Франция се готви за битка заради въглероден данък

Франция се готви за битка заради въглероден данък

© ReutersФранция трябва да опита още през 2010 г. на наложи въглероден данък, но с оглед на сложността на проблема може да се стигне и до разбирателство за по-късна дата, обяви шефът на групата, съветваща властите по въпроса, Мишел Рокар, бивш премиер на страната. Групата официално трябва да представи идеите си на правателството днес, но френските медии вече разпространиха информация за съдържаниоето им.


Според него Франция трябва да облага с по 32 евро всеки тон въглероден двуокис, изхвърлян в атмосферата, след 2010 г. и постепенно да вдигне налога до 100 евро на тон през 2030 г. Това ще добави по 7-8 евроцента или 15% към цената на литър гориво и вече е обект на оплаквания от мнозина като фермери и рибари, които се чувстват наказани от плана. "Досега не сме получили принципни съображения против плана, но по детайлите му предстои истинска битка", призна Рокар пред радио "Франс енфо".


Планът ще струва на домакинствата по 300 евро годишно и ще влее в хазната малко над 8 млрд. евро годишно, като половината ще дойдат именно от домакинствата, твърдят френски медии. "Има цели сектори и професии като фермери, рибари и шофьори на таксита, за който трябва да измислим решение", признава Рокар. "Данъкът има за цел да провени поведението на хората, но не трябва да им дере кожите". Той допълни, че бизнесът като цяло не трябва да страда и да загуби конкурентоспособността си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK