Жаргонът на климатичния дебат

COP15 (Conference of the Parties) - най-високият форум на Конвенцията за климата към ООН. В него влизат министрите на околната среда, които веднъж годишно обсъждат напредъка на преговорите. По-голямата част от форума в Копенхаген (7 - 18 декември) ще премине на това ниво. Последните два дни са предвидени за срещи на държавни и правителствени лидери и подписване на финалния договор. Изключение е Барак Обама, който ще бъде в Копенхаген на 9 декември.
Въглероден отпечатък (Carbon footprint) - измерване на въздействието на човешката дейност върху околната среда под формата на количеството парникови газове, които тя произвежда, изчислени в единици въглероден двуокис.
Въглероден офсет (Carbon offset) - плащане за допълване или компенсиране на въглеродни емисии. Може да се извършва от държави, компании и отделни личности. В интернет вече има много сайтове, чрез които може да се заплати за например засаждане на дърво за офсет на въглеродния двуокис, изпуснат в атмосферата при каране на автомобил или полет със самолет. Налице е и неформален пазар, чрез който компании могат да офсетнат емисиите си. Рецесията удари търсенето, като в момента търговията върви между 3 и 11 долара за тон, а перспективите постепенно се подобряват.
Лимитна търговия (Cap and trade) - система, която поставя ограничения на вредните емисии и дава разрешения в тези рамки. Компаниите с емисии под лимита могат да продават разрешения на по-големи замърсители на нов финансов пазар. Белият дом и демократите в Конгреса подкрепят системата, а републиканците смятат, че тя ще оскъпи енергията и ще принуди много компании да изнесат производството си.
Въглеродни разрешения (Carbon permits) - използват се в лимитната търговия, като дават право на притежателя им да изхвърля парникови газове. В Сената на САЩ вече има план за раздаване на тези разрешения.
Въглероден данък (Carbon tax) - налагане на данък върху фосилните горива в зависимост от съдържанието на въглерод в тях. Чрез него ще се насърчава употребата на повече чисти източници на енергия. Корпоративният свят даде знак, че го подкрепя, но все още е далеч от законодателната рамка.
Механизъм за чисто развитие (Clean development mechanism) - част от "Киото", която разрешава на развитите страни да инвестират в зелени проекти в третия свят и така да намаляват емисиите на развиващите се страни. Системата е алтернатива на далеч по-скъпото свиване на емисиите в развития свят.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Mojito
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK