Русия приближи позицията си за "Южен поток" до София

Русия приближи позицията си за "Южен поток" до София

© Associated PressИма сближаване между българската и руската позиция по споразумението за създаване на смесеното дружество между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром", съобщи зам-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. До момента руската страна упорито настоява да получи достъп до българската преносна мрежа по проекта, но без да изгражда отделна мрежа за него, както предвижда подписаното през миналата година междуправителствено споразумение.


Предложенето на българската страна е ако "Газпром" не изгради нова мрежа, а ползва отклонения от съществуващата, то компанията да плаща транзитни такси на "Булгартрансгаз". В противен случай страната ни няма гаранции нито за съществуващия транзит до 2030 г., според подписания договор с Газпром, както и е лишена от възможността за алтернативни доставки на синьо гориво.


България настоява "Газпром" да гарантира капацитета на тръбата от 31 млрд. куб. м. газ годишно. Не се знае със сигурност дали днес ще има подписано споразумение, но има вероятност това да се случи, каза още Куюмджиев. Промяната в руската позиция дойде вчера след преговори между енергийния холдинг и Газпром и разговор на премиера Сергей Станишев с руския му колега Владимир Путин.
След няколко часа Станишев ще има нова среща с руския министър-председател, на която се очаква окончателно да бъде изяснена руската позиция по споразумението за Южен поток и документа, който ще обвърже руското финансиране за строителството на АЕЦ "Белене".


По-късно днес се очаква да се проведе отложената вчера среща с руския президент Дмитрий Медведев. В момента Станишев приветства представители на руската академия на науките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK