Първата напълно "чиста" сграда ще е в Абу Даби

<p>Построяването на сградата също ще бъде екологично - първо ще бъде изграден покривът, който ще представлява огромен соларен панел, и след това ще захранва машините, които ще построят и останалата част от Масдар Хедкуортърс</p>
<!--<p><br><hr color="#B0B0B0" size="1"><span style="font-size: 10px; color: #B0B0B0">&copy; etaligent.net</span>-->

© www.smithgill.com/MasdarHeadquarters.htm

Построяването на сградата също ще бъде екологично - първо ще бъде изграден покривът, който ще представлява огромен соларен панел, и след това ще захранва машините, които ще построят и останалата част от Масдар ХедкуортърсПървата сграда в света, която не произвежда нито отпадъци, нито въглеродни емисии, ще бъде построена в Абу Даби. Това ще бъде главният офис на градчето Масдар, което от своя страна ще се превърне в първото наистина "зелено" място в света. Градчето се намира в близост до Абу Даби и ще дава подслон на 45 хил. души, като обаче в него няма да се движи нито една кола.


Сградата, известна като "Масдар хедкуортърс", според проекта трябва да употребява по-малко енергия, отколкото произвежда, като в същото време ще има една от най-големите охладителни и овлажнителни системи в света. В нея ще има също така интегрирани вятърни турбини, които на пръв поглед изглеждат като част от дизайна. Боклукът ще се рециклира изцяло, а сградата ще ползва 70% по-малко вода от сходни по обем и функции сгради по света.


Самият строеж също е измислен по доста екологичен начин. Първо е планирано да бъде построен покривът, който да представлява огромен соларен панел, и след това именно той да захранва машините, които ще построят останалата част от сградата.
Главният офис на Масдар е изготвен от архитектите Ейдриън Смит и Гордън Джил. На 130 хил. кв.м площ в сградата ще се помещава управата на града, много офиси на фирми, които ще действат във футуристичния град, и частни домове. Цялата постройка ще струва 300 млн. долара, а градчето - 22 млрд. долара. Очаква се сградата да бъде построена до края на 2010 г., а целият град - до 2016 г.


Това, че сградата ще бъде в Абу Даби, не е просто случайност. Още преди две години беше обявен 20-годишен план за преминаване към екологично развитие. В Масдар сити ще бъде разположен институт за зелени технологии, а в момента се създава технология за съхранение на емисиите от въглероден двуокис.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK