Русия слага ръка върху урановите ресурси на Монголия

Дмитрий Медведев (вляво) и монголският му колега Цахиагийн Елбегдорж<br />

© Reuters

Дмитрий Медведев (вляво) и монголският му колега Цахиагийн ЕлбегдоржРуският президент Дмитрий Медведев днес сутринта пристигна на двудневна визита в столицата на Монголия Улан Батор, целяща да осигури на Русия контрол над големите уранови рудници на азиатската страна, както и достъп до огромното находище на каменни въглища Таван-Толгой, чиито запаси се оценяват на 6.5 млрд. тона, пише в. "Комерсант".


Медведев започна визитата си, формалният повод за която е 70-годишнината от руско-монголската победа над Япония при река Халхин-Гол, със среща на четири очи с монголския си колега Цахиагийн Елбегдорж. След края на преговорите двамата държавни глави подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие за добив и преработка на уран, в което ще участват руският холдинг "Атомредметзолото" и монголската държавна компания "АтомМон". По този начин Русия се превърна в първата държава, получила достъп до урановите богатства на Монголия, отбеляза генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.


Друга тема в хода на посещението на Медведев вероятно ще бъде създаденото през май руско-монголско предприятие за изграждане на инфраструктура около най-големите находища от въглища в азиатската страна. Според "Комерсант" обаче плановете на Москва да сложи ръка и на въглищата на Монголия напоследък срещат все по-големи трудности покрай активизирането на Китай в тази област. Така например една от основните цели на съвместното предприятие "Развитие на инфраструктурата", в което участват Руските железници (РЖД), трябваше да бъде да свърже находището Таван-Толгой с Улан-Баторската жп линия, откъдето въглищата да бъдат транспортирани към руските пристанища в Далечния изток, а оттам - към Япония и Южна Корея


Миналия месец монголските власти сигнализираха, че обмислят и предложение от страна на Пекин за изграждане на маршрути за износ от Таван-Толгой, които обаче да минават през територията на Китай, а не на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK