Македонската православна църква промени названието си

Македонската православна църква промени названието си

© Associated PressМакедонската православна църква /МПЦ/ промени името си, добавяйки към него названието Охридска архиепископия, след като това бе единодушно прието на църковно-народен събор вчера, предаде агенция МИА.


Делегати от всички епархии и институции на МПЦ се събраха на архиепископски църковно-народен събор в залата на съборния храм "Свети Климент Охридски" в Скопие. Те гласуваха промени в църковния устав, една от които се отнася до смяна на църковния герб със символа на катедралната църква на охридските архиепископи "Света София" в Охрид. Знамето на МПЦ остава червено, но ще носи новия герб.


Говорителят на МПЦ епископ Тимотей заяви, че тази църква "никога в историята си не се е отрекла от Охридската архиепископия", предаде ТАНЮГ.
Промяната на името на МПЦ се обяснява в Скопие като откриване на пътя за решаване на проблемите със съседните църкви, преди всичко със Сръбската православна църква /СПЦ/ и останалите, които не признават автокефалността на МПЦ, отбелязва сръбската агенция.


МПЦ обяви едностранно отцепване през 1967 г. и не е призната от православните църкви. Със специален акт, наречен томос, СПЦ призна автономията на Охридската архиепископия начело с Йован Вранишковски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1494 Неутрално
 2. 2 Профил на Historian
  *****
  Неутрално

  Изглежда, че поповете в Македония са много по-умни от тамошните политици - те просто възстановиха една вековна историческа реалност - автокефалната Охридска Българска архиепископия (1018-1757) - е, на многая лета!

 3. 3 Профил на Make Sense
  *****
  Неутрално

  Да, Многая Лета.

  Не е като антитеистко ционерско "праволславие"...

  Historian
  * 2

  Изглежда, че поповете в Македония са много по-умни от тамошните политици - те просто възстановиха една вековна историческа реалност - автокефалната Охридска Българска архиепископия (1018-1757) - е, на многая лета!

 4. 4 Профил на бре
  *****
  Неутрално

  Само дето са пропуснали "Българска" в названието. Охридската архиепископия винаги се е именувала Българска

 5. 5 Профил на Охрид
  *****
  Неутрално

  Нищо ново в Македония - с чужда пита, помен правят.
  Пусти му "идентитет".

 6. 6 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Historian, пишеш неща, от които един историк би следвало да се срамува. Първо, МПЦ не въдстановява нищо, свързано с България - тя е подчертано антибългарска по дух и подобни коментари са неадекватни, в действителност става дума за пореден опит за македонизиране на миналото и създаване на претенции за съвременен политико-национална църковна легитимност на псевдоисторическа основа. Второ, историческата автокефална Архиепископия на Първа Юстинияна и цяла България е била закрита през 1767 година.

 7. 7 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Ако някой от изразяващите телешки възторг по-горе намери и "б" от българско в тази новина на македонската телевизия А1, ще получи моите аплодисменти:


  Едногласно изменет Уставот на МПЦ

  12.11.2009 12:59

  Македонска православна црква - Охридска архиепископија. Делегатите на Црковно народниот собор едногласно денеска го прифатија допрецизирањето на името на МПЦ...

  http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116184


  На многая лета... Наивници. Това е нова линия на възможен конфликт с България - заради напълно дебългаризираната версия, в която ще се (само)пропагандира новата църква.

 8. 8 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Югозомби":

  Само че автокефална Архиепископия на Първа Юстинияна не е православна, т.к. приема решенията само на Първия вселенски събор, но не и на следващите. Това, че резбритате от християнство е онсовна грешка на българските историци! Недопустимо е да бъркаш Архиепископия на Първа Юстинияна с Охридската Архиепископия - това са две отделни църкви!

 9. 9 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  Да се чете "не разбира от християнство"

 10. 10 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  №8, пишеш чисти глупости. Официалното име на институцията, популярна днес като Охридска архиепископия, към 11-12 век е било Архиепископия на Първа Юстинияна и цяла България, тъй като във византийска среда по-старата архиепископия на Юстиниана е била отъждествена с Охридската архиепископия. За историята на църквата те съветвам да прочетеш двутомната монография на проф. Иван Снегаров:

  История на Охридската Архиепископия

  Том 1. От основаването ѝ до завладяването на Балканския полуостров от турците

  Иван Снѣгаровъ

  София, Кооп. печ. "Гутенбергъ", 1924; II изд. Акад. изд. "М. Дринов", 1995

  http://www.promacedonia.org/is/index.html

 11. 11 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  Още малко отрезвяваща информация за радващите се - в Сърбия пък се чудят дали това е ход за сближение с тях или пореден акт на узурпация на тяхната история и църква, тъй като Македонската православна църква от канонична гледна точка все още е част от Сръбската православна църква:

  http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=392344#hrono

  Някои сърби дори си мечтая за възобновяване на църковното общение и общо служение на македонски и сръбски свещеници... На многая лета, а?!

 12. 12 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Югозомби":

  Според теб защо се казва Юстиниана ? Защото е създадена от Юстиниан I през VI век! Не знам какво е писал проф. Иван Снегаров, но това което пишеш не отговаря на истината. Прочети Източно римските хронисти и ще разбереш за какво става въпрос. Действително до Борис І Михайл България и Архиепископия на Първа Юстинияна са се припокривали, но в следствие на църконите реформи на княз Борис І Михайл(поради невежество по църковните въпроси обявявани като покръстване) Архиепископия на Първа Юстинияна е заменена с Охридска архиепископия - нова вече православна църква, за сметка на старата, отричаща Вселенските събори и по това време в схизма с Правоклавните църкви в Константинопол и Рим. Ако знаеше малко гръцки или латински ще ше да си запознат по въпроса, а не да ми прашаш да чета автор, който преписва глупости от руски. За религиозните войни на Балканите през IV,V иVI век в интернет има колкото искаш информация, както и за причините Юстиниан I да обяви Първа Юстинияна - прочети мако повече и после се прави на знаещ! И още един въпрос - на коя карта, в кой атлас или в кой хронист от 11-12 век прочете за държава Византия? Изобщо некави печати, надписи и документи от държава с такова име (Византия) къде се пазят, че не намирам никъде информация за съществуващи такива?

 13. 13 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  №12, продължаваш да сипеш пълни глупости. Поне прочети проф. Снегаров, за да се ориентираш за нещата. До Борис I не е имало никакво припокриване на България и Първа Юстиниана поради простата причина, че от 6-7 век насетне заради нашествието на варварите и падането на византийската власт в днешна Македония Първа Юстиниана е престанала да съществува... Отъждествяването е било нужно чак през 11-12 век, защото е придавало характер на новата българска архиепископия на свързана с по-стара и поради това притежаваща неоспорима легитимност църковна структура.

 14. 14 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  Ако трябва да бъдем точни - след закриването на Архиепископия на Първа Юстинияна от Борис I Михаил тя продължава да съществува нелегално и по името на нейния архиепископ Богомил, нейните последователи започват да се наричат богомили.

 15. 15 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Югозомби":

  "неоспорима легитимност църковна структура" спукваш ми от смях - как еретическа структира ще придаде легитимност на православна? И за твое сведение, варвари не означава неуки и езически народи, а се употребява за християни, непризнаващи Вселенските събори (каквито християни са били и Аспаруховите българи). Тези "варвари" са имали писменост от края на ІV и началота на V век - именно за тях е и създадена тази Първа Юстинияна. И за твое сведение "това нашествието на варварите" е неправилен превод от гръцки - става въпрос за религиозна война между местни религиозни общонсти без загуба на върховната власт на Източната римска империя върху тези територии! Накрая идва Юстиниан І и прекратява тази гражданска междурелигиозна война без да губи власт и територии!

 16. 16 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  Боже Господи, Борис I бил закрил Първа Юстиниана! Не ми е известна нито една академична история, която да съдържа подобна теза. Явно неграмотността няма граници - за разлика от настървеното желание за демонстрирането й...

 17. 17 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Предупреждение за неспециалистите - безумецът А дано! е поредният поклонник на алтернативна псевдонаучна история, която не се интересува нито от документи, нито от академични изследвания.

 18. 18 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  Макар и през 6-7 век и Рим и Константинопол, да се опитват да унищожат Първа Юстинияна, благодарение на подкрепата от север тя продължава да съществува, а след като идва Аспарух на юг от Дунава дори става държавна религиозна институция на Българската държава (една от няколкото такива). Така че си съществува с известни сътресения до средата на 9 век, когато Борис І я ликвидира като официална институция и тя продължава да се развива като ерес дала много разклонения богомили, протестанти, дъновисти и т.н.

 19. 19 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Югозомби":

  Предупреждение за неспециалистите! Югозомби е проводник на една фалшифицирана и съшита с бели конци съветска версия на късно античната и средновековната ни история. И което е по-жалко не само светската си история не знае, ами и православната! А още по-жалко е, че измишльотините му водят началото си от неграмотни и тенденциозни преводи на руски на античните и средновековните хронисти. Този хора, не ползват оригинални източници, защото не зная старогръцки и латински, а ползват късни преводи от 19 и 20 век на руски. Начало на тази фалшификация дава т. нар. проф. Златарски! За тези хора Геза Фехер и редица полиглоти историци работили преди 1944 г., четящи гръцките и латниските хронисти в оригинал, са гадни фашисти, защото обичат родината си и не признават руският и съветски панславизъм!

 20. 20 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  http://svejo.net/home/link_summary/341820-Prof-Zlatarski-premulchanite-istini-i-preinachenata-ni-istoriq

  Ето една дискусия, която илюстрира как школата на проф. Златарски (ревностен поклонник на която е Югозомби) пише, как беше "академични изследвания" и "работи с докумети" щедро финасирана първо от Коминтерна, после от КПСС, а накрая и от БКП! Наистина "професионална" работа!

 21. 21 Профил на b
  *****
  Неутрално

  Преименуването на така наречената Македонска православна църква е просто нов опит на сърбоманите - днешните македонци, завлядали всички позиции в Македония, да крадат от българското историческо наследство.
  България трябва да направи всичко, за да не допусне Вселенския патриарх да признае тази сръбска църква, за прикритие наречена "македонска".

 22. 22 Профил на петър
  *****
  Неутрално  Многу лоши луге сте вие бугарите

 23. 23 Профил на b
  *****
  Неутрално

  Да, сръбските душици като теб не са ни симпатични.

 24. 24 Профил на Лист Палмов
  *****
  Неутрално

  Уважаеми Колеги
  Къде остана христианската Любов помежду ви ?! Защо забравихте толкова бързо лекцийте на покойния наш преподавател
  проф. Христо Стоянов ? За основната причина за свикването на Сердикийския събор , за хрисовулите на Василий българоубиец ,
  за борбите на Димитър Хомотиан и блаж . Теофилакт Български
  за отказа на нашето правителство през 50 те години на 20 в от териториални претенций на цяла Македония т е от Одрин до Охрид вкл и земите на запад до Ниш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK