Ново проучване твърди, че Земята е увеличила въглеродния си капацитет

Ново проучване твърди, че Земята е увеличила въглеродния си капацитет

© YURIKO NAKAOНово изследване, дело на екип от Университета в Бристол, опитва да опровергае мнението, че Земята е достигнала пика на капацитета си да поглъща въглероден двуокис, писа в. "Дейли телеграф". Според него през последните 160 години планетата е продължила да поглъща повече от половината СО2, изпуснат като следствие на човешката дейност, въпреки че обемът му се е увеличавал с всяка изминала година и е нараснал от около 2 млрд. тона през 1850 г. до около 35 млрд. тона сега.


Досега се смяташе, че капацитетът на Земята да поглъща вредни газове е на изчерпване и ще започне да намалява, но според автора на проучването Волфганг Кнор количеството СО2 в атмосферата за целия 160-годишен период е останало почти непроменено въпреки драстичното увеличаване на вредните емисии.


Той твърди, че изследването му е базирано изцяло на емпирична информация, вкл. на данни от вечните ледове на Антарктида, а не върху спекулативните според него климатични модели. "Предишни проучвания предричаха, че до десетина години количеството на СО2 в атмосферата ще се увеличи драстично, тъй като Земята ще спре да го поглъща, посочва Кнор. Няма сигурни данни, че това ще случи." Повечето учени обаче са на мнение, че съвсем скоро океаните и тропическите гори ще спрат да поемат въглероден двуокис и температурата на планетата рязко ще се повиши.


Друго проучване, оповестено през седмицата, пък твърди, че количеството на СО2, освободен в атмосферата вследствие на обезлесяването, е преувеличено. Изследването на университета VU в Амстердам твърди, че тези емисии не са повече от 12 от всички, а не 20%, както се твърдеше досега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK