Ройтерс: Наистина има декларация, добавена от Украйна

<p>Международните наблюдатели се разположиха по станциите в Украйна и Русия, но началото на работата им се отлага отново.</p>

© Reuters

Международните наблюдатели се разположиха по станциите в Украйна и Русия, но началото на работата им се отлага отново.Верни са твърденията на руската страна, че има добавена на ръка декларация към протокола за наблюдателите на преноса на газ през Украйна. Това съобщава агенция Ройтерс, която разполага със сканирано копие от официалния документ.

На него точно до подписа на представителя на украинското правителство е дописано "с придружаващата декларация".

Ройтерс описва и съдържанието на декларацията. В него се заявява, че Украйна не е източвала газ за пренос и не дължи нищо на "Газпром" - ключови моменти в конфликта между Москва и Киев.В текста се добавя, че Русия трябва да предостави допълнително количество "технически" газ на Украйна, за да поддържа налягането на газопреносната система. Москва отхвърля подобно искане, докато не е подписан договор с цените за 2009г.

Европейският съюз засега няма официална реакция по случая, но от Европейската комисия по-рано заявиха, че прикачената украинска декларация няма ефект върху същността на споразумението, припомня Ройтерс.

Фактите, изброени от агенцията, съвпадат с тези от официалната позиция на "Газпром".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK