евро.


Съгласно плана гренландският език вероятно ще замени датския като официален език на острова, а жителите му вече няма да бъдат третирани като датски граждани в чужбина. Освен това в близките няколко години Гренландия ще запазва по 10 млн. евро от средствата, получени от търговия с петрол, и ще дели останалата част с Дания, докато размерът на приходите не се изравни с годишната финансова субсидия на Копенхаген.


Редица експерти обаче предупреждават, че подобни оптимистични изгледи могат да се окажат преждевременни. Енергийното богатство на Гренландия, което на практика е залогът за бъдещото й икономическо развитие, все още до голяма степен остава скрито под ледената шапка на острова и крайбрежните му води. И макар топенето на местните ледове вече да е факт заради глобалното затопляне, засега не е ясно кога именно ще започне мащабният добив на гренландски петрол.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Не е ли прекрасен пример този случай, че човекът е много по-глупав от животните, плюейки сам във водата си. Гренландците чакат с нетърпение глобалното затопляне да топи леда при тях, за да могат да започнат да вадят от залежите с петрол...за да има още по-голямо затопляне и срив на екосистемата...

 2. 2 Профил на Petronius
  *****
  Неутрално

  А, мен ме учудва друго, колко цивилизовано подхождат датчаните! Богата на природни ресурси територия, която е десетки пъти по-голяма от Дания иска независимост и Дания просто им я дава след референдум. Американците, руснаците, сърбите, грузинците, французите... едва ли биха реагирали така. Всъщност има исторически примери, които показват как реагират споменатите нации при подобни ситуации.

 3. 3 Профил на Aurelius
  *****
  Неутрално

  А, мен ме учудва И друго- колко неблагодарни са ескимосите към датчаните. Дания буквално ги храни, облича и изучава от 100 години. А на ескимосите, за съжаление, петрола няма да им помогне да станат нормална държава. Джипове сигурно ще си купят всички, това да.

 4. 4 Профил на dansk
  *****
  Неутрално

  абе какви са тия залежи от "оливин"?

 5. 5 Профил на Кольо
  *****
  Неутрално

  Аурелиус е напълно прав. Лично съм ги виждал по гарите в Копенхаген пияните ескимоси да просят. Защото получават щедри социални помощи от Дания, които харчат основно за алкохол. По същество тяхната организация наподобява не държава, а племе. Така че не ги виждам как ще се оправят ако са независими. Защото статията завършва много поучително - не е въпросът само да имаш залежи от петрол и кой знае още какво. Залежите сами по себе си нищо не значат. За да има полза от тях, трябва да имаш добре функционираща и некорумпирана публична администрация, която да може да проведе правилната политика за разработването и разумното използване на тези природни ресурси в полза на обществото като цяло, а не на отделни групи и хора. Справка - Норвегия, а и самата Дания всъщност...

 6. 6 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе арабите и те са племе, но май не съм ги виждал да просят... като има петрол все нещо ще се размърда из главите им ескимоски...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 7. 7 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Ще им дадат независимост, но друг ще им точи петрола.

 8. 8 Профил на ivan_d
  ivan_d
  Рейтинг: Неутрално

  А, мен ме учудва И друго- колко неблагодарни са ескимосите към датчаните. Дания буквално ги храни, облича и изучава от 100 години. А на ескимосите, за съжаление, петрола няма да им помогне да станат нормална държава. Джипове сигурно ще си купят всички, това да.

  мен ме учудва друго - колко неблагодарни са българите - 500 години турците ги хранят, обличат

 9. 9 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ами българите всъщност затова и не са искали независимост... БГ опълчението е наброявало около 3000 души при население от над 3 милиона, при положение че в освободителната война са взели участие 170 000 руснаци и 54 000 румънци... Не правете паралели където такива няма...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 10. 10 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Датчаните са толерантни но умеят да си правят сметката много добре. Все пак са винаги в челната десетка на най-богатите държави в света. Наскоро мисля бяха обявени за най-щастливата нация в ЕС. Така, че ако Гренландия се отдели то от това ще произтече проблем най-вече за самите гренландци. Наличието на природни ресурси не означава, че държавата ще е богата - вижте Ирак, Иран, Пакистан и т.н. Както Кольо написа, трябва управленски опит какъвто ескимосите нямат. За тях е по-добре да са част от Дания

 11. 11 Профил на Batko
  *****
  Неутрално

  Ескимосите са луди. Колко е населението на това огромно парче земя, че да искат независимост. Според мен освен автогол да си вкара друго няма да постигнат. Ако разчитат само на петрол и природни ресурси заеби. Всичко това е в бъдеще време - ако, ако. Обаче ако няма, ако се стопят ледовете, ами ако не се стопят и нещата не се развият според очакванията, кво правим тогава, да не ореват пайзажа после и да плачат майка Дания да ги приеме.
  А Датчаните те щом толкова лесно дават едно такова парче земя, значи са много зле. Ескимосите, за да докожат, че ставт за нещо да си извоюват свободата с борба. Тая подарената отгоре свобода няма да я оценят.
  Абе майната му, ние да си оправим нашия двор другот е лесно.

 12. 12 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Вие защо мислите, че населението е ескимоско? Има и такива, ама колко ли са? Повечето май са бели. Рибари разни.

 13. 13 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Въх, ами сега в Кърджали като научат и айдее отцепи се половин България!

  gradinko.bg
 14. 14 Профил на чопър
  *****
  Неутрално

  Глупаците никога няма да свършат на тоя свят!Явно са им замръзнали мозъчните центрове.Да искаш да се отделиш от най-подредената и толерантна държава в света-трябва да си наистина ужасно ненормален!

 15. 15 Профил на тото
  *****
  Весело

  Така ами, нема Балканите само да се цепат........

 16. 16 Профил на ?
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на до 11
  *****
  Весело

  Ти как си представяш ескимос да воюва? С харпуна?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK