Бурката - заложник на религията и политиката

Франция обмисля закон, който да забрани носенето на пълното покривало от мюсюлманките

Бурката - заложник на религията и политиката

© Reuters"Необходимо е да се борим срещу гангрената, срещу рака на радикалния ислям... голямата част от мюсюлманите са против бурката и е очевидно защо."


Тази категорична позиция не дойде от някой крайнодесен политик, а от френския държавен секретар на градоустройството Фадела Амара. Интересното в случая е, че самата Амара е от алжирски произход, като същевременно е сред най-яростно обявяващите се срещу носенето на бурка във Франция политици. Със свое скорошно интервю за "Файненшъл таймс" тя наново възбуди набиращия сила обществен дебат в страната срещу носенето на пълно покривало от мюсюлманките във Франция.


Дебатът беше открит в началото на юни от депутата Андре Герен, който поиска да бъде сформирана парламентарна комисия, която да излезе с мнение за носенето на бурка в страната. В крайна сметка беше взето решение за съставянето на информационна мисия, която се състои от 32-ма депутати и която до края на януари 2010 г. трябва да проведе серия от проучвания, интервюта със специалисти и анкети и да излезе със становище дали трябва да бъде приет закон, който да забрани бурките във Франция.
Най-силно духовете възбуди обаче президентът Никола Саркози, който с присъщия си безапелационен тон обяви в края на юни в обръщение пред парламента, че бурката "не е добре дошла във Франция" и че е неприемливо в тази западна демократична държава да има жени, които са "затворнички зад мрежа, отрязани от всякакъв социален живот и лишени от идентичност".


Макар че за момента няма изгледи дебатът да достигне до безпрецедентните размери, които достигна общественото обсъждане на закона за забрана на носенето на мюсюлманска забрадка в училищата, в последните дни той все пак набира видимо скорост, а известно разделение и предпазливост се наблюдава дори сред членовете на кабинета.


През 2004 г. в страната беше приет закон за религиозните символи в обществените училища, който забрани на момичетата да носят ислямски забрадки в държавните училища, като под неговата сила попаднаха и големите кръстове и еврейски шапки. Въпреки това обаче в страната с най-голямо мюсюлманско малцинство в Европа обсъждането на закона беше прието от много мюсюлмани като удар срещу тяхната идентичност, доведе до масови протести и до бурни обществени дебати, въпреки че някои социологически проучвания показваха, че като цяло френското общество одобрява забраната и дори сред мюсюлманската общност във Франция жените мюсюлманки подкрепят закона.


Случаят с бурката обаче е по-особен, тъй като идеята е да бъде забранено нейното носене навсякъде - дори и по улиците в страната, което според някои е нарушаване на изконното право за равенство. "Правилото във Франция е, че на улицата всеки е свободен", заяви министърът на имиграцията, интеграцията и националната идентичност Ерик Бесон. И предупреди: "Да се пипа това равновесие изглежда рисковано."


Според противниците на бурката обаче тя символизира потисничеството на жената, нейната пълна лишеност от всякакви основни човешки права и идеята за върховенството на мъжкия пол. Именно поради тази причина много политици и правозащитни организации приеха радушно идеята на Герен за обсъждането на проектозакон, който забранява нейното носене. Освен това мнозина подчертават, че подобна евентуална забрана надали ще породи сериозни протести, тъй като реално един такъв закон ще засегне много малко жени. По предварителни данни на министерството на вътрешните работи напълно покрити в страната ходят едва 367 жени - основно под 30-годишна възраст.


За момента мюсюлманската общност е предпазлива, но все по-често се надигат гласове, че проблемът с бурката трябва да бъде разрешен от самите мюсюлмани, които най-добре могат да преценят как да се справят с проявите на крайния ислям в общността, като някои анализатори стигат дотам, че обявяват, че дебатът за бурката всъщност е в изгода на самите крайни мюсюлмани и се подклажда от тях, тъй като за пореден път ще им позволи да изиграят ролята на жертва.


И Дания се замисли за подобен ход


Датската Консервативна партия, която участва в управляващата коалиция на страната, поде кампания за пълната забрана на бурките на обществени места, пише в. "Берлинске тиденде". Идеята беше огласена от депутата от сирийско-палестински произход Насер Хадер, който наскоро беше назначен за говорител на консерваторите по въпросите на имиграцията. "Смятам, че няма нищо ислямско в бурката - тя е била въведена от талибаните, когато са дошли на власт в Афганистан, и затова я свързвам именно с тях", заяви той пред в. "Юленс постен". Според Хадер този "символ на потисничество спрямо жените" е несъвместим с датския обществен живот и е допустим единствено в пределите на дома.


Инициативата срещна подкрепата не само на крайнодясната Датска народна партия, но и на опозиционните социалдемократи, както и на 56% от датчаните, сочи скорошно проучване на общественото мнение, публикувано във в. "Политикен".


Либералната партия "Венстре", старшият коалиционен партньор на консерваторите, обаче се обяви против идеята, окачествявайки я като прекалено крайна. "Ще престъпим границата на допустимото, ако започнем да издаваме закони за вида дрехи, които хората трябва или не трябва да носят. Покриването на лицето е нежелателно единствено в публичния сектор", посочи говорителят на "Венстре" Петер Кристенсен. Редица правни експерти пък заявиха, че подобен закон би нарушил не само датската конституция, но и международните норми за човешките права. Шефът на полицията Петер Ибсен същевременно предупреди, че подобна забрана неминуемо ще доведе до мюсюлмански протести. Макар мюсюлманската общност в Дания да не е малобройна, според различни изчисления броят на жените, носещи бурки в страната, е едва между 50 и 100.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално

  добре е че в българия няма мюсюлмани и такива проблеми.

 2. 2 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Няма хич....

  https://swansphotography.com/
 3. 3 Профил на ~~~
  *****
  Весело
 4. 4 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Ми да се борят, бе!

  Няма ние да ги оправяме. Да се дигат, да протестират, да се опълчват...

  Не утре пак да ми обвиняват САЩ и Запада, че били агресивни!

  Или като са такива ревностни божи крави - да се прибират удома си...

  "Истинският мюсюлманин никога не бива да е мигрира в християнска държава, понеже така е според законите на Корана", казваше един мой колега мюсюлманин...


  Но те масово го правят, понеже им се живее на Запад... А после Западът им крив...

  Айде сртига с тия лицемери!

  Как пък не бих се юрнал да се боря срещу бурките им! Да се борят те, бе!

 5. 5 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Това с бурките е ужасно. Имам позната йорданка - млада, красива, модерна жена, с която половината мъже от семейството й не искат да говорят, защото не носи фередже.

  Заробване на жената - това е за мен този обичай. Още едно лице на извратеното мъжко господство над жените - също толкова гнусно и унизително, колкото и сводничеството.

  Но със забрани дали ще стане? Дано има ефект. Макар че сигурно ще има и жени, които цял живот ще бъдат принудени да си стоят вкъщи и изобщо няма да излизат на улицата...

 6. 6 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  много си е добре даже
  от както пуснахме жените на улицата и им дадохме права да гласуват... две световни войни, голямата депресия, сексуална революция, спин, и т.н....
  арабите да не се дават... оцелели са в пустините.. ще се справят и с жените
  дръжте се: да спасим МЪЖА (рекламата я знаете)

 7. 7 Профил на марш в Саудитска Арабия
  *****
  Неутрално

  аз като видя такава опакована не мога да се сдържа и или се бутам в нея или така я поглеждам че тя обикновено се паникьосва и не знае накъде да се скрие
  има някои които не ми обръщат внимание, те обаче по мои наблюдения са си българки (помакини), тоест, не се впечатляват
  истинската талибанка си мисли че като се увие в чаршаф ще избегне лошите погледи, само че в държава с 500 години манафско робство предизвиква точно обратното
  пиша без пунктуация щото Дневник не се научиха да си оправят кирилизатора!

 8. 8 Профил на марш в Саудитска Арабия
  *****
  Неутрално

  Мога да го възприема в Босна, където това е израз на някакъв отпор и спомен за геноцида срещу техните мюсюлмани (сърби и хървати помаци) от страна на "православните" сърби като Радован Караджич.
  Мога да възприема и в България бабите туркини и помакини да си носят кърпите на главите, не ми бърка това в очите нито в живота.
  Въпросът е, че в София се пълни с арабели и талибанки от друг свят, от друга планета, които хал хабер си нямат къде се намират, просто бягат от пренаселеността в собствените си страни и изобщо нямат намерение да променят живота си! По-скоро в един момент ще станем като Франция заложници на собственото си плиткоумие. Всеки арабин има право да отвори дюнерджийница или магазин за джапанки в София и това се води за инвестиция. А полицията ни обяснява по телевизията как изтънко следяла да не прониква ислямизъм! Алоооо! Минете пред полицията на Мария Луиза 48 да видите за какво иде реч!

 9. 9 Профил на 3
  *****
  Неутрално

  При това, например иракските християни, са прогонвани от Ирак и в момента се тъпчат в Сирия, Йордания и Ливан, където чакат някоя европейска страна да се смили да ги приеме. В същото време в Европа се пълни с нелегални мигранти - мюсюлмани. Това не е ли организирано мероприятие? Защото колко от арабите в София са християни? Ако има 1 насто, добре ще е.

 10. 10 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  Лили,

  в това си абсолютно права, че това силно се поддържа от мъжете мюсулмани и те не виждат никакъв проблем в това, даже напротив защото така са възпитавани и не можеш им го изби от главите прости.

  Иначе да гледат жени без въпросните парцали навсякъде та дори и ако може голи жени е още по-желано от тях и търсено... Но ако са техните, неееее не може... Де*а и чифутите...

 11. 11 Профил на до № 10
  *****
  Неутрално

  Моля ви, чифутин значи евреин. Евреите никога не са били толкова стриктни във външното опаковане на жените си, даже не знам дали изобщо техният закон налага жените да се опаковат.
  По-скоро православната църква има такива изисквания спрямо жените, отколкото евреите!
  Съзнавам нивото на този форум, ама айде правете разлика между елементарни понятия.
  В тоя ред на мисли да знаете, че Иран не е арабска, а персийска държава!

 12. 12 Профил на до № 10
  *****
  Неутрално

  Моля ви, чифутин значи евреин. Евреите никога не са били толкова стриктни във външното опаковане на жените си, даже не знам дали изобщо техният закон налага жените да се опаковат.
  По-скоро православната църква има такива изисквания спрямо жените, отколкото евреите!
  Съзнавам нивото на този форум, ама айде правете разлика между елементарни понятия.
  В тоя ред на мисли да знаете, че Иран не е арабска, а персийска държава!

 13. 13 Профил на бурки
  *****
  Неутрално

  Под тези бурки може и мъж да има- и така могат да правят какво ли не терористите!
  Докато"Я" накараш да си покаже лицето...дори ако си полицай, може да те гръмне или да гръмне нещо!!
  В Европа( и навсякъде в цивилизования свят) е прието като се разминаваш да хвърлиш за не повече от 1-2 секунди поглед върху разминаващия. По погледа може много неща да се открият.
  Представете си, че се разминавате с 20-30 фигури с бурки. Страх да те хване.

 14. 14 Профил на Как да няма
  *****
  Неутрално

  забрани бе?
  Какви глупости "всички са равни на улицата" ?
  Нудизмът например е забранен на публични места.
  Тва хич не нарушава "човешките права" ам?

 15. 15 Профил на Данъкоплатец
  Данъкоплатец
  Рейтинг: Неутрално

  "За момента мюсюлманската общност е предпазлива, но все по-често се надигат гласове, че проблемът с бурката трябва да бъде разрешен от самите мюсюлмани..."

  Че кой им пречи - да ходят да си го решават източно от Свиленград!

  Everyone is constitutionally entitled to manage his finances in such way as to pay only the legal minimum of taxes (Resolution of the US Supreme Court, 1934)
 16. 16 Профил на Абдул
  *****
  Неутрално

  До 40-50 години, всички европейки ще носят бурки, като знак на признателност към мюсюлманите. След 50 години европа ще стане мюсюлманска. Не че го искаме ние Турците, това е естествен ход на нещата. Ние имаме по 8-10 деца, а вашите жени не са плодовити и раждат по 1 максимум.

 17. 17 Профил на Николета Месмедова
  *****
  Неутрално

  Ние сме достатъчно плодовити, по-скоро европейските мъже се изпедерастиха и не могат да правят деца!

 18. 18 Профил на Do 12 ot Italia
  *****
  Разстроено

  То и Албания е страна на илирите, но ве4е мюсюлманска, та на персите или не, в Иран официалната религия към момента е исляма!
  С4итам се за изклю4ително толерантен 4овек, но излизайки на улицата по4вам да се питам в Европа ли се намирам или не!? И се надига гняв в мен към цялата тази прекалена толерантност!
  На вси4кото отгоре живеят масово на помощи, от които например е лишен изпаднал в нужда европеец, но които идват то4но от неговия джоб, ина4е се ка4или на мерцедеси! Да не говорим как ти вървят отзад и ти подсвиркват, да се задяват с покритите от глава до пети каки, ама нейсе!

 19. 19 Профил на OT ITALIA DO ABDUL
  *****
  Гневно

  ДЕЦАТА ЛЕСНО СЕ ПРАВЯТ, НО ТРУДНИ СЕ ГЛЕДАТ, АБДУЛЕ!!!!
  НЕКА ВИ СПРАТ ПОМОИТЕ, Е ВИ ПИТАМ ТОГАВА И ЕДНО КАК Е ГЛЕДАТЕ!
  Бурка в знак на уважение към мюсюлманския мъж - АЙСЕКТИР!
  Море, войводо, живота си давам, но 4аршаф и бурка не слагам!!!!!

 20. 20 Профил на Italia
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на Абдул
  *****
  Неутрално

  Ще дойде време когато ние ще ви даваме помощи, и тогава ще ви видим.

 22. 23 Профил на Italia
  *****
  Весело

  До този ден едва ли е доживея!

 23. 24 Профил на Italia
  *****
  Любопитно

  А забравих, жена ти с коя от трите одежди се гизди ??!

  Не ви е срам!

 24. 25 Профил на КунФуДзъ
  *****
  Неутрално

  Крайностите са вредни. Нито прекалено "разкрепостено" облекло и поведение са добре, нито мумифицирането.
  Всяко едно нещо доведено до крайност е вредно.
  Според мен е добре да се обличат както желаят, но тук важно е да им се даде добро възпитание в семейството и да се научат на морални ценности(важи и за 2-та пола).
  Хората не бива да се делят по пол, раса, езикова, религиозна, етническа принадлежност. Това, което ги различава е друго, но то не се вижда от пръв поглед.

 25. 26 Профил на Една европейка
  *****
  Гневно

  А като ви свърши нефта ква помощ бе?До горния Абдул,като ви е толкова хубава религията и страните ви стойте си там,ама освен пясък нямате нищо друго.Ако трябва ще скоча от нос Калиакра но няма да си сменя вярата и да сложа парцалите ви !!!!Капиш

 26. 27 Профил на Незнайко
  *****
  Неутрално

  Абдул помияр мръсен....... те и псетата правят годишно по 5-10 палета и ги захвърлят на произвола на съдбата.....и ако си мислиш че всички деца в семейството ти са от тебе........като знам какви сте чистоплътни коя жена ще спи с мангал като тебе бе........що се обрязвате ......щото смърдите от километри .........и правите секс с децата си.......а жените си ги ползвате за разплодни крави......че и ибрекчии си имате.....да ви оправят изотзад.....педал мазен.........лапни ми го и здраво го дръж

  плодовити били мюсюлманите.......скотове........живеете на стаден принцип......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK