Гръцко кафене в Измир проправи пътя на помирението от двете страни на Егея

Крайбрежен Измир

© Дневник

Крайбрежен ИзмирКогато трима гърци откриха преди време кафенето "Сакъзовият остров" в центъра на Измир, никой измежду тях и техните роднини не си представяше какъв ще бъде неговият успех. Броени дни след като заведението, разположено на елегантната крайбрежна улица на егейския град, отвори врати, предлаганите там традиционни сладки и напитки привлякоха вниманието на местната турска общност, пише в. "Гардиън". "Прекрасно е, че гърците отново са тук", ентусиазирано казва студентът Дилек. "Ние сме съседи, живеем съвместно от двете страни на морето и имаме толкова много общи неща."


"Сакъзовият остров" можеше и да остане незабелязан, ако отварянето му всъщност не беше историческо. Той е първата гръцка бизнес инициатива в Измир след превземането на града от турската армия през септември 1922 г. по време на гръцко-турската война. За гърците, които все още наричат събитието "катастрофата", загубата на никое друго място на света не е толкова болезнена, колкото на този град, който те все още наричат Смирна.


След десетилетия страст и омраза обаче и гърци, и турци очевидно са решили да загърбят историята. "В сърцата ни градът все още не е наш", казва Нектариос Мемекас, който дели времето си между разположения срещу Измир гръцки остров Хиос и кафенето в турския град. "Като съседи ние сме все едно два клона на едно дърво. Отношенията ни нямат нищо общо с политиката и с това, което гледаме по телевизията."
"Сакъзовият остров" очевидно проправя път и на нови инициативи. Миналата седмица в Измир се проведе първият бизнес форум между местната търговска камара и предприемачи от гръцките егейски острови. Обменът беше улеснен и от започването на полети от Атина до Измир този месец. "Израснах, говорейки гръцки, тъй като това беше езикът, който чувах у дома", казва 46-годишният хотелски служител Хасан. "Родителите ми бяха мюсюлмани, но преди да бъдат изселени в Турция, са живели на остров Крит. За хора като мен е прекрасно, че гърците отново са тук. Жалко е, че Турция се е лишила от гръцката си общност."


Новият гръцки премиер Георгиос Папандреу изглежда решен да продължа подобряването на двустранните отношения, коментират медии. Едва заел поста, той посети Турция, където все още го помнят с добро за ролята му в размразяването на леда в края на 90-те години, когато беше външен министър. Ердоган от своя страна го посрещна също толкова неочаквано, още повече че Папандреу пристигна в Турция неофициално и в качеството си отново на външен министър.


При пристигането си на разделения остров Кипър вчера Папандреу отново наблегна на политиката на подобряване на отношенията, която смята да следва. "Турция има право да влезе в ЕС, ако изпълни определени критерии", обяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK