Русия ликвидира фалшива академия, наградила Борисов

След като започна разследването срещу АБОП, тя постави на сайта си уточнението, че е Общоруска обществена организация. Гербът й обаче продължава да имитира хералдинчите елементи на висшите държавни органи, включително на президента на Русия.<br />
<br />

© http://www.abop.su/

След като започна разследването срещу АБОП, тя постави на сайта си уточнението, че е Общоруска обществена организация. Гербът й обаче продължава да имитира хералдинчите елементи на висшите държавни органи, включително на президента на Русия.Касационната съдебна колегия по гражданските дела на Върховния съд на Русия потвъди в четвъртък решение на Върховния съд от 10 декември, с което се ликвидира неправителствена организация, незаконно представяща се за държавна структура. Става дума за Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП), която през последните години масово раздаваше награди, грамоти и ордени, включително столичните кметове Бойко Борисов и Стефан Софиянски, ректори на български университети, бизнесмени и интелектуалци.


През декевмри 2007г. с орден "Княз Александър Невски" I степен бяха отличени Валентин Златев, генерален директор на "ЛУКОЙЛ България"; Вежди Рашидов, скулптор; Георги Гергов, бизнесмен; Стефан Начков, скулптор. С орден "Княз Александър Невски" II степен бе награден писателят Дончо Цончев. Премия "Ломоносов" получи акад. Антон Дончев "за значим принос в славянските литератури".


Официалният представител на Главната прокуратура на Русия Марина Гриндева обяснява за агенция РБК, че са били открити многобройни нарушения в проверката, извършена съвместно с Федералната служба за сигурност (контраразузнаването), Федералната данъчна служба, Министерството на правосъдието, Федералната служба на наблюдение на образованието (Рособрнадзор) и Съвета по хералдика при президента на Русия.
Академията е била обществена организация, незаконно представяща се за държавна структура със съответните пълномощия. Тя незаконно е използвала символи и атрибути на държавната власт, включително такива на президента на Русия. Повсеместно е употребявано наименование, в което е спестявано уточнението, че това е неправителствено сдружение.


Според Съвета по хералдика въпреки ясното законодателство за наградите и хералдиката в Руската федерация Академията е учредила ордени, медали, нагръдни знаци, наподобяващи държавните. Наградите са връчвани на руски и чуждестранни граждани, като често са представяни като държавни отличия. От 2000г. досега АБОП и нейният Национален комитет за обществени награди са раздали призове на общо над 40 хиляди души.


Освен това организацията незаконно е присъждала специални звания, съвпадащи с воинските звания на Руската федерация и незаконно са използвани униформи, аналогични с тези на руската армия.


АБОП издавала на сътрудниците си служебни удостоверения, наподобяващи държавните, но използвани за лични цели, което е създавало условия за корупционни действия и е дискредитирало държавната власт. Установени са факти за употреба на такива удостоверения при извършването на престъпления - предимно измами в особено големи размери.


От т.нар. Дисертационен съвет и Висшия атестационен комитет на АБОП са присъждани научни степени и звания (доктор на науките, кандидат на науките, професор, доцент). Дипломите и атестационните документи на АБОП са наподобявали държавните образци, което означава, че те би могло да се използват за измама. В действителност са установени такива случаи на представилите дипломи от АБОП да са повишавани заплатите за съответната научна степен, което е довело до незаконно изразходване на бюджетни средства.


На членовете на Академията са присъждани специални звания като действителен член на Академията, член-кореспондент на академията и почетните Заслужил деец на науките на АБОП и заслужил юрист на АБОП. При връчването им са раздавани съответните нагръдни знаци и документи. Според оскъдните публикации за организацията в руските медии тя има над 1200 "академици" и повече от 8500 "действителни членове", включително бивши и действащи министри, много депутати и висши държавни служители.


През години Академията, зад която стоят изключително бивши служители на КГБ, ФСБ и силовите структури на Русия и бившия СССР, бе оставена да действа без контрол. В ръководството й участваха и хора от властта като депутата от Думата Йосиф Кобзон, който в АБОП бе вицепрезидент на Националния комитет за обществени награди и президент на Департамента по безопасност в областта на културата и духовното образование.


Още по-любопитно е, че АБОП претендира, че е основана през 1999 г. по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин, съобщи преди две години в свое разследавне "Медиапул". Целта на инициативата била "да се обедини дейността на обществените организации, които се занимават с проблемите на сигурността и отбраната на държавата". Идеята на о.з. полковник Путин е подкрепена от Министерството на отбраната, от МВР, от ФСБ и от други висши държавни ведомства.


Президент на АБОП е о.з. генералът от КГБ Виктор Шевченко, бивш командващ контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски.


"Медиапул" подробно описва как въпреки формалния си статут на обществена организация, АБОП се намесва в държавните дела, че в нейни подразделения кадри на ФСБ се преквалифицират в цивилни професии и след това с дипломи в ръка заемат позиции в частни и държавни фирмени и служебни структури. "В научните сегменти на Академията историята на комунистически репресии в СССР се претворява от гледна точка на съвременни национал-имперски идеологически постулати. Един от съществените департаменти на АБОП работи по "безопасността в културната област", пише електронното издание.


Скоро след своето създаване АБОП учредява строга номенклатура на ордени и почетни знакове, с които се награждават руски и международни личности, за техните заслуги съобразно светогледа на Академията. Ордените са особено ефектни: "Петър Велики" в три степени, орден "Св. Александър Невски", премия "Юри Андропов" и пр. Трети по ранг в номенклатурата на АБОП е орденът "Михайло Ломоносов", с който бе окичен софийският кмет Бойко Борисов.


С ордени на АБОП са били отличени наред с бившия шеф на шпионажа на Щази Маркус Волф, и водещи социалдемократи на днешна Германия. Много често връчването на "ордените" става лично от руския посланик, както е било и в България с бившия посланик Анатолий Потапов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK