Обама: САЩ не носят отговорност за кризата

Обама: САЩ не носят отговорност за кризата

© ReutersВеликобритания и САЩ стигнаха до съгласие, че глобалните проблеми изискват глобални решения. Това заяви днес британският премиер Гордън Браун, цитиран от ИТАР-ТАСС, след среща на Даунинг Стрийт с американския президент Барак Обама.


"Срещата на върха на Г-20 ще е най-сериозният тест за целия свят и за световната икономика", отбеляза Браун.


Преди откриването на форума на Г-20 в Лондон Обама се опита да насърчи сътрудничеството между най-развитите и нововъзникващите икономики за справяне със световната икономическа криза. Според него това предизвикателство може да бъде преодоляно само с обединени усилия.
Обама не прие критиките, че САЩ са влезли в конфликт с останалите държави по въпроса за отделянето на повече средства за стимулиране на икономиката, като каза, че твърденията за разногласия са доста преувеличени, посочи АП.


Той отказа да признае, че САЩ носят отговорност за настоящото тежко състояние на световните финанси и икономика, и заяви, че не иска да се обръща назад и да търси виновни. Според него по-добре е да се работи по намирането на решение на сегашните проблеми, изтъкна ИТАР-ТАСС.


Американският президент призова страните да подпомогнат растежа и да работят заедно по реформирането на регулаторната рамка, а не да изпадат в протекционизма и другите грешки, допринесли за Голямата депресия, отбеляза АП.


"Това е грешка, която не може да си позволим да повторим", каза Обама.


Браун посочи пет проблема, по които участниците на срещата на Г-20 трябва да вземат решение. Сред тях са "прочистване" на световната финансова система и засилване на регулацията на хедж фондовете и офшорните банкови зони, както и възобновяване на икономическия растеж. Във фокуса срещата трябва да попаднат още укрепването на икономическото сътрудничество чрез финансови институции, помагащи на новите икономики, избягване на протекционистични действия и стимулиране на търговията. За подпомагане на търговията може да се отделят около 100 млрд. долара.


Световните лидери би трябвало да обсъдят и помощта за бедните страни, смята Браун.


Американският президент се съгласи, че е имало обтягане на отношенията между САЩ и Русия, но каза, че е дошло време двете страни да се съсредоточат върху областите, в които могат да работят заедно, предаде Асошиейтед прес. На съвместната пресконференция с Гордън Браун Обама отговори и на журналистически въпроси във връзка с напрежението и разрива между Москва и Вашингтон през последните години.


Президентът на САЩ заяви, че няма смисъл да прикрива това, но обясни, че двете държави имат много общи интереси, сред които намаляването на ядрените арсенали, противодействието на терористичната заплаха и стабилизирането на световната икономика, отбеляза АП.


Обама каза, че разпространението на ядрено оръжие е подходяща тема като за начало. Според него възможността ядрени оръжия да попаднат в ръцете на терористите "продължава да бъде най-голямата заплаха за човечеството", изтъкна агенцията.


На въпрос какво му харесва във Великобритания Обама посочи британския народ. Той открои "необикновената близост и родство" между хората в САЩ и Великобритания. Американският президент каза, че очаква с голямо нетърпение аудиенцията си при кралица Елизабет Втора по-късно днес, посочи АП.


Обама е на петдневно посещение в Европа. Основният ангажимент в натоварената му програма е срещата на върха на Г-20 в Лондон. Освен това днес той се среща днес с президентите на Русия и Китай Дмитрий Медведев и Ху Цзинтао.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  И един мармот завива шоколад. Талибаните сигурно са виновни. Какви кредити са теглили от американските банки самоооо.

 2. 2 Профил на Havelock
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Помашки българин
  *****
  Неутрално

  Иван Костов носи цялата вина за световната криза.

 4. 4 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Янките никога за нищо не са виновни. Винаги останалия свят им е длъжен и причина за всички беди на земята. От тях никога не може да се очаква да получиш нещо . Те винаги имат право да получават.Егати цинизма.

 5. 5 Профил на Петко
  *****
  Неутрално

  Сергей Станишев носи цялата вина за световната криза.

 6. 6 Профил на ммм
  *****
  Гневно

  А кой я носи??? Сомалия?

 7. 7 Профил на людмил желязков -Сливен
  *****
  Неутрално

  Световната икономика е толкова глобализирана че вероятно всички носят вина за настоящата криза Включително и развиващите се пазари Може би има разлика само в степента на вината Едни носят по -голяма вина други по малка Но е вярна Максимата "ВСИЧКИ СГРЕШИХМЕ ГОСПОДИ"


  Чаоо Желая ви успех

 8. 8 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Kiko - Днес в обедните новини казаха,че утре Бараката щял да обясни подробностите за Новия Световен Ред в Лондон. Чак за Хитлер се сетих !
  Тия Световни господари май е време да ги запукат терористите с ядрени бомби.Според мен не може да не са скътали някоя и друга А - бомба за зор заман. Осама направо Аллах го пази, не може друго да е. Защо му е притрябвал обаче Осама Бен Ладен на Аллах.Мътят я някаква ,ама ще се чуе и според мен не е далеч деня когато ще се наслаждавам на ТВ кадри предаващи наживо картини от Надземни Ядрени взривове.Не може да има друго бъдеще щом пак някой готви НОВ СВЕТОВЕН РЕД.
  Мен ако питат от тази пръдня ( НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ) боя няма да стане каквото и да мислят Г- 20 в Американската Барака утре !

 9. 9 Профил на ффф
  *****
  Неутрално

  цикличността е част от капитализма момчета, четете преди да почнете да мислите

 10. 10 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Американското потребление през последните 10 г. беше налудничаво (в ЕС също, но по-малко) Но не по-малко налудничава е Китайската търговска експанзия. Износ значително по-голям от вътрешното потребление на 1 млрд. китайци. Това се отнася и отчасти за Русия. Трябва да има баланс и той ще бъде постигнат.

 11. 11 Профил на Друшлявица Петрович
  *****
  Неутрално

  Ама хич не са виновни, как може и да си го помислите. Само дето останалия свят, особено бедняците, сега ще им плащат за авантюрите.

 12. 12 Профил на nevenai
  nevenai
  Рейтинг: Неутрално

  Българите са много черногледи и само ще се дърпат за косите кой е виновен и кой не, докато около тях ще настава пълна анархия. Спрете да сочите с пръст, а гледайте настоящето и бъдещето и правете нещо добро, не само за себе си, но и за другите.

 13. 13 Профил на von appen
  *****
  Гневно

  И тоя започна с обичайните еврейски мурафети-"отказа да признае, че САЩ носят отговорност за настоящото тежко състояние на световните финанси и икономика, и заяви, че не иска да се обръща назад и да търси виновни".
  Виж ми съветниците и ще разбереш, какво ви мисля.
  Интересно , кой е виновен за кризата, познайте до три пъти : Грийнспан, Мадоф или арменския поп ?

 14. 14 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Е не само бедняците. Над 50 хил. американци от банковите среди (доходи над 200 хил $ годишно) останаха без работа. А ще има и още. Да сте чули да протестират? Да искат социални помощи? Милиони акционери загубиха над 50% от спестяванията си (да, американците инвестират в акции, това са им спестяванията). РАДВАЙТЕ СЕ! Америка си плаща

 15. 15 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Обама просто доказа за пореден път, че е валидна приказката за щрауса, че заравя главата си в пясъка, като смята, че така няма да бъде забелязан.

 16. 16 Профил на von appen
  *****
  Разстроено

  Абе 1Наум, що не си пиеш редовно илачите, те психическите разстройства изискват сериозно лечение...

 17. 17 Профил на ivan_kopanov
  ivan_kopanov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А КОЙ е виновен, бе президенте!
  Кой?
  Осама от пещерите?
  Путин от степите?
  Китайските другари от взаимните споразумения?
  Кой БЕ, Приятелю Обама?

 18. 18 Профил на амброаз
  *****
  Неутрално

  Анякои смятат,че кризата е измислена и се подържа за да ограбят хората,да ги принудят на по-ниски заплати т.е. да свият социалните завоевания.Което означава нов кръг борби.Докога и докъде,питам аз и отговор не чакам.

 19. 19 Профил на med
  *****
  Неутрално

  Вина за кризата носи световната монетарна система. Повечето американци си нямат понятие как е станала кризата. Самата система налага на хората да вземат все повече и повече кредити и да задлъжняват. Виновни са една прослойка алчни милиардери и банкери, които опреедлят световните монетарни правила. Не всички от тях са американци, но една доста голяма част. Това не означава, че САЩ са виновни, виновна е глобалната система.

 20. 20 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  Г. Браун облиза задника на Обама и каза въпрос на вкус. Явно му е харесало.

 21. 21 Профил на Aлаа акбар
  *****
  Весело
 22. 22 Профил на Delete USA
  *****
  Гневно
 23. 23 Профил на Форумът е на граждани
  *****
  Неутрално

  Не обръщайте внимание на платени форумци като най-първите. Форумът е място за обмен на мнения, осмисляне на позиции...
  Интересно е!

 24. 24 Профил на Emigrant
  *****
  Неутрално

  E,G-n Obama,shtomUSA niamat vina zaTazi kriza-koi e vinoven togava!Da saglasen sam s Vas ,4etriabva da se gleda napred,no itriabva da se analizirat geshkite i ako ima subektivna vina{dori i pri obektivni pri4ini}neobhodimo e tia daseznae-ta v badeshte da ne se povtariat!Darjavata ot nabliodartel-triabva da stava pronizatelen modelier i prgnostik!Taka tia shte sluji na Bizneesa i Obshtestvoto!

 25. 25 Профил на Американчо
  *****
  Гневно

  Путин е виновен ако беше дал сибир на сащ сега нямаше да има криза

 26. 26 Профил на Гунчо
  *****
  Весело
 27. 27 Профил на Гунчо
  *****
  Весело

  И още нещо деца...днес все пак е 1ви Април!

 28. 28 Профил на Информиран
  *****
  Неутрално

  "Путин е виновен ако беше дал сибир на сащ сега нямаше да има криза "

  Сибир няма да се дава, той ще се вземе от китайците.Въпрос на време.Китайците ще се върнат на тези територии, от които са дошли, според китайските учебници, които китайските деца изучават вече от 20 години.Китай се подготвя психологически за завземане на Сибир.

 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Кризата е нещо нормално. Светът е преживял много кризи. И е оцелял. И сега не е по- различно. Смешно е да се търси виновник защото всеки е виновен: текущото насищане със стоки, паричните потоци, САЩ, Китай, кредитите, високите цени на петрола, войните, ....

  Кризата е част от еволюцията ни като общество. Криза, промяна, възход. Света се рее около оптималната точка.

  И след кризата пак ще има възход. Както е било винаги между впрочем. Най- много в държавите с най- конкурентна икономика, с най- мобилна работна сила, с най- развита пътна инфрастуктура, с най- технологично производство. Те както винаги ще са шампионите.

  Аутсайдерите ще си останат в криза и след тази криз, просто защото там кризата е перманентна. И ще продължат да бъдат донор на работна сила за шампионите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  Barak Obama parvo aprilski e za parvi pat v evropa poneje zashtoto velikobritania ne e v evropa spored panoto na cehia v bruksel

 31. 31 Профил на Гинка
  *****
  Любопитно

  До 28 ама как ще се вземе както Хитлер го взема или както Наполеон

 32. 32 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  "глобалната криза изисква глобални решения" - е на това му викам аз мисъл!!! невроятна, глобална бих казал! типично по брежнев! ЛОЗУНГИ, не ви ли прави впечатление?
  айде на зелените картиииии, балъците да ходят да блъскат в сащ за зелени долари, пардон, имагинерни цифри

 33. 33 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Все пак е първи април.Обама и тои е човек.Що да не каже нещо смешно.

 34. 34 Профил на Гъдю до Анонимен
  *****
  Неутрално

  Анонимен,
  Я ти ми кажи КАТО КАК АМЕРИКА Е ВИНОВНА, ЧЕ Рускуто ДЖУДЖЕ е "ПЛАНИРАЛО" петролът да е с ЦЕНА 200 долара за барел???
  НИКОЙ не оспорва ВОДЕЩАТА РОЛЯ на САЩ за СПУКВАНЕТО НА БАЛОНИТЕ!
  Но виновни са НЕ САМО ТЕЗИ ДЕТО ГИ СПУКАХА, а и тези ДЕТО ГИ НАДУВАХА!!!
  А РУСИЯ НЕ САМО НАДУВАШЕ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА!
  Тя в момента търси СПАСЕНИЕ В ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕТО!!!
  Ако си малко по-начетен ще разбереш, че ТОВА Е САМОУБИЙСТВО (икономическо, разбира се)!
  И когато заявяваме на тази Русия, че по този начин НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА - дДжуджи се прави на велик и казва:
  "НЕ СА НИ НУЖНИ МАГИСТРАЛИ! Не са ни нужни пристанища! Не са ни нужни летища! Не са ни нужни ЖП ЛИНИИ!
  Нужна ни е АРМИЯ!"

  И ти обвиняваш АМЕРИКА за този апокалипсис в който се НАСАЖДА САМА???

  Анонимен - ти си ПО-ЛУД от ДЖУДЖИ!!!

 35. 35 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Това вече е коментар без морал.Цялата администрация на БУШ са виновни за тази криминална криза.Обама прави гаф с това изказване.Май няма да му вярваме повече,тежко ни.

 36. 36 Профил на невинен
  *****
  Весело

  Виновни са всички на които все някой им е виновен.

 37. 37 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  Нали се сещате че коментар номер 25 не е мой. Кой знае още колко пъти са писали глупости с моя ник, с цел да ме дeскридитират.

 38. 38 Профил на andy
  *****
  Неутрално

  "заяви, че не иска да се обръща назад и да търси виновни. Според него по-добре е да се работи по намирането на решение на сегашните проблеми"

  На дипломатически език това означава, че СМЯТА, ЧЕ САЩ СА ВИНОВНИ, стига сте си чешели пръстите по клавиатурите!

 39. 39 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  "заяви, че не иска да се обръща назад и да търси виновни. Според него по-добре е да се работи по намирането на решение на сегашните проблеми"

  38, това съвсем не е вярно. На дипломатически език това значи- Не търсете под вола теле. Оставете световната конспирация. И чугунения дебилитет. Губите време. Елате да решим заедно проблемите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 40. 40 Профил на /
  *****
  Неутрално

  За сведение, 70% от хората по света смятат, че световната икономическа система се нуждае от реконструкция:
  http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2009/03_march/31/poll.shtml

 41. 41 Профил на Веско
  *****
  Неутрално

  На дипломатически език това значи- Не търсете под вола теле. Оставете световната конспирация. И чугунения дебилитет. Губите време. Елате да решим как искате да ви "оправяме".

  Обама иска без вазелин, но Меркел и Саркози не искат без, а с много!

 42. 42 Профил на Историкъ
  *****
  Неутрално

  Риалист, както винаги лазиш по повърхността на нещата:"...Смешно е да се търси виновник защото всеки е виновен: текущото насищане със стоки, паричните потоци" За кризата са били напълно наясно,че е предстояща и не са взели мерки които да я предовратят.А са знаели как! Това е престъпно бездействие с цел облагодетелствуване.На практика богатите станаха по-богати, а бедните по- бедни. Вече няколко пъти се прилага тази хватка -1907г., 1929, 1974 , 2000 и.т.н Кризите се режисират! "Смешно е да се търси виновник ..." Удобна формулировка за виновника -САЩ. Защото те са поели отговорност да ръководят света.Защо сега се измъкват?"...високите цени на петрола.."Кой беше виновен? Коя беше причината?"...Аутсайдерите ще си останат в криза и след тази криза, просто защото там кризата е перманентна. И ще продължат да бъдат донор на работна сила за шампионите."Ни най-малко! АУТСАЙДЕРИТЕ бяха такива заради егоизма и алчността на шепа луди, обезумяли от пороците си!И ни на-малко нямат намерение да продължават да бъдат такива."Президентът на Аржентина Нестор Киршнер се изправи срещу Буш на срещата на върха на двете Америки и заяви в словото си при откриването на форума в Мар дел Плата, че САЩ носят цялата "неотменима и непростима" вина за политиките, довели до бедност и социална трагедия в Латинска Америка. "Доскоро Латинска Америка бе считана за "задния двор" на САЩ. Американските монополисти с подкрепата на спецслужбите и морските пехотинци можеха да правят каквото си искат. Корените на тази конфронтация лежат дълбоко в миналото. С "Доктрината Монро" от 1823 г. САЩ фактически обявяват континента Америка за своя собственост.В момента на страните от континента се падат повече от 20 % от националния експорт на САЩ, които същевременно взимат от тях около 1/3 от ресурсите, необходими за поддържането на своята икономика." И ДА НЕ ТЪРСИМ ВИНОВНИТЕ, А? НЕ, НЕ! ПЪРВО СМЕТКАТА ЗА ОБЯДА! ЧЕ ИМА И ОЩЕ ....

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Историк всеки знае, че криза някога ще има. Така че не е нужно да съм Ванга за да ти кажа, че в следващите 10-15 години със сигурност ще влезнем в нова криза. Кризите са неотделими от свободното общество. Те спомагат икономиката да се настрои за нов отскок. Предсказанията на кризите се базират на статистически модели в които вероятността нещо да се случи е процентна величина. В една свободна държава не можеш да вземеш много мерки когато вероятността нещо да се случи е 50%. Това е все едно да хвърлиш монета и да познаеш на коя страна ще падне. Само за пример, миналата година сеизмолозите предсказаха с 60% вероятност за голямо земетресение в Северна Калифорния. За щастие това не се случи.

  Хубаво е че хората днес имат много повече знания и донякаква степен могат да ги управляват. Затова нещата сега не са толкова трагични колкото са били преди 100 години.

  Богатите не са станали по- богати и бедните донякъде не са много обедняли. Глупавите са станали по- бедни, а умните по- богати. Пример- Олег Дерипаска. Според теб Олег Дерипаска заслужава ли богатството което има?

  И кризите не се режисират. Все едно да кажеш, че урагана, или торнадото някой го режисира.

  Който не иска да бъде аутсайдер да ограничи корупцията, кражбите, олигархията, чорбаджилъка и т.н. Това е простата рецепта. Погледнете една Япония, една Германия, една Ю. Корея какво направиха. През 50-те години икономиката на Германия е растяла с по 20% на година. В тези страни е имало честни правила. Дано и в България да направим така, че да има.

  Населението на латино американските държави е на ниво по- ниско от българските цигани. Можеш да предположиш каква държавност има там. Та като има някой да си дава природните богатства на смешни цени все ще се намери кой да ги купи. И няма да го питат дали убива населението си. Нима Китай не купува петрол от Судан. Или за теб това е простимо. Руските богаташи не експлоатират ли обикновения руснак по същия начин. Обикновения Руснак живее като скот. Така че за да има справедливост бедния трабва да я поиска. И след като поиска започва налагането на правилата. Както е станало в западните демокрации.

  Сегашната криза всъщност има няколко причини:

  1. Евтиния труд и сравнително добрата инфраструктура превърнаха Китай в световния бит-пазар, световната Капалъ-Чарши. За продадените боклуци Китай получи много пари от Запада, които нямаше къде да вложи. В Саудитска Арабия и отчасти Русия петрола изигра същата роля. Нито в Китай, нито Саудитска Арабия, нито Русия богатите влагат печалбата в собствената си държава. В собствения си беден и отруден народ. В тези страни бедния отруден народ е мръсна дума. Тези страни предпочетоха да вложат своите печалби отново в богатите икономики. С което предизвикаха имотния балон.

  Преди 4 години в САЩ имаше всякакви банки- Китайски, Арабски и т.н които гонеха и последния мексиканец да му дадат пари да си вземе жилище. Американския имотен пазар е свободен, предвидим и много добре регулиран. Правилата са прости и ясни:

  Всеки американец има едно асоциирано число още от бебе. Това число се нарича кредитен рейтинг. Променя се от 0 до 800. Простото правило на Американските банки е, че ако кредитния ти рейтин е под 600 ти не можеш да получиш заем. Е тези чужди капитали направиха възможно Американци да получават заеми и с кредитен рейтинг от 400. Само за сведение 400 значи, че ти си фалирал някога през твоя живот.

  Ако месечната вноска ти е по- голяма от 28% от дохода ти обикновенно трудно ще се намериш банка която да ти даде заем. Проста статистика е изчислила, че над 28% вероятността да фалираш е много по- висока. Но тези хора направиха така, че обикновения американец да получи заем и с месечна вноска от 50% от дохода му.

  Ако не можеш да осигуриш поне 20% от парите за имота обикновено трудно можеш да вземеш заем. Но те направиха и това възможно. Направиха възможни и заеми в които ти вземаш повече пари от цената на имота си.

  Тука се говори, че само Китай е загубил между 40 и 80 милиарда долара само от вложения в имоти купени от малцинствата и след това фалирали.

  2. Цената на петрола също беше решаващ фактор. Кризата през 70-те беше предизвикана от $100 за барел петрол. Сега света издържа до $150. Все пак за тези 35-40 години икономиката доста се е отделила от енергоресурсите.

  Нещата ще се оправят, дори мисля, че САЩ вече се оттласква от дъното. Икономиката е много добра тука. Много силна и приспособима. И това не се дължи на конспирацията. Това се дължи на труда и интелигентността на менажерите.

  Не бих искал да отговарям и на останалите глупости защото поста ми сигурно ще стане 10 страници. Разбирам че четенето на Световната Конспирация е по- лесно и увлекателно от обикновенната сива наука. Ти Историк и останалите първо си вижте собствената държава. Какво да направим, че да заприлича поне на Гърция. Нещата не са толкова сложни. Който иска промяна я получава. Е, вижте Американците как си избраха Обама. Мога да повторя този лозунг:

  НИЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПРОМЯНА!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на olcho
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  "Според теб Олег Дерипаска заслужава ли богатството което има? "Прекалено си наивен- Ами Рокфелер, Ротшилд и десетки още заслужават ли? ЗА кризата:
  Заливат ни с информация за световната финансова криза, но и дума не обелва за нейната същност, причини, структура и функциониране, за да оценим какво се случва и защо се случва. Нещо повече - мнозинството от експертите, и журналистите не ровят в тази насока - явно по нашата поговорка „Който плаща, той поръчва музиката”.А за това което става в момента в САЩ - нещата са отчайващи. Върхушката твърди, че те са абсолютната сила и абсолютния модел в света, искат да командват всичко и всичко, а я докараха до неуправляем срив в собствената си финансова сфера /впрочем неизбежен - гледайте филмчето и прочетете текста, за да разберате, че едва ли има по-порочно и по-вредно от сегашната дългова парична система и че тя по принцип е обречена на срив; разбира се, за върха на господстващата финансова върхушка това може и да е от полза, но е тежка загуба за всички останали/. И същевременно както съм казвал много пъти политиците в най-добрия случай са третостепенна власт - сега това се вижда очевадно в САЩ. Цялата им икономика е пред агония, а те съчиняват палиативни мерки, не успяват да ги приложат, после за да ги приемат законодателните органи добавят нови и нови допълнения с великата невъзможна цел и вълк сит, и агнето цяло и се радват незнам като какви, че нещата отивали към окончателно приемане. А финансовата върхушка сигурно доволно потрива ръце - за нея САЩ също са само среда и инструмент... Без да се впускам в подробности, запознай се с гласуваните вече мерки от Конгреса и виж колко объркани и с неясни последици са те. От тях се вижда гарантирано само едно - федералния дълг ще нарасне с около 1 трилион. Даже се чуват подигравки "Те" планират да имат план ..." "Мога да повторя този лозунг:
  НИЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПРОМЯНА! " В каква посока?

 46. 46 Профил на До ГъдЮ №34
  *****
  Неутрално

  Пич ,много си прост ,не се занимавай с неща дето не разбираш.Ходи си паси патките на село и вечер в селската кръчма бистри политиката. Извинявай ,че ти го казвам пак ,но си тъп като слонски гъз.

 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  "Върхушката твърди, че те са абсолютната сила и абсолютния модел в света, искат да командват всичко и всичко, а я докараха до неуправляем срив в собствената си финансова..."

  Историк, бих искал да ти отговоря само на това. Никой не иска да командва никой. И финансовата система вече е до някаква степен стабилизирана. Мерките които взема САЩ са проактивни. Истината е проста: В криза правителството харчи за да запази икономиката.

  Иначе другите неща са смешни. Ако не знаеш посоката да ти намекна: далеч от БСП, ДПС и Атака и до цивилизована Европа.

  Тука преди малко съобщиха, че Бил Гейтс е дарил 35 милиона долара на Китай за борбата с нов вид туберкулоза. Нелечима. След птичия грип, който първо беше открит в Китай, и след тровенето на бебетата, в Китай е открита нов туберкулозен щам за който няма лекарства. Така че продължавайте да превъзнасяте великия Китай. Реалността е коренно различна.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на sniper
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с коментар 42.

  Искам само да добавя, че от Обама не очаквах такова лицемерие. Жалко е че целия свят възлагаше на него толкова големи надежди за постигане на един нов по справедлив световен ред.

  Сега разбирам че неговата "промяна" ще бъде просто един евтин блъф като "новия морал" на нашия Симьончо.

 49. 49 Профил на 3
  *****
  Неутрално

  Айде и тоя почна като малоумника Буш... Жалко, че гласуваха хората за него и му вярваха...

 50. 50 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Тука преди малко съобщиха, че Бил Гейтс е дарил 35 милиона долара на Китай за борбата с нов вид туберкулоза. Нелечима. След птичия грип, който първо беше открит в Китай, и след тровенето на бебетата, в Китай е открита нов туберкулозен щам за който няма лекарства. Така че продължавайте да превъзнасяте великия Китай. Реалността е коренно различна.

  Idealistka, ти с тези доводи направо ме срази! Ти май наистина миеш кенефи в САЩ!
  А кой "пусна" спина в Африка през 80-те години в Африка? Информирай се повече преди да плещиш глупости.

 51. 51 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Обама няма друг изход. Първо той не е виновен за кризата и няма защо да си губи времето да търси виновници. За това занимание има "икономисти" в университетите, "мъдри" Нобелисти и прочия пасмина.
  Освен това, ако тръгне да търси виновници ще се натъкне на президента Клинтън. Оказа се, че Клинтън през 1999 отменя банковите рестрикции и позволява образуването на търговски банки, които привличат капитеа над 1:50 спрямо собствените си средства. А това е било е забранено преди 1999. Освен това принуждаването на федералните агенции Фреди Мак и Фани Мей да раздават жилищни кредити на бедняци е абсурдно, откъдето и да го погледнеш. Хайде да се опитаме да дадем на дълбокоуважаемите роми у нас кредити по 80,000 лева и да зачакаме да ги върнат или да си продадат новозакупените жилища на по-висока цена и да се разплатят .... Му-хахахахаха - занимание за наивници и идеалисти. Не си мислете, че в САЩ няма дълбокоуважаеми черни дами и господа с гол задник, любезни мексиканци с минимални доходи и бели авантюристи и хитреци .... Има ги... Има и един такъв ...дебел и охранен ... любезен. мил, обичан от всички юдей на име Бърнард Мадофф, несправедливо излежаващ се сега във федерален затвор ... милия човек

 52. 52 Профил на nofreeman
  *****
  Неутрално

  Прав е....америка не носи отговорност за кризата......нейна е отговорността на около 30 войни след втората световна война......на хилядите невинни жертви....

 53. 53 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Американският президент Барак Обама, който в сряда пристигна в Лондон на първата си европейска визита след избирането му за президент, призна вината на САЩ за събитията, довели до световната икономическа криза и призова за глобален отговор.

  На съвместна пресконференция с британския премиер Гордън Браун в навечерието на срещата на Г-20, Обама допусна, че САЩ имат известна роля в обстоятелствата, довели до кризата.

  "Ако погледнете в източника на тази криза, Съединените щати сигурно имат какво да кажат във връзка с неадекватната регулаторна система", посочи Обама, но добави, че подобни грешки са били повторени и във Великобритания и Европа.

  "Аз съм по-заинтересован от справянето с проблема, отколкото от определянето на вината", каза още президентът на САЩ, цитиран от "Уолстрийт джърнал".


  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=150807&srcpos=3

  КОЙ КАК ЧЕТЕ НОВИНИТЕ. МАЙ ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ОТРЕКЪЛ РОЛЯТА НА САЩ ЗА КРИЗАТА.

 54. 54 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  Технически Обамата е почти прав. федералният резерв и другите фактически собственици и господари на САЩ не са идентични със САЩ. Затова са прави и съфорумците , които изтъкват потърпевшите нормални американски граждани. Така, както гражданите на ССР и сие не можеха да бъдат колевтивно отговорни за безумията на предпоследната империя на злото.
  Поради тоталитарния и конспиративен начин на съществуване и действие на тези собственици, напиращи да са единно световно правителство (но действащо изотзад, зад кулисите) те не могат да се идентифицират само с точно определени лица. Вярно и за Мадофф, и за Шороп, и за Грийнспан и за който да се сетите още от видимия кръг на човекомразците. Естествено те са тези които максимално се възполват от кризата и със сигурност имат дългосрочен и на момента принос за възникането й.

 55. 55 Профил на роско
  *****
  Неутрално

  Free Thinker, +1!

  По-ясно и кратко едва ли може да се каже.

 56. 56 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  Роско, благодаря
  като го прочетох още веднъж- аведнага ми дойдоха наум сума поправки и добавки
  но и в този формат ще помогне на някой да се огледа по-надалеч и по-навътре
  Все пак не се сдържам към определението човекомразци да добавя и Богоборци

 57. 57 Профил на Шиф
  *****
  Любопитно

  Питър Шиф обяснява как се е случило и какво предстои !

  http://www.youtube.com/watch?v=WPmdzKcDe-s&NR

 58. 58 Профил на do #1
  *****
  Любопитно

  Че американците са основна(та) причина за кризата, това е вярно. От друга страна, не трябва да се подценява ефекта на 11.09 върху промяната на курса на фискалната политика на САЩ, което по-късно доведе до събитията отключили кризата (кризата на пазара за недвижимо имущество). И от тая гледна точка талибаните са виновни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK