СЗО: Следете и животните за грип

СЗО: Следете и животните за грип

© ReutersНякои прасета, пуйки и домашни любимци се заразиха с т.нар. свински грип, но засега пандемичният вирус H1N1 не се разпространява бързо сред животните, съобщи Световната здравна организация (СЗО).


Говорителят Грегъри Хартл коментира, че все още не е ясно как отделни животни са били заразени. Особен случай представлява заразяването на норки във ферма в Дания, където са болни само животните, но не и работниците.


На интернет сайта си СЗО посочва, че този случай "демонстрира непрекъснатата еволюция на грипните вируси, които имат потенциал за изненадващи промени, и необходимостта от непрекъснато внимание, включително и при животните".
"Последните открития показват, че вирусите на грип А при животни и хора все повече се държат като един общ резервоар на гени, циркулиращи между разнообразни приемници, както и че съществува потенциал вирусите на новата инфлуенца да са възникнали при животни, различни от свинете", се казва още в съобщението.


СЗО препоръчва работещите във ферми да бъдат непрекъснато наблюдаване за дихателни заболявания и призовава за тясно сътрудничество между хуманните и ветеринарните клиники в райони на епидемия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK