Абхазия заплашва да спре наблюдателите на ООН

Сепаратисткият регион Абхазия в Грузия заплаши във вторник, че няма да разреши на наблюдателите на ООН да продължат работата си на нейна територия, ако мандатът им, който изтича в неделя, 15 февруари, не бъде променен, предаде Ройтерс. Външният министър на сепаратистката република Сергей Шамба недвусмислено обяви, че новият мандат на мисията трябва да отразява ясно възгледа, че Абхазия е независима държава. "Ако те не се съобразят с нашите предложения, просто няма да ги допуснем, заяви Шамба. Няма да позволим на мисията на ООН да влезе от Грузия в Абхазия."


Наблюдателната мисия на ООН беше одобрена през 1993 г., за да следи за примирието между Абхазия и Грузия след края на военните действия между абхазките сепаратисти и грузинската армия. В битките тогава сепаратистите успяха да изтласкат грузинските войски от територията на областта. Наблюдателите всъщност гледат какво се случва по фронтовата линия, от двете страни на която са разположени сепаратистките сили и грузински войски и полиция.


Според администрацията на сепаратистката република войната през миналата година между Русия и Грузия за Южна Осетия и последвалото признание от страна на Москва на независимостта на двата отцепнически региона е обезсмислило досегашния мандат на ООН. В момента се водят преговори по въпроса в централата на международната организация в Ню Йорк. Дипломати се надяват мандатът на мисията да бъде удължен, но не изключват и преговорите да пропаднат. Според Шамба от мандата на мисията трябва да бъде извадено каквото и да било споменаване на Грузия, тъй като сепаратистите не признават суверенитета на Тбилиси над територията.


Арест в Южна Осетия


Двама служители на мисията на ОССЕ в Южна Осетия бяха задържани за кратко от властите на сепаратистката република в състава на Грузия Южна Осетия, предаде Ройтерс, като се позова на говорителка на организацията. Арестът им е потвърден от грузинското вътрешно министерство, но не и от властите в Южна Осетия. ОССЕ разполага с мисия в региона от 1992 г., като наблюдателите патрулират по границата на сепаратистката република с Грузия и вътре в територията й. След войната от миналата година обаче Цхинвали ограничава действията им. Мандатът на мисията изтича на 18 февруари, а председателстващата я в момента Гърция опитва да договори компромис с Москва.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK