Трансперънси: България отбелязва прогрес срещу корупцията

Най-почтената страна в света е Нова Зеландия, най-лошо е положението в СомалияБългария е постигнала напредък спрямо миналата година в борбата си срещу корупцията. Това сочат данните на публикувания вчера Индекс на възприемане на корупцията (Corruption Perceptions Index, CPI) на международната организация "Трансперънси интернешънъл". Докато миналата година страната ни беше пример за това как еврочленството не е автоматично лекарство срещу корупцията, то в тазгодишния доклад се посочва, че България е направила усилия за реформи в управлението на еврофондовете.


Авторите на доклада посочват, че новото българско правителство е дошло на власт с обещание именно да се справи с корупцията. "През първите си месеци бяха повдигнати много дела за корупция, в резултат на което ЕС обяви отблокирането на стотици милиони евро", пише в заключенията. "Трансперънси интернешънъл" посочва още, че е имало реформи в митниците, за да може да бъдат размразени допълнителни 600 млн. евро. "Все още обаче остава да бъдат въведени реформи за ограничаването на политическата корупция и справяне с организираната престъпност."


Тази година страната ни се нарежда на 71 място от 180 страни и има показател от 3.8. (В скалата 10 означава липса на корупция, а 0 - свръхкорупция, като индексът измерва мнението на хората, доколко е корумпиран публичният сектор в държавата им.) Това е с 0.3 пункта по-ниско, отколкото през 2007 г., но все пак има покачване спрямо 2008 г., когато показателят за страната ни е бил 3.6. Миналата година забележки бяха отправени и към обществените поръчки, концесиите и "парализираната съдебна система".
Все пак заедно с Гърция и Румъния България се нарежда сред най-корумпираните държави в Европейския съюз. Същия показател като страната ни освен Атина и Букурещ има и Скопие. Спадът на Гърция е посочен като големия провал в ЕС, тъй като при нея той е с повече от цял един пункт. Авторите на доклада отбелязват, че в южната ни съседка има корпоративна корупция, систематични слабости и слаба съдебна система. За Румъния авторите на доклада пък отчитат, че иронично еврочленството, вместо да ускори реформите, ги е приспало, в резултата на което страната се сблъсква с "деградация на климата за обществена почтеност". От балканските държави Турция, Черна гора и Хърватия се представят по-добре от България, като този факт е специално отбелязан от "Трансперънси интернешънъл". Авторите на доклада също така посочват, че замразяването на евросредства за София през 2008 г. и притесненията на Брюксел за корупцията в новите и бъдещите страни членки са оказали стягащ ефект върху кандидатките. Изключение прави единствено Босна и Херцеговина, където се забелязва спад.


Някои от новите европейски членки пък също "са отпуснали края" - Чехия, Латвия и Словакия имат по-лоши резултати от миналата година. Само Полша е успяла да се пребори осезаемо с корупционните практики в страната, а Естония и Словения продължават да се справят много по-добре от всички нови. Италия пък се доближава по показатели до България и Румъния и е единствената стара страна членка, където индексът и е под 6 - нейният е рекордно ниските 4.3.


Индексът за възприемане на корупцията посочва като най-некорумпираната държава в света Нова Зеландия. В челната десетка следват Дания, Сингапур и Швеция, които делят трето място. Швейцария, Финландия и Холандия са заедно на шесто, а Австралия, Канада и Исландия са поставени на осмо място.


Най-корумпираната държава в света за трета поредна година според "Трансперънси" е Сомалия, а пред нея е Афганистан, където очевидно усилията на Запада да установи демокрация и ред не дават нужните резултати. В доклада се посочва, че през последните две години корупцията сред обществените служители в Афганистан се е увеличила и страната продължава да "потъва" в индекса CPI. Критикуваното за провеждане на корумпирани президентски избори правителство в Кабул обяви в понеделник, че ще създаде специално звено за борба с подкупните служители по върховете. "Примерите за корупция се простират от назначаването на държавна работа, през заемането на постове в правосъдието до масовото рушветчийство. Това заедно с експлодиращата търговия с опиум - която също е свързана с корупцията - допринася за продължаващото слизане на страната в класацията", се казва в доклада.


Освен Сомалия и Афганистан във финалната десетка са още (отдолу нагоре) Мианма, Судан, Ирак, Чад, Узбекистан, Туркменистан и Хаити. Сред държавите, неуспяващи да преборят корупцията, е и Иран, като най-силна роля тук са изиграли президентските избори през юни, твърдят от "Трансперънси".


Надолу в класацията е паднала Украйна заради неспирните политически крамоли. Подобрение пък отбелязват САЩ и Русия, макар че според доклада значителната държавна намеса в руската икономика продължава да създава проблеми. Плюс обаче е предложеният от президента Дмитрий Медведев пакет антикорупционни мерки. Нещото, което дърпа САЩ надолу, пък е слабият контрол върху финансовите институции, което разколебава общественото мнение.


Подреждането се основава на данни от специалисти в съответните държави и бизнес лидери в десет независими институции, включително Световната банка, "Икономист интелиджънс юнит" и Световния икономически форум.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  не съм съгласен с това 4е в Грузия има по малко корупция отколкото в България , Корупцията в Грузия е толкова колкото в Украйна и Русия

 2. 2 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Същата статия с друго заглавие в Медиапул:

  "България със срив в борбата срещу корупцията"

  17 Ноември 2009

  "оценките за нашата страна през 2008 година е следствие от замразяването на голяма част от европейското финансиране. Увеличаването на индекса с 0.2 година по-късно се дължи на размразяването на част от парите и засиления натиск от Брюксел да се спазят правилата.

  "Това минимално увеличение е резултат на външен натиск, а не от положените усилия в България", коментира политологът и председател на управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев.."

  Някой да каже нещо за Дявола и Евангилието!?

  mediapool.bg/show/?storyid=158686&srcpos=12


 3. 3 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [#1] Просто защото в последните пет години не си ходил в Грузия. В Грузия, например, не можеш да подкупиш полицай, докато тук пътните полицаи те питат "какво работиш" и т.н., че дори и в прав текст те питат "дали ще почерпиш или да пишат акт". И това е само пример. Но от тук тръгват нещата и там институциите работят значително по-добре от тук.

  За Русия няма смисъл да говорим - там корупцията е в чудовищни размери.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Неправомерни милиарди евро взели Еврофермерите


  Европейските фермери неправомерно са присвоили десетки милиарди евро над полагащите им се субсидии от касите на ЕС, писа авторитетният германски вестник "Ди велт". Според актуален доклад на Европейската сметна палата, с който изданието разполага, през 2005 г. средно 40% от удовлетворените молби за аграрни помощи са били извън закона. Така на практика земеделските стопани са получили, без да имат право, значителна част от общо 48.47 млрд. евро, отпуснати в предишната финансова година.

  Сметната палата на ЕС е проверила 345 696 одобрени заявления. От тях 138 308 се оказали пълни с грешки, твърди "Ди велт". Ревизорите открили закъснения в декларираните срокове, пропуски в изчисленията, пропаднали начинания, неотговарящи на плановете земеделски площи и фалшиви изплащания. Нарушенията обаче не били прецедент, в предишните години палатата също установявала подобно съотношение на злоупотребите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално


  Вестникът посочва, че виновните не са в Брюксел, а в страните членки, тъй като Еврокомисията само замисля програмите за помощи, определя условията за усвояването им и превежда парите на властите в отделните държави, които в крайна сметка решават кого да подкрепят. Така например местните институции в Германия незаконно одобрили 44.2% от исканията. Един от най-фрапантните случаи бил Кипър, където 88.9 на сто от земеделските субсииди не отговаряли на нормите. В Португалия процентът на "лошите" агропроекти бил 77.3, докато в Ирландия нарушенията обхващали едва 16.2%.

  Но европейските страни много рядко си прибирали обратно превишените субсидии, отбелязва "Ди велт". "Германското председателство на ЕС трябва да прокара регламентирано връщане на незаконно изплатените средства и да наложи опростяване на усложнените процедури за отпускане", казва пред вестника германският депутат в Европейския парламент Инге Гресле, член на комисията за бюджетен контрол. По думите й в момента средно едва 20 на сто от незаконните помощи се изтегляли обратно, при това тъкмо държавите с най-много злоупотреби си връщали най-малко пари.

  Християндемократката Гресле критикува и поведението на политиците, които се бояли от скъпите съдебни процедури и от могъщите аграрни лобисти и искали да оставят възможно най-много средства за регионалните икономики. "Ако неправомерно изплатените субсидии се възстановят напълно, осезаемо могат да спаднат и милиардите, които германският данъкоплатец налива всяка година в европейските каси", изтъква депутатът. Други експерти са на мнение, че са нужни повече симули за страните членки, за да си връщат парите и отново да ги внасят в Брюксел. Така например ефективна мярка би било, ако отделните държави получават известен дял от възстановените средства. Специалистите настояват и за публикуване в интернет на имената на бенефициентите, които отказват да върнат незаконно получените суми.


  Неправомерно отпуснати аграрни субсидии

  (в процент от всички проекти по държави)

  Кипър 88.9%

  Португалия 77.3%

  Германия 44.2%

  Ирландия 16.2%

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на Таблицата
  *****
  Весело
 7. 7 Профил на TODOR
  *****
  Неутрално

  SPORED GORE KAZANOTO BUGARIJA I POKRAJ CELATA PODRSKA OD EUE IZUZETNO KORUMPIRANA DRZAVA.PA JAS I NE ZNAM STO EU MOZE DA OCEKUVA OD BUGARIJA RUMUNIJA I GRCKA ,PA TIE SE EDNOSTAVNO BEZNADEZNI DRZAVI.GLEDAJTE JA GRCIJA EU NAJPOVECE POTROSI NEPOVRATNI PARI BAS VO GRCIJA O TIE DA TI BIDAT CISTI LOPUZI.SEGA SE ISPOSTAVUVA DA I SLUCAJOT SO BUGARIJA E SLICEN EDNOSTAVNO BRACA VIE STE OBIKNOVENI KRADCI PO GENI TOA TI E ZALOSTA.PA KAKO MISLITE DA NEKOJ CE VE CENI KOGA PAMET VI DAVAT IDNI DOTEPANCI KAKO KARAKACANOV ILI DIMITROV.ISTEPAJTE GI TIE GADOVI MOZE TIE VI SE MALER.AJ SEGA SO ZDRAVJE DO NOVA ANKETA MOZEBI CE STE I PODOBRI OD SOMALIJA

 8. 8 Профил на ЧУДИНКА
  *****
  Неутрално

  НЕПИПАЙ КОРУПЦИЯТА, ЧЕ ЩЕ СЕ СРУТИ ДЪРЖАВАТА!!
  ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ФУНКЦИОНИРА В Б-я Е КОРУПЦИЯТА!!

 9. 10 Профил на булгаристан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "....":

  Недей да си мислиш, че Грузия е по-зле от нас. По-добре са!!! България е най-скапаната държава в Европа с изключение на Босна където имаше война! Може да не ти харесва външната политика провеждана от Саакашвили, но е неоспорим факт, че той налага железен ред!

 10. 11 Профил на Булгаристан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "TODOR":

  Или пиши на правилен български, или изобщо не си поствай коментара, защото е нечитаем!

 11. 12 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  Станишев, "царя" и "рязаният" са все още неосъдени. Критика срещу правителството на Станишев и банда имаше още през тяхното управление. Кога ще бъдат осъдени????

 12. 13 Профил на venator
  venator
  Рейтинг: Гневно

  Интересно и показателно е когато се разгледа по години място на България в тази класация. За 2001 и 2002 година България е на твърде прилични место - 47-45 то. Това означава, че е наравно с Полша, малко по добре от Словакия и доста по добре от Румъния, – тя е на 77 място. Периода е в края на управлението на СДС и началото на НДСВ и ДПС. Следва етап на стабилен срив надолу в класацията и в периода 2003 – 2005 години България е вече на 54 -55 места. Идването на Тройната коалиция на власт бележи нов, по ускорен етап в движението надолу по скалата на класацията. За съответните години това са : 2006 на 57 място, за 2007г на 64 място, а за 2008 на 72 място. Сега вече сме далеч надолу от страните от Ц. Европа, а Турция е достиганата и надмината по степен на корупция.http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2001

 13. 14 Профил на venator
  venator
  Рейтинг: Неутрално

  Сравнението с Полша, Чехия, Словакия и Румъния бе за 2002г http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2002

 14. 16 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  абе кой не е в ред от всички - аз ли, медиапул или дневник!?

 15. 17 Профил на ot # 1
  *****
  Неутрално

  До # 3 и 10 , Вие наситина били ли сте в Грузия или просто ей така казвате неща въз основа на предположения , ако сте били там ейвала . Но да си кажа откровено - много не ми се вярва да са по добре от нас , камо ли пък да са пред Гърция , Аз съм живял например в Казахстан , макар и страната да е много добре финансово и икон. там има страшна корупция , както в целия бивш СССР освен единсвено може би в Естония .....
  Имам познати които даже едно време твърдяха - страх ги е да пътуват до Грузия , това беше преди 4 години де ....
  А що се отнася до Външната политика на Саакашвили - тя ми харесва , кой е казал не ми харесва ..
  Ама именно заради нея май Транспъранси й писа фалшива 4 рка ...
  Е вярно е на Саакашвили не може да му дадеш рушвет , но може да му пробутнеш на всеки под неговата длъжност
  А това 4е сме най зле в ЕС , вярно , но за сметка на това сме много напред пред бившите СССР страни , знам го от ли4ен опит , бил съм

 16. 18 Профил на ot # 1
  *****
  Неутрално

  мои драги съграждани - степента на корупция в бившите соц.страни е повлияна от това в каква голяма степен тези страни са били под влияние комунизма ,колкото по тесни отношения е имало с Братушките , толкова по зле са страните днес. Ето например Полша и 4ехия ,унгария са се държали на растояние от СССР и въобще от комунизма , както твърдят много западни анализатори - в тези е имало кух комунизъм и комунистите в тези страни са били малцинство ,
  Ако сте забелязали тези страни по бързо се адаптираха към новото време
  Комунизмът е една зараза , лесно не може да се излекува едно общество , и най голямото зло на комунизма е това наследство

 17. 19 Профил на $
  *****
  Неутрално

  опааа.Не говори..ШШШШшшшшшшшш
  с пари всичко се купува ))))))))))))

 18. 20 Профил на когато фактите говорят
  *****
  Неутрално

  Не само корупцията, нищо няма да мръдне ни на милиметър към прогрес в България без диктатура на ОБИКНОВЕНИТЕ граждани.
  20-годишният "преход" без край и без перспектива е прекалено красноречиво ПОТВЪРЖДЕНИЕ за нуждата от диктатура, за да продължаваме да се правим, че не го забелязваме.
  Нито пък, че може да бъде избегнато неизбежното.

 19. 21 Профил на BD
  *****
  Неутрално

  В главата на др. Иванов, в САЩ все още бият негрите!

 20. 22 Профил на додо
  *****
  Неутрално

  ИНТЕРЕСНО БИ БИЛО в кой район на България е най голяма корупцията ?
  Аз бих заложил на Варна , Бургас , София , Хасково , Кърджали , Търговище , Разград , ....

 21. 23 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Това някаква нелепа шега ли е!?

 22. 24 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 361 Неутрално

  В Дневничето не знам кой ви прави графиките, но заслужава похвала момчето или момичето. Винаги са много нагледни.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 23. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 26 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  #25, с македонеца

  Нев бъди никога сигурен, Люксембургският договор влиза преждевременно в ила от 1.0 там в Македонско има доста за съдене, тъпи п*дераси!

 25. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тия от транспарънси са препили с гроздова ракия от домейн бояр.

  The biggest risk in life is not taking one.
 26. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 29 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  Дневник, колкото и странно да звучи, е дясно ориенриран, но не към Б.Б. Огромна грешка. Ясно е на всички, защо Иван Костов няма да бъде съден заради огромните си престъпления при привитизацията? Кой кого е спал и т .н.м., българска му работа

 28. 30 Профил на русиан
  *****
  Любопитно

  Русия е на 146 място по корупция със световен рекорд по обем-300 милиарда дол.на година!!!

 29. 31 Профил на русиан
  *****
  Неутрално

  руският сайт newsland.ru публикува подробен анализ и любопитни коментарий

 30. 32 Профил на Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
  *****
  Неутрално

  АТАКИТЕ СРЕЩУ "БАН" МАРКИРАТ ПРОБЛЕМ НА ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР - В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТСЪСТВА ОРГАНИЧНО ИЗГРАДЕНИЯТ АПАРАТ НА НАУЧНО-ТЪРГОВСКИТЕ ПОСРЕДНИЦИ - НЕЩО - КОЕТО ЕДИН ХАРВАРД-ВЪЗПИТАНИК - БИ СЛЕДВАЛО ДОБРЕ ДА ЗНАЕ.

 31. 33 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  Прогресът в борбата с корупцията съществува май само в тази статия. Публикациите в другите медии говорят обратното.
  Дори ако се абстрахираме от факта, че корупцията се мери на око.

 32. 34 Профил на пуц муц
  *****
  Неутрално

  Когато вземат на бай Симо ментата горите, съборят на Доганеца палатите и мушнат Сергейчо в панделата, тогава ще повярвам, че в Бългапия се води борба с корупцията.

 33. 35 Профил на бай Васил
  *****
  Неутрално

  А при нас в Правец, корупция няма!

 34. 36 Профил на Петър
  *****
  Гневно

  Стани ГЕЙ и неговите милионери олигарси веднага във затвора, и БЪРЗО ПРОИЗВОДСТВО

 35. 37 Профил на teo
  *****
  Гневно

  ТРАЙНИЯТ ЕФЕКТ НА МРАКОСЪЧЕТАНИЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НА ТРИМАТА МАФИОТИ, ЧУЖДЕНЦИ С БЪЛГАРСКИ ПОСПОРТИ : ДОГАН-сергей,сава, ангелов, СИМЕОН-крадеца И СерГЕЙ-ибрика Е ТРАЙНО-РАЗРУШИТЕЛЕН ЕФЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! СЕГА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СЪРБАМЕ НАДРОБЕНОТО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ, ДОСТОЙНИ ЗА ЗЛАТНИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕШЕТКИ!!! БОЙКО, АКО ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА, И ОСТАВЕНИ БЕЗНАКАЗАНО ДА СИ ХАРЧАТ ОТКРАДНАТОТО ОТ БЪЛГАРИЯ, ТИ ЩЕ ВЛЕЗЕШ ТАМ!!! ИМА ОБВИНЕНИ, НЯМА ОСЪДЕНИ!!! ЗАЩО??? ОК?

 36. 38 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  естествено,след като олигарсите изнесоха парата за що да не не оправяме.просто няма за какво да се корумпират вече.няма пари няма корупция.корупцията според някой е винаги свързана с излишъка на пари.тогава се плаща с широка ръка за да се множат ограбените средства.сега е времето да се изперат.това го правят като ги харчат за имоти и благинки в Европата.тек правят впечатление на фона на бедността в милата ни татковина.

 37. 39 Профил на from Egypt loves BG
  *****
  Неутрално

  against that I was a big victim to the corruption in Bulgaria, I am still sorry for that beautiful land, the decent normal living Bulgarian people. So sorry, hope god will bless this land and get it out of those garbage of people who ruined everything nice and reflected an awful image to Bulgaria in Europe.

 38. 40 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Sioux":
  Остава да ти повярвам, че в Грузия няма корупция. Бил съм там.
  По повод полицаите, тебе возила ли те е полицейска кола като такси срещу заплащане?

 39. 41 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [#17] Да, бил съм там няколко пъти, съответно си имам доста лични наблюдения по въпроса и наистина там корупцията е на много по-ниски нива, отколкото тук. Така че напълно споделям оценката на Transparency International.

  [#40] Кога последно си бил там? За страна, в която изобщо няма корупция, едва ли може да се говори сериозно. Що се отнася до полицаите, не - не са ме возили срещу заплащане, нито тук - нито там. Но полицаите са само пример за това колко по-напред са грузинците от нас в това отношение. Вземи контрольорите в градския им транспорт, или хората, които работят с гражданите по министерствата и др. Като цяло там човек има усещането, че системата и институциите работят. Много повече, отколкото тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK