Македонците ще пътуват без визи за ЕС от януари 2010

Македонските граждани ще пътуват без визи в страните от Европейския съюз от януари 2010, съобщи Агенция "Фокус".


"Очаквам Брюксел наесен да приеме решение за премахване на визите за граждани на Македония", заяви председателят на международната организация Европейска инициатива за стабилност Александра Стигълмайер.


По думите й в доклад, който ще бъде публикуван на 18 май. Македония ще бъде оценена като една от страните от Западните Балкани, които са изпълнили условията за премахване на визите.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на I
  *****
  Весело

  Значи Цоце Цицовски ще може спокойно да ходи в Лондон да бачка на дюнерите на Алиосман Пакистановски.
  Честито да им е!

 2. 2 Профил на Съсед
  *****
  Неутрално

  Макетата с тяхната измислена държавица дълго ще гледат и озъртат през крив макарон Европата

 3. 3 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1043 Весело

  Аз от съдържанието на статията разбирам, че някаква кака от неизвестна поне за мен организация е казала, че тя както вижда нещата макетата трябва да могат да пътуват без визи. Само дето тия неща не ги решава тя. Може би заглавие като "Яка кака сака маке у Европата" щеше да е по-подходящо...

 4. 4 Профил на Thunder
  *****
  Неутрално

  Половината жители на Македония имат двойно гражданство, както и 70% от жителите на Молдова. Няма смисъл от визи след като имаш и български(румънски) паспорт в джоба.

 5. 5 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Како ке го бараме сега?

 6. 6 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Алиен написа: Алабала ала Алиенабала!

 7. 7 Профил на хопалааа
  *****
  Неутрално

  Агентурата на наркокартелите по заобиколен начин ще вкара косоварите по-леко да шарят насам-натам. Защотот сега албанците ще натиснат и в Македония ще им издадат техни паспорти.

 8. 8 Профил на pocko
  pocko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В допълнение към мнение н-р 7:

  Вчера в Истанбул са сгащили втория секретар на албанското п-во в Скопие с 60 кг хероин.

 9. 9 Профил на МУНЧО ОТ ПОД ИГОТО
  *****
  Неутрално

  МАКЕТАТА СА ТОЛКОВА ВЕЛИКИ И АНТИЧНИ, ЧЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ МНОГО ПЪТУВАНИЯ И КОНТАКТИ С ДРУГИ ПО-НИЗШИ И НЕ ТОЛКОВА СВРЪХ-НАДАРЕНИ НАЦИИ. ДА СИ СЕДЯТ КРАЙ ВАРДАРА И ДА УЧАТ АЛБАНСКИ, ЩОТО МНОГО ЩЕ ИМ ТРЯБВА.

 10. 10 Профил на Мариово
  *****
  Неутрално

  Две неща ми идват наум:
  1. Ще намалее натискът от албанци, сърби, босненци и македонци, които не се чувстват хич българи, за български паспорти - това е добре. Много по-лесно ще им бъде да си вадят македонски, черногорски и сръбски паспорти (Защото на тези три държави ще им вдигнат визите, без Албания и Босна)
  2. България досега разчиташе за "пропаганда на великобугаризма" (казвам го с дистанция от понятието) единствено на паспортите си. Сега това ще трябва да се промени, а ще трябва повече работа, това също е добре.

 11. 11 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  А бе чета по македонските вестници и не виждам такова съобщение. Май поредния къорфишек на агенция "Фокус". Истината е, че от1-2 години говорят за премахване на визи за Македония, Сърбия и Черна гора, ама официално решение още няма. Може да бъде и 2011.

 12. 12 Профил на Ташко
  *****
  Неутрално

  То агенция Фокус си е комунистическо създание, въпреки че се маскира на нещо друго.
  Също както верният им приятел, русенскио македонец от влашки произход Каракачански...
  А от тоя режим на ФИРОМите най-много ще блажат шиптърските трафиканти.
  Ако въобще ЕС направи глупостта да ги пуснат без визи, което дълбоко ме съмнява...

 13. 13 Профил на roki
  *****
  Неутрално

  " Македонските граждани ще пътуват без визи в страните от Европейския съюз от януари 2010, съобщи Агенция "Фокус"." - забравяйки да добави- че съобщението е от 1 април

 14. 14 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Това е поредния кьорфишек. Даже и в самата МК силно са намалели баламите, които вярват, че ей-сега ще почнат да пътуват без визи. Цялата работа е мижи да те лажем. Периодично разни екземпляри казват по някоя добра дума за МК и има медии в МК, които като удавници се хващат за това. Най-много през януари да имат облекчен визов режим. Има редица причини поради, които скоро МК няма да има безвизов режим. Но това е друг въпрос.

 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на Кольо
  *****
  Неутрално

  Препоръчвам на журналист/к/ите от в. "Дневник" да четат внимателно изреченията си, както и да анализират дадена информация, преди да я публикуват, като особено внимание трябва да обърнат на заглавието.
  Така както са го написали излиза все едно вече ЕС е взел решение за премахване на визите за македонци. Да, но не е така. Подобен стил на писане прилича на пасквили като Труд и 24 ч, но не и на уважаващ себе си вестник.
  А иначе македонците скоро едва ли ще могат да пътуват безвизово. Ако това стане, безвизово ще трябва да пътуват и сърби, босненци и прочее.. Силно се съмнявам, че страните от Западна Европа биха си навлякли подобни проблеми. Те се чудят в момента как да се отърват от български и най-вече румънски цигани.. Допълнителенн брой такива от Македония и Сърбия биха им дошли хептен в повече.

 17. 17 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Безвизовия режим ще бъде даден в пакет на ФИРОМ, Сърбия и евентуално Черна гора от януари 2010г., както пишат македонските вестници. В никой случай не поотделно! Но има противоположни мнения от старите членки, като Германия, примерно. щото сърбите давали сръбски паспорти на косовски шиптари и знаете нататък........

 18. 18 Профил на модерен ляв
  *****
  Неутрално

  А дали гражданите на ЕС ще могат да пътуват в Македония без визи?

 19. 19 Профил на 9 V 2009
  *****
  Неутрално

  Добре е ако стане.

  Дискриминацията спрямо Македония и македонци е срам за Европа и цивилизования Свят, по вина на лицемерни сбърканяци.

  Всички славолюбци се кълнат в древния Александър Македонски
  /чиято единствена съпруга е била Балкарка/ и в древната Македонска империя.

  Освен това, Европейската Християнска Цивилизация започва с Македония.

  Римската империя включва провинция Македония.
  Според основно римско предание, Рим е основан от
  Троянци /които преди това основали Троя идвайки от Тракия/.

  Бизантийската Християнска империя също е до голяма степен Македонска, Тракийска, Българска.

  От много векове е призната и царска Християнска Българска държавност по тези места -- в Тракия, Македония, Мизия.

  Гръцки език, култура и лъжи съществуват от древността,
  но гръцка нация държава е създадена едва през 19 век.

  Отново, срам за Европа и цивилизования Свят е да дискриминират спрямо една част от Македония за сметка на друга, срещу хората от признатата от Република България и от много други държави Република Македония.

  Дискриминацията е израз на феодална култура на която й се иска в Европа на има разделителни линии подобни на бившата съветска Берлинска стена.

  "Очаквам Брюксел наесен да приеме решение за премахване на визите за граждани на Македония", заяви председателят на международната организация Европейска инициатива за стабилност Александра Стигълмайер.

 20. 20 Профил на Red Devil
  *****
  Неутрално

  Аз пък искам да попитам нашите политици, защо не им вземат пари на лекетата-мекета досега? Колко пари е загубила България заради тея помияри,да се разхождат до България с безплатни визи!!!!!

 21. 21 Профил на тото
  *****
  Весело

  До №19: Абе друже, ти да не си учил история у Скопие?

 22. 22 Профил на Мариово
  *****
  Неутрално

  Отзад напред
  >Модерен ляв - ние и сега можем да пътуваме без визи за Сърбия, Босна, Македония и Черна гора, за Албания мисля че се плаща само такса на границата.
  >Тото - подобни неща съм чел и в сръбски вестници, явно има приказки за това. Оли Рен със сигурност препоръчва да се премахнат визите, а да се оставят само за Албания, Косово и Босна.
  >Софиятец - съгласен. Но и нашата преса чака някой да каже нещо добро или лошо и го раздува до летателен балон, само и само да "произведе" новина. Причините за това да се им премахнат визовия режим не са ясни на всички, може да ги изложиш. Аз се сещам за две: в МК има твърде много албанци, а границите й са твърде лесни за преминаване откъм север и запад; МК не е решила спора си с братята (по религия) гърци, които могат да й подлеят вода; сещам се и за това, че горчивият опит на стария ЕС с държавите България, Румъния, и донякъде Словакия, Латвия, Полша и Унгария, ги кара да бъдат свръхпредпазливи. Според мене, сега повечето държави имат интерес да запазят визовия режим за бивша Югославия, Турция и СССР. Затова всички държави от тоя регион, както и останалите заинтересовани, могат да се обединят и да върнат визите за ЕС, което ще ни накара да клекнеме за 1 година

 23. 23 Профил на правоговор
  *****
  Неутрално

  Чудя се къде отиде книжовният български език?Доколкото се разбира от текста, за да бъде заглавието съответно на него, би трябвало да се добави "може" - "македонците може и да пътуват без визи от 2010 година". Иначе заглавието наистина прилича като на взето от "новобългарския" речник на вестници от типа на 24 часа.

 24. 24 Профил на Мариово
  *****
  Неутрално

  до всички във форума
  Преди да се нахвърлите върху македонците да ви кажа, че те въпреки всичко са българи. Да, с промити мозъци. Но ние ако ги смятаме за сънародници, не бива да се отнасяме с тях грубиянски. Защото това всъщност говори колко ни е културата, а на тях някои други съседи веднага ще им подшушнат: вижте ги бугарите колко ви обичат, само мъртви ви сакат.

 25. 25 Профил на Goce ot Makedonia....
  *****
  Неутрално

  ..Айде землйо македонска,дека си от Охрид до Токио.Сега има да одиме по землйите македонски без пасо6и,да гинат ду6маните бугари-татари

 26. 26 Профил на Много прав си Alien
  *****
  Неутрално

  Това е кьорфишек.Малко вероятно е Македония, на която отказаха започване на преговори за влизане в ЕС поради неподготвеност, сега да се съгласят да паднат визите.Спомнете си, че за българите отпаднаха визите едва тогава, когато започнахме преговори за членство в ЕС.
  Алиен е прав.Някаква лелка направила изказване, но това не значи още нищо.

 27. 27 Профил на Гъдю
  *****
  Неутрално

  Йешче македонска не сгинала пока живе йедан македонац

 28. 28 Профил на 9 V 2009
  *****
  Весело

  Не, драги. Никога не съм стъпвал в Скопие
  и въобще на територията, която сега е Република Македония.

  Пиша според знанията си, от Българска, Европейска перспектива.

  Честит Празник!

  Повече храна за размисъл:

  Еurope, by prof Norman Davies, Oxford University

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов

  www.sluntse.com Вечните книги, Християнска етика

  12-те Римски Цезари

  и пр.

  тото
  Весело
  * 21

  До №19: Абе друже, ти да не си учил история у Скопие?

 29. 29 Профил на БГ
  *****
  Весело

  Сбъркали са те нещо, но след като те просветим,
  бихме могли да направим печеливша кооперация.

  Какво ще кажеш за една Швейцария на 6 морета?

  Денят е подходящ за вземане на велики решения

  Goce ot Makedonia....
  * 25
  * 17:30
  * 09 май, 2009

  ..Айде землйо македонска,дека си от Охрид до Токио.
  Сега има да одиме по землйите македонски без пасо6и,да гинат ду6маните бугари-татари

 30. 30 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  До номер 22 - напълно съм съгласен с написаното от теб. Точно това и според мен са причините плюс и нежеланието на някои от старите-членки МК да има безвизов режим засега.

  До номер 28

  Пич - има една съществена подробност, която не споменаваш. Няма нищо общо между Македония, за която става въпрос във въпросните книги и сегашната РМ. Чат ли си ? Сегашната МК е продукт на сърбите и Коминтерна и има история от около 60 години. И точно тук е номера - Скопие иска да присвои история от няколко хиляди години. Да, ама не . Гърците не дават. Друг е въпроса, че България общо взето мълчи за кражбите на българска история. А те се измерват в тонове)).
  Накратко - сегашната МК няма историческа основа, а си "произвежда" такава))). И това още повече закопава държавицата.

 31. 31 Профил на случаен
  *****
  Неутрално

  Нека ги затворим за един месец, ще се посерат от страх! Не са българи, не се заблуждавайте!

 32. 32 Профил на 9 V 2009
  *****
  Весело

  Чат съм, обаче да ама не

  Коминтернът е изродителски и фалшифициращ фактор, да, но не ми стана ясно защо трябва да се дава повече кредит на гръцки зомбита, остап бендеровци и прочее преденденти за историческо наследство, отколкото на такива от РМ и дори РБ.

  При положение, че гръцки шмекери се гордеят с древния "си" троянски кон, а съвременни коминтерновски магарета
  из всичките Балкани, включая РМ, РБ и РГ,
  се препитават с антитроянски мероприятия

  /последната забележка не е за да окуражава каквито и да е фалшификации и съответни претенции/

  Софиянец
  * 30

  До номер 28

  има една съществена подробност, която не споменаваш.
  Няма нищо общо между Македония, за която става въпрос във въпросните книги и сегашната РМ. Чат ли си ?

  Сегашната МК е продукт на сърбите и Коминтерна и има история от около 60 години. И точно тук е номера - Скопие иска да присвои история от няколко хиляди години. Да, ама не . Гърците не дават. Друг е въпроса...

 33. 33 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  До номер 32
  Все пак има нещо добро в сегашна Македония - в химна на държавчето се споменават трима българи - Гоце Делчев и Даме Груев и Сандански. В интерес на истината в последно време скопските фалшификатори почнаха да признават с половин уста, че Гоце и др. са се декларирали като българи, но това било заради това, че ....учели в български училища))
  За скопските фалшификации на историята цели томове могат да се напишат.

 34. 34 Профил на Ot EU
  *****
  Неутрално

  Kakvo se penite be,TOVA E SAMO PREDPOLOJENIE OCHTE!CHTE IMA EDNO"VETO"I VAPROSAT CHTE SE PREKLUCHI.Na evropeizite im pisna ot balkaski mafiozi,niama da pusnat lesno guvesh za v badechte.I to v tazi kriza...

 35. 35 Профил на Леблебия
  *****
  Неутрално

  А да започнете малко по-рационално да говорите по темата? ЕС беше поставила технически условия за премахване на визовия режим. Първото условие бяха биометричните паспорти, които вече се издават от април 2007 г. Между всичко друго, последното условие беше интегрирано гранично управление и беше изпълнено преди два месеца. Сърбия и Черна гора са малко по-назад в изпълнението на тези условия, но докато се донесе политическото решение за визова либерализация се очаква да са ги изпълнили (лично имам друго мнение, но нищо). По българските сайтове повече пъти се споменаваха Албания и особено Сърбия като най-сериозни кандидати за визова либерализация, но никога Македония, и може би затова сега сте изненадани и се подигравате даже. Що се отнася до Гърция, тя вече е заявила, че няма да попречва този процес с напомена, че това няма да означава, че признава македонските паспорти изписани с името "Republic of Macedonia", което беше очаквано. Обаче и ако би искала да попречи, решение от този вид не се взема с консенсус, а с мнозинство от 2/3. Би било наивно и лекомислено от моя страна ако уверено твърдех, че след всичко това ще стане точно така, както пише в статията (, която е нова само в българските медии). Това са фактите и буйрум проверете ги, нека поне да послужат като отговор на злобните езици, поне дотам докъдето всичко това се изкарва все едно е дошло от ведро небе и като подарък.

 36. 36 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Ако премахнат визите за РМ а ги запазят за Косово или Албания съвсем няма да направят услуга на братовчедите.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 37. 37 Профил на Странно
  *****
  Весело

  Средните заплати в "смешната" Македония са по-големи от тези във "великата" България.
  Що така бе, Миме?

 38. 38 Профил на Leblebija
  *****
  Неутрално

  от скопски "Утрински весник" (вестник на опозицията): "Меѓу аргументите, кои се спомнуваат за одложувањето е и издавањето на српски пасоши на Албанците од Косово, што ја налутило ЕУ, како и свеста дека Македонија е единствена која практично ги исполнува условите за укинување на визите, додека на Србија и на Црна Гора треба да им се прогледа низ прсти." Или: http://utrinski.com.mk/?ItemID=ADE9F5C781A08F4980664C2D79EAC48A

  от белградски "Блиц": "Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres poslednjih meseci i sedmica i Komisija ta dva dosijea vrlo pažljivo analizira", istakla je Štiglmajer.

  Превод: "Според инфмормации, които сме получили от различни правителства, препоръка (за премахване на визите) сигурно ще получи Македония, а се признава и значителен напредък на Сърбия и на Черна гора през последните месеци и седмици, и Комисията много внимателно анализира тези две досиета", по думи на Щигълмайер. Или: http://www.blic.rs/politika.php?id=91097

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK