Докладът на ЕС: Грузия започна войната, Русия прекалиБомбардирането на Южна Осетия от армията на Грузия е поставило началото на войната с Русия миналия август. Това действие не е било оправдано според правилата на международното законодателство. Първоначалната военна ответна реакция на Москва е била законна самоотбрана, но последвалите действия на руската армия са отишли "отвъд основателните причини".


Това се казва в дългоочаквания доклад на Европейския съюз за грузинско-руския конфликт от август 2008 г. Той бе огласен в сряда след умишлено забавяне, за да не съвпадне с напрежението около първата годишнина от сблъсъка.


В текста се казва още, че сблъсъкът е бил предшестван от продължителен период на провокации, напрежение и инциденти.
По време на конфликта грузинци, руснаци и южноосетинци са нарушили международните хуманитарни норми.


Продължилото 10 месеца разследване стига до извода, че след 5-дневната война в Кавказ рискът от конфронтация остава сериозен.


Сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия не са имали право да се отделят от Грузия, а признаването на тяхната независимост е незаконно, се казва още в текста, цитиран от Ройтерс. Досега независимостта на абхазците и южноосетинците са признали единствено Русия, Никарагуа, Венецуела и палестинското екстремистко движение "Хамас".


Първите реакции на Москва и Тбилиси показват, че и двете страни са донякъде удовлетворени от заключенията. Според руснаците е потвърдено, че сраженията са провокирани от грузинско нападения. Според грузинците очевидно е, че Русия отдавна се е подготвяла за военна интервенция.


Официалната реакция на руското външно министерство бе да отхвърли обвиненията, че страната е приложила "непропорционална сила". Москва изтъкна, че ключовият момент остава заключението, че Грузия е "виновна за агресията".


Заключенията на комисията, финансирана от ЕС, бяха предадени от председателя й - швейцарката Хайди Талявини, на посланиците в Брюксел Владимир Чижов и Саломе Самадашвили, както и на представители на Европейския съюз, ОССЕ и ООН. Докладът ще бъде изпратен и на властите в Южна Осетия и Абхазия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK