Марк Рич: Нямаше да успея, ако не давах огромни подкупи

Марк Рич: Нямаше да успея, ако не давах огромни подкупи

© amazon.comВ далечни времена в съдилищата на антична Гърция хюбрисът е бил най-тежкото престъпление (в свободен превод на български - светотатство) и съдиите не са се колебаели да го накажат. Понякога извършването на самото наказание е било оставяно в ръцете на висши сили.


"След хюбрис идва Немезис", казвали гърците, имайки предвид богинята на справедливостта, изпращана като гъска от Зевс да посети земята. Дори всемогъщият цар Крез не успял да се откупи от нея.


Но новата книга "Кралят на петрола" (The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich) от Даниел Аман ни разказва невероятната история как един съвременник е направил непосилното за Крез и си сготвил гъската.
Това е разказ за мултимилиардера с американско, израелско и испанско гражданство Марк Рич - изобретателя на спотовия петролен пазар и в продължение на близо две десетилетия най-търсения американски "престъпник с бяла якичка".


Биографията, написана от Аман в сътрудничество със самия Рич, е пример за това как да се отървеш ненаказан. Това е задължително четиво за бизнесмени, изправени пред федерални обвинения, и със сигурност книга, която може да разстрои до сълзи "белите якички" в затвора.


От нея научаваме как Рич убедил президента Бил Клинтън да го амнистира от тежки обвинения, включващи 51 случая на измама, рекет, търговия с вражески режим по време на заложническата криза с американците в Иран, укриване на над 48 млн. долара данък върху доходите, натрупани от нелегални петролни сделки, разклатили световните пазари в началото на 80-те години.


Смазката на тази машина - посочва Аман - са парите и връзките.


И това е само предястието към една история за алчност и преследване, от която може да ви се преобърне стомахът. Аман - бизнес редактор на швейцарското списание "Велтвохе" - омешва най-неочаквани неща: двулични вашингтонски политици, холивудски сводници, израелски шпиони, защитници на апартейда, всевъзможни африкански деспоти, ловци на глави и американски шериф, наричан Ридлър.


Че Гевара, когото Марк Рич определя като "енергичен и жизнен", също има своето звездно място.


Рич научава още в началото на кариерата си, че да сервираш кеш, а не коктейли, е най-добрият начин да спечелиш един марксист, молла или "Мосад". "Първо яденето, моралът - после", казваше Бертолд Брехт. Променя ли с нещо "Кралят на петрола" посланието на "Опера за три гроша"? Съвсем не.


"Бях изкаран най-черния дявол", ми казва Рич без грам самосъжаление", пише Аман след над 30 часа ексклузивни интервюта с него. "Познаващите стила му знаят, че той не е склонен на преувеличения. Може да има своите силни страни, но сред тях не е правенето на раздувки", допълва авторът.


Да съжалява за нещо - също.


"Каквото сме правили, го правехме легално. Правехме бизнес с Иран, Куба и ЮАР като швейцарска компания. Бизнесът ни бе напълно легален според швейцарските закони", казва Рич.


Той обяснява на автора, че е наивно да се мисли по друг начин и че изобщо не съжалява, че е посредничил в сделки с крадци и мошеници, подсладявани с подкупи за много милиони долари.


"Марк Рич енд Ко никога нямаше да успее да върти тази търговия, ако не плащаше подкупи - наистина големи подкупи", пише Аман със съгласието на Рич.


"Рич не отрича, че е давал съгласието си за тези рушвети. Те са били плащани, за да върви бизнесът, и са били също толкова големи, колкото други хора са били готови да платят за своя бизнес", продължава авторът. Така Рич оправдавал паричните стимули (с кодово име "шоколадчета"), които раздавал на бизнесмени и политици в Африка и Близкия изток.


Аман успява да накара събеседника си да признае, че е платил на бившата си съпруга Денис 365 милиона долара, за да приключат развода си. Запитан колко му е струвала раздялата с втората му бивша съпруга Жизела през 2005 г., Рич отговаря: "Не искам да си спомням." Макар "Кралят на петрола" да разказва за събития, подробно описвани и преди, авторът по свой начин потвърждава трагедията на богатството на Рич с неговите собствени думи.


Книгата е психотрилър, изпълнен с триумфиращия мрак на Марк Дейвид Рич. Няма място за меланхолия в душата на героя, когото Аман описва като съвременен д-р Фауст.


"Фауст е символ на учен, който разчупва общите представи, за да открие "какво крепи света", обяснява Аман. "Рич усъвършенства методите за търговия точно защото искаше да разчупи границите и да наруши табутата. Силата му идваше и от това, че въртеше бизнес с "дяволите на света".


"Кралят на петрола" не е толкова за петрола, а за това как умелото въртене на пари винаги е по-силно от справедливостта и е способно дори да постави боговете в унизително положение.


"The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich" е издание на St. Martin’s Press (302 страници, $26.99)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK