Да спасяваш планетата

Доминик Рено – гласиологът, за когото борбата с климатичните промени се е превърнала в лична кауза

Да спасяваш планетата

© Асен ТоневТой с готовност говори надълго и нашироко с медиите, но с поведението си не дава и за секунда вид, че се възприема за звезда. Въпреки че е Нобелов лауреат. Разказва с прости думи какво може да се случи с планетата, ако не се вземат незабавни мерки. Професията му звучи непонятно и дори стряскащо за повечето неизкушени – гласиолог и палеоклиматолог.


Доминик Рено се занимава с изследване на ледовете вече повече от 40 години. Неговата работа върху изграждането на атмосферата през последните 800 хил. години доказва връзката между СО2 емисиите и промяната в климата, а той се превръща в един от световно признатите авторитети в областта. Рено е член на престижния Междуправителствен панел за климатични промени към ООН (IPCC ), който заедно с Ал Гор през 2007 г. спечели Нобелова награда за мир (виж карето).


Най-важното е, че е награда за мир
споделя Рено. С присъщата си скромност той не изтъква приноса си и когато говори за наградата, човек остава с впечатление, че като че ли не говори за самия себе си. "Наградата е свързана с екологията, но тя явно е признание за проблемите на бъдещето. Това е признание, че нашата работа допринася за мира в бъдеще и е доказателство, че вече се осъзнава значимостта на екологичните проблеми", казва ученият.


В началото на седмицата Доминик Рено беше в България, за да изнесе лекция за ролята на Евросъюза и IPCC в подготовката на международната конференция в Копенхаген, на която трябва да бъде договорен наследник на Протокола от Киото.


"Явно успяхме да реализираме нещо много ценно – IPCC каза на хората каквото знае, след това Ал Гор го популяризира във филма си и така помогнахме хората да бъдат информирани и да започне промяната в тяхното съзнание", оценява наградата Рено. По време на разговора ни той ще повтори тази си теза многократно – колко е важно да се говори с хората, да им се обяснява с прости думи огромната опасност, която е надвиснала над планетата. Причината е, че Рено е твърдо убеден, че


бъдещето на Земята е в ръцете на всеки един от нас


Много е важно да има такова общуване. Именно това е и най-ценното, което спечели IPCC – сега той има много повече средства и начини да комуникира, да казва какво знаят учените, защото хората трябва да разберат какво се случва и какво може да стане още този век. Те трябва да разберат, че действително има много голям риск – за вас, за мен, за всички хора", предупреждава Рено.


Достатъчно е малко да го послуша човек, за да разбере, че въпросът дали борбата с климатичните промени за него е работа или лична кауза е просто излишен. "Да, работа е, защото успяхме да докажем връзката между вредните СО2 емисии и глобалното затопляне. Но е и лична кауза, ангажимент, свързано е и с дълга ми на гражданин, с това, което обичам", признава той.


"Неудобната истина"


"О, не, не, съвсем не съм аз този, който направи филма. Филмът беше осъществен от Ал Гор", леко притеснено бърза да изпревари въпросите Рено. Въпреки че не иска да се изтъква, част от филма "Неудобната истина", който придоби световна популярност, се основава върху неговите научни открития.


Как точно е бил реализиран? "Ал Гор работеше напълно независимо. Предимно с американски учени. Ние, учените в международната общност, се познаваме и просто те му предоставиха резултатите, до които бяхме достигнали", разказва Рено.


За него филмът има много голямо значение, тъй като показва правилния път. "Като гледам какво се случи с филма и нещата, които постигна, явно това е част от начина, по който може да се общува успешно с хората. Филмът беше направен за американците, той обаче успя да постигне голям успех в Европа – в моята страна, чувам, че и в България е много популярен. Което означава, че е постигнал своята цел", разсъждава Рено.


"Не можем да разрешим всички проблеми..."


Ако обаче трябва напълно честно да направи прогноза за успеха на борбата с климатичните промени: "...Няма да можем да разрешим всички проблеми. Но вярвам, че ще успеем да намалим риска. И съм убеден, че трябва да го направим много бързо", казва Рено. И допълва: "Оптимист съм, но вярвам, че за да се случи това, хората трябва да променят начина си на живот." Според него начинът, по който днес живеят хората, не е добър за тях – не само погубват природата, но вредят и на себе си с целия стрес, с който са обградени. Дали обаче е възможно да се променят консуматорските навици? "Всичко трябва да става постепенно, с убеждаване. Да, прекрасно е да имате кола, тя е част от вашата свобода. Можете с нея да отидете до Рила например. Но когато сте в града, не е нужно да я ползвате постоянно, особено когато пред дома ви минава трамваят например. Така стават нещата – малко по малко", разсъждава ученият. И допълва философски: "Така че в бъдеще може би ще разполагаме с по-малко ресурси, ще имаме по-малко средства, които да са в обращение, но със сигурност ще бъдем по-щастливи."


Колкото до самата планета – как ще изглежда тя в бъдеще, след 100 години например? "Надявам се тя все още да е тук, да съществува. Да бъде обитаема. Вярвам, че ще бъде, но за целта трябва бързо да се захванем за работа", с умерен оптимизъм отбелязва Рено. И завършва: "То е като при готвенето. В момента разполагаме с всички необходими продукти за супата. За да я сготвим обаче, ни трябва воля, усилие – и то не само от страна на политиците, но и на всеки един човек."


Апокалиптичната картина


Преди две години Междуправителственият панел за климатични промени, който е създаден през 1988 г. и включва 2500 учени от над 130 страни, разпространи шокиращ доклад. Той за първи път ясно обвърза измененията в световния климат и човешката дейност и обрисува доста апокалиптичен сценарий за бъдещето на планетата. Прогнозата включваше поройни дъждове, разтапящи се ледници, високи температури и покачване на нивата на океаните. От документа стана ясно също, че огромната част от натрупаното през последния половин век замърсяване заради изразходваните от хората фосилни горива е причината парниковите газове в атмосферата да бъдат на най-високите си нива за последните 650 хил. години.


Наградата


През 2007 г. бившият американски вицепрезидент Ал Гор и Междуправителственият панел за климатични промени към ООН получиха Нобеловата награда за мир. За престижното отличие бяха номинирани 181 кандидати. Журито обаче присъжда наградата за климатични постижения. Гор печели благодарение на филма "Неудобната истина", а Междуправителственият панел за климатични промени е награден за това, че е създал широк консенсус за ролята на човешката дейност като фактор за глобалното затопляне.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Мен
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK