Путин наруга Дерипаска за алчност и го сравни с хлебарка

Путин публично наруга Олег Дерипаска (изправеният вдясно) за проблемите в предприятията му в Пикальово.Руският премиер Владимир Путин публично унижи един от най-известните олигарси, като в четвъртък го обвини в алчност и сравни с "хлебарки" него и собствениците на ударено от кризата тяхно предприятие.


На среща в общината в град Пикальово, където работници протестират за забавени заплати, премиерът принуди Олег Дерипаска да подпише договор за доставка на суровини за спрелите му фирми от комплекса "Базэлцемент".


"Направихте хиляди хора заложници на вашите амбиции, на липсата ви на професионализъм - или може би на вашата обикновена алчност. Къде е отговорността на бизнеса към обществото?", каза Путин на заседание, предавано по националната телевизия.
Премиерът бе принуден да отиде в Пикальово, след като разгневени работници от предприятията за алуминии и цимент в града блокираха федерална магистрала, защото не им дават заплати.


Той остро критикува Дерипаска и други двама бизнесмени с едва прикрита заплаха, че ще им национализира собствеността, ако бързо не решат проблема в града на 270 км от Санкт Петербург.


"Защо всички са се разтърчали наоколо като хлебарки преди пристигането ми? Защо никой не може да вземе решение?", попита мрачният Путин, докато Дерипаска стоеше стъписан.


"Подписано ли е от Олег Владимирович (Дерипаска)? Не виждам подписа ви. Идвайте тук и подписвайте!", каза премиерът и хвърли химикалка на масата.


С наведена глава олигархът, който доскоро беше най-богатият човек в Русия, се промъкна покрай масата, прочете документа за доставка на материали във фабриките му и го подписа. На началника на железниците Путин каза да свали тарифите за пренос на суровините, за да може комбинатът веднага да заработи.


Освен това той нареди на бизнесмените до края на деня да уредят дълговете си от 41 милиона рубли (1.33 млн. долара)


"Предпоставките за сегашната криза са възникнали отдавна с разделянето на комбината на самостоятелни фирми. Взехте циментовото производство, а другото го пробутахте на не знам кого и като се започна една... Трябва да се възстанови единният производствен комплекс, давам ви три месеца. Ако не се договорите, ще стане без вас."


Ден по-рано депутати от управляващата партия "Единна Русия" внесоха проектозакон в Думата за национализиране на трите предприятия на Дерипаска - "Базэлцемент-Пикалево" (БЦП), "Метахим" и "Пикалевский цемент".


"На първи юни в Москва имахме заседание по проблема с Пикальово и начертахме път за решаване на проблемите. По принцип можеше изобщо да не идвам. Това съвещание можеше да се проведе в Москва или в Петербург, но все пак реших да видя със собствените си очи какво сте устроили тук."


Собствениците обясниха, че са спрели заради срива в търсенето на продукция и краха на цените, след което е станало нерентабилно предприятията да работят. През февруари потреблението на основна суровина е паднало с 14 пъти спрямо същия период на миналата година, а цената - три пъти.


Преди това докато се разхождаше из замрялото предприятие един от домакините се опита да направи презентация пред Путин, но премиерът го прекъсна с думите "Какъв е този цирк, който сте устроили?" и си тръгна.


Путин бе съпровождан от вицепремиера ИгорСечин, няколко заместник-министри, Иля Клебанов - специалният представител на президента Дмитрий Медведев, шефът на антимонополната служба (ФАС) Игор Артемиев, началника на железниците Владимир Якунин, управителя на "Внешторгбанк" Андрей Костин и губернатора Валерий Сердюков.


След заседанието работниците възторжено посрещнаха премиера и завикаха "Ура!", когато той им каза, че проблемът е уреден. Губернаторът на Ленинградска област Валерий Сердюков бе освиркан с възгласи "Оставка". Най-щастлива бе профсъюзният лидер Светлана Антропова: "Победихме, заплатата ни е в картите, утре ще пуснат топлата вода, а заводите ще бъдат обединени. Ако не се договорят до три месеца, с нас ще се заеме държавата."


"Сигналът беше пределно ясен. Кризата и други трудности не могат да служат като оправдание пред обществото и не може да си уреждаш проблемите без да те е грижа за хората, не можеш да прехвърляш собствените си задължения върху плещите на държавата. Бизнесмените изобщо не мислят за народа - няма топла вода, отопление, хората не работят и не получават заплати...", обясни говорителят на премиера Дмитрий Песков.


Протестите в Пикальово започнаха, след като всичките три предприятия в града спряха работа и не изплащат пълните заплати. Според профсъюзите половината от 23 хиляди жители на града оцеляват под прага на бедността.


Телевизионен репортаж от събитието в Пикальово можете да видите тук.


Анализатор: Това, което прави Путин, е опасно


Опитите за ръчно управление на икономиката са неефективни – те само създават привидност за бързо решаване на проблемите, твърди по повод случката в Пикарьово пред в."Ведомости" анализаторът Игор Николаев. Според него главният проблем е отсъствието на търсене на производството на трите завода и държавата при цялото си желание не може да го гарантира.


Ситуацията в Пикольово създава илюзия, че именно така и трябва да се решават кризисните проблеми на предприятията, но това демотивира бизнеса да се заеме лично с трудностите, а това е най-страшно по време на криза, обобщава Николаев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK