На 7 януари 1945 г. в Македония започва "Кървавата коледа"

Йосип Броз Тито

© Reuters

Йосип Броз ТитоНа 7 януари 1945 г. активистите на компартията на Титова Югославия започват избиването на хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Този ден остава в историята като Кървавата коледа, тъй като началото на клането съвпада с началото на християнския празник. Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония и да се наложи максимално бързо сърбизацията. Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства. Най-пострадали са представителите на интелигенцията с българско самосъзнание - учители, лекари и др. Общо над 130 000 българи са изселени, гонени, преследвани и изпращани с концлагерите на Титова Югославия.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Оня с коня
  *****
  Неутрално

  Да се знае и да се помни...

 2. 2 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Публикувано на 6-ти януари в 23:59 заса. Кой ще го прочете! И все пак ... може би само дневник се е сетил за мъчениците.

 3. 3 Профил на Mac Forever
  *****
  Неутрално

  Дневник, благодарско за наште херои!
  Они измреа за СЛОБОДНА Македониjа! И до данас си ги тачиме ови македонци што загинаа за Теjковината!
  Али по пато от Охрид за Преспа - немаше ништо! Преспа и тогаj и сада си беше у Грчко! И ни Македониjа, ни Тито беа виновнени за то!
  Добро jе да памтим паданалите, али ни jе добро да се пиуват 23 илjади, а они да са 3 илjади!
  Векна им памет! За Македониjа умреа!

 4. 4 Профил на Мия
  *****
  Неутрално

  Как кой нали е за дата 7 ми...

 5. 5 Профил на nme
  *****
  Неутрално

  Тие никогаш не биле булгари,тие са биле Чисти Македонци,А да ве прашам зашто знамето на бугарийа личи на знамето на татарстан??

 6. 6 Профил на До 5
  *****
  Неутрално

  Ей номер 5, каква държава е тази Бивша сръбска република??? Няколко хиляди слабограмотни неориентирани дали са българи или сърби, и накрая решили че са нещо различно...

 7. 7 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Някой цигани от Македония имат голяма любов по Татаристан, необяснима почти....

 8. 8 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  #5 плебей,
  Ще ни опрашваш ли не разбрах? Селяк....

 9. 9 Профил на do No 3 i No 5
  *****
  Неутрално

  Двоицата Но 3 и 5 са като Тито и Коли6ев/ски/ -тоя втория 4овек е Българин по кра6телно свидетелство ...Голема гадина србоманска мазен слуга ,мекере на србите ,Ени4ар, Ренегат , Отродник и Предател , Родоотстъпник !!! Но 5 е съ6тият но на друга база - НЕВЕЖЕСТВО И СРБОМАНСКА ПРОСТОТИЯ И КОМУНИСТИ4ЕСКА БЕТОННА ГЛАВА ! нО 3 Е ЯСЕН СЛУ4АЙ - ТОЙ Е СРБИН ,НО МАЙ ЖИВЕЕ В бЪЛГАРИЯ И ЯДЕ ХЛЯБ ТУКА . КАТО СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВАРВАРИ В ЕВРОПА ДРУГО ОТ СЪРБИТЕ ОСВЕН ВУЛГАРНОСТ ,ПРОСТА6ТИНА , ПОДЛОСТ И ВЕРОЛОМСТВО И ЖЕСТОКОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ О4АКВА ! уСТАТА СРПСКА Е ГОЛЯМА КОЛКОТО ПРОПАСТ - МЯСТОТО ЗА КЪДЕТО СЕ Е НАСО4ИЛА ДРЖАВАТА ИМ . нАЙ-ДОБРЕ СКОРО СПРАВЕДЛИВОСТТА ДА ТЪРЖЕСТВУВА И УНГАРИЯ ДА СИ ВЗЕМЕ ВОЙБОДИНА ,А НИЕ БОСИЛЕГРАД , ЦАРИБРОД ,ТА ДО ПИРОТ ! КРАДЦИ НА ТЕРИТОРИИ НО 1 В ЕВРОПА -СРБИТЕ . БАЛКАНСКИ ВОЕННО-ПРЕСТАПНИЦИ !!

 10. 10 Профил на Do 4ovekopodobnoto  No 5
  *****
  Неутрално

  Затваряй си миризливата зурла ти БГ мекере на србите от ОМО -/може да си некой дрислйо от Мусоми6те кой си търси кйускията - 10 на голо .Добре ли схте ти дойдат простако предателски ?

 11. 11 Профил на С кръв и голяма жестокост
  *****
  Неутрално

  сърбите успяха да промият мозъците на голяма част от нашите сънародници от географската област Македония.№3 и №5 са типични представители на тези нещастници.Объркани,злобни ,страдащи от дълбока шизофрения.Бог да им е на помощ.

 12. 12 Профил на Goce Delchev
  *****
  Неутрално

  ...Македония на българите!!!!Няма ЕУ,няма НАТО.Западна провинция на БГ,български език в
  масмедиите и унивеситетите,албанците в Косово,бой по кратуната на србоманите докато македонците разберат,4е такаво животно-македонец няма!!!!!!Има само БЪЛГАРИЯ!!!!!!!

 13. 13 Профил на марчо
  *****
  Неутрално

  Ц-ц-ц, какви безподобни глупости "Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи" - абе хора я прочетете малко Чавдар Маринов, единствения засега български историк който признава, че в репресийте са убити всичко на всичко 150 човека, далеч не заради българско самосъзнание.

 14. 14 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Много добре!Значи и комшийте четът вестник Дневник и това ме радва,но разбирам и тези който много ги боли, но това време," Югославското" отмина и няма да се върне.А също знаем че тези , който повече плюват - повече им плащат.

 15. 15 Профил на кгк
  *****
  Неутрално

  Срам за всички !!!! Докато ние християнитя се сомооплюваме с такава нечовешка злоба, мюсулманите настъпват и превземат Балканите. ПАК ! Отворете очи и вижте какво става.Напънете малко мозъци, за да осъзнаете как необяснимата злоба затрива народа ни !Колко века един народ, на един език ще се обяснява един на друг, че той не е той ??? Безумие !

 16. 16 Профил на Сачмо маут
  *****
  Гневно

  Да се знае и да се помни,кой предаде българите в Македония.кой покани учители от "Братска Югославия"да учат българите в ПИРИН на "македонскиот язик".Сложен въпрос!!!!!ЛЕСЕН ОТГОВОР.ПИШЕТЕ.

 17. 17 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  *****
  Неутрално

  Мръсникът Тито не е хърватин, а евреин. От най-страшните врагове на православните християни. Избиването на българите в Македония е заповядано от Юдейския Синедрион. Нито един ислямист не е убит.

  Същия жидо-масон Тито създаде Автономно Косово и съюзната република Босна и Херцеговина. Видяхме сега до какво доведе това. Най-напред с помощта на сърбите бяхме ударени ние българите, а сега удариха и сърбите. Крайния победител е Световния Ислям - отворете си очите.

  Колкото до "Кървавата Коледа" някъде бях чел, че е изгорено цяло българско училище - като вътре в него са изгорени живи всички учители. Дано извергите се пържат в Ада. Амин.

 18. 18 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Бог да прости избитите!

 19. 19 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Здравейте балканци! Бях се притеснил, че само евреи и араби има във форума!Газа та Газа! Уж беше Събитията в Газа, те рашъните взеха, че ни спряха газа!Евреите са виновни! Моля, граждани на FIROM, да не бъркат историятя с митологията!Особено с древномакетонската!

 20. 20 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Какво става като окъпеш един "вистински македонец"?Остава кофа помия и един чист Българинъ!А защо на знамето на БЮРМ има изобразена перка от вентилатор?Нека номер 5 да отговори

 21. 21 Профил на до наблюдателния
  *****
  Неутрално

  Тито си е обикновен комунистически диктатор.

  Къде заби пак на тема "евреи",бе другарю?

 22. 22 Профил на 14 mun4o 14
  *****
  Неутрално

  Вечна им памет!Загинали са за България и българско име!На БЮРМ-ците няма какво да кажа-при тях мисловен процес не тече,карат го само на костен мозък и на "Живело,друже Тито!"МАРЧО(№13)Бива ли да си писмовен,без да си "четмовен?!?!Прочети малко,бе,ЧОВЕЧЕ,не се дръж като академик от МАНУ(Македонска академия на науките)!Напомняш на чукчата-писател!Всички ГРАМОТНИ българи знаят кой е виновен за смъртта на нашите съотечественици и за създадената с решение "МАКЕДОНСКА нация"край Вардар!Ще спомена само,че днес г-н Зайков-Пирински е редно да се извини заради баша си и да поиска ПРОШКА!

 23. 23 Профил на Скопјанец
  *****
  Неутрално

  1. За каква србизација говорат авторите?
  2. Броиките се от холокаустовски пропорции.Се уште не сум сретнал човек кој во некоја дискусија во врска со Србија и Србите ке спомне лична поврзаност со овие наводни настани, нешто во смисол "само от моето село земени се 80 души и однесени на растрелване при реката, од соседното село уште 110 души" и сл.
  3. Повторно се користи клише изразот "мажи со бугарско самосознание" место лингвистички логичната дума "Бугари"
  4. Повторно се тврди дека сите кои ја напуштија БЈРМ се подгонети поради бугарската припадност и дејност иако бројот на емигранти по војната кои се зачленуваат во бугарски организации е под 1%. Вака кажано изгледа како сите да се влечени до границата и оставени во мегузоната да одат понатаму. По таа логика може да се каже оти стотини илјади кои емигрираат от сите места во Србија се "Французи подгонети от великосрбите че са Французи, да не беа гонети по таа основа ште останеа"
  5. Телата во езерата е пропагандна глупост .
  6. "130 000 българи са изселени, гонени, преследвани и изпращани" звучи како "130.000 Бугари имаат автомобил, са хипици, новородени, инжинери, и са убити во разбојништво"
  7. Се користи терминот "концлагер" место "затвор" за да се преувеличи емотивниот ответ на читателот со евоцирање на Наци логорите

 24. 24 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Теорията, че евреите са причина за разделянето на Македония от България е отдавна известна. Какви са аргументите за това твърдение е друг въпрос.
  Понеже все пак става дума за Македония поне според мен има голяма разлика в мирогледа между българи и македонци. Все пак през последните около 100 години сме живели при различни обстоятелства. Само едно ще спомена - сръбската пропаганда здраво е действала и продължава по един или друг начин. И сега сърбите заемат възлови позиции в македонското общество или такива от смесени бракове. Да не говорим за историческите фалшификации и полуистините, с които е заливано македонското общество. Няма смисъл да се спори с македонци на тема история, просто защото те нямат аргументи или представят смехотворни такива.
  Хубаво е си иде в Македония. Усеща се атмосферата на една отдавна отминала у нас епоха. Има неща, които може да ви се сторят странни, но явно там е нещо обичайно - напр. на връх Великден бях в една църква на връх Плаошник.

  Ето как изглежда:
  http://www.4coolpics.com/author_photo/4197/230211.html

  И след 12 часа нощта и възгласа "Христос воскресе" един свещеник започна една реч, като на няколко пъти в нея говори за македонската идентичност. Доста странна работа е навръх Великден да се чуе такова нещо, но в Македония здраво са се вързали за тази тема, която всъщност закопава и самата държава, защото с тия приказки няма да влезе нито в НАТО, нито в ЕС. Миналото поначало е основна тема за обществото там. А същеременно албанците настъпват. Всъщност поне според мен големия проблем е в това, че една много млада нация като македонската формирана през последните 60 години предявява претенции към история от няколко хиляди години при това има претенции към историята на цялата област Македония. Тези претенции се защитават като търсят аргументи в историята, но именно там нещата тотално буксуват - създават се фалшификати, краде се чужда история, правят се свободни съчинения по отношение на съвършенно ясни факти и оттук са проблемите с България и Гърция.
  Иначе, което ми направи приятно впечатление на Плаошник навръх Великден е, че не видях нито един човек да мъкне бутилка в ръка, както масово правят у нас.
  Познавам македонци. Доста читави хора са. И от други българи съм чул същото.

 25. 25 Профил на nme
  *****
  Неутрално

  Море да не беа Русите сега буркменистан ке бевте.

 26. 26 Профил на mun4o
  *****
  Неутрално

  Да чува Господ от такиви научници като №25!Там сърбо-титовизмът така им е полирал гънките,че просто не е истина!Радостното е ,че който иска,вади глава от мястото,където не огрява слънцето и почва да чете!И то не "БУГАРОТАТАРСКИ ИСТОРИЧАРИ-ФАЛСИФИКАТОРИ",а английски,немски,руски,амеикански и така нататък.Както казват нормалните хора,живеещи около Вардар"Интернето ке ебе мамата на идентитето!"

 27. 27 Профил на mun4o
  *****
  Неутрално

  Македонска мома била насилена в България.Прибира се вкъщи и споделя на баща си:"Тейко,онодиха ме!" "А ти оти не вика?" "Оти не знам бугарски!""Е оти не вика на МАКЕДОНСКИ?""Оти ке ми се смеат сите бугаре!"

 28. 28 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Абе, това Тито ли е или Гьоринг?
  Колкото до историята, не си струва да се разговаря с македонци. Толкова дребни, глупаво-провинциални са, че просто не разбират за какво става дума! Най-добре е да си останат в резервата БЮРМ.

 29. 29 Профил на chorbaji
  *****
  Неутрално

  yugoslavia i serbia trebe da izcheznat i she izcheznat. isliama ne e problema, albantsite durjat semeinoto polozhenie kakto trebe, bulkata si znae mestoto a ne shari nasam natam, razpusnatite post-komunisticheski ateistki surbo-yugoslaviani i morala im sa problema. da se subudim che ne albania e problema, s neia nikoga ne sme voiuvali, a surbia, s neia 5 voini sme vodili. a makedonia si e nasha i na 5 rakii site te i nie si go priznavame, samo da se poopravime nie i te che razberat. ta da idem na nashte ezera, ohridsko i prespansko, doiransko i mavrovsko i da si prikazvame po nashomu, znaem si kak da se opravim.

 30. 30 Профил на Радко
  *****
  Неутрално

  Че и Тито и неговите комунистически главорези са избивали хора извън техния "отбор" си е факт, влкючително и вътрешно-комунистически партийни борби за власт и надмощие!
  Но да се изтипосват тези факти с националстическите пропагандни фалщификации на комунистическите ДС-патриотар-криминал-гювеари Б.Димитров. ДС-"Иван-аналЛизаторо" Каракачанов, ДС-"Гуце-триперо" Първанов и прочие ДС-смрад и отврат, не го очаквах от "либералния" "Дневник" (и то анонимно без автор)!
  Очаквам и следващата им "исторически достоверна" статия за избиването на повече от 300,000 българи без съд за периода 9.IX.1944-1.XII.1944г. и още толкова от т.нар. "Народен Съд" - всичките избити от македонци, евреи, турци и прочие не-българи само затова, че са били българи, нали! Или може би в Нюрмберг 30 души бяха осъдени на смърт само защото са гермаци, а "Дневник"? И си проверявайте числата и фактите, особенно когато ви ги поднасят "на тепсия" ДС-"историците" и ДС-"професорите"!

 31. 31 Профил на нема спасение
  *****
  Неутрално

  Статията е чиста демагогия. Измислянето на "македонската " нация е станало много преди Тито да отиде в Москва. Основен двигател за това е Г.Димитров и другите български комунисти,особено бащата на Георги Пирински. Ранга на Тито и Бакарич и Темпо после ,е бил на много по-ниско ниво в Коминтерна. Точно поради тази причина,Тито е бил само изпълнител на заповедите на Сталин и Димитров. Ръководител на комунизацията на Балканите е бил Георги Димитров. Не случайно ,него го държат в Москва чак до ноември 1945г,когато всички наказателни акции -убийства и затваряния са привършени. Отделно от това,българските комунисти,особено тези от Българска Макединия са били най-активните,те са наричали българите от Скопска Македония "националисти". Не е имало сърбизиране на македонските българи,а македонизиране. Ако отворите вестниците от онова време,ще се убедите. Сегашните комунисти изместват главната цел,главната теза,като се дава приоритет за сърбизиране,т.е.,на етническа основа. Плюс това,не се прави разлика между нормален,обиновен сърбин и сръбски комунист,както мебду българин и български комунист. Жертвите не са толкоз много,няколко хиляди са,има различни версии,но никак не са малко ,имайки предвид,че това са били абсолютно мирни хора. При това ,македонският език беше създаден не от сърбите,а от българите и македонците,но в Белград. БКП подготвяше няколко години предаването на Пиринска Македония към република Макединия в състава на Югославия. Но благодарение на скъсването на връзките на ЮКП и съветските комунисти,това не се осъществи. Основната вина за тези събития е в българските комунисти,после идват македонските,и чак на трето място сръбските комунисти. БКП внесе от Скопие учители да учат нашите хора на "майчин",македонски език,те издаваха вестници на македонски език,така че да не се правят на ударени неокомунистите,всички лайна от техните вождове дойдоха. А сегашната демагогия в Реп. Македония е по-силна от нацистката и болшевишката,тя е направо чума,смях до небето. "Най-готиното" е,че македонците се правят на наследници на Александър Велики. Точно това най-силно оборва техните лъжи.Ако е знаел,че след повече от 1500години,някой ще се оредели за негов наследник,щял е да се обеси. Но ,не са виновни самите хора,а комунистите.

 32. 33 Профил на Аман бе?
  *****
  Весело

  Си биле во 18 век во Македонија 2-3 милиони бугари. Дошол некој Србин, по име Новаковиќ, и им рекол на Бугарите - од утре вие сте Македонци - и тие прифатиле, ако не сите барем 98%. Така настанале Македонците. Бугарска работа....

  Ние, драги мои Бугари ова што вие го „наричате“ историја - го викаме ВИЦ. Да земеш 2 милиони Бугари и да им речеш - вие сте Македонци - и да ти поверуваат е смешка. Не е историја. Ајде што тој Новаковиќ ги убедил - туку сега ние не сакаме да се вратиме. Абе докази за бугарштина, незнам што - бугарите дошле од соѕвездието Голема Мечка пред 75000 години, славно минато, Сите цареви - бугари, сите револуционери - пак бугари - само народот (кој некогаш бил бугарски?) сега инсистира да биде Македонски народ. Ќе објасни ли некој што дали тој Новаковиќ е Дејвид Коперфилд, па не фрлил сите во колективна хипноза? Ќе објасни ли некој како се прави нов народ - и тоа олош народ кој на „своите“ ќе им ја „краде“ историјата? Ај на „своите“ туку и на Грците?

  Абе ... Бугарска работа! Не ја краси логика...


 33. 34 Профил на mdleondieva
  mdleondieva
  Рейтинг: Неутрално

  Баъман бил македонец от Прилеп... Може вие да викате ВИЦ на българската история, ама целия свят вика ВИЦ на вашата.
  Нов народ се прави с много бой и с много пари.
  ЕТО КАК:
  makedonski-bulgari.blogspot.com

 34. 35 Профил на mdleondieva
  mdleondieva
  Рейтинг: Неутрално

  Българска логика казваш ФИРОМче? Не е логика - това е история, всичко е написано, ама истината може да я види само този, който иска. Казал го е Тодор Александров.

 35. 36 Профил на Alexander Lilov
  Alexander Lilov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да те са македонци колкото аз съм прима балерината на Молен Руж. Нека някой грамотен македонец да каже поне една историческа македонска личност. Историята ни бива ВИЦ, сладур значи и вашата е такава, защото става дума за едно и също нещо.

 36. 37 Профил на mun4o до №33
  *****
  Неутрално

  Мака,Мака,МАКЕДОНИЯ!Чети,бре,приятеле!Ама не "БУГАРОТАТАРСКИ"лаги,оку руски,французки,ингилизки,мерички,немачки и какви още сакаш историчари!Па чети и српски,албански,турски и све,шо сакаш!Само те молам:ЧЕТИ!!!После ке разбереш,дека сите"научници" от МАНУ за единиот бел леб и МАРСИАНЦИ ке ви докажат,че сте!Сакате да сте "ПОСЕБНИ"? Па бадете си!Само не ни крадете ИСТОРИЯТА и признайте ОБЩОТО ни минато!Се слагаш со мене?

 37. 38 Профил на А.Велики до 36
  *****
  Неутрално

  Те ти ги:Александар Великиот,В.И.Лениноски,Й.В.Сталиноски,А.Хитлерски,Дж.Бушоски,МакДоналд,МакГрат,МаНамара и све Мак...Сега научниците от МАНУ май открили,че и В.Путин всъщност е Путински!!!

 38. 39 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Ей, №24, снимката е страхотна! Каква красота! Благодаря!

 39. 40 Профил на do sofianec
  *****
  Неутрално

  Стоян Новаковичн има и абсолютно положителни статии по отношение на България. Но неговата кауза се оказва ялова след ипитите за сърбизация. След четите от 20 -30-те години работите ги взимата в свои ръце комунистите,след каря на войната ,точно те установяват властта си,точно те създават новата македонска нация. Къде виждаш сърбизация след 1944г. До днешни дни ,след войната няма никакви прояви на сърбизация,а на македонизация. особено пък сега. Сърбите си имат техни проблеми и изобщо това действие е непознато в сегашнатаим полиотика,в Кральевина Югославия,да.
  Ей,македончич,я принтирай некоя книга на македонски език,ама издадена преди 1944година. Иди в библиотеката на Скопие и питай ,да ти покажат всичко на македонски език преди тази година. Това ще бъде най-трудната задача за библиотекарите. И после ги пусни на форума,та и ние да го видим този език. Нито един от македонските революционери не е писална македонски език,а на български и гръцки,по-малко. Всички са се определяли за българи. караш ни да четем,ам ти ще трябва повече да четеш,наследнико на Лександър Македонски. Ама и той не е говорил вашия език,защо ли ,ами защото не е бил славянин. Или вие ,македонците не сте славяни.

 40. 41 Профил на Софиянец до номер 33
  *****
  Неутрално

  Бъдете каквито искате. Това си е ваша работа. Всеки може да се декларира както си иска. Кой иска нека е македонец, кой иска нека е китаец, българин и т.н.
  Проблемът е, че крадете българска история, че фалшифицирате и т.н. И по-точно това го прави вашия елит. Спирате да крадете история, да фалшифицирате и няма проблем. Не е проблем ако в една кръчма в Скопие някой казва, че Гоце Делчев е македонец. Да си говори каквото иска в кръчмата. Но е проблем когато държавната образователна система в МК казва това нещо. Проблем е когато тази система казва, че основателите на ВМРО са македонци. Няма как да пренапишете историята. Тя е такава каквато е. Пак повтарям - не е проблем да казвате, че сте македонци, но е проблем когато крадете българското. . Откажете се от кражбите и фалшификациите и готово. Вашата история като общество започва от 1945 година. Преди това тук-таме разни са говорели, че са македонци. Имате история от 60 години, а искате тя да е от хиляди години. Ама не е. Приемете фактите такива каквито са.

 41. 42 Профил на Софиянец до номер 40
  *****
  Неутрално

  Новакович лансира македонизацията. И не казвам, че след 1944 г. е налице сърбизация. Няма такова нещо - под контрола на сърбите се върши здрава македонизация. Даже и в Пиринска Македония е започнал този процес. БКП се ангажира с това да върши македонизация в Пиринско и това е нещо уникално - българи да искат от други българи да се откажат от българското. Всичко това е в съответствие с решението на Коминтерна от 1934 г. за македонската нация. А трябва да се прибави и това, че БКП са невероятни подлоги на Сталин.

  А ето и нещо интересно:

  http://www.vbox7.com/play:6847b9d2

 42. 43 Профил на Znaesht
  *****
  Неутрално

  Срамота е Дневник да тиражира такива лъжи. Още повече лъжи които пораждат безпредметна омраза към македонците. Би требвало да си направят сметка че става дума за все още жива история която мнозина помнят. Изчакайте поне още двайсет години после пишете такива глупости - сега само излагате България пред македонците за чиито живи или поне помнени дядовци пишете. Как се надявате те да повярват на каквото и да е идващо от България след подобни чудовищни и очевидни за тях лъжи?

 43. 44 Профил на Bojan Sarijevski
  *****
  Гневно

  Pocituvani dami i gospoda,

  navistina ne mi se veruva deka se pishuvaat vakvi gluposti za makedonskiot narod i makedonskata drzava. Nemozam da svatam kako vo ova vreme se uste vo bugarskite pecateni mediumi se pisuvaat vakvi nevistini i navredi za Makedonija i makedonskiot narod.

  Najgolemata glupost sto sum ja slusal od Vas Bugarite e faktoto sto smetata deka makedonskiot narod e produkt na srpskiot nacionalizam.

  Da Vi kazam, mojata familija e starosedelska familija na rodot na Balabanovci od Ohrid. Tokmu sme od Ohrid, i gord sum sto poteknuvam od Ohrid.

  Sreken sum sto barem Ohrid ostana na teritorijata na Republika Makedonija i nikogash nema da go dobiete.

  Gord sum, zatoa sto sme Makedonci, toa go kazuval dedo mi od seloto Ljubanista pokraj manastirot Sv. Naum, toa go kazuval mojot pradedo, toa go kazuval i mojot prapradedo.

  Kako nemalo makedonski knigi pred 1945???

  A sto e so "Makedonskite raboti", kniga objavena vo vasiot glaven grad Sofija na Krste Petkov Misirkov, vo 1903 godina, vo koja se argumentira za posebnosta na makedonskata nacija, jazik, istorija i kultura. A sto e so "Makedonska krvava svadba", objavena istata godina od avtorot Vojdan Cernodrinski od Debar, a sto so Makedonskiot recnik, objaven od Partenija Zografski od Galicnik uste vo 19. vek, a sto so knigite na Partenija Zografski, Kiril Pejcinovik od Tearce/Tetovo i uste mnogumina avtori......

  Ako Goce Delcev bil Bugarin, zosto negovata vnuka, Katerina Trajkova Nurdzieva, doaga za Makedonija i zaedno so makedonskiot drzaven vrv go proslavuva Ilinden????? Zosto bila togas i licna sekretarka na prviot makedonski pretsedatel, Metodija Andonov Cento, koj se borel protiv Srbite, no i protiv Bugarite????

  Zarem ne Vi e sram da pisuvate takvi gluposti???? I posle se prasuvate kako ne sme Ve sakale????
  Prestanete vejke ednash so Vashata falsifikuvana istorija!!!

  Edno samo da znaete, jas sum blizok so familijata na Misirkov, isterani se site od Postol kaj Solun, ziveat vo Skopje, i go branat makedonstvoto. Prestanete, zatoa sto Vashite argumenti navistina se smeshni, i edno veruvajte, navistina ste smeshni, vo sekoj pogled!!

  Epa premnogu preteravte!!!

  Namesto da se izvinite za okupacijata na Makedonija za vreme na vtorata svetska vojna, ponatamu ja prodolzhuvate vashata politika na nacionalizam.

  Ova e posleden pat da se javam so komentar na bugarska web-stranica, ednostavno ste ksenofobi sprema Makedonija i ne vredi ni eden zbor kulturen so Vas da se prozbori.

 44. 45 Профил на до Bojan Sariyevski ot mun4o
  *****
  Неутрално

  Друже Бояне,пишувах ви веке и пак ке повторам:Молим ви ВСИТЕ посебни ГОРДИ МАКЕДОНЦИ!ЧЕТЕТЕыприятеле!Веке има интернет-па ползвайте го!Не гледайте що са пишували"бугаротатарските псевдоисторичари",пропунете и вашите ГОЛЕМИ НАУЧНИЦИ!Вижто що пишуват СИТЕ СВЕТСКИ ИСТОРИЧАРИ!!!Сакам да те прашам-Защо не пишуваш на КИРИЛИЦА?Нели она е создадена от МАКЕДОНСКИТЕ свети братя?

 45. 46 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Да има интернет,ама за много от каракачано-божидаро подобните и "юнивърсъл-нет" да има все тая!
  И в Пирин и във Вардар все още знаем историята от своите дядовци,пък вашите "историци" могат и да напишат половин или дори цяла книга за "насилственото помакедончване" на македонците от Пирин,Вардар и Егей Сумати години чакахме да го измислите,какво са още 20-тина Майкъл Колинс и всички от ИРА винаги са писали на английски ,но са се борели срещу английското господство- за Ирландска независима република.И македонският и укринският език през 19-ти век понякога са били наричани македоно-български или мало-руски,съответно,но какво от това?И македонците и украинците са независими държави и отделни нации...

 46. 47 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Иначè,наистина съм изненадан от такава долнопробна провокация от страна на медия с претенции като "Дневник" ....жалко наистина...

 47. 48 Профил на до Пиринец
  *****
  Неутрално

  Приятелю,за агент Криван и за Божо съм съгласен с теб!Но дотук!И на теб ти пиша-ЧЕТИ!Успех!

 48. 49 Профил на United Macedonia
  *****
  Неутрално

  Бреееее... се разьигерйа Татаристанците. Не се лутете толку и не трескайте глупости, ке биде подобро за сите. Треба само да се погледнете во огледало за да видите од каде потекнувате. Сите лиците на Джингис Кан, па претпоставувам од тие простори и потекнувате... не сте само крадци на исторйа тука и на територии... има господ еден ден секой ке си дойде на сжоето.

 49. 50 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  до "Юнайтед Маседония": може и во право да си после сите овие провокации ама не значи тоа дека можеш да ги врегяш сите Бугари.Шо си подобар од каракачанците и божидардимитровците ако навистина мислиш вака на овой начин?Айде поздрави од Пиринот!

 50. 51 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Мунчо,чèта доста и на различни езици.Ще ти бъда благодарен ако ми изпратиш някакви линкове или цитати от книги ,които говорят за избиване на 3000-23000 или 200000 българи в Югославия или за насилствено "помакедончване" на македонците от Пиринска Македония
  Не знам обаче как ще преживееш "новината" ,чè македонците съществуват като отделен от българите етнос ,поне от времето на създаването на съвременната българска нация - през 19-ти век?
  Ако ти се занимава с нещо друго ,освен с голословни декламации на лозунги,да започваме с цитати от книги,спомени,статии и т.н.???
  Разбира се ,най-важното ще си остане взаимното уважение между македонци и българи и честният поглед върху общата, преплетена ни по принуда история,...надявам се....

 51. 52 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Драги Бояне,
  Те така и изглеждат отношенията помежду ни, на хората около Вардара и Балкана - както е объркан и живота на автора на "Македонски работи"- Мисирков за които споменаваш и който за своя труд пише така:..., както и всичкото съдържание на брошурата до толкова далеч стоеха от безпристрастната наука, щото аз счетох за крайно неудобно да се срещна през двумесечното живеене в София с какъвто и да е от софийските филолози и историци. С това разбира се аз нанесох силен удар на научните си интереси и занятия.
  Същия - Мисирков в писмо от 28 ноември 1900 година до Председателя на Върховния македоно-одрински комитет в София пише така :
  „ Известно е, че няма българин който да не се интересува от положението и съдбата на онази страна от отечеството ни, която до днес стене под игото на Турция...
  А в Бесарабия, където Мисирков живее през 1913-1917 година, той е възприеман като българин, а през 1917-1918 година дори е депутат в местния парламент, представляващ българите. В един момент пък казва: Македонците не трябва да позволяват да бъдат асимилирани и изгубени, живеейки сред сърбите и българите...
  1919 година пише в софийския вестник "20 юли" следното: "Дали ние наричаме себе си българи или македонци не е от значение, защото ние винаги ще се отделяме от сърбите и ще имаме българско самосъзнание"...
  А накрая човекът си умира в София, като достоен българин с българско гражданство.
  Е те така са и нашите взаимоотношения - от единия край, та на другия. Сега едните се сърдят, утре другите, докато не се наместиме некак си...

 52. 53 Профил на cirih
  *****
  Неутрално

  nemam zborovi. dali e mozno vo 21 vek da se pisuvaat takvi raboti? ova samo moze da se sluci na balkanot. moite dedo i baba ucele dve godini bugarski i dve godni srpski. megjusebno zboruvale jazik razlicen na srpskiot i bugarskiot koj pokasno se dfinira kako literaturen makedonski jazik. zosto velam razlicen? ako makedonskiot e bugarski kako sto mislite vie bugarite zosto dedomi bil tepan redovno od bugarskiot ucitel bidejki ne zboruval dobro bugarski? ako makedonskiot e srpski kako sto velat srbite zosto togas bil tepan od srbskiot ucitel? lugje zosto podpagjate na propagandite na nekojsi bugarski nacionalisti? ni isus hristus moze da mi zabrani kako ke se definiram jas. kade vi e problemot na vas bugarite? dali se plasite za pirinskiot del od makedonija ili taguvate sto ne ste uspeale da okupirate pogolem del od makedonija? sto ve maci? stvarno nemozam da razberam sto ve maci tolku. primitivno e da se obrakjame na genetski ispituvanja no vasiot privitimizam ocigledno nema kraj... pogledete ja slednava web stranica https://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=40 ako vie bugarite ste vo pravo zosto naucnicite pokazuvaat drugi fakti? ako bugarite i makedoncite se eden narod zosto ima ogromna razlika megju genetikata? Milo mi e sto ve pustija vo evropskata unija, milo mi bidejki se nadevam deka ke vi se podobri zivotniot standard. Zalam samo edno, sto ni evropskata unija ne moze da uspee da ve nauci sto znaci pocituvanje na osnovnite covekovi prava. Eve vi uste eden primer zosto jas po logika nemozam da bidam bugarin.. za razlika od vas bugarite jas gi pocituvam covekovite prava. ve molam prestanete ednas zasekogas so vasiot bolen nacionalisam.

 53. 54 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Привет Кирих(53),
  Много хубава уебстраница даваш. Фала тебе. Ние Българите много одавна си се знаем че сме българи, траки и славяни. Те това е Българскив народ. Естествено че има и други в гените ни, но са малко. И както виждаш голяма част от гените на българския народ са тракийски, а това са племена от преди 4000 години... и са си били тук. А Македоните какво племе са? Аз лично мисля че са траки...А в този уебсайт, защо няма траки при вас, в гърция и т.н. Или македоните са държавно образувание от тракииски племена...т.е. траки носещи името на държава... Ами виж Румъния. Там да виждаш народност румънци...? Така че тези 11% македони в България и онези 30% македони в Македония са си едно - траки, и двете държави трябва да си се гордеем с тях, а не да си ги делиме.Бъди здрав!

 54. 55 Профил на cirih
  *****
  Неутрално

  gospodine standim ako go procitate vnimatelno forumot na igenea.ch ke vidite deka makedoncite se zemeni kako sopstven vid narod ili pleme. ako ja terme igrata koj od kogo i kako nastanal togas site zavrsuvame na edno mesto a to mesto se vika afika... nie sme site homosapiens. jas potopolno se soglasuvam so vas deka sekoj treba da se gordee so toa sto ima vo svojata drzava no toa ne znaci i pravo na prisvojuvanje. bugarite i makedoncite imaat edno nesto zaedno a toa se slovenskite geni i se nadevam deka ke se soglasite so ta deka polovina evropa ima isto taka slovenski geni pa nema pretenzii kon makedonija. nie imame 30% geni od antickite makedonci a vie 49% trakiski eve vi ja ovde osnovnata razlika megju vas bugarite i megju nas makedoncite. na web stranicata igenea.ch se pokazuva bez nikakva politicka pozadina koj narod kakvi geni nosi. znaci vo bugarija ima 11% makedonci pa normalno, vo denesna bugarija se naogja i prinskiot del od makedonija. baska denesnite granici se novi i ne postoele so vekovi. lugjeto se mesale i ke se mesaat... nisto novo... jas samo sakam da vi pokazam deka vasiot narod i mojot narod se mesavina od nekolku pleminija sto absolutno normalno bidejki ne postoi etnicki cista drzava. zatoa nemozam da raberam od kade si go zemate pravoto da ja prisvojuvate makedonskata nacija? okupacija? makedonija bila nekolku vekovi okupirana od strana na mnogubrojni osvojuvaci megju koi i bugarite. no toa ne ja pravi makedonija i nejziniot narod bugarski. ako sega kazete da togas ke moram da ve popravam, togas mora da priznaete deka site sme turci! 550 godini ne se malku...nie balkancite imame site edna istorija no za zal sekoj si ja izmenuva kako mu cini. jas licno nemam nisto protiv vas bugarite ama aj prestanete ednas so toj golemobugarski son. ako vie tolku ja sakate makedonija kako sto izjavuvate sekogas togas ostavete ne na mira i gledajte si ja vasata rabota. ako se vodite na toa koj kogo i kako okupiral nema da stigneme nikade. i carstvoto na aleksandar makedonski bilo do indija pa nikoj ne bara da i se vratat na makedonija okupiranite teritorii. ili da ideme nie makedoncite i da im kazeme sega na persijcite od iran deka tie se makedonci bidejki nekogas bile del od kralstvoto na aleksandar? takvi gluposti nemaat kraj. ke ve zamolam site bugari da prestanete so vasiot bolen nacionalizam i ednas za sekogas da se soocite so toa deka sekoj covek ima svoe pravo na opredeluvanje. blagodaram i sekoe dobro.

 55. 56 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Добар одговор Цирих!Поздрави од Пиринот!Ако вака размислуваа повекйето Бугари,Грци па и некои наши - Балканот ,одредено, ке бидеше подобро место за живеенйе.Извини дека немам Македонска кирилица.Уште еднаш поздрави!

 56. 57 Профил на Cirih
  *****
  Неутрално

  Pirinec

  Blagodaram za poddrskata. Za makedonskata kirilica ne se kolebaj vazno e da se razbereme.

  Pozdrav do site vas pir

 57. 58 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Драги Кирих,
  Болния национализъм е за болни хора. Надявам се че двамата с теб сме здрави – затова и си говорим, а не се караме. Най-хубавото обаче е че си говорим на един език и се разбираме. Със никой друг наоколо езиците не са толкова близки и не можеш да се разбираш толкова добре. Но това е друга тема.
  За това което говориш – общото между нас – словените – ти наясно ли си, какво са и какви са…и какво означава това? Защото теории много – коя е верната: от Словени – хора с еднакво слово, или племена от степите, или превод от „роб” на латински…или какво? Дай да уточним, макар че ако се поразровим и двамата (а едва ли имаме време), ще изникнат още много версии за Словените, а и ти едва ли си историчар, както и аз не съм историк. Но е факт че славянски градища (кучи) няма много много из района…
  За „античкиот” ген (11%) в България, ти ми разбра мнението – траките са били най-многобройното население в Европа (казал го е Херодот) и аз лично сметам дека он не е имал полза да лъже (лага). Но и това е много обширна тема.
  Интересно е друго, че при вас има процент Хуни, а при нас няма. Чудя се защо са ги изпуснали в този уебсайт, на територията на България…? Значи при вас ги има, а при нас – няма? А вие ни казвате на нас : хуни, татари и т.н. А при нас има една приказка: „Маке, е първо качество българин”. Не се сърди, но като имаме право всички да се наричаме както си искаме, защо в България (в отечеството си ) идват върволици от стотици хиляди бежанци от Егейска (клани и преследвани от Гърците защото са българи) и от Вардарска (клани и преследвани от Сърбите защото са българи които не сакат да се пишат македонци или южносърби). Нима те не са имали право да се наричат както си щат? Ами по-късно, дали са имали право…ами сега? Нашиот председател ви го каза: Нема проблем с Макета в България и с регистрация на тяхна партия. Трябват само 5000 подписа…Ако са 11% в България – това са доста повече от 5000, но те не се правят на „антички”, а от много, много години знаят дека в „съединението е силата” (това го пише на нашата влада). Проблемат си го правите вие, гърците и сърбите ви помагат…Обвинявате Европата за двоен стандарт, а забелязвам че при теб го има същото. За да не звуча голословен, аз лично никога не съм имал нещо против да си се наричате „Макета”, тъй както нямам нищо против някой да се нарича „морски” оти е до морето или „шоп” оти е от София или казано по-общто от местото деке е. Примера ти е пред очите – Пиринец . Той е от Пирин, но ако каже че е „пиринска нация” ще е смешен и на теб и на мен. Нали? Както и ти ако кажеш че си „антички”, а аз чист потомък на Одрисите или на Кубер, ще сме смешни. А и видим дека нито ти, а да знаеш и аз, не го мислим че сме „чисти…”
  Говориш за окупации: Е точно това е Кирих – за 500 години по времето на Османско - Гръцките фанариоти са се стремяли към духовно и етническо претопяване на българите (до Лариса и надоле всичко е било НЕгърци), а османлийте към контролиран физически прираст…но от Украйна до …ти знаеш до къде, всичко се е наричало българи. А това да се наричат Бъкгари е доста от преди османците да дойдат тук….Е как искаш да се казваме Турци….? Що за пример е това което го даваш?
  И въпреки всичко България беше първата страна в светът която ви призна под името МАКЕДОНИЯ. И ти не знаеш но тогава се раздрънка оръжие между България и Сърбия… И българския президент Жельо Желев убеди и Русия (Елцин) и (Демирел) да ви признаят бързо. И двамата го направиха бързо и си го казаха кой ги е убедил… А вие сега излизахте гъза на Турците като дойдоха при вас, и само това разправяхте, че те ви признали първи, само те са ви приятели…а те само ви се смееха... Обидно и гнусно ми от такива подлоги. И за да не мислиш, че е само към вашите политичари, обидно и гнусно ми е към нашите политичари кога лъжат и крадат. ( а не знам дали знаеш, некой от тех имат корени от Македония, (също като мен) но не казваме че сме „антички” или први макета)
  Големобългарския сън: За да се създаде една нова нация са необходими 2 поколения и много усърдие. До преди 40-50 години, националното саносъзнание, въпреки кланетата и изселванията от Вардарско и Егейско, по тези места беше българско. „Пиринец” да не говори едностаранно, защото първите побоища, изтезания, убийства са започнали от там – да карат българи да се запишат като небългари(гърци, сърби, Македонци), а не да вика по форомът половинчати неща…
  За останалото по-късно драги Кирих, оти треба и да се работи, а аз тука пишем вече 1 час. Надевам се да не сам те обидил с нещо. Поздрав.

 58. 59 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Скъпи СтанДин,1.не знам какво имаш предвид под "половинчато" ,визирайки мен,но определено ми прави впечатление,че в многословните си коментари се базираш единствено на голи твърдения и националистически блянове:българите били от Украйна до не знам си къде
  2.ОМО "Илинден" - ПИРИН не е събрал просто 5800 подписа,а 5800 членове- в Пиринска Македония няма друга партия с толкова членска маса.ПИРИН не беше длъжна да го прави,Съдът в Страсбург вече се беше произнесал за връшането на регистрацията ,отнета незаконно преди 8 години,просто македонското движение в БГ за пореден път показа не просто поддръжката ,която има сред местните хора в Пирин,но и че е готово да отговори дори и на по-високи от останалите български партии критерии - присъдата от Европейския съд беше достатъчна,нямаше реална нужда според европейското и българско законодателство да се събират подписи за членство.
  България,от своя страна за пореден път наруши собственото и европейско законодателство,лишавайки за пореден път свои граждани от конституционното им право да се организират и окаля за пореден път имиджа си на правова и достойна страна
  3.Вече предложих ,ако някой държи да доказва нещо на някого да използва цитати,линкове и т.н.,а не да разтяга дълги локуми из форумите

 59. 60 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Пиринец, сънароднико,
  Аз винаги съм твърдял че като се казва истината, трябва да се казва цялата, а не част от нея което може да звучи по съвсем друг начин. Когато се казва "а" следва и "б"... Когато казваш, че е имало малтретиране на хора с македонско самосъзнание, трябва да се посочи и малтретирането на хора с българско такова и съответно първодействието, т.е от къде и по каква причина е започнало всичко... Те това имам в предвид за половинчати дрънканици. И нямам в предвид конкретно само теб, а всички подобни.Надявам се че ме разбра.
  Далеч съм от мисълта, че съм от онези с "националистически блянове" особенно спрямо Макетата ...или Украйна, но е видно че нещо не разбираш. В украйна и днес си живеят около 500 000 българи и аз си имам достатъчно познати от тях с които да комуникирам на тази тема и никакви "националистически блянове" не ни се въртят в главите, защото и те и аз, смея да твърдя, сме достойни граждани на съответните държави. Така че спрямо мен, моля такива изтъркани фрази - не. Има си достатъчно дебели кратуни - тия клешета с определенията, там да си ги използват колкото щат.
  За омо-Илинден. Явно нещо не е наред. Премиерът ни каза че няма проблем с регстрацията ви. И го каза в Македония. И деда му е Маке... и на Пирински деда му е маке...
  Но ето ти един цитат, щом толкова държиш: вестнк Стандарт брой 4924:
  "Данъчна шефка е нарушила Закона за личните данни, за да помогне на активист на нелегитимната партия ОМО "Илинден-Пирин", съобщиха от полицията. Ръководителката на сектор "Ревизии" към Благоевградската дирекция на Националната агенция за приходите Васка Николова се вмъкнала в службата в Сандански навръх 9 септември заедно с активиста на македонистката организация Ботьо Тиков. В 10,45 часа в местното РПУ е получен сигнал за проникване в помещения на НАП. Служителите на СОТ спипват в един от кабинетите Николова и Тиков, докато ровят в два компютъра за данни от националната информационна система ЕСГРАОН. На единия монитор било изписано името на Иванка Смилянова Димитрова от София. Върху бюрото пък имало списък с 499 имена. По-късно Николова дала обяснение в полицията, че извършва услуга на познатия си Тиков, който е ангажиран с осигуряването на 5000 подписа, необходими за регистрацията на партията от българския съд. "
  Ето там ви е проблема, човеко - набавяте "членове" по недостоен начин - те дори и не знаят, че са ви членове. И в Макдоня-Станишев, и в страсбург са уведомени за легитимността на членовете ви и подписите, т.е. за легитимността на документацията ви по която Българияе била осъдена... Изводите ти ги оставям на теб, но...само искам да спомена че едва ли обичаш повече Македоният от мен, Пиринец. И по никакъв начин не искам да те засегна.
  Относо локумите:
  Връщам се в началото. Най-лесно е някой да каже "а" и до там... Но след "а"-то има още толкоз много букви Пиринец, а специално когато си пишат Българин и Македонец - освен че са еднакви, те имат и едакъв смисъл...

 60. 61 Профил на Pirinec
  *****
  Неутрално

  Драги СтанДим,ние сме съграждани,но не и сънародници,поне ако съдя по отношението ти към Земята на Вапцаров,Гоце и Яне.
  Абсолютно съм съгласен,че която и да е азбука не завършва с А или Б,поне в българския случай е желателно да стигнеш до Я.Това ,което ме безпокои се нарича цензура / била тя доброволна или натрапена /.Към долуспоменатата данъчна шефка не беше повдигнато никакво обвинение в крайна сметка,напротив - тя в момента все още съди държавата ни,заради неправомерното си уволнение и заради тормоза от страна на специалните служби да признае нещо ,което никога не е извършила.Жълтата преса в Бг много изписа за фалшифицирани подписи,подкупи и хиляди други глупости,но не видяхме в ежедневниците решението на прокуратурата,чè няма никакви доказателства по споменатите случаи /все пак достатъчно се бяха вече изложили пред Страсбург/.Не видяхме и прочетохме нищо за привикването на близо 5000 от 5800 членове в полицията и тормоза оказан върху тях да се откажат от заявленията си за членство в партията.Не прочетохме нищо за 20-те минути оставени на защитата/адв.Йонко Грозев от Хелзинския комитет/ да се запознае с 90-те страници "нови" доказателства на прокуратурата.Не сме забелязали в бг-пресата да се говори и за 4-те срещи на министрите на Съвета на Европа приканващи България най-сетне да изпълни решението на Съда в Страсбург и да върне регистрацията на ОМО ИЛИНДЕН-ПИРИН.
  Радвам се че имаш 500000 сънародници в Украйна,но моля те не бъркай хора по произход /предполагаем/ и население с определено ясно изразено народностно или национално самосъзнане.Да ми говориш за Станишев или Пирински по този повод е безпредметно-Караманлис ,например, е от славянско семейство от Егейска Македония .
  Иначе в духа на търсене на истината и рецитирането на азбуката,никога ли не си си задавал въпроса кой "помакедончи" всички егейци и македонски емигранти в Австралия,Канада,САЩ и зап.Европа след като там никога не е имало комунизъм,Коминтерн ? Къде са "българите от Македония" и техните организации в споменатите страни ?
  Накрая нещо по-лично: приятелю,не зная дали това е "клеше" или клише,но ако повечето от вас забравят за покровителственото,понякоа откровенно нагло-натрепено самомнение по въпроси ,които касаят съвсем друга нация и общност от хора,може би няма да бъде далеч деня,когато нашите два извънредо близки по език,положение и минало народа ще успеят да загърбят призраците на шовинизма.
  П.С. И не си мисли ,чè като пишеш на смесен българо-сърбо-македонски в Сараево и Задар им е по-трудно да те разбират отколкото в Скопие Успех!

 61. 62 Профил на Љубчо од Штип
  *****
  Неутрално

  Со Бугарија во срце засекогаш !

 62. 63 Профил на HooLIvan
  *****
  Неутрално

  Pirinec, еинчарче, как ще коментираш писмото на Гоце Делчев:

  . Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть!

  Всъщност няма нужда да ми отговаряш, вие ,македонистите имате отговор за всичко.
  а) Ще кажеш ,че е фалшификат.
  б)Абе он не е бил свестен какъв е (Така е..Да беше доживял създаването на Коминтерна.. Щеше сам да си изгори псимото )
  в)Ще почнеш да ми вадиш вода от хиляда кладенеца,обяснпвайки какво значело "българин",какво "македонец" ,което пак няма да промени факта,че славяноезичното население на Македония беше с БЪЛГАРСКО самосъзнание...

  А за "Български Народни Песни" на братя Миладинови, издадени от Сорос само като "Народни песни" нещо да кажеш мухльо? А за Карнегиевата анкета? ...

 63. 64 Профил на doctodorov
  doctodorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Показателно е, че избитите по време на Кървавата Коледа в Македония българи са повече от жертвите на народа ни след Априлското възстание (без да броим трагедията на 130-те хиляди депортирани, затваряни в концлагери и т.н.). В тази връзка мисля, че имената на Тито и Колишевски трябва да заемат "достойно" място в националната ни история редом с това на Ахмед Ага Барутанлията, палача на Батак.

 64. 65 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#25] от "nme":

  Пишеш това, ама сигурно отдавна си намерил Екзархийските кръщелни на баба си и дядо си и си извадил български паспорт. Хората с по-промито съзнание и от нас са гражданите на Бившата Югославска...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK