Руските спамъри ощетили икономиката с $1.5 млрд.

През 2008 г. най-много спам е бил генериран в Русия и е причинил загуби на местната икономика за около 1.5 млрд. долара, предаде "Интерфакс". Според проучване на специализираната агенция "Баракуда нетуърк" (Barracuda Networks) за периода спамът в страната е скочил десет пъти, докато в останалите държави по света е останал близо до нивата от миналата година.


С развоя на тази тенденция Русия вече "се е сдобила" с 22% от трафика на спама по света и така е изместила от първото място САЩ, които имат "едва" 16%. Увеличаването на спама в Русия е опасно, защото едва 13.5 млн. души от около 100 млн. работещи използват електронна поща на работното си място. А и перспективите за нарастването на спама в страната са големи, защото изработването на нежелано рекламно съобщение там струва далеч по-евтино от индустриалните страни, а в същото време броят на ползващите електронна поща постоянно расте.


"Лаборатория Касперски" предупреждава, че спамът по света е твърде много и причинените от него загуби в момента са особено големи, защото глобалната икономика е в криза. През 2007 г. загубите като цяло са възлизали на 71 млрд. долара. Експерти предупреждават, че властващата през 2009 г. рецесия допълнително може да увеличи броя на нежеланите рекламни съобщения и дори да предизвика "запушване" на електронната поща или "online непроходимост". За да се предпазят пък, компаниите ще трябва въпреки трудните за икономиката времена да закупят нови спам филтри, за да спрат спама.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK