Революционната гвардия в Иран затяга хватката около властта

Ислямската република върви към открита военна диктатура

Революционната гвардия в Иран затяга хватката около властта

© ReutersКризата в Иран, започнала с президентските избори на 12 юни, продължава вече почти два месеца и няма изгледи да приключи дори и с официалното встъпване на Махмуд Ахмадинеджад във втория му мандат, което трябва да стане до 5 август. Въпреки масовите протести на опозицията срещу фалшифицираните избори той вероятно ще запази поста си, но големият победител всъщност е Революционната гвардия. Все повече наблюдатели и експерти са на мнение, че възползвайки се от ситуацията, тази институция, създадена през далечната 1979 г., за да пази идеологическите устои на ислямската република, вече е започнала да я трансформира и преобразува във военизиран режим.


Именно Революционната гвардия и свързаните с нея доброволчески милиции "Басидж" бяха най-активни при потушаването на уличните протести след оспорваните от опозицията избори. Гвардията демонстрира позициите си още преди трупаното напрежение да избухне. Два дни преди изборите, когато кампанията на реформаторите беше в своя зенит и изглеждаше, че Ахмадинеджад лесно ще бъде победен, отговорни фактори от нейните среди предупредиха, че


всеки опит за "революция" ще бъде премазан
Броени дни след като в петъчната си проповед върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова протестиращите да се приберат по домовете си, гвардията заплаши, че е готова за "революционна конфронтация", ако демонстрантите не се вслушат в думите на лидера. Последва кървава разправа с невъоръжените хора по улиците.


Революционната гвардия, която постепенно навлезе в политиката след 2001 г., използва добре факта, че настоящият държавен глава е излязъл от нейните редици, и през последните години разгърна мащабна икономическа и политическа мрежа, която прониква практически във всички сфери на живота в страната. Според мнозина гвардията вече има амбиция и възможности да доминира системата, а върховният духовен лидер


аятолах Али Хаменей става все по-зависим от волята й


Това развитие не убягва и от погледа на опозицията. Преди седмица загубилият изборите Мирхосеин Мусави и други реформаторски лидери призоваха религиозния елит в страната да се изправи срещу продължаващото насилие и "настъплението на тиранията в ислямската република" и предупредиха, че иранското общества става все по-милитаризирано и натиквано в "превратаджийска атмосфера".


Гвардията обаче от много години трупа мощ и едва ли ще се спре точно сега, когато е съвсем близо до върха, смята експертът по Иран към международната кризисна група Фредерик Телие, цитиран от АП. "Сегашната криза представлява финалната фаза от техния поход към властта и е само прелюдия към един далеч по-брутален режим", казва той. Според него най-вероятно гвардията ще опита да завземе цялата власт след смъртта на 70-годишния Хаменей, като наложи нов политически модел - колективно лидерство или открита военна диктатура.


Четирите години управление на Ахмадинеджад дадоха възможност на гвардията трайно да излезе от сянката си само на военна организация и


да пусне пипалата си буквално навсякъде


В момента тя контролира огромна бизнес империя, създадена след войната с Ирак от 1980-1988 г. и разраснала се неимоверно през последните години. Почти всички държавни поръчки в сферата на добива на газ и петрол, селското стопанство и други важни сектори отиват при компании, контролирани от гвардията. По данни на в. "Ню Йорк таймс", позоваващ се на проучване на корпорация "Ранд", за последните четири години само компанията "Хатам ал Анбия" е получила над 750 такива в строителството, инфраструктурата и енергетиката. Гвардията разполага и с мрежа от лечебни заведения, а се смята, че контролира и неясен брой неофициални пристанища, които ползва за контрабанден внос на потребителски стоки на черния пазар.


Самата служба в гвардията отдавна се е превърнала в добър трамплин към политиката


Над половината от кабинета на Ахмадинеджад - включително и министрите на отбраната, енергетиката, правосъдието и вътрешните работи, са бивши гвардейци. Същото се отнася и за председателя на парламента, много депутати, кмета на Техеран, директора на държавната телевизия, посланици, губернатори на провинции. "Гвардията е своеобразен инкубатор за новата вълна ислямски лидери, чиято цел е не само да запазят, но и да радикализират идеалите на революцията, да овладеят модерни технологии като ядрената, да гарантират превръщането на Иран в регионална суперсила и да натрупат финансова и политическа мощ в системата", казва Телие.


Особено важна е връзката им с Хаменей, който освен че стои на върха на духовната йерархия в страната, пряко назначава командирите на гвардията. "Отношенията им са своеобразна симбиоза", казва Алиреза Надир, експерт по Иран в корпорация "Ранд". "Те крепят аятолаха, а в замяна стават все по-могъщи политически и икономически." Още по-краен е друг експерт за Иран в "Ранд" - Расул Нафизи. Според него, цитиран от в. "Ню Йорк таймс", гвардията вече се е превърнала в гръбнак на "военизирано управление, използващо шиитската теократична система само като фасада".


Гвардията гледа на протестното движение в подкрепа на Мусави като "заговор, подкрепян от враговете на ислямската република, за подхранване на мека революция, която да свали от власт иранската духовна власт". В реч миналия месец главнокомандващият гвардията ген. Мохамад Али Джафари намекна, че може да се стигне до още по-агресивни действия, особено от страна на доброволческите милиции. "Усилията на басиджите не трябва да бъдат ограничавани само до военното измерение. Тази сила трябва да бъде подготвена за неутрализиране на меки заплахи и всякакви видове заговори от страна на врага на политическо, икономическо, културна и социално равнище." А властите трябва всячески да им помагат в тази им дейност.


Самият Ахмадинеджад очевидно има амбиции да участва в трансформацията, тъй като преди дни тества нивото на търпимост и бдителност на теократичния елит, който иначе застана на негова страна след изборите от 12 юни. Той първо обяви за свой заместник Есфандиар Рахим Машае, навлякъл си гнева на клириците с изказване миналата година, че "Иран не е във вражда с израелския народ, а само с неговото правителство", а след като Хаменей лично поиска да го отстрани, го защити публично. Все пак по-късно Машае беше освободен от така и незаетия пост, тъй като новият кабинет на Ахмадинеджад предстои да положи клетва, но пък отстрани министъра на разузнаването, позволил си открито да нападне като Машае, така и самия Ахмадинеджад. Голямата ценност на спорната фигура за президента всъщност е, че... двамата са роднини - синът на Машае е женен за дъщерята на Ахмадинеджад. Президентът засега отстъпи, но показа на клириците, че смята да действа по-самостоятелно през втория си мандат. Очевидно Революционната гвардия, която по-време на този конфликт остана безмълвна, е зад гърба му.


Пазителите на устоите


Ислямският революционен гвардейски корпус, както е пълното название на гвардията, е създаден през 1979 г. броени месеци след революцията, за да защитава новата система от външни и вътрешни врагове и да брани революционните ценности. Тя отговаря пряко пред върховния духовен лидер - първо аятолах Хомейни, сега аятолах Хаменей. Гвардията контролира доброволческите милиции "Басидж", прочули се по време на войната с Ирак с човешките си вълни срещу вражеските линии. Басиджите, наброяващи около милион, днес са и своеобразна морална полиция. Гвардията, включена от САЩ в списъка на организациите, подкрепящи тероризма, разполага със специален корпус за операции зад граница, наречен "Кудс" (Ерусалим). Той е опора на радикални ислямистки групи в Ирак, Ливан, Афганистан и др. Революционната гвардия наброява около 125 000 души и има сухопътни, военноморски и военновъздушни части. Командването й е независимо от армията. Гвардията контролира ракетната програма на страната и се предполага, че има достъп и до ядрената. Мандатът й да защитава революционните ценности й дава право да се изявява, когато системата е заплашена. Миналия месец ген. Ядола Джавани, шеф на политическия отдел на гвардията, заяви, че с намесата си по време на протестите гвардейците са предотвратили "опит за сваляне на ислямското управление". "Прогнозирахме опит за кадифена революция, но той беше неутрализиран поради нашата бдителност", обяви генералът.


Масов процес срещу реформатори


Около 100 реформатори бяха изправени в събота на съд по обвинение, че са организирали масовите протести след президентските избори през юни с цел да свалят от власт теократичния елит, съобщи Ройтерс, като се позова на ирански медии. Масовият процес, чието откриване не беше предварително оповестено, започна броени дни преди официалното встъпване в длъжност на Махмуд Ахмадинеджад във втория му мандат. Опозицията го определи като "жалко шоу", а според бившия президент реформатор Мохамад Хатами той дори нарушава конституцията. На кадрите, излъчени по държавната телевизия от откриването на процеса, ясно се вижда, че много от подсъдимите са с белезници, а всички са в затворнически униформи. На банките седят бившият вицепрезидент Мохамад Али Абтахи, бившият зам. външен министър Мохсен Аминзаде, бившият депутат Мохсен Мирмади, лидер на най-голямата реформаторска партия "Ислямски ирански фронт за участие", видни членове на умерени партии, основани от бившите президенти Акбар Хашеми Рафсанджани и Мохамад Хатами, журналисти, всички арестувани след уличните протести през юни. Официалната агенция ИРНА съобщи, че "изправените пред Революционния съд в Техеран са обвинени, че са действали срещу националната сигурност и са заговорничили срещу управляващата система". За подобни обвинения законът изисква смъртна присъда. Според твърдолинейната полуофициална агенция "Фарс" Абтахи и други обвиняеми вече били признали, че опозицията е използвала изборите като претекст да започне масови протести и че обвиненията за изборни измами "били неоснователни".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Весело

  Всяка прилика с кгб е случайна. Горките перси. Има още много да страдат. Ма те си повикаха поповете. И да благодарят на французите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на 2029
  *****
  Неутрално

  Революционната гвардия в Иран затяга хватката около властта!!!!

  По-скоро революционната гвардия затяга хватката около опозицията, а не около властта.

 3. 3 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  А тъпият левичар Обама си трае. Можете ли да си представите какво щеше да се случи, ако Буш бе президент? Сега американските танкове щяха да са в центъра на Техеран, а година по-късно Ахмединеджат щеше да увисне като суха пастърма на въжето. Обама е либерално демократическо говедо, на което ще му бъде бит шута на следващите избори. Нека да видим какъв посланик ще ни изпрати в България. Непременно ще се консултира с Путкин по въпроса....

 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  3,

  представям си. Щеше да ръси глупости. И нямаше да направи нищо. То едно е да искаш, друго е да го направиш. Едно е да разбиеш армия в кратка война, което могат да направят, друго е дългосрочна окупация на голяма страна. Не, че сега финансовото им дередже предполага и кратката война.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 5. 5 Профил на Пахлави
  *****
  Неутрално

  Иран беше нещо както Швейцария на Изтока!
  Социалистите във Франция отгледаха Хомейни и го пратиха да върне мракобесието в Иран.
  Ха сега ручайте жабетата!

 6. 6 Профил на 986
  *****
  Неутрално

  Дали пък диктатурата не е следващото проявление на демокрацията.Дали,ако Военното министерство е подчинено на Конституционния съд,ще е възможно незачитането на върховенството на Закона в България.Ако законност и демокрация не са синоними,не виждам ползата им поотделно.

 7. 7 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Статията няма да коментирам, обаче ми направи впечатление нещо в картинката - броят на депутатите в Иран е 290 - при над 70 млн. население. А в България са 240 при 7 млн. население. Доста показателно!

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 8. 8 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Весело

  Gen. Augusto Pinochet - едно, две, три - събуди се!

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 9. 9 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 497 Гневно

  VenRus 2008 има и нещо друго Иран е петата държава по БВП след Г8 на човек от населението и подържат само 290, а ние сме най-бедната страна в ЕС и подържаме 240 гладни калпака! На статистиците оставам анализите!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 10. 10 Профил на коколино
  *****
  Неутрално

  Думата революция трябва да изчезне като положителен смисъл от учебниците.

 11. 11 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Идеологията създаде звено за терор и сега терорът заживява свой живот. Комунистите създадоха КГБ. След 1990 г изгониха комунистите, но КГБ остана. Нищо ново под слънцето.

 12. 12 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1390 Весело

  Аууу, как се повтаря историята. В Иран се осъществява някаква форма на ислямски нацизъм (б..ти микса). И в 3-я Райх е било така - СС е било държава в държавата, с отделна армия, бизнес, разузнаване и т.н. Ама нали иранците са арийсци и ги разбират тези неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK