Д-р Ашраф: За мен няма нищо в България, искам да съм бежанец в Холандия

Д-р Ашраф: За мен няма нищо в България, искам да съм бежанец в Холандия

© nrc.nlПалестинецът с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж, който бе освободен на 24 юли 2007 г. заедно с петимата български медици в Либия, иска да получи в Холандия статут на жертва на мъчения с право да работи свободно там, защото по думите му в България за него не е останало нищо.


Авторитетният холандски вестник "НРС ханделсблат" разказва надълго за неговата история покрай СПИН делото и описва как две години и половина след измъкването от либийския затвор той живее безработен и без перспектива в град Вьорден.


"В първите дни на свободата се наслушах на хиляди обещания за това колко прекрасно ще е бъдещето", разказва Хаджудж, който живее с родителите си в 50-хилядния град в централната част на страната.
Те емигрират в Либия през 1956 г. от палестинските територии, но след арестуването му на 29 януари 1999 г. майка му е уволнена от работа, а сестрите му са изгонени от университета. През декември 2005 г. семейството емигрира в Холандия, където получава политическо убежище.


Хаджудж получи българско гражданство, за да може да бъде измъкнат заедно с медицинските сестри, иначе щеше да остане извън сделката по освобождаването им, обяснява изданието. Сега родителите му имат статут на бежанци и ще получат холандско гражданство. Но като българин, т.е. от страна в ЕС, той има право на престой, обаче са му разрешени само 10 часа работа седмично и не му позволяват да учи, продължава "НРС ханделсблат".


Адвокатът му Флип Схулер се опитал миналата година да му извоюва право на постоянно жителство по хуманитарни съображения. Но зам.-министърът на правосъдието Небахат Албайрак отхвърля иска. Той е свободен да се върне в България, защото животът му не е застрашен там, обяснява тя. Технически погледнато, зам.-министърът е права, но понякога състраданието трябва да е по-силно от закона, не е съгласен адвокатът.


Хаджудж се чувства напълно изоставен и иска просто нормален живот: "Искам работа и семейство. Не е чак толкова много, просто разрешително за престой в Холандия, за да мога да уча и работя тук. За мен няма нищо в България."


Изданието припомня, че за кратко след освобождаването си той е бил женен за българка, но после подава молба за развод и се връща във Вьорден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK