Източноевропейски политици призоваха Обама за възобновяване на трансатлантическите връзки

Група централно и източноевропейски президенти, дипломати и анализатори от предишното поколение политици призоваха новата американска администрация да не извръща поглед от региона и да възстанови добрите трансатлантически връзки. Бившите президент Вацлав Хавел, Лех Валенса, Александър Квашневски и Емил Константинеску, бивши външни министри и анализаторите Матиаш Еорси, Иван Кръстев и Кадри Лиик изпратиха отворено писмо до администрацията на Барак Обама с искане от шест точки за подобряване на влошените по времето на Джордж Буш отношения между Европа и САЩ, като уточняват, че именно страните от региона представляват атлантическия глас в НАТО и ЕС.
Мисленето във Вашингтон, че си е свършил работата в Централна и Източна Европа и че "там демокрацията, стабилността и просперитетът ще траят вечно", е преждевременно, се посочва в писмото. "Не всичко е наред в нашия регион или в трансатлантическата връзка. Централна и Източна Европа е на политически кръстопът и днес има все по-засилващо се чувство на несигурност в региона", посочват политиците. По думите им НАТО днес изглежда по-слаб, отколкото при присъединяването на страните им. "Нашата способност да задържаме обществената подкрепа у дома за мисиите на алианса в чужбина зависи от това да можем да покажем, че на нашите тревоги за собствената ни сигурност се обръща внимание, както и от близкото сътрудничество със САЩ.", се допълва в документа. Бившите политици предупреждават администрацията на Обама, че популярността и влиянието на Америка пада в страните им, а някои източноевропейски лидери дори си отиват от власт заради войната в Ирак, заради което в бъдеще ще са по-внимателни да демонстрират подкрепа за САЩ.
По думите на старото поколение политици ЕС измества като фактор САЩ заради интеграцията на страните в съюза. "Има опасност, вместо да бъдем проатлантическият глас в ЕС, подкрепата за глобално партньорство със САЩ да се стопи." Идва ново поколение политици, които нямат спомените от студената война и от помощта на САЩ за демократизацията на региона и които ще имат по-реалистичен подход във външната политика. А реализмът не е донесъл нищо добро, посочват политиците.. "Нашият регион пострада, когато САЩ се поддаде на реализма в Ялта. Ако реализмът беше победил в ранните 90, ние сега нямаше да сме в НАТО, а идеята за една цяла, свободна и мирна Европа щеше да изглежда като далечен сън", коментират старите политици. По думите им сега е времето за подобряване на отношенията, тъй като не се знае какво ще се случи с региона след пет или десет години предвид опасностите, с които се сблъсква. Най-голямото предизвикателство по думите им е заплахата от Русия: "Москва е отново реваншистка сила, преследваща дневен ред от XIX в. със средства от XXI в.", особено в отношенията си с източноевропейските държави. Според тях Русия води подмолна икономическа война срещу бившия комунистически блок, използвайки средства, вариращи от енергийни блокади и политически мотивирани инвестиции до подкупи и медийни манипулации с цел подкопаване на трансатлантическата ориeнтация на Централна и Rзточна Европа. Политиците призовават САЩ да не жертва свободата на страните им за сметка на подобряване на отношенията си с Москва.
В писмото има шест точки с конкретни искания, които администрацията на Обама да извърши за подобряване на отношенията.
Първо, САЩ трябва да поеме обратно призванието си на европейска сила и да каже ясно, че запазва ангажиментите си на континента независимо какви предизвикателства среща в Афганистан или Пакистан.
Второ, НАТО отново трябва да стане силен и най-вече да наблегне върху прословутия чл.5 за колективната сигурност. Необходимо е повече планиране, предислоциране на силите и екипировката.
Трето, САЩ трябва да продължат с плановете си за разполагане на Противоракетния щит (системата за противоракетна отбрана - ПРО). Ясно е, че той не представ.ява заплаха на Русия и Кремъл го знае, коментират политиците. По думите им щитът е станал символ на доверието в САЩ и Вашингтон трябва да продължи, без да намесва Русия прекалено.
Четвърто, само НАТО не е достатъчно. Старите политици смятат, че е страните им могат да изиграят ключова роля в създаването на обща политика за сигурност на ЕС, като нейното ядро е сътрудничеството със САЩ.
Пето, САЩ трябва да се ангажират с енергийната независимост на Централна и Източна Европа от Русия. Според писмото именно американската подкрепа е била ключова за изграждането на петролопровода Баку - Джейхан и сега може да помогне и за "Набуко", и за терминали за течен газ навсякъде в региона.
Шесто, необходимо е бързо да отпаднат визите, за да се задълбочат човешките, образователните и бизнес връзки между американците и източноевропейците. "Не може антиглобалистът Жозе Бове да пътува свободно, а Нобеловия лауреат Лех Валенса да се нуждае от виза", аргументират се те.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Само така! Браво на старите кучета!

 2. 2 Профил на Analizator
  *****
  Неутрално

  ...Браво,само така.Нато и ЕС до дупка,и нито педя назад пред бантунстана Русия.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK