Почина известният сръбски писател Милорад Павич

Почина известният сръбски писател Милорад Павич

© Creative CommonsНа 80-годишна възраст почина известният сръбски писател, поет, преводач и литературовед Милорад Павич, съобщиха в понеделник сръбските медии. Специалистът по сръбски барок и поезията на Символизма е автор на десетки романи, поетически сборници и научни статии, като творчеството му се простира от далечната 1967 г. до наши дни. Един от последните му романи, публикуваният през 2006 г. "Другото тяло" по-рано тази година излезе и на българския пазар. Произведенията му са преведени на над 80 езика, а самият той нееднократно е бил номиниран за литературния "Нобел".


"Моите книги са като шведска маса. Вземаш си каквото искаш и колкото искаш, без значение от кой край на масата ще започнеш", казва Павич за творбите си, в които играта с езика и литературните форми винаги остава на първо място. Така, сред най-известните му произведения са романът-лексикон "Хазарски речник" (1984), който му носи световна слава през 1984 г., романът-кръстословица "Пейзаж, рисуван с чай" от 1988 г. и романът с две начала "Вътрешната страна на вятъра" (1991). В "Последна любов в Цариград" (1994) пък главите са номерирани според картите Таро и читателят сам избира, в кой ред да ги чете. Както и "Хазарския речник", този роман има мъжка и женска версия.


Писателят е роден на 15 октомври 1929 г. в Белград, където прекарва голяма част от живота си. През 1949-1953 учи във философския факултет на белградския университет, като по-късно получава степента доктор по философски науки в областта на история на литературата в Загреб. Преди да се посвети изцяло на литературата в края на 1960-те години, известно време преподава в различни университети из Европа. Освен това пише статии за вестници, монографии по литература и превежда от руски, немски и френски.


През 1991 г. е приет за член на Сръбската академия на науката и изкуствата. През февруари 2006 г. е удостоен и със званието доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK