След 10 години Източна Германия ще догони най-бедните си роднини на Запад

Огромните суми, налети във възстановяването на Източна Германия, дават резултат. След 10 години бившите провинции на ГДР ще достигнат най-бедните западни региони. На снимката: Строежът на новия стадион в Лайпциг през 2002 г. на стойност над 120 млн. евро.<br />

© Associated Press

Огромните суми, налети във възстановяването на Източна Германия, дават резултат. След 10 години бившите провинции на ГДР ще достигнат най-бедните западни региони. На снимката: Строежът на новия стадион в Лайпциг през 2002 г. на стойност над 120 млн. евро.На източногерманските провинции ще им трябват още 10 години, за да достигнат икономически най-бедните западни провинции. Тази прогноза обяви Институтът за германската икономика (IW) в Кьолн в навечерието на 20-та годишнина от събарянето на Стената. Източна Германия догонва Западна по-бързо от очакваното, но все още има какво да се желае.


След 1989 г. източногерманската икономика расте двойно по-бързо, отколкото в други региони на света в подобно изходно положене, твърдят експертите на IW. Благодарение на обилната правителствена помощ през тази година БВП на глава от населението е стигнал 70% от западногерманската стойност. Според икономическата теория на конвергенцията обаче тази цел би трябвало да е факт едва през 2028 г.


Директорът на института Михаел Хютер все пак предрече, че икономическата мощ на петте нови провинции (Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Саксония и Тюрингия) вероятно никога няма да се изравни със средния показател за западните, тъй като на Изток все още няма могъщи финансови и икономически центрове като Франкфурт, Мюнхен и Хамбург. Настигането се отнася за най-бедните западни провинции - Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Райнланд-Пфалц.
Столицата Берлин ще продължи да отсъства от списъка на първенците, сочи още проучването. "Трябва да признаем, че ще се запазят дългосрочните регионални различия, както между Саксония-Анхалт и Баден-Вюртемберг, така и между Долна Саксония и Бавария", подчерта Хютер пред в. "Ди велт", давайки примера, че и сега БВП на глава от населението в Хесен (където попада Франкфурт) е с 40% по-висок от този в Шлезвиг-Холщайн.


По-бързата скорост на източното развитие може да означава и край на специалните помощи за някогашната ГДР. Догонят ли 5-те нови провинции най-бедните от Западна Германия, от 2020 г. вече няма да има нужда от т.нар. "солидарен пакт" и допълнителните данъчни начисления за източното възстановяване, смятат от IW. Втората версия на пакта ("Солидарен пакт II"), която е в сила от 2005 г. и предвижда общо 156 млрд. евро за изравняване на източния със западния стандарт, изтича по план през 2019 г.


Кризата в момента по-силно засяга заетите на Запад, тъй като в тамошните ориентирани към износа предприятия се съкращават повече работни места, посочва още Хютер. Освен това демаграфският фактор - застаряващото население - започва да разтоварва източногерманския пазар на труда. Многочислените "набори" сега излизали в пенсия, а на тяхно място идвали малобройните млади генерации.


Според IW източногерманската икономика в бъдеще ще страда повече от недостиг на квалифицирани работници, отколкото от липса на работна ръка въобще. След няколко години тенценцията щяла да засегне и западните райони, тъй че Изтокът бил един вид "лаборатория" за цялата федерална република.


"Солидарният пакт" е споразумение между федералното правителство и провинциите, сключено на 13 март 1993 г. Неговата цел е чрез директни субсидии и отчисления да се преодолят породените от разделението на Германия дисбаланси, а районите от бившата ГДР икономически да се доближат до тези във ФРГ. В рамките на първия му вариант (1995-2005) са осъществени редица мерки, сред които:


- увеличение на фонда "Германско единство" със 160.7 млрд. марки;
- годишни трансфери за 5-те нови провинции и Берлин от 20.6 млрд. марки за период от 10 години;
- вдигане на дела на федералните провинции в приходите от ДДС - от 37% на 44%;
- погасяване на старите дългове на комуналното жилищно строителство в някогашната ГДР и др.


Но постепенно германските власти виждат, че лелеяната цел за изравняване между източните и западните земи няма да успее толкова бързо, затова през 2001 г. се договарят за втора версия на пакта, която влиза в сила от 2005 г. Общата сума на допълнителните помощи възлиза на 156.5 млрд. евро, като най-мащабните трансфери са в първите 4 години (по над 10 млрд. евро годишно), докато за последните две - 2018 и 2019 г. - се предвиждат плащания от съответно 2.18 и 2.09 млрд. евроДопълнителен помощен инструмент е солидарното данъчно начисление (разговорно наричано "золи", "Soli"), което обаче не е пряко обвързано с конкретни цели от възстановителните дейности на Изток. Добавката се начислява върху данъка общ доход, данъка върху доходите от капитали и върху корпоративния данък във федералната република и на практика се плаща от всички работещи германци. В момента солидарната ставка възлиза на 5.5 % от данъка върху общия доход, съотв. и корпоративния данък. Въведена е на 1 юли 1991 г. и до 1997 г. беше в размер на 7.5%. В последните години, с набъбването на вътрешното германско задлъжняване и ударите от световната финансова криза, много икономисти настояват за премахване на добавката.


След Обединението на 3 октомври 1989 г. федералната република наследява старите дългове на ГДР в размер на 336 млрд. марки. Дългът е поет директно от правителството и е погасен самостоятелно, без специални програми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мюнхен
  *****
  Неутрално

  Абе, тези ще се оправят - държава са си........
  Източната част има своето благотворно влияние в социален аспект върху западната като искания към федералното ниво- обратно западната като организация и по-голяма дисциплина към източната .
  В провинция Бранденбург вече управляват Левите и социалдемократите . И какво ? Да не е станала трагедия - напротив ,западната част наблюдава с интерес старта на процесите и предевяват различни социални искания към федералното правителство, за които не са и мечтали.
  Този процес на преливане на опит и политики е от полза за Германия като цяло.
  Ами, ние с гайдите тук - в България , какво правим?

 2. 2 Профил на Аз
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 851 Неутрално

  И все пак в Източна Германия е дори по-зле от Полша...

 4. 4 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  70% от стандарта на Западна Германия си е направо повод за завист от страна на много други бивши соц-републики. Нейсе, ако поспрем с простотиите и се хванем за работа, може и ние някой ден да я доживеем бленуваната "конвергенция"...

  Damnant quod non intellegunt.
 5. 5 Профил на USSR
  *****
  Неутрално


  Така ,така да помните и да се пазите от Руският ботуш!

 6. 6 Профил на balubri
  *****
  Неутрално

  Явно J.J 4ете само вестници и е много дале4е от действителноста в Германия.

 7. 7 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  А ние сме 100 години СЛЕД МАЙМУНИТЕ!!!
  И единствената ни утеха е, чеалкашите са 100 години след динозаврите!!!

  Дано поне нашите пра-пра внуци да стигнат минималния европейски стандарт!

 8. 8 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  КомунизЪмът не прощава на никой.

 9. 9 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  Как да я догони, като всичко младо и умно бяга да работи в западната част на страната.Бг също няма да стигне даже и централна Европа, щото след кризата и след отваряне на целия Европейски трудов пазар, ще има втора вълна на емиграция.

 10. 10 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  Как да я догони, като всичко младо и умно бяга да работи в западната част на страната.Бг също няма да стигне даже и централна Европа, щото след кризата и след отваряне на целия Европейски трудов пазар, ще има втора вълна на емиграция.

 11. 11 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А България.... Никога?!?!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 12. 12 Профил на The Awesome
  The Awesome
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Значи излиза че им трябват 20+10 години за да стигнат най- бедните западни провинции. А средното западно равнище въобще? Отгоре на това, толкова млд евро се наливат там от западните провинции, което разбира се допринася за "изравняване" на стандартите и в двете направления.

  Що няма тука АМИГОВЦИ и ЩУЦЕВЦИ да ни дадат научно обяснение на този феномен? Нещо от сорта а ла Третия Рим , велик държавник е Путин или руски задник най-бял.

  Do not take life too seriously. Nobody will get out alive.
 13. 13 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Сгугньо,
  не си прав, Че всеки бяга да работи на запад - на изток също се откриват перспективи.
  Но изграждането на щандорти ( места за бизнес) не ства за един ден.
  Аз съм роден в Дрезден и знам какво беше преди промяната. само ще сравня Фрауенкирхе преди и след промяната. И за 20 години много неща се промениха- и това е обЩо немско достижение, макар много да говорят, Че оситата не правили нищо.

 14. 14 Профил на 100
  *****
  Неутрално

  На нас ще ни трябват 100

 15. 15 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  и ако Саксония има постижения, то до голяма степен това се дължи на умелото управление на Курт Бийденкопф.
  управленските кадри след промяната се заместиха от весита, поЧти навсякъде - професори, директори.
  Просто веситата бяха по-добри мениджъри.

 16. 16 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Ей, странна птица е българинът... Германия напредва, но там има ред и дисциплина. По нашите разбирания това си е полицейщина и експлоатация. Добре ще е средностатистическият Ганьо първо да научи един-два западни езика, да прочете малко книги, по възможност да прекара поне няколко месеца в западна Европа и тогава да се замисли какво са постигнали хората и какво може да постигне и той самият. Впрочем, постигнатото от източните провинции нямаше да се случи без многото труд на хората там. Разбира се и пари трябват, но само с пари не става! Видяхте какво става с еврофондовете и магистрала Тракия например. Пари има, а магистрала - няма!

 17. 17 Профил на The Awesome
  The Awesome
  Рейтинг: 245 Неутрално

  ? за bulgarinvstranstvo/15

  Доколкото знам, дори и на времето (преди Хитлер), източната част (Прусия) е била по-изостанала от западната?

  Do not take life too seriously. Nobody will get out alive.
 18. 18 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Тъпи гедеронски шваби. Колко пари им наляха, и пак не скопосаха. А и недоволни. Посмешището на Европа!

 19. 19 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "bulgarinvstranstvo":

  Достатъчно е когато всеки трети млад човек, в даден регион (при европейска раждаемост)напуска родното си място след училище или университет, година след година, да се докара дадения региона в униние, или в място със "бавно затихващи функции".Говори се вече по-скоро за европа на регионите, отколкото Европа на нациите.Обезлюдяване , бавно разбира се ,се очаква в Изт. Германия, Шотландия и почти цяла Източна Европа

 20. 20 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Дюд,
  Прусия днес е на територията на Полша и Русия (Кьонигсберг- Калининград).
  Но твърдението може да се отнесе към Мекленбург-Форпомерн и Брандебург например, макар да не са в Прусия.
  Другите три провинции - саксония, Саксония-Анхлат и Тюрингия - не са били толкова по изостанали.
  Дрезден винаги е бил силен център - това се вижда и от името на Дрезднер Банк, или карл зайс йена, Опел съЩо е бил в ИзтоЧна германия - в Десау (саксония- Анхалт), много други изтоЧни фирми са били прехвърлени на запад.

 21. 21 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Пламен,
  швабите не са в гедерето, а около щутгарт-улм.

 22. 22 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  Всички вицове в западна Германия са за Мекленбургци..
  А Дрезден е най-красивия и напредничав град в източна Г.

 23. 23 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Сгугню,
  прав си, но това не важи за цяла изтоЧна Германия - тук също има разлики - това, което казваш важи например за Мекленбург, Бранденбург и донякъде Заксен-Анхалт.
  Докато в Заксен и донякъде в Тюрингия са открити заводи и перспективи ( просто се комбинират немските умения с пазара на изток).

  само ще кажа, Че в Дрезден има 10 Фрауенхоферинститути и няколко Макс Планк институти - те са подобни на институтите на БАН - за науЧни разработки. А това само по себе си привлиЧа потенциални мозъци - докторанти например. основават се малки фирми. а и от големи има доста.

  въобще ако в ИзтоЧна Германия се развие индустриален център, съпоставим със западните - то това ще е Дрезден.

 24. 24 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Сгугню":

  гедеронските шваби са толкова гадни, че горе-долу сносните им жени им бягат масово. Има огромен дефицит на жени по гедеронско съпътстван с огромна паплач примитивни, брутални неонацита:

  http://www.berlin-institut.org/newsletter/24_NPD_Frauen.jpg

 25. 25 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  На тия щом им трябват още 10 години, закъде сме тръгнали ние?
  Айде да се връщаме...

 26. 26 Профил на za Чико
  *****
  Неутрално

  Е па ние сме се върнали.

 27. 27 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Пламен,
  казах ти къде са швабите.
  и има неонацита - и то доста.

 28. 28 Профил на The Awesome
  The Awesome
  Рейтинг: 245 Неутрално

  ....... неонацита - и то доста.
  ---------------------------------------------
  Смешна история - новопокръстените са по-вярващи от папата.

  Do not take life too seriously. Nobody will get out alive.
 29. 29 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "plamen":

  М-да единствения по-голям проблем на германците са жените, малко са хубавите, останалото им го харесвам, че даже и кухнята

 30. 30 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "bulgarinvstranstvo":

  мерси, че ми каза. Иначе кво ли бих правил с тея гедеронски и др. шваби

 31. 31 Профил на za 29
  *****
  Неутрално

  М-да единствения по-голям проблем на германците са жените, малко са хубавите....
  ----------------------------------
  Е, няма да се жениш за германките - това има и добри страни - колкото една жена е по-грозна, толкова е по-разкрепостена.

 32. 32 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Сгугню":

  гедронките са отраснали с много масло, имат повечето голяма гръдна обиколка и това ги дига нагоре.

  А кво им харесваш на кухнята? Зеленчуци с лупа да търсиш. Набиват само хляб и вурстове.

 33. 33 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Сгугньо,

  какво имаш против германките - не били хубави?
  Аз пък мисля, Че българките страдат от някаква мания да се мислят за много красиви жени.

 34. 34 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Нормално едни региони да западат, а други да процътяват. Така си е било винаги.

  През 2050 г. в Европа ще живеят 100 млн. по-малко хора от 2000 г. , така че доста региони ще западнат. Ще има жилища за без пари.

  Не инвестирайте в имоти, защото цените ще въврят само надолу.
  Яжте, пийте и се таковайте....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 35. 35 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  пламен,
  май българите ядат доста повеЧе хляб. И интерсно какви зеленЧуци, българите ядат, който немците не използват.
  аз съм израстнал със българо-немска кухня ( ако знаеш мака ми какви баници и каква мусака прави) и мога да ти кажа, Че познавам двете кухни добре.
  Не бих казал, Че българската е доста по-добра - особенно с разните му запръжки.

 36. 36 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "bulgarinvstranstvo":

  Една дума: гювеч (на фурна)

 37. 37 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  ТоЧно гювеЧ - отвратително е.

  но за гювеЧета в гърне и със сирене и яйца - просто ги обожавам.

 38. 38 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "za Чико":

  Eпа ний въобще не сме тръгвали

 39. 39 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "bulgarinvstranstvo"

  Айде стига, запръжките му били проблема. Аз можа да не съм роден в Германия, ама в момента живея в една от "бедните западни провинции" и немската кухня, която съм опитвал досега е под всякаква критика. Друго е като си свикнал с българските вкусотии и да дойдеш на немските боклуци е много терсене. Не казвам, че качеството на продуктите е лошо, а просто, че кухнята им е меко казано зле и това съм им го казвал многократно. Мисля, че трябва да ги пратят в БГ на обучение как да готвят. Така, че немската кухня не ми я хвали, първо че не е нищо особено, второ, че в 50% от случаите специалитетите им те отчайват от живота. Просто, в който и нормален ресторант да отидеш менюто е изключително бедно на избор, и всичко се върти около шницелите. Супите са им боклуци и т.н. Като положителни неща може да се каже, че бирата е отлична и поне са се научили да правят вкусни сладкиши.

 40. 40 Профил на Културен вълк
  *****
  Разстроено

  Обаче какви невероятни щети нанасял тоя комунизъм... не е истина.... унищожава цели народи! Хуните да бяха минали през Източна Европа, нямаше да нанесат такива трагични икономически и демографски щети, каквито нанесоха 50 години комунизъм.

  Реално погледнато може да се каже, че народите на Източна Европа са изгубили желание за живот - нито работят, нито се възпроизвеждат. България някъде към 50 година е била сигурно към 7 милиона, сега е под 7 милиона, тогава в страната да е имало 100 000 циганина, сега бройката им клони не по-малко от 2 милиона. Официалната бройка на жителите на България не е равна на бройката на хората от български етнос!!! В България сигурно има останали не повече от 4ри милиона българи.

 41. 41 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Мнение,
  не знам в какви ресторанти ходите, но не съм съгласен с вашето мнение.

  Просто всеки е свикинал с кухнята на баба или мама и като я промени се Чувства недобре. Приятел е женен за блгарка в Софиа и като отиде в България поЧти винаги има разстройство. И затова избягва да ходи.

 42. 42 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "Мнение":

  Аз също съм бил в Западна Германия няколко години и нямам оплакване от кухнята им.
  Явно трябва да си дойдеш в БГ да разбереш, че тук, ако не гледаш прасе на село, нямаш собствена крава и не си садиш доматите сам - купуваш храни, които са много по-скъпи и фалшиви от най-големите боклуци в Lidl!

  Освен това кухнята е въпрос на свикване! Пример е китайската храна - истинската китайска храна няма нищо общо с нагодената "китайска" храна за европейско-американския вкус. Европейците не биха могли да ядат истинска китайска храна.

 43. 43 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "bulgarinvstranstvo":

  ---- А не е нужно да си немец да се насереш в български ресторант.
  Може да му го обясниш това. Ако не искаш да дрискаш - няма да ходиш по ресторанти. Обясни му това на човека.
  Моят баща също избягва да ходи на ресторанти по тази причина. А на мен не ми правят проблеми много, много.

  Пък и климата и много други неща си влияят.

  Аз преди много години изкарах едно лято в мрачната, влажна и облачна Шотландия. Там не помня един ден със слънце да видях. Когато се върнах на есен в сухата, прашна и гореща България ме заведоха дирекно на морето - направо се поболях. Не от нещо друго, а от промяната в климата. И това само за няколко седмици престой там.

 44. 44 Профил на Културен вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#35] от "bulgarinvstranstvo":

  запръжки - абе запръжките са си вкусна работа... стига да си свикнал... ама много инфаркти, баси, много инфаркти...

 45. 45 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 561 Весело

  East side is the best side!

  Missão dada é missão cumprida!
 46. 46 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "bulgarinvstranstvo":

  Така е всеки е свикнал с кухнята, която е свикнал, то затова и на немците не им прави впечатление какви буламачи ядат, щото са си свикнали от малки с тях. Ама питаш ли ме мене как се оправям - всеки път като се пребера в Германия и на първата седмица вече почвам да сънувам българските гозби на мама и баба. Освен това манджи като боб яхния и леща яхния в бг ми бяха писнали, ама тука в Германия като видя такива в мензата и налитам като муха на мед, то това за мен си е деликатес тук в Германия. Затова сега си точа зъбите какво ще става като се прибера за коледните и новогодишни празници - майка ми ще я командировам дежурна в кухнята, щото после като се върна ще им сух режим дълго време.

  Запръжките са си супер нещо, баба ми какъв боб яхния прави със запръжка просто не е истина, още го сънувам.

  За китайската кухня в Европа си прав, че е модифицирана за вкуса на европейците, във връзка с това искам да спомена, че любими ресторанти в Германия са ми Китайските/Азиатските, а причината е, че немската кухня не ми понася като цяло и това при положение, че по-принцип в БГ китайската кухня не ми беше любима и рядко ходех на китайски ресторанти. Значи смятай за какво говоря.

 47. 47 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  "На източногерманските провинции ще им трябват още 10 години, за да достигнат икономически най-бедните западни провинции."
  И тук става дума за витрината но Ост-блока ГДР! А колко ли ще е нужно на нас? Нали през 1999-2000г. всички ченгесарски медии внушаваха колко са интелигентни и работливи българите, и за това че изоставаме от Германия и Швейцария ни е виновен само Костов! И ни докараха мадридския шмекер, а след това червената банда крадци на Първанов.

  А тук някакви селяндури се оплакват от Германия, че там липсвали бабините им гозби! Говеда, някой да ги е биел по тиквите да ходят там? Като не харесват Германия, да отидат в руската тайга, да ядат пелмени от екологични репеи...

 48. 48 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така е дори организирани хора като германците трудно се преборват с последиците от комунизма

 49. 49 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  и при положение, +е никакви стари кадри не останаха на позиции - всиЧки бяха изметени.

  а за манджите - всеки с каквото е свикнал, аз съм свикнал с едни, други с други.

  бях Чел записки по бъгарските въстания от захари Стоянов, и там има един откъс където едно заптие, при всиЧки деликатеси - пилета, баници, поискало паница оцет, да си яде с хляб.
  Всеки с неговия вкус - запръжките са по принцип вредни, и на мен не ми харесват на вкус, но има хора, които им харесват.
  тяхноп право

 50. 50 Профил на АМИГО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "антикомунист":

  Антинезнамкакъв си,
  Още ли се занимаваш със седерастлък? Нали ти е известно, че от седерастия се оглупява! Не че НЕ си простичък, де, ама...

 51. 51 Профил на АМИГО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":

  Ле-ле, тук сме си имали и готвачи...

 52. 52 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "АМИГО":

  когато видя да пишат хора като теб разбирам колко са верни и правилни убежденията ми не е необходимо да членувам в мякоя партия за да мразя тези който ограбиха България

 53. 53 Профил на FORUM
  *****
  Неутрално


  КОЛКО Е ПРИЯТНО И ВЕСЕЛО ВЪВ ФОРУМА БЕЗ КОМУНЯГИ!

 54. 54 Профил на terapevt
  *****
  Неутрално

  Настоятелният АМИГО идва да полее всичко с вонящите си червено-кафяви комунистически лайна всичко в нормалната обмяна на мисли по отнощение на една държава справила се както с хитлеризма така и с комунизма и поставила на място всеки един като него. Тези места където се подвизават лица подобни на небезизвестния са добре обзаведени клиники с пълна регистрация и свободен режим. Това е разликата, която бе предприета в Германия и тази занепредприемането им в България, затова българското интегриране в Европа ще закъснее доста повече от 2025 година.

 55. 55 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тази статия просто ме разнищи. Имайки предвид колко напред икономически са немците, просто предпочитам да запазим вскички една минута мълчание в знак на почит към БГ.

 56. 56 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Ако не друго, то поне немците в източна Германия, знаят че някои мисли за тях и налива яко пари.
  Пък тук където и да се навреш... все същото.

 57. 57 Профил на от FT
  *****
  Неутрално

  "Повечето икономисти са съгласни че три големи грешки са направени още в началото на обединението.

  Първо обединението на валутите от Юли 1990 става при нереалистичен обеменен курс от 1 към 2, докато на черния пазар кърса върви 1 към 10. Докато това подпомага потреблението това е направило индустрията неконкурентно способна за една нощ.

  Втората грешка е опитите на западните профсъюузи да вдигнат заплатите в изтока бързо до западни нива довецдат милиони до безработица.

  Трето приватизацията организирана от Treuhand , не успява да използва местен източно германски капитал, обръщайки се основно към западно германски инвеститори, които често в крайна сметка само източват активите на дружествата и ги ликвидират"

  Ето и линка http://www.ft.com/cms/s/0/4c9ffd34-c7df-11de-8ba8-00144feab49a.html

  Така че ако обичате престанете с това все социализма да ви е виновен. Да в последните години на социализма сме били назад в сравнение със запада. Но проблема в сегашното състояние е повече в тъпият начин по който се подходи за преход от социализъм към това което е в момента - див капитализъм и фасадна демокрация. За сведение след 1989 БВП на глава от населението и жизнени стандарти в БГ се сгромолясват и чак след 1997 започват да се възстановяват. Достигнали сме нивото на БВП на глава от населението от 1989 чак 2004 !!! А през това време в западна Европа БВП им са нараснали наполовина. Нашото голямо изоставане стана по време на прехода. Да не говорим че 1 милион Българи напуснаха БГ след 1989.

  А за бъдещето на БГ погледнете прогнозите за населнието през 2060 от националният статистически институт - прогнозира се да сме 5 милиона.

 58. 58 Профил на цаки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "от FT":

  Абе леке червено р сам си противоречиш.

  "Първо обединението на валутите от Юли 1990 става при нереалистичен обеменен курс от 1 към 2, докато на черния пазар кърса върви 1 към 10"

  "За сведение след 1989 БВП на глава от населението и жизнени стандарти в БГ се сгромолясват и чак след 1997 започват да се възстановяват. Достигнали сме нивото на БВП на глава от населението от 1989 чак 2004 !!!"

  Ами ако курса е трябвало да едно към десет през юли 1990, защо го смяташ 1/1 в България 1989 година. Дали става въпрос за остдойчовско марка или български лев през тази година - принципно няма значение - това са социалистически валути.
  Що не разделиш и БВП на десет, па тогава да смяташ. Бунак.
  А иначе , жалко за българите , че няма Западна България да ни
  оправи. Ама си имаме червени лекенца като тебе, което допълнително влошава ситуацията.

 59. 59 Профил на Az
  *****
  Любопитно

  Der Solidaritätszuschlag (ugs. "Soli" ist ein Zuschlag zur Einkommensteuer, Kapitalertragsteuer und Körperschaftsteuer in Deutschland. Das Aufkommen steht allein dem Bund zu. Daher bedarf das Solidaritätszuschlaggesetz auch nicht der Zustimmung des Bundesrates (Art. 105 III GG). Darüber hinaus besteht ein Solidarpakt zwischen Ländern und Bund.

  Der Solidaritätszuschlag beträgt derzeit 5,5 % der Einkommensteuer bzw. Körperschaftsteuer. Die Einnahmen aus dem Solidaritätszuschlag sind nicht zweckgebunden.

 60. 60 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  За тези, които знаят езика на Гьоте

 61. 61 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "Az":

  Или може би езика на Хитлер,не са ли еднакви!?!? Аз знам езика на Левски и Ботев...Що просто не го преведеш за простолюдието от където и аз идвам,а??? Опитах да го преведа дословно,но излиза ГОЛЯМА простотия... Иначе казано щом и трябват на тия момчета 10 год. за да стигнат до нивото на най-бедните западни страни,можем да си представим за какво става въпрос при нас !!! 10 х 10 = дано да измислят хапче за дълголетие,че и ние да видим нещо от тоя живот!!!

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 62. 62 Профил на profi
  *****
  Неутрално

  след 10г.българите ще са малцинство и ще бъдат записани в червената книга.по тези земи ще щъкат цигани начричащи се себе си"новите българи"едва ли има писател фантаст който да си представи как би съществувала тази държава тогава европа ще разбере колко са збъркали но ще е късно..."който сее върху камък реколта да не чака"

 63. 63 Профил на Джо
  *****
  Неутрално

  Браво така се прави, държавата си подпомага бишите комунистически региони, а ние тук само в София наливаме кинти и другото си му викаме "село" !

 64. 64 Профил на ZIGANIN
  *****
  Неутрално


  дО 62
  Естествен подбор и оцеляване на по приспособените видове.
  Не са виновни "новите българи"-просто "истинските
  българи " са по калпави!

 65. 65 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  истината е, Че българите са просто доста по-мързеливи.
  ако знаете какво е да си ацуби в Германия, просто ще разберете каква е разликата между българите и немците

 66. 66 Профил на Kaizer
  *****
  Неутрално

  #14, може ли стигнеш някой който тича на друг стадион?

 67. 67 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#65] от "bulgarinvstranstvo":

  Какво е ацуби в Германия ???

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 68. 68 Профил на До 67
  *****
  Неутрално

  "Ацуби", Azubi или Auszubildende(r) означава стажант, практикант. В Германия принципно стажът трае между 1 и 2 години, след което стажантът може да получи (или не) заветното щатно место. Не е както в България - стои младежът няколко месеци и хоп! назначен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK