На 28 ноември 1907 г. Тодор Паница убива Борис Сарафов и Иван Гарванов

Тодор Паница

© Дневник

Тодор ПаницаНа 28 ноември 1907 г. по заповед на Яне Сандански в София са убити задграничните представители на ВМОРО в България Борис Сарафов и Иван Гарванов. Убийството слага началото на междуособна война в организацията, тлееща след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание и смъртта на Гоце Делчев и Даме Груев. Извършено е от Тодор Паница в дома на Сарафов, където трябва да се проведе среща между т.нар. вътрешни и външни дейци. След него ВМОРО се разпада на враждуващи крила, а през следващите десетилетия от ръката на нейни дейци са извършени и десетки други братоубийства, което слага край на българската кауза в Македония. Сарафов и Гарванов са сред най-изтъкнатите дейци на ВМОРО почти от създаването му. Първият активно сътрудничи с Гоце Делчев и Гьорче Петров, а по време на Илинденско-Преображенското въстание е началник на Главния щаб в Битолски революционен окръг. Вторият е член на Солунския комитет от 1899 г. и под негово ръководство на Солунския конгрес на ВМОРО (1903 г.) се взема решение за вдигане на въстание. Убиецът пък е член на ВМОРО от 1902 г., а след краха на въстанието се сближава с Яне Сандански. Заради убийството на Сарафов и Гарванов е осъден на смърт от Кюстендилския конгрес на ВМРО през 1908 г., но присъдата е изпълнена едва през 1925 г. от Менче Кърничева в Бургтеатър във Виена.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на край на българската кауза
  край на българската кауза
  Рейтинг: Неутрално

  Кратка, но покъртителна и поучителна история.

 2. 2 Профил на наминаващ
  наминаващ
  Рейтинг: Неутрално

  А ,баба ми ...Бог да я прости ,преживяла много тежки времеждия ,....казваше така :.."...влизаха в домовете ни ,защото бяхме от заможно семейство и сядаха на софрите ни .Давахме им най-доброто и ги посрещахме с най-ботати трапези"-отнася се за Яне Сандански и не малка част от четата му...наричаше ти нехранимайковци???.Не казваше същото за фашистката окупация на монархия България.За тях казваше така:..."за всяка една стока ,продадена им или взета ,са държали да си платят..."-макар и фашисти -германците са си останали европейци,по-манталитет..до известна степен.За окупацията на комунистическа Русия,казваше така:..."...взимаха всичко ,което им е потребно ,без да ни питат и без да плащат....карадяха и безчинсвуваха на поразия...".Какво ли общото между четниците на Яне Съндански и комунистическа Русия?Може би славянският мутренски манталитет или да то наречем необразоваността им в областа на религията...и въобще...какво?.Как да проумеш ,че Яне Сандански е издал заповед за убийства на ...негови съратници?Нещо не се връзва.Историците имат думата...,но и народната памет говори ,според възможностите им.П.С.А единият от дедите ми е бил съратник и ковчежник на четата на Гоце Делчив.Не мога да проумея ,защо Гоце Делчев е бил убит?Само знам ,че са се вършили безобразия ,спрямо съратниците на Гоце Делчев ,останали живи до идването на комунистите на власт в РБългария ,а и са се осъщестествяли към тях и семействата им голями репресии.Родовата памет и народопсихологията пазят такива спомени,стига да има кой да се пообразова в тази насока и да се допита до тях?

 3. 3 Профил на PUFI
  PUFI
  Рейтинг: 441 Неутрално

  така е то,това сме ние българите сами си правим всичко!никой не ни е виновен,цялата нация е виновна!!!

 4. 4 Профил на история
  история
  Рейтинг: Неутрално

  Мен също ме е яд, че не ни преподаваха по история колко коректно са постъпили турците с цар Иван Страцимир. За предателското му поведение, твърдоглавост, наивност и глупост си е платил с живота. Единственият случай от робството, за който Евала на османците.

 5. 5 Профил на xm
  xm
  Рейтинг: Неутрално

  трябва да си малоумен да чакаш 17 години да убиеш някои. Не се изненадвам въобше че с такъв манталитет България и Макединия са доникъде. И никъде няма да стигнат. Както каза Симеон ЧИПЪТ пречи.

 6. 6 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 392 Неутрално

  македонската тема ако и да е била една каца с барут, то българите от македония са я превърнали в една каца с л..на.След това убийство, са убити може би повече българи от българи, отколкото турци. За съжаление!!...дълга история, лошото е, че не е повод за гордост

 7. 7 Профил на Славчо Атанасов
  Славчо Атанасов
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не попитате за подробности по темета
  сегашния водач на македонците? Той много знае - нали е имал възможност да чете досиетата на всички.

 8. 8 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 443 Неутрално

  както се казва, с такива съратници, за какво са ти врагове...

 9. 9 Профил на ЕЕ
  ЕЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Сегашното ВМРО е срам. Начело е доносника Каракачанов с псевдоним Иван. Това е фирма на ДС, в която падата гоеми пари. Неслучайно ДС назначи своя кучияш за шеф на ВМРО. На възлови места във ВМРО са деца на комунисти и доносници.

 10. 10 Профил на na6iot
  na6iot
  Рейтинг: Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  Яне Сандански е анти-герой, нещо като мутра с кауза. Срам и позор е, че има град, наречен на него.

 13. 13 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  балканите са харизани на турците от европа за да не се налага приемането на мюсулманска страна в християнска европа

 14. 14 Профил на ЕЕ
  ЕЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Добре е, че сме ние българите та турците малко да се цивилизоват.Помня 1989 г.когато тия бяха изритани в Турция. България се поизчисти от тия анадолци.

 15. 15 Профил на charley
  charley
  Рейтинг: Неутрално

  Към Тъмносиния. В много интересно време живеем. Сигурно са ни проклели китайците - "да ти се случи да живееш в интересно време". Не бих се учудил един ден дори и Турция да бъде приета в ЕС, което ще си е край на ЕС. Засега има достатъчно индикации за това, а и да не се лъжем - турската интелигенция и турските бизнесмени не отстъпват на българските, а в някои отношения дори ги превъзхождат. А и в икономическо отношение Турция е далеч пред страни като България и Румъния. Тогава само ислямът е пречка, но това не е удобно за признаване от ЕС. Ето защо е нужно постоянно да се критикуват страни като България, чиито управници си носят османския манталитет, за да може после да се поставят резонни критерии пред Турция, които тя иначе не би могла да покрие. Това е отговор на американския натиск за турското членство. Опит за преодоляване на УС-зависимостта.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на Тракиец
  Тракиец
  Рейтинг: Неутрално

  Чуеш ли фамилията Паница, 99 % срам, 1 % въздържание.
  Сандански е бил нещо като Бат Бойко, от мутро-айдутин-хаирсъзин, става звезда в историята, ама много отрицателна. Що ли го тачи историята??! Тоя е работил срещу тезата на Гоце и Даме, за обединението на Македония в рамките на България. На Ванчето трябва да му се сваля шапка, че е удържал линията на ВРМР. А трепането на маке-българи си е било бая много, както сега стотици поръчкови убийства.Само че тогава са ги разкривали , просто са си знаели кой кой е и си го връщали рано или късно. Вендетата била сицилиянска дума, ама де??!!

 18. 18 Профил на Тракиец
  Тракиец
  Рейтинг: Неутрално

  Поправка в предишното за Ванчето за ВМРО, лапсус калами!

 19. 19 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Тоя Яне Сандански го направиха квази-герой разни като Славейката Трифонджи - квази-патриоти. Историческата истина, която я има дори във фолклорното наследство като "пари нема - действайте", е че той си е както правилно го оприличава №12 - мутра с кауза, нещо като "национално-отговорен бизнесмен" тип Илия Павлов, само дето даже и бизнес няма, ами пладнешки обири.
  Освен това се пропуска и друг интересен факт, който може да бъде прочетен в сериозните изследвания за ВМ(О)РО - не е много сигурно българското му самосъзнание. В определени моменти тоз комита обявява че ще се бори за разни Балкански федерации, прегръща се с турци, сърби, гърци и т.н. Въобще - най-прилича на опортюнист с авантюристични наклонности, яхащ определени каузи в зависимост от момента. Това е личното ми мнение на база какво съм прочел за него.

 20. 20 Профил на б.......
  б.......
  Рейтинг: Неутрално

  Много зле са информирани някои за турското общество и тяхната история,явно учебниците които са пълни с бели петна и недописани дори за бг историята дълго ще промиват комплексарските мозъци.Добродетелноста в кавички на българите най-добре е познато от македонците те и затова си имат едно на ум при вземане и даване....

 21. 21 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  За незнаещите едно уточнение - във ВМРО са се оформили две линии. Едните са били за обединение с България. А другите са били за независима Македония,тъй като великите сили са били против голяма България. Естествено, че и едните и другите са били българи. Разликата е в идеологията. Дори напоследък в съседна МК започнаха да признават, че Гоце,Даме и др. са били с българско самосъзнание). Но все пак в МК дават следното обяснение - Гоце и др. са македонци,но са се декларирали като българи,защото са учили в български училища))

 22. 23 Профил на sv.Pavel
  sv.Pavel
  Рейтинг: Неутрално

  Българин означава варварин.

 23. 24 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  Някой ще трябва да напише нещо повче за
  Тодор Паница. Той, или баща му, беше замесен с пренасянето на пари от Румъния в погребалния ковчег с кото се пренесоха костите на Раковски в България. След 1989 г. зданието на Китайското посолство в София срещу университета беше реституирано от властите и предадено на
  наследниците - или наследника на Паница - който се обърна и го продаде за 3 милиона долара или лева. Същият този наследник сега се проявява като голям благодетел на разни инициативи на "отворено общество" в Българиял Преди 1989г. той е бил редактор или нещо подобно на Рийдърс Дайджес в Париж. Къде пък той е работил и на друго място, нека който знае повече да пише.

 24. 25 Профил на Mak forever
  Mak forever
  Рейтинг: Неутрално

  Айде пак!
  Бе спрете се бре бугараше-е!!!
  Па ни тикате у носо дека Гоце Делчев е БУГАРИН, ЗАШТО е подписал клетва за верност у военното училище у Софиа?!?
  Айде сопрете малце, де!!!
  Па вратите се мало назаде си и виште како и АКРАМ подписа истата КЛЕТВА!!! Даже и прие БУГАРСКО ГРАГЙАНСТВО!!! И што - стана бугарин???
  Хе-хе-хе!!!
  Па он си умре у испанскио затвор као ПАЛЕСТИНЕЦ!!!
  Кога отворите архивите на Върховисткио Македонски Комитет - те тогава ке можемо да причаме што е истина и што не е!!!
  А сада - само плакйате за ВЕЛИКА БУГАРИЙА!!!
  Ний НЕКЙАМЕ ништо от Бугарийа!!!
  Има 2-3 спротивни моменти у историата и ништо другачно!
  Али дайте да ги избистрим - отворите архивите!!! Зашто йошт со засекретани???
  Многу от наште люге со ползували Бугариа да се скриат от турчете! Али за база за лйуге и оружийе! Али за преминаванйе низ нейа за Русийа али Влашко.
  Али ово не иде да каже дека сме бугари - иде да каже дека сме му нашли колайа да преминуваме през оградата!!!
  Тако йе и сада - требамо вашиот пасош за да идеме у европската заедница!
  Како е най-леко? Ами идеш у Софиа и плачеш дека си "прави" бугарин - и ГОТОВО!!! Имаш го пасошот!!!
  А ний си знаме какви "бугари" смо!!!

 25. 26 Профил на deka si nepismeno makedonce
  deka si nepismeno makedonce
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова ли е трудно да разбереш,че Македония е географска дума,даже Александър Македонски е взел името си на по тази област. Езикът,на който е говорил няма нищо общо с нито един славянски език,включително и с вашия "македонски",който го создадоа комунистите во Белград во 44-46г. Вие сте словени,както сърби,българи,словенци руси ,чеси,полйаци и т.натаму. кажи сега ти словен ли си,или грък,или потомък на Ал .Велики. Всички надписи в македонските цръкви са били на български език,надписът на плочата ,която бешеоткрита в Битоля през 1959г. виждал ли си я,,а знаешли какво пише. Всички македонски деятели,револуционери,свещеници,учители са писали на български език,защо ли,за удобство,така ли,ти на албански ли учиш и пишеш,айде кажи. Потеклото ви е чисто българско,това го има в архивите в Истанбул,Белгард,Загреб,Моква,Лондон,ама ти не искаш да го разбереш. Нищо общо немате с Ал Македонски,той е живел 1000 години ,преди да дойдат словените на Балканот,знаеш ли што означува толку години,джукело йедна,пишите се и за вонземйани,ако сакате,ама сте чисти бугари по потекло.И душата,и начина на живот и лицата ви са оригинал бугарски. Доста и Любчо за Европа ли са добили бугарски паспорт,а ,айде кажи кои дръжави се ги посетиле со бугарските пасоши,айде биди поштен и кажи.

 26. 27 Профил на До номер 25
  До номер 25
  Рейтинг: Неутрално

  Защо си използвал сръбски думи в това, което си писал ? Вие сърбите доста се грижите за Вардарска Македония. Доста ви е удобно да се правите на ударени с мокър парцал. Правите го това във Вардарска Македония вече над 100 години. Но полека-лека си дойдохте на мястото - свивате се до Белградския пашалък, а това са ви естествените граници. И Косово изпуснахте, ама да видим дали поне Войводина ще удържите ?!

 27. 28 Профил на От Тракиец за Робърт Чипървфийлд
  От Тракиец за Робърт Чипървфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  Георги Паница получава името си "паничката", защото си носел собствена купичка, когато се пиело вино от общата бъчва. Гнусял се от съселяни и близки. Синовете на Георги натрупват пари във Виена по време на Руско-турската освободителна война. Докато
  българските опълченци загиват на Шипка, братя Паница пълнят касите си от военни поръчки. Един от
  внуците на Георги "Паничката" - Евстати, е прадядо по бащина линия на Джон. А братът на Евстати - Атанас е баща и дядо на двама от най-големите национални предатели в българската история - Коста
  и Тодор Паница. Коста Паница е осъден на смърт и разстрелян за антидържавен заговор и шпионаж в
  полза на чужда държава (Русия) през 1890 г. Дотогава той е майор, председател на Софийския военен
  съд. Обсъжда с руски шпиони възможността за убийството на Стамболов и княз Фердинанд. Стои зад арестуването на министър-председателя на България Петко Каравелов и лично участва в зверски побой
  над него в Черната джамия. Точно след този побой Каравелов произнася историческите си думи пред
  чужди журналисти:"В българските затвори не бият", макар, че едва ходи от ударите на Паница. Коста Паница е известен и с кощунството с мощите на Раковски. Решил да се прави на революционер,
  всъщност обикновен бандит, Коста не подбира средствата. През 1885 г. той инспирира обира на богатия българин от Крайова Христо Калъпов. За транспортиране на ценностите Паница използва ковчега с мощите на Раковски, който по това време бива пренесен в България. Тодор Паница е чичо
  на Коста. Той също е безскрупулен и подкупен. Включва се в македонските борби и веднага застава в
  редиците на предателите, платени от Москва и Белград. Живее във Виена охолно с парите на Коминтерна. ВМРО му издава присъда още през 1908 г. за убийството на македонските водачи Борис Сарафов и Иван Гарванов. Към обвиненията на ВМРО се прибавят много антибългарски дейности на
  Тодор Паница, включително и шпионаж срещу родината. На 8 май 1925 г. присъдата му е изпълнена от годеницата на Иван Михайлов Менче Кърничева във виенския Бургтеатър.
  Фамилията Паница е стара и много разклонена. Внукът Джон Паница емигрира с
  чуждестранна помощ през 1948 г. Той е син на Евстати Паница и Мария Ябланска - издънка на богаташка софийска фамилия. Бившето китайско посолство на бул. "Цар Освободител" се помещаваше
  във фамилната къща на Яблански, където се е родил днешният раздавач на награди Димитър, наречен по-късно Джон. Това е къщата, заради чиято реституция Джон с настърпвение и хъс работи против
  родината си. Той натрупва актив пред службите на САЩ през 1952 г. когато заработва за
  многотиражното списание "Риидърс Дайджест", създадено, за да се разпространява на 16 езика в 100
  милиона тираж по летищата и гарите на света като джобното четиво за средния гражданин, което
  внушава американските ценности, днес - евроатлантически. През 1956 г. младият Джон прави удар по време на унгарските събития. За тази и други услуги на службите, Паница е назначен за шеф на
  европейското бюро на списанието, а през 1985 г става заместник- главен редактор. Последното му издигане е награда за очернянето на родината му по случая "Агджа". На Джон Паница може да се търси отговороност за дейност против страната ни, както и гражданска отговорност за нанесени морални и материални щети на Сергей Антонов, чиновник на Република България в Италия по инспирирания благодарение и на него процес за атентат срещу папата.

 28. 29 Профил на Βυλγαροσ
  Βυλγαροσ
  Рейтинг: Неутрално

  Изказванията на 25 ни водят към следният извод: "Македонец" е не народност или националност, а по скоро професия.Бих казал доста доближаваща се до най-древната професия.А иначе много добре се знае какъв е бил Гоце и Даме и Яне и Тодор Александров и Иван Михайлов.Има не един документ доказващ това, който има уши ще чуе, който има очи ще види, само професионалните "македонци" ни виждат, ни чуват, докато не си сменят професията, този път на "албанци"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK