"Уикипедия" налага редакторски контрол върху статиите за живи хора

"Уикипедия" налага редакторски контрол върху статиите за живи хора

© ДневникЕдин от 10-те най-популярни сайта в интернет - "Уикипедия", е на път да промени изстрелялата го на върха политика, основаваща се на безплатното сътрудничество от страна на хиляди доброволци, които попълват по своя преценка съдържанието на най-голямата онлайн енциклопедия.


До седмици английската версия на сайта вече ще бъде строго наблюдавана от редактори, които ще следят пусканата информация за живи хора, разкриват източници от "Уикимедия фондейшън" пред "Ню Йорк таймс".


Причината е, че в някои от 3-те милиона статии, до които достигна "Уикипедия", се нарушават етичните принципи и от това страдат определени хора. Така занапред специални редактори, които също ще работят на доброволен принцип, ще трябва да "подписват" допълненията към статиите, преди те да станат достъпни в мрежата. Дотогава допълненията ще бъдат "невидими" за обикновените потребители, които ще бъдат автоматично препращани към по-старата версия на статията.


Целта на ръководителите на сайта е да бъде намерен адекватен отговор на лавинообразно нарастващата му популярност и той да се превърне също така в един по-зрял проект, на чието качество и предоставяна информация може да се има и повече доверие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK